Friday, 29 April 2011

3 in 1~

assalamualaikum bloggers.........

tadi tengah syok2 merayau-rayau kat facebook,terjumpa lah something nih~so,amalia nak lah share kat sini..hehe..baca jangan x baca!!!!x nak baca???aku lepuk kang!!!!onigiriemoticon hahaha..kena baca jugak!!!!!!!


3 in 1...3 pendapat dalam 1 masa~huahuahua!!!



╗ ~♥✿.¸¸.•´✿◕ SEKADAR RENUNGAN BERSAMA ~♥✿.¸¸.•´✿◕
║║♫═╦╦╦╔╗
♫╚╣║║║║╔╣
╚═╩═╩♫╩═╝
♫•*¨*•.¸¸ﷲ♥.♥ﷲ¸¸.•*¨*•♫♫•*¨*•.¸¸ﷲ♥.♥ﷲ¸¸.•*¨*•♫♫•*¨
*•.¸¸♫♫
Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ..

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.....
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ..

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patut ke aku biarkan teks ini tetap di sini..
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (sebarkan ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2 biar je disini..kalo boleh delete je..

♫•*¨*•.¸¸ﷲ♥.♥ﷲ¸¸.•*¨*•♫♫•*¨*•.¸¸ﷲ♥.♥ﷲ¸¸.•*¨*•♫♫•*¨*•.¸¸♫♫




**ciplak daripada laman sosial yang melalaikan--->facebook...dah tau pun still on9 fb stiap saat jugak!ish33~
credit to : x tau lah sape yg buat!haha..tenkiu!!!

syaitanurrajim nih memang selalu ada kat mana2,duk goda2 kite...kita pulak alpa dengan benda duniawi..amalia pun x terkecuali....selalu je bazir masa duk mengadap lappy 24 jam!!!ish3...xpatot2...

jadi,fikir2kan lah sendiri dan selamat beramal~!!!!

k..bai!!!! 
*batuk amalia makin teruk!!!huk3....littlegirlemoticon *

Saturday, 16 April 2011

K.A.W.A.N

assalamualaikum....
mood:jiwang~ haha.
cop!ore x tulis kot kelate mcm skalo doh nih..he3..nak tau bakpo???lihat entri sblumnya~ tekan jer!!!hehe..

K.A.W.A.N.....itulah cara kita mengeja perkataan KAWAN atau dalam bahasa korea nya CHINGU (친구) ataupun org mat salleh panggil FRIEND...hehe...sungguh mudah kita mengungkapkan perkataan ini,namun cukup payah untuk kita mengertinya...hak3..sejak akir2 nih,amalia cuma berkawan dgn lappy jer!!!!lonely sgt2!!!memang terdetik lah hati syoknya g sekolah,dpt jumpa kwn2,borak2...he3..maybe awak jugak merupakan kawan amalia~ hehe...malia khaskan entri ini kepada kawan2 amalia yg 1st skali mengajar amalia apa itu maksud KAWAN!!!semestinya kawan2 smsa sekolah rendah lah..6 tahun kami berada di Sek.Keb.Demit(1)...di mana kitorang belajar benda2 basic...amalia cuma tulis ari ni apa yg amalia ingat..maklumlah dah 5 tahun lebih meninggalkan SKD!!!bnyk dah x ingat lorh!hehe..mianhaeyo chingu-ya!!!! sorry lah!!!okay...amalia nak tulis sambil ingat2 kenangan kita dulu2!hehe...cuma yg terlintas zuppppp! kat kepala otak malia lah yg malia tulis!!!haha..dulu,kitorang ada geng2...haha..kitorang lah geng pling glamour bak kata sorang bdak laki kls kita gitau malia ari tuh grup kita dlu grup femes,cerdik~hahaha...

mri kita tgok saper yg kena mula2!!!he3..saper yg terlitas kat kpala malia dia lah yg malia akn tulis!!!!hak3...1st skali malia nak kenalkan kawan karib amalia sejak darjah 1 smpai darjah 6!!!!he3..saper lg kalau bukan Wan Noor Syafawati bt Wan Halim....kitorang panggil dia wati!!!

wati!!!!miss u!!!!
msa darjah 1 malia msih ingat wati dlu suka nangis!!!he3...sorry wati!!wati dilantik jadi ketua darjah msa tuh...wati slalu pakai skarf sama dgn amalia!!!smasa kita msih jahil,x mengerti aper itu aurat!!!haha..lpas tuh wati jugak suka bg bekal makanan wati bwk dari rmh kpd amalia!!!malia pulak jenis x tau malu suka sgt wat abis bekal wati!!!hahaha...kebanyakan tahun kami akan duduk tmpt sblah menyebelah dlm kelas...wati merupakan pengawas sejak darjah 3..budak perempuan pling femes batch kitorg nih...hehe..dan..........dah!x nak cakap dah!takut wati marah pulak!!!hahaha..sorry wati!masa darjah 6 kitorg maen tulis2 surat selepas hubungan kita makin renggang...dgn tulis surat mcm tuh salah faham yg berlaku antara kami msa tuh,kami dpt selesaikannya dgn baek!hehe..smpai skrg amalia masih simpan surat tuh...


