Saturday, 14 May 2011

USIM,i'm coming!

assalamualaikum...
sejak semalam lagi tangan gatal2 nak update belog..tsktsktsk...tapi blogger ada masalah teknikal pulak..hua3...


kul 5 petang semalam,result biasiswa Program Ijazah Luar Negara JPA dah kuar...masa nak check uh,memang jammed!nak dekat maghrib baru lah line internet clear sikit..boleh lah check..mula2 uh die kuar camni :



masa tuh memang aku gembira sangat2 sebab aku fikir yahoooo!i did it again!!!alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah......tak berhenti aku mengucapkan syukur...aku gembira sebab aku memang tak sangka dapat!lebih2 lagi kawan aku cakap tahun ni JPA kasi kepada students yang dapat 8A+ ke atas je...mak ooi!aku pikir confirm aku tak dapat!haha...pastu,aku pun bagi tau ayah dan telfon umi yang berada di Kuala Lumpur sekarang...masa tuh aku tak boleh bukak lagi surat tawaran sebab jammed...so,tak tau lah aku dapat tawaran ke mana..tapi aku pelik jugak sebab die kata Program Ijazah Dalam Negara (1) tahun 2011. DALAM NEGARA???nape pulak??aku mintak LUAR NEGARA..aku tanya kak yong(kakak sulung aku yang study bawah tajaan JPA) kata 1 tahun tuh die cakap jadi maksudnya Program Persediaan lah tuh...semua persediaan ataupun pra-universiti nih dalam negara...aku pun lega sat...pastu malam tuh boleh bukak surat tawaran die...


terkejut siot aku!!!!die cakap aku dapat biasiswa bersyarat...kalau aku dapat tawaran pi ijazah pertama kat IPTA dalam negara nanti lepas abis asasi kat USIM nih baru lah JPA bagi biasiswa uh kat aku...sepanjang asasi ataupun tamhidi setahun kat USIM nih Bantuan Kewangan ataupun Biasiswa Asasi lah yang tanggung aku...





LOOOOOOOOOL!!!kalau camni aku tak der lah special case sangat...hahaha..macam students laen jugak lah...cuma aku nih akan dapat terus biasiswa JPA tuh kalau aku dapat pointer yang membolehkan aku masuk Ijazah Pertama and melepasi syarat minimum yang JPA tetapkan...kalau orang laen kena apply dulu..tuh je lah yang special...kahkahkah...tak pe lah asalkan dah confirm aku dapat biasiswa JPA uh je nanti masuk degree...hehe..tapi buat masa sekarang sedih lah jugak aku tak dapat yang aku apply dulu..ayah nak sangat aku dapat pi luar negara..haha...tapi dah tak boleh lah...kena tunggu peringkat Master lah pulak..lambat lagi uh! *sigh* kawan2 aku ramai yang dapat macam aku...hanya PIDN--->dalam negara...sekarang kan JPA memang tak der duit nak hantar ramai students kat luar negara...tuh lah die amek majoritinya 8A+ dan ke atas...setakat ni aku hanya dengar 7 orang kawan aku dapat pi luar negara...3 orang Mesir...3 orang United Kingdom...sorang lagi US...waaah~!!!jeles lah...haha...congrats kawan2...study leklok!dan yang dalam negara pun (termasuk aku) jom kite belajar rajin2 sampai dapat atasi diorang yang dapat pi luar negara...hahahaha...tak mustahil kan???sekarang baru permulaan!jauuuuuuuuh lagi perjalanan kita tau..IPTA dalam negara un apa kurangnya..sama hebat je..cuma luar negara memang dapat lebih pengiktirafan... padahal dulu aku jugak yang terhegeh-hegeh apply luar negara..huahuahua... aku memang tak nak pi jauh2...sebab aku ni penakut sikit..ok!aku tipu!penakut BANYAK...haha..aku tau Allah tak izinkan aku ke luar negara sebab aku akan selalu homesick kat sana kot..ataupun aku tak boleh balik umah selalu..maklumlah tiket pegi balik mesti mahal lorh...susahkan mak bapak aku pulak...so,aku dah dapat biasiswa JPA dalam negara ni pun bersyukur sangat2..ALHAMDULILLAH...sebab aku memang selalu berdoa...........