amalia harap kita akan jdi kwan karib smpai bila2!!!!hehehehehe.....   ukhwah fillah!!!insyaALLAH!!!

 okay,lpas tuh kita tengok saper yg kena yg kedua!!!erm~~~ Nur Shahrina Alia bt Abd Majid....hahaha...
shahrina dgn adiknya yg tlah dicrop!ngeeeeee~


shahrina nih selalu maen dgn malia kat facebook!!!setiap ari n setiap masa on9 akan chat dgn dia!!!hehehe..nama glamour d fb---->Saya Shahrina....hak3..shahrina nih duk tepi solehah dlm kelas...dia slalu cakap dia cun!!!hahaha...gurau2 jer,dia bukan perasan sungguh pun! hak3...shahrina merupakan seorang kanak2 riang yg baek...hahaha..*sbnarnya malia x ingt apa kngn kita dulu!hehe...sowiiiiiiiiee!!!!* x terlintas skunk nih!tapi skunk kan kita slalu chat,slalu kongsi cerita,masalah,gurau2,duk gelak "hahaha","hehehe","kah3333~" kat fb tuh kiranya kenangan bru lah tuh!nati kalau kita msuk universiti kita dah x boleh chat sama2 dah,x boleh gelak2 sama2 dah.... sbb cbuk study...harap2 facebook x kan buat kita lost contact esok2!!!sbb kalau melalui msej melalui handset,shahrina confirm x jwb!!!haha..bazir kredit bak kata beliau!!!hak3...dulu masa birthday terakhir malia sbg student SKD(1),shahrina ada bagi something!!!amalia simpan kertas tuh dlm file clear folder elok2!!!hehe..





gerangan yg amalia sedang fikir skunk ialah Nur Solehah bt Muhamad Nasir...

solehah~ore amek kat facebook leha nih!hehe...


solehah merupakan penolong ketua pengawas SKD(1)...he3...amalia msih ingat msa darjah6 kitorg slalu solat zohor sama2 kat musolla sekolah...kelas tambahan tamat kul 2 petang...amalia kena tunggu budak2 darjah laen yg fardhu ain sbb cik nah (pmilik van tambang amalia naek pegi blik SKD dulu) amek skali jer iaitu pd kul 3.30ptg..solehah pulak kena tnggu adik2 dia rasanya...he3..okay~so,amalia slalu borak2 dgn solehah lah msa tnggu nak balik uh...solehah ni slalu dpt no1 msa darjah6..top student tuh!!!memang smpai skunk lah leha seorg plajar cmerlang...he3.. 


then,Nur Aliyah bt Daud,nama panggilan liyah!hehe..



liyah merupakan member yg pling 'kiut' dlm geng kitorg..hahaha...sampai skunk dia msih 'kiut'....hak3...sudoh doh lah kalu dio baco!haha.. amalia ingat dulu ada satu msa tuh,adik amalia eksiden...masa tuh malia darjah 5 on de way ayah hantar malia pegi kls tmbhn dgn motorsikal..adik amalia pun ngada2 nak ikut jugak..masa lintas jalan tuh kaki adik malia masuk dlm jejari tayar motor ckit..lepas tuh pakcik2 kat kedai tepi sekolah tuh yg tolong hantarkan adik amalia ke hospital..malia msuk skolah tuh n nangis2..uwaaa!!! ayh amalia sruh msuk kelas...tpi mana ada mood nak bljar lah!amalia telfon ke rumah tapi x bleh...liyah pun ckap biar dia yg hantar amalia ke rumah...so,liyah yg 'kiut' tuh kayuh basikal laju2 bawak amalia yg besar nih blik rmh...hehehe...thanx liyah!jasamu akanku kenang smpai bila2~hak33...


kalau ingat liyah,mestilah ingat Ummi Syafika bt Zakaria...diorang jiran sbelah menyebelah rumah..


kitorang panggil ummi...ummi merupakan kwan pertama malia...msa darjah 1 Cekal...ummi duk sebelah amalia tmpt dlm kelas uh....ingat lagi ummi bg amalia pinjam pensel warna msa tuh untuk warna huruf I...ngeeeeeee~ trimas2!!!!hehe..tq ummi...

OMG!amalia blank dah nih!!!haha..entri pun dah ckup pnjg!!!then,Nur Faziera bt Deli pulak amalia ingat kitorang pegi pejabat baca Al-Quran dpan PK1...


sbb faziera terpilih jd wakil skolah untuk pertndingan tilawah Al-Quran..amalia pulak Hafazan Al-Quran..tp amalia kan pemalas!!!haha...akibat x menghafal surah2 tuh,ustazah pun buang amalia n gantikan dgn Nur Hafizah bt Mat Daud...


ayu gitu~~~hehe...


hehehe...fizah nih suka bergurau!kitorang suka gelak2..haha..amalia ingat lg fizah pnggil amalia Too Pye (tupai--->gelaran bdak laki kpd amalia..huk3)...amalia pulak pnggil fizah gajah ekor pink..x tau lah apa mksud!!!haha...fizah merupakan solo grup nasyid kitorang msuk prtndingan nasyid msa darjah 4.. hak3..lagu "inilah sebahagian sifat mahmudah..........." hahahahaha!!!rumah fizah pulak slalu jd tmpat kitorang berkumpul..kalau buat buku skrap ker,berlatih nasyid ker~kah33...


lpas tuh.......Nur Syalsabila bt Razali,kitorang pnggil Bila..


bila pun suka gelak!!!hehe...bila nih adik ketua pengawas sebelum batch kitorang..n bila ada adik nama auni...^^

erm,saper lg yer????aaaaaa!!tiqah! Nurul Atiqah bt M.Bakri...

teka yg mana satu tiqah???haha..
msa jamuan akir thun pengawas darjah6,malia tumpang kereta tiqah pergi hotel Ansar kat bndar KB..hehe..tenkiu2!tiqah ada adik stahun muda drpd kitorg nama athirah...tiqah jugak anak ustazah Zuraidah...


okay!!!dah habis!!!hehe..yg amalia tulis nih yg tmpat duduk dkat dgn amalia msa darjah 6 tuh..sbb kitorg selalu lepak sama2..he3..sorry lah kalau terlupa saper2..sbnarnya amalia ingat ni yg contact dgn amalia kot fb jer!hehe.. tapi,semua girls kita kawan kan!nabila,ainina,sarah,ziela,dibah,anis,afiqah,fatin nabila,nadia,ain....tapi kalau nak tulis sorang2..mak oooooiiii!esok lusa bru abis rasanya!hehehe...


btw,amalia nak ucap terima kasih my chingu!!!!anda2 lah yg mula2 mengajar malia erti SAHABAT yg sbenar..harap2 ukhwah kita berkekalan dan ikhlas hanya kerana ALLAH SWT...ameeen!!!ingat amalia sokmo2 yer!!!!insyaALLAH,amalia x kan lupakan korang!!!!sayang kamuuuuuuu very100000000x much!!!


okay lah!!!stkat nih dulu!tq for reading entri yg pnjang sgt2 nih!!!!haha...


kad2 raya from Shahrina,Wati n Fizah~
  annyeong!!!!

 p/s : kpd kwan2,malia amek pics kamooooo nih drpd facebook...jd jgn marah yer???kalau x bg letak,gitau amalia okeh!!!!!!^^ sorry x mitak permission dulu!!!tp kalau letak kat fb tuh kiranya x pe lah kan3???ngeeeee...

Thursday, 14 April 2011

#1 Girl Grup

Annyeong!!
Kalo tengok my blog pun, semestinya u know that i love KPOP very much kan? Hehe. As a GIRL, aku support almost all boy grups. Hahaha. But, girl groups? erk~ I don't like girl groups very much. I only love their songs. Becoz I hate their outfits + attitudes. Most important ramai yang gedik je lebih. Ishish. Tapi I do adore this 1 girl grup ---> KARA. :)
 









nama KARA dipilih oleh leader GyuRi eonni, berasal dari perkataan Itali yang bermksud "sweet melody". Members grup ni terlalu kiut + beautiful. Suara pun sedap! Although in fact GyuRi mcm sengau lah jugak suaranye, and other members pun vocal tak lah power sangat. Tapi, at least diorang hebat menari. Lagipun tak sanggup lah tak suka diorang! Haha. KARA kurang diiktiraf dekat Korea sebab grup ni bukan di bawah management companies yg digelar Big 3 --->SME, JYPE + YGEntertainment. Grup ni di bawah DSPEntertainment. Tapi dekat Jepun, KARA memang sangat-sangat popular. girl grup Korea no 1 di Jepun. Semalam kan aku sedih sebab aku tak buat yang terbaek untuk interview JPA! Hukhuk. Tapi lepas tengok Music Video lagu baru Jepun Kara yang baru kuar dua tiga hari lepas, rasa refreshing lah pulak. Boleh lepas stress lorh. Haha. Check this out~





HaRa eonni is very beautiful! As usual, GyuRi was like a goddess. SeungYeon, Nicole + JiYoung are also very gorgeous! Hehe. *nosebleed!!!* Tapi, sejak akir-akir ni KARA ade masalah kontrak dengan company management diorang. So, ade orang cakap KARA will be disbanded. But, I know that KARA members mesti tabah punyer! Look at now, masa kontrovesi pon boleh wat kuar lagu baru. Hari tu pun diorang release single jet coaster love yang dah meletup-letup kat JPOP-chart skang. Hehe.