"YA ALLAH,tunjukkanlah aku jalan yang paling baek untuk aku..aku rasa aku tak nak study luar negara tapi aku nak sangat biasiswa JPA untuk ringankan beban ayah dan umi...jadi,tolonglah YA ALLAH!kabulkan permintaan hambaMu yang lemah ini....TAWAKKALTU ALALLAH..."

so,ALLAH dah kasi aku apa yang aku nak!syukur~aku yang mintak sangat camtu...kan dah dapat..haha..jadi,sekarang kite lalu jalan kite,diorang lalu jalan diorang...jangan biarkan orang yang lebih bertuah dapat pi luar negara tuh patahkan semangat kita..jangan cakap,"bagusnya kalau aku dapat jadi macam diorang..." never!jangan cakap camtu!tuh rezeki diorang..rezeki kite nie jangan persia-siakan..kena struggle sungguh2!jangan maen2!!! mana lah tau kat USIM ni aku jumpa jodoh aku ke~~~ hahahaha... insyaALLAH pi USIM adalah jalan TERBAEKKK for ME.....

so Universiti Sains Islam Malaysia,i'm coming!!!!tunggu aku yer!!!!!!!!!

semalam aku dah confirmkan aku trima tawaran USIM tuh..and aku dah study lah sikit pasal USIM...tengok gambar die..yang paling SYOKKK asrama die bukan dorm!tapi rumah!!!haha..bangunan die macam apartment gitu~setiap rumah ade ruang tamu,dapur,tandas 2 bijik,bedroom 3 bijik...hehe...1 master bedroom 4 orang kongsi..2 lagi bedroom biasa 2 orang...waaaah!bagus r kalau camtu!hehe...

KLIK SAYA kalau nak tengok asrama die camna..tapi ni untuk senior..junior kat laen..tapi ala2 camni lah...hahahaha... sila nikmati pics kat bawah ni yer....credit to blog kak senior nie...tq kak!saya jadi berminat sikit nak pi USIM lepas tengok pics USIM dari blog kak dan abang semua..hehe...

pintu masuk...

asrama students TAMHIDI..hua3..macam cun jer...ehem!

library...

tempat kitorang STUDY lahhh~bangunan baru yer...

cantik tak???boleh tahan lah kan???hahahaha..aku rasa aku tak kan homesick mana pun kat USIM..sebab ramai kawan dan muka diorang pom maybe familiar..sebab majoriti orang KELATE and ex-MAAHADIANs...tapi....kita wait and see je lah~hakhakhak...

okay lah..time kasih kerana membaca...bye3...

Tuesday, 10 May 2011

aku tak reti bersyukur....

assalamualaikum....

aku tak de mood nak blogging sejak akir-akir nih..sowiee...*bajet ada orang tunggu aku update blog..hua3...* dah lah lappy rosak!selalu tetiba je shut down sendiri!macam ada hantu!!!haha...

gila arh!!!!geram betul dengan JPA!!!hari tuh umum result Program Ijazah Luar Negara 2011 keluar 6 Mei...lepas tuh tunda ke 9 Mei kul 3 petang..pastu tunda ke 5 petang..jadi aku sabar tunggu...................

hinggalah.................