KARA5ever!!!!
oh yeah!!!fighting!!!!!




 member KARA aku paling suka --->Goo Ha Ra. Cute kan eonni? Hehe..








Ok lah! Bye!!!! ^^


Tuesday, 12 April 2011

mY wOrSt dAy evEr T^T

assalamualaikum!!!
hello bloggers!!! he3...lorni jam tnjuk pukul 12.48pm..so,kira2 3 jam xdi lah ore raso ore tlah wat ssuatu yg dikenali sbg keGAGALan!!!ha3!!!semestinyalah ore kecek psal interview JPA ore!!!hahaha..ore redho dgn pncapaian 1st interview of my life ni...haha..memang satu interview yg fail lah!!! ngeee~!!!x po lah interview 1st yg terpnting dlm hdup tuh gak..haha...kita kan bljar drpd kegagalan...skrg semuanya serah kpd DIA yg MAHA ESA...sama ada DIA tkdirkan hambaNya yg bernama Nik Amalia Nasrulliana Binti Mat Zaib mlnjutkan pljaran d dlm ngara ataupon luar ngara~ sesungguhnya ALLAH SWT yg MAHA MENGETAHUI mano yg terbaek untuk ore..mano tau kalu ore g luar ngara homesick teruk ko~rindu ko rmh sokmo jah kijo..so,ALLAH bg ore pnyelesaian bljar dlm ngara...eh,dlm negara pon diiktiraf aper!!!insyaALLAH result yg bkal ore dpt nih adlh yg terBAEK punyer untuk ore..hehe...sjak thun 2011 nih start memang ari nih lah the WORST DAY ore...haha..ore prepare tuh gak male hafal nama2 menteri,baca psal dental course..kat mana universiti pling baek untuk dentistry..n ore bco jgop current issues ckit2..n prepare jgop common soalan mcm "kenapa awk nak melanjutkan pljran di luar ngara?"..TAPI!!!ore g prepare kot bahasa Melayu sajo eh..hahaha..wat preparation lewat sgt tuh gak...haha..jom ikuti kisah interview ore ari nih gano~ *malu weh nok cito!!!x po lah,kito bljar drpd pengalaman kan~~hak3..*erm,entri ni panjang plop sero..hahahaha...
 
 lps siap2 pg xdi,kul 8.45am kitorang bertolak pegi USM Kubang Kerian,tmpt interview JPA dijalankan...ore keno interview kul 9.40am n dio tulis kat srat twran sila pergi 30 mnit lbih awl...kul 9 gitu r bru sapa kat tempat yg dicari2 iaitu Kampus Kesihatan stlah sesat smeta x jupo tmpt interview uh..hahahaha..mjur ado pok guard tunjuk jalan..tq pokcik!haha..lps tuh kitorg pom g lah naek ats tingkat 3 sero..sapa sano tgok kat board dulu ore keno panel brapo..cri2 lah namo tuh jupo lah namo ore kat panel 2...then,napok lah izzati dayah~dio lps doh msa tuh...dio keno kul 8am..dio oyk r dio panel 2 n kecek BM bnyk lg drpd BI..lego ore smeta..haha...lpas tuh ado sorg bdop puwe tuh tnyo ore panel brapo..pastu kitorg pom kecek2 smeta..haha..biso 1st time jupo pom kecek bnyk jgop..kah33~!!! *tapi.....x ingt nok tnyo dio namo gapo!!ha3!!!* dio org Besut,sk pom kat Besut..dio plih USM sbb dkat lg drpd Kuala Terengganu dri rmh dio..erm~pastu kitorg pom msuk bilik pendaftaran..lps daftar tuh kitorg pom duduk tnggu diorg pnggil r..dio keno panel 4..amek course medic..pastu kitorg kecek2 r dgn bdop2 hok duk dkt nga kitorang..2 org budop Cino..x tau lah gano mlut ore gelenya kecek bnyk jgop..haha..lpas stress kali...pastu ore xdi sero senyum spnjg maso..haha..satu tips untuk mnenangkan diri r tuh~ehem!!!ok,then ore pom tnyo2 r bdop hok lps doh..jupo lah dgn wani etep mso tuh...tuan norazwani~hehe..sep2 dio oyk okay blako..senang jah soalan...n bla bla bla bla bla~~  hak33~!!!ore gak konfiden doh r jdi..rmai oyk kecek Melayu bnyk lg drpd BI tuh gak..ore x prepare gapo2 pom mso tunggu tuh..wat bodo jah~hua3!!!kul 9.45am bru r kak tuh pnggil sruh team ore msuk blik interview..teammates ore 4 org girls..1 org laki...drpd 4 org puwe tuh ado sorg berbgsa Cina..msuk tuh ketuk r oyk assalamualaikum kea...supo skalo r..pastu snyum selebar2nya mcm iklan colgate tuh,haha..senyum tgok ko interviewers tuh wlaupon diorg masam jah...ish3..interviewers ore 3 org doktor lelaki berbgsa Melayu...pastu pokcik hok duk tgh tuh kecek r dio oyk kitorg keno jwb kot BI kalu dio tnyo kot BI dan sbliknya...dio speaking BI terus...dlm hati ore mso tuh.."PAROK doh lah!!!haha" dio sruh kitorg bg intro ikut trutan..ore bdop ke4 drpd 5 org tuh...bdop 1st puwe,dio napok sombong jah,tp x tau r..haha..dio speaking kemas molep!!konfiden pom biso napok...keno intro kot BI tuh..ish3..2nd bdop jate..dio mcm gagap2 ckit..3rd org Cino tuh..lmbut jah soro bdop tuh...ayu lg drpd ore hok org Melayu nih sero..kah3!!!strusnya my turn..ore pon potpet2 lah kot BI hangit ore tuh...maklum lah lamo doh x kecek BI nih..sero grammar ore pon lintg pukang jah..haha..doh lah intro ore pnjg skali..sbb cmpur keGAGAPan n keSALAHan g oyk kak slung wat gapo jd psl other siblings keno oyk jgop r..haha..ayt keling bunyi ayt ore..hua3..belit molep!!!ikut dio lah..he3..pastu bdop puwe ke-5 tuh biso jgop dio...doh r lancar molep!!!deki r!!!ish3..pastu discussion start..pokcik tuh tnyo kot BI "why u want to study oversea???" soalan SPOT!!!tapi ore x prepare kot BI!!!huk3...ore mso tuh mcm sero mengaloh doh.. haha..lg pon dlm hati ore--->"aku x sey pom g luar ngaro!!x hau lah jdinyo sbb2 nok g overc" hehehe...mulo2 bdop 1st kecek..BI dio biso r sbb ore x pehe etep dio oyk gapo...hahahaha..sbb tuh ore oyk biso tuh..pastu budop ke5 tepi ore tuh kecek...isi dio power!abis isi2 aku dio amek..ish3..ore nih bdop baek kea~haha...bg org laen kecek dlu...ehem3!!!hik3..pastu bdop jate tuh kecek..pnjg lebar dio kecek..pastu interviewers tnyo soalan ko sep2 hok jwb tuh pom sep2 dio bleh jwb..ore rilex jah mso tuh...ngaloh doh kea ore oyk..hahaha...pastu pokcik tuh tnyo.."Nik Amalia,what's your opinion?" kejut ore!!! haha...OMG!!!ore pom oyk "i agree with her" smbil tnjuk ko bdop tepi ore...kah33!!!pastu ulg r sbris ayt bdop tuh oyk skni...grup ore tuh 3 org apply medik,sorg dental iaitu ore n sore lg hok Cino tuh apply farmasi...hok slaen medic tuh r snyap!!!haha...lps ore tuh Chinese tuh pom jwb tp dio ado isi jgop..aku jah ngarut oyk gapo x tau...hahahaha...pastu interviewer ke2 tnyo kot BM,"jika anda dihantar bekerja ke kwsan pedalaman slama 5 thun sanggup ke tak???" dlm hati ore--->"x snggup eh aku!!!eeeiii!!" tapi x leh oyk gitu..haha..semo oyk snggup n sprti biaso ore org akir2 hok jwb..hehehe..i pon jwb r "sanggup!!!sya terima sbg cbran yg baru...sy ingin menolong mrka yg brada d pdlaman x ada kmudahan bla bla bla bla........that's all." x sapa sminit pom ore kecek..haha...doh lah musing ayt tulo!x ingt doh ore jwb gapo!!!hak3...x bermakna etep ore jwb tuh..tp mnyampah r ko interviewers tuh duk angguk2 mcm nok sruh ore brhnti kecek..haha..sbb ore kecek x dop mksud pom nyo angguk gitumo tuh x tau r sbb pehe sgt ko wat nganyim jah eh???huhu...sperti biasa bdop puwe 1st n 5th hok conquer interview~ish3...pastu interviewer ke3 tnyo "bla bla bla bla.......apa sumbgn awk kpd msyrkat pedalaman?" start nga bdop ke5 pastu bdop2 laen jwb n akir skali ore...hahaha...tuh pom amek isi n ayt org laen...kah3!!!ngarut btul lah!doh r ayt tergantung..ish33~!!!xptut2!!!haha..then,abis doh discussion...dio tnyo ada soalan ko dop???bdop jate tuh tnyo 1 soalan..pastu ore pom wat lolop tnyo jgop,x teheynyo kot BI!!!kah3.."for this year,how many students will be given JPA scholarships???" hahahahaha...bodush btul lah..laju plop mulut aku kecek!interviewer tuh jwb dio x tau jgop..sbb pihak JPA jah tetapkan..dio doktor jah kea..keno sbutir!!!haha...pastu bdop jate tuh tnyo bnyk lg soalan n bdop puwe 1st etep tnyo 2 soalan..soalan gapo x tau..haha..ore angguk2 n geleng2 jo lah...wat lolop pehe..pdhal mso tuh dlm hti --->"nok tubik!cepat!!!nok tubik!!!" ahak3...pokcik tnyo kitorg lps tuh ado sapo2 ikuti program A-Level ko dop?x dop!!!ado sapo2 amek bhsa asing slaen BI n Bahasa Arab x???haha...bena nok angkat tgn doh mso bhsa asing tuh..mjur x angkat lg eh!!!haha...kalu x malu sgt2 lah ore xdi!!!ish3...kul 10.30am kitorg pom tubik r lps tunduk2 oyk "tq,sir~"....hehe... 
-THE END-