ari ni aku pegi amek sumbangan pelajar cemerlang Yayasan Islam Kelantan(YIK) kasi...syok lah jugak boleh jumpa kawan-kawan...*tapi yang paling best dapat duit!!!hahahaha..* alhamdulillah...rezeki jangan ditolak..haha...okay,majlis tuh sekejap je...start kul 2.30pm abis dekat2 kul 4...hahaha...masa beratur nak amek sumbangan tuh lah kena beratur panjang..so,nak dekat kul 5 jugak lah baru balik..otw balik pulak ayah nak pegi pusing-pusing pasar kejap nak beli buah..lepas tuh ayah,umi dan kakak aku planning nak pegi restoran pekena kopi ais sebotol!haha..dahaga weh!panas!!!!pastu,aku cakap aku nak balik,panas!nak muntah,pening,sakit kepala dan bla bla bla alasan aku keluarkan sebab nak balik cepat!semata-mata nak bukak internet cepat-cepat,nak check aku boleh JPA scholarships ke tak...parents aku siap dengan gaduh2 lagi..mak aku suruh balik cepat sebab aku duk merungut tak abis2..kah3...ayah aku pulak nak pi restoran sat...haish!jadi,disebabkan cuaca yang agak panas,akirnya kitorang balik lah jugak..masa nak sampai dah kat umah,sempat lagi kakak aku cari pasal dengan aku..mentang2 lah die budak UiTM yang sememangnya universiti yang popular tuh...die perli2 aku nih budak USIM(universiti yang aku dapat),die kata kena pakai tudung camni lah budak USIM...aku pakai tudung yang lebih labuh ari ni sebab nak jumpa kawan2 maahad..ye,okay!aku tau!aku hipokrit!fine!!!!aku nih budak pakai tudung bawal 3 segi biasa sebenarnya..kalau pegi sekolah Maahad or aktiviti2 yang melibatkan sekolah tuh aku pakai tudung bawal yang lebih besar...sebab aku nih reti malu jugak nak jumpa mata dengan kawan2 maahad aku yang pakai tudung labuh...tudung biasa aku pakai memang tutup dada,tapi!!!!tudung bawal lah...tudung bawal memang semua orang pun tau tudung tuh jarang...jadi aku elakkan pakai tudung warna cerah...try tanya kawan2 aku,aku memang selalu je pakai tudung bawal warna hitam..keluarga aku memang dua2 orang kakak aku tak pakai tudung labuh..sebab aku rasa tudung aku pakai memang dah tutup aurat...dulu2 kakak2 aku memang pakai tudung bawal macam aku..tapi sekarang diorang dah pakai shawl *trend sekarang kan~~*..aku pernah pakai shawl jugak tapi baru sekali je lah..tuh pun kena paksa...hahahaha..berbalik pasal aku gaduh dengan kakak aku tuh,kitorang berperang mulut sehingga lah sampai kat rumah n then masuk bilik,pastu barulah berdamai..*lepas cakap pasal Korea..hahahaha* biase lah,adik-beradik...*wink wink* pastu aku pegi kat laptop bukak website JPA dengan berdebornya!!!!tak sabar dah nih nak tau!dengan harapan yang tinggi menggunung aku harap masa tuh aku boleh buat kata putus dah ke mana aku nak pi pasni.........

TAPI.................tengok2 dengan selambanya pakcik mana tak tau tulis....

"09-05-2011 - KEPUTUSAN PERMOHONAN PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA (PILN) 2011
Jabatan Perkhidmatan Awam masih lagi memproses permohonan PILN 2011.Keputusan permohonan dijadualkan dikeluarkan dalam minggu ini.Sila layari laman web http://esilav2.jpa.gov.my

dari semasa ke semasa untuk mengikuti perkembangan terkini permohonan Program Ijazah Luar Negara 2011. Jabatan ini memohon maaf di atas kesulitan yang dialami."

WTH?????????!!!!!!!!!!!family aku sampai ribut2 gaduh dalam kereta tadi gara-gara aku nak balik cepat nak tengok result JPA,then diorang tunda pulak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!geram betooooooool!!!!!!!!!
so,sekarang nih......sabor je lah...kena sabar menunggu..kak yong cakap maybe sebab doa aku still tak cukup lagi kot...so,ALLAH bagi masa lagi untuk aku panjatkan doa...ALLAHUALAM...ngeee~!!!!

6 Mei lepas dah tau result UPU...Alhamdulillah.....Allah bagi satu lagi nikmat untuk aku..aku boleh tawaran melanjutkan pelajaran ke IPTA...




No Kad Pengenalan / My Kad : 93112003****
Nama : NIK AMALIA NASRULLIANA BINTI MAT ZAIB
 

TAHNIAH! Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:
KOD : Q0070
NAMA PROGRAM PENGAJIAN : TAMHIDI PERGIGIAN
IPTA : UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA (USIM)
SURAT TAWARAN : http://esst.usim.edu.my
(Klik URL SURAT TAWARAN di atas untuk mendapatkan Surat Tawaran IPTA)
CATATAN :
1. Calon boleh mencapai Surat Tawaran melalui Laman Web IPTA mulai 07 Mei 2011 dan calon WAJIB mengesahkan SETUJU TERIMA TAWARAN sebelum 14 Mei 2011.





hari ni dah 10 Mei...sempat ke tak result PILN JPA keluar sebelum tarikh tamat tempoh pengesahan terima offer USIM nih???? *skemanye ayat!haha* sebenarnya chance aku dapat biasiswa JPA nih amatlah tipis!!!!hahahaha..kalau depends on interview aku ari tuh lah..ermmmm....ish3..malas arh nak ingat balik perbuatan bodush+pelik aku masa tuh..hak3..tapi walaupun peluang aku dapat biasiswa nih ratio 1:1000000 pon,aku still berharap aku dapat jugak...hehe...TAWAKKAL je lah sekarang..ALLAH Maha Mengetahui...pasal UPU tuh aku sedih jugak 1st choice aku apply tak dapat..aku apply dental di UIAM...2nd barulah dental USIM....pastu baru lah aku tau UIA lebih bagi peluang kepada pelajar lepasan STPM kalau kursus2 popular macam medik dan pergigian nih...aku dengar orang kata lah,tak tau betul ke tak..hahahaha..tak pe lah,asalkan aku dah dapat kursus pergigian,walaupun kat USIM...aku nih tak reti bersyukur kan..???Allah bagi aku dapat offer UPU pom dah kira okay sangat lah daripada students yang langsung tak dapat!Matrikulasi pun Allah bagi chance dekat aku....SPM pun dapat straight A's..tapi aku tak reti bersyukur..rasa macam dah makin jauh dari DIA...nak JPA scholarships lah pulak!!!!!Al-Quran sejak akir2 nih dah lama aku tak sentuh...harapkan bacaan dalam solat je!aku lah tuh!aku!!!pelajar lepasan Maahad Muhammadi Lilbanat...!!!! ALLAH bagi aku dapat 11A,aku duk tayang2 kat blog gambar slip result aku!hahaha...aku fikir tak pe lah sebab result aku tak lah kiut mana..sebab sikit je A+...berlambak lagi orang yang dapat LEBIH BANYAK A+ daripada aku..so,aku tinggalkan entri pasal result tuh bersarang kat situ..malas arh nak edit..hahahahahaha.. tak per kan3???aku dah fikir masak2,aku nak biarkan je pasal result SPM tuh...malas dah pikir2..walaupun aku mengaku still jeles dengan kawan2 yang dapat A+ banyak!!!!!haha..result aku tak power masa tuh,so,aku fikir aku kenalah struggle leklok kat asasi nanti,biar dapat atasi orang yang result SPM power2 uh!!!oh yeah!!!!!!!!!!!!!!hehehehe...ramai orang tak kenal USIM...aku sedih...ada orang yang pandang rendah jugak kat USIM..tapi x per!mak aku cakap kalau betol students USIM tak power,so ada chance lah aku dapat jadi top student!!!!!hahahahahahaha.. *ni dah lebih perasan dah nih!kah3..lebih baek aku stop sebelum perasan aku jadi lebih parah!hahahaha...*

for kawan-kawan yang tersayang.....
ALL DE BEST!!!!and GUD LUCK!!!!!!fikir molek2 deh nak pi jalan mana...tak sure??? tanyalah kepada DIA yang MAHA ESA!!!insyaALLAH semua akan terjawab....

panjang ke entri nih???haha..buat sape2 yang TERbaca sampai habis,time kasih banyak2!hahahaha..
k lah...bye33~