so,ni lah experience 1st interview ore!!!!hehe...lawok kea???kah33!!!tapi x syok r sakni,jate x kiut blako etep!!!hahahaha...napok lurus bendol jah blako...hak33..*mood:gelenya* okay lah~gud luck lah ko kwn2 hok interview esop n luso..n juga kpd kwn2 hok mitop mara scholarships!!!gud luck!!!ore nsihat jgn kalut supo ore lah wat persediaan interview nih..haha..n kwl lah keNERVOUSan anda tuh deh...ore xdi mso intro ketar bunyi soro..lawok r..org laen rilex jah...hahaha...interviewer tgok ore pom napok mcm thn suko jah muko dio..ish3..x po lah..ore g interview nih sbb nok dpt experience jah...biar lah hok ciplak isi ore n whateva tuh!!!kah333~!!! TERciplak nok wat gano kea???he3...doh lah hok ore prepare male x tubik langsung eh!!!pengetahuan awam tuh..ish3...haha..tapi memang ore mcm confirm gitu 80% gagal dpat scholarships nih.. sbb kalu brdsarkan tips2 interview hok ore bco semo ore langgar pantang larang uh!!!haha...lok dio lah..yg pntingnyo skunk!!!!yahooooo!!!!ore dah lpas interview JPA!!!yay!!!!!!! kpd shahrina,aini,dib,yan n semo2 gud luck lah esop n luso interview deh!!!!hehe...sekian!!!tq for reading!!!!^^


Saturday, 9 April 2011

eotteohke?what to do?erm~

assalamualaikum~
kali nih saya berjanji x kan tulis entri pnjg!!!haha... firstly nak ucap HAPPY BIRTHDAY UMI!!!hehe..okay,ari nih nak tulis pasal..............................................................
hahaha...BLANK!!!!right now i'm boring LOL...~hak3... aaaaaa!!!!!erm~ari rabu mnggu lpas,ore test dah ujian teori undg2 jln rya berkomputer uh...ore x baca pom,haha...juz jwb 500 soalan kat blkg buku undg2 tuh...hak3..*tp meme ramai wat gitu jgop sero~he3..*
alhamdulillah lulus gak dpt lah 47/50... ngeeee~!!!lps tuh pg xdi ore dah msuk bengkel klas memandu untuk bhg teori kul 9.30 am-12.30 pm...aini n fatma msuk bengkel ari khamis lps doh..jd ore sorang2 jer lah ari nih....mjur lah ada kak salmah yg muka mcm bdak bru lps SPM tuh..x sgka lah plak kak tuh dah 20 thun..he3...*buke jauh sgt pom  bezo umur kitorg bena..hehe* awet muda LOL..hak3..kak tuh peramah n tegur ore dulu...so stiap kali seseorg tuh start conversation with me jdi saya akan menjadi terlalu over peramah..hahaha...then,ore duk potpet2 spnjg msa lah dgn kak tuh... hahahahaha...ok!i dah janji x nak tlis pnjg kan??haha..so,kelmarin ore check interview JPA ore dpt ko dop...surprisingly,i got the offer!!!!alhamdulillah..
but............................ actually,ore x berharap sgt pom dpt offer JPA..i just wanna the scholarships!!!x nak susahkan mi n ayh lgi..but,i don't really want to go to overc!!!!!takottt!!!somebody help me~~!!!!!  eotteohkae???what to do???what to do???arghhh!!!!! pd 12/4 ni interview JPA dijalankan di USM Kubang Kerian..nasib baek ke x baek entah ore dpt dah lar ari yg terawal!!!msa pom boleh dikatakan terawal jgak!!!kul 9.40am~adui!!!!!mesti ore jd nervous giler2...hrap2 lah dpt interviewer yg muka baek2... hahaha... x prepare lg untuk interview nih..dah lar sharian aku mengelamun kelmarin x konfiden etep i can do it for de interview!!!uhuk3...especially speaking!!!!x reti lah~gano eh???   so,tonight i want to read about isu2 smasa n jgak psal  Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA)..tkut ada soalan cepumas jah..kah33~!!!! *alamak!!!dah panjang!!!okay,saya pendekkan...haha...* esok kena bgun awl!!!kul 7.30am kak bie mri amek doh gi bengkel kelas memandu baki 3 jam lg kat Kota Raya uh...esop ore dah msuk litar dah!!1st time ore drive lah esop nih!!hehe...yg syoknya,bleh jumpa shahrina jgop!!yay!!!hehe..tp shahrina bru msuk bengkel teori esok,yg skali dgn ore nyo fatma n aini lah...x po lah!!!asalkan cpt2 dpat lesen udah!!!hehe...ok lah...nok baco nih!!
 haha...wish me n my friends all the best ya for both kelas mmandu n JPA interview!!!!insyaALLAH,we can do it!!!aja aja FIGHTING!!!!

 AMALIA,be CONFIDENT!!!
tawakkaltu alallah!!!! =)

actually...aku konfius teruk mnggu lpas,x tau nak memanjat doa camner kpd ALLAH SWT sama ada aku berdoa berharap agar JPA terima permohonan aku ataupom sbliknya..sbb aku msih blur 'bout which path is de best for me...so,aku pgang teguh pendirian "kalau ALLAH takdirkan aku dpt offer interview JPA,so i promise i'll do my best to get the JPA scholarships!!!"....n tgok2 aku dpt offer interview tuh..............so,interview is coming very2 soon,i must be well-prepared~!!!!ya ALLAH,tunjukkanlah aku n kwn2 aku the STRAIGHT path~bantulah dan berkatilah kami dlm mnempuhi sgala ujian ini dgn tabah..ameen~

kata2 SEMANGAT aku kpd diri aku sendiri:.....
dis is only the first step,Amalia!!!come on lah...kalau x dpt JPA nih confirm lah bljr dlm ngara adalah jln yg terbaek untuk kau!!n pasal interview tuh,x pyh tkut2 lah!!!berlambak lg presentation kat IPTA nanti kau kena buat!!!interview ni kau kena buat yg the best punyer lah sbb kau bertuah dpt experience bnda nih..beranilah tempuh interview nih!!!x kira lah resultnyer kau dpt ke tak biasiswa nih!!!pelajar2 laen yg x dpt offer interview camni n yg memang jenis x prnh terlibat dgn benda2 camni kat sk dulu *mcm kau lah!* konfem punyer akan terkial2 buat presentation kat u nanti!!!so,u're very lucky!!!

CONFIDENT is the most important thing!!!how to be confident???ask yourself!!!!tepuk dada,tnya iman~U CAN DO IT AMALIA!!!!gambatte!!!^^ 

**x berjaya jgop tulis entri pendek!!!!!uwaaa~sedih weh!!!!! T^T
 

Monday, 4 April 2011

HAPPINESS~

assalamualaikum!!!
sorry lamo x update blog!!!!hehe.. *mcm lah rmai sgt followers..kuang3..* ore busy ckit recently sbb tuh x dop mso eh nok blogging..ore cbuk ko kelas memandu n dua tiga hari lpas my older brother n sister balik..sokmo doh kalu kak ore balik sokmo g jalan2...g shopping~sbb both of my older sisters memang kaki shopping..ore jah x suko mano shopping2 nih!!hahaha... pd mlam 2/4/2011 plop kitorg 1 family pegi mkan besar kat Syam Restaurant.. smbut my success in SPM..alhamdulillah~ sdp sgt mkanan kat ctu..haha..sampai ore sendawa bsar lps mkan tuh..kah33!!!!biaso r..ore nih jnis x tau malu ckit..haha..
malas doh nok tulis..so,let's de pics tell u de story....hak33~!!!!
our table!!
putera2 katak!!haha...from left:abe n akim~

ayah n umi..

OLDer AMALIAs..huhu...=P from left:kakyong,kakak....

kakak n abe blik smula doh kat u msing2 male....kak yong duk kat rmh sbulan ni sbb wat praktikal kat usm kubang kerian...kwn kak yong pom mri rmh ore jgop tumpang cni untuk sbulan,kak sara..

ok lah stkat ni jah entry ore hok nih...hehe...sbb nok tulis entri laen plop nih..hahaha...n untuk pngetahuan semo,amalia x bleh blogging mano doh lorni sbb cbuk ko kelas memandu n kdg2 laptop ore ado problems!!!x leh bukok internet...
sedih2!!!!ok lah..tq kerana membaca yer......^^

Friday, 1 April 2011

taK puAs haTi lorh

BORING!!!!!!!!!!!!!
juz that one word tgh berlegar-legar dalam kpalaku lorni!!!!! arrrrgh!!!!
so,memang dah pd trikh 16/3/2011..insan yg bernama amalia nih telah mengarahkan diri sndiri spya conteng2 kat blog nih r kalu sero boring gak...haha..erm~!!duo tigo ari nih ore dengar lah ado someone kato :
"result SPM x buktikan seseorg tuh pandai atau tidak,it's just a SHIT of paper!!!!" 
..........................................................................
para pembaca yg budiman setuju x psal statement nih???*bajet rmai org baco tuh x teheynyo!!haha*
ore sero x brapo stuju lah....sebab selama 5 thun duk kat sekolah menengah ore n kwan2 tlah mgharungi banyak sgt cabaran n dugaan,kegagalan n kejayaan bukan hanya untuk dpt result terbaek dlm SPM,tapi sbb dgn caro tuh bleh wat happy parents kitorg,n dgn SPM sajo lah bleh buktikan kebolehan kami stakat mano!!!!or maybe sebab ore dpt straight A's ko jadi ore mikir gini eh???erm~tapi,memang btul lah..sokmo kitorg stress msa dkat exam..then,kalu dpt result teruk,kami raso down sgt2 n amek msa pnjg plop nok dpt blik semangat untuk study tuh...tpi lpas dpt result SPM nih,rmai org stuju dgan statement ats nih...memang x salah jgop statement tuh sbb btul lah SPM bukannya sgala2nya..rmai hok dpt cemerlang dlm SPM pom ado hok jatuh tersungkur jgop kat IPTA...n ado hok result x power pom dlm SPM dpt jadi best student kat universiti..kalu tanyo stuju ko dop hok tuh,memang r sgt2 stuju..sbb ALLAH maha adil..ALLAH SWT knew what is da BEST for US... TAPI hok tuh depend atas individu tuh sdiri r kan,kalu sungguh2 kat IPTA n fokus kpd study dan slalu ingat kpd ALLAH,insyaALLAH kita x kan jatuh...insyaALLAH kita berjaya sokmo x kiro d mana pom kito..BUT,x payoh r oyk SPM tuh x dop makno gapo2 pom!!ore sdih sgt2 dgar ado org oyak gitu...mcam x berbaloi plop usaha ore n kawan2 slama ni berjaga mlm study,kdg2 mkan pom x ikut maso *nawok eh nih..haha*,ado kelas tambahan n tuisyen skmo x kiro bilo2 maso..LETIH tau dop???letih sgt2!!! n finally,alhamdulillah result SPM kami dpt ubati rsa LETIH kami..tapi lps dgr sajo org oyak gitu!!!! OMG!!!!!terkilan sero!!!uhuk3... .
..........................
---> konklusinya sapo dio hok trus brusaha pd msa dpan insyaALLAH dialah hok akan berjaya...x kiro lah hok biso dlm SPM ko ataupom x...so,mari lah kito samo2 bersungguh2 tuntut ilmu ALLAH shngga cita2 KITA,PARENTS,TEACHERS etc tercapai...x pyah r wat banding2 gitu plop...
lorni,ore tgh bimbang ko interview JPA *tuh pom kalu dpt offer lah..hehe*.....ore x reti lah nok wat gano!!i have no idea pasal benda2 nih!!!!lbih2 lgi....ore nih jenis seorg budak yg x confident,x berani tampil ke depan,x berfikiran meloncat2 dll...ya ALLAH,bantulah hambamu ini...ore takut sgt2!!!!harap2 ada someone yg dpt tolong ore psal nih...n xdi mi ore daftar doh ore msuk bengkel kelas memandu...tkut lah nok bawok keto!!!haha..
ya ALLAH,kuatkanlah aku dan kawan2 aku dan bantulah KAMI...AMIN...  
kwan2,tolong doakan ore etep deh!!!!hehe..much love~
tq for reading *ngarut jah nih bena sero!!!hua3* n gudnite!!!