Saturday, 29 December 2012

Tak layak

Cuba teka apa nafsu yang paling susah aku lawan? Nafsu malas. Aku memang malas. Teramat malas. Aku lebih banyak buang masa dari guna masa tu dengan sebaeknya. Boleh dikatakan aku tak bersyukur dengan nikmat masa lapang aku :( Esaimen bertimbun selalu buat last minute masa nak submit. Revise? Ulang kaji pelajaran? Tak payah cakap la. Aku memang tak buat selagi bukan masa nak dekat2 exam. Seriously dalam kelas? Aku banyak buat benda laen. Lecturer duk bagi lecture, aku online kot handphone. Tak pun berangan. Tak bagi tumpuan langsung dengan apa yang lecturer ajar. Aku rasa 0% kot tumpuan aku. Hasilnya aku tak dapat apa2. Pergi kelas hari2 dapat hasil letih je. Ilmu? Aku rasa macam takde pun. Especially Anatomy, Biochemistry and Oral Biology. Physiology aku fokus sikit sebab Madam selalu tanya soalan. Maybe sebab aku tak setkan niat nak belajar betul2. Sebenarnya kalo pikir balik effort aku kosong. Zero. Lepastu aku duk mengeluh aku tak paham la. Dentistry susah la. Balik rumah bukak lappy. Layan Korea. Tak pun menjelajah Youtube. Tengok2 tertido depan lappy. Bangun2 dah subuh. Kenapa aku jadi macam ni? Seriously aku jauh sekali kalo nak beza dengan kawan2 kelas aku. Diorang selalu study. Lecture notes selalu dekat tangan. Aku pergi kampus pun selalunya nak menggedik je bukan nak belajar. Sampai aku rasa macam aku tak layak duk dekat sini. Duk dalam kalangan orang2 hebat. Bila aku nak jadi macam diorang? Anatomy. Bukan subjek mudah weh. Kena hafal banyak benda. Kalau aku baru nak start revise dekat2 exam, confirm tak sempat cover sume tajuk. Tapi nak buat macam mana? Aku macam takde minat nak belajar sekarang ni. Mana diri aku masa tamhidi dulu? Sekarang rasa nak give up pun ada. Baru semester 1. Baru tahun 1. Takkan dah tak kuat kot. Yang aku tahu? Nanges. Nanges je kerja. Usaha takde pun. Tetiba teringat dekat umi ayah yang selalu doakan aku berjaya, aku nanges. Macam sekarang ni, tengah imbas balik apa yang aku buat sejak masuk sini, tuptup tengok2 air mata suci ni dah mengalir dekat pipi aku. Aku tengah nanges ni tau dak? Haha. Takde la. Biasa la tu nanges kan. Aku perempuan jugak. Korang, macam mana korang jadi rajin? :'(

Thursday, 27 December 2012

Tanggungjawab

Assalamualaikum :D

Sampai sini Selasa lepas. Alhamdulillah. ;) Pagi semalam ada lab Anatomi, belek2 part jantung dan kepala kejap, then ada kelas Oral Biology. Balik kul 11.30 pagi. Hari ni pulak ada satu je kelas, lecture Anatomi dari kul 2 hingga 3 petang. Lepas habis kelas, aku and the geng pergi lab, siapkan carving gigi. Kitorang dah kena hantar gigi yang kitorang carve tu dalam minggu ni. Biasa la aku ni selalu buat kerja last minute. :p Orang laen sume pro, sume dah lama siap. Hewhew~ And! Esok takde kelas langsung hang tau dak? Aigooo. Kalo pikir2 balik it's such a big waste. Kan best kalo sambung je terusss cuti dari hari tu sampai Selasa minggu depan. Boleh cuti seminggu T.T

.our lab.
last touch-up. buruk. tapi nak buat macam mana ni je aku mampu buat. huhu
8 of them. 100% my handmade teeth. maksud i yang kaler merah teww. bangga jap. teheeeee :D
Okei workSSSSS to do these 3 days plus 1 day next Tuesday holiday :
  • Powerpoint for Anatomy seminar presentation (Placenta)
  • Powerpoint for 2nd Physiology seminar presentation (Paroxymal Nocturnal Dyspnea)
  • Physiology individual assignment - Stroke
  • Discussion for English final project presentation
  • SUFA and Family Day reports
  • Hafal Madkhal Tafseer untuk test next week
  • Start study anatomy. Sikit pun takpe. Sedar diri sikit mak incik, exam dah dekat! Omo omo! T^T
Perghhhhh ada hati nak cuti lagi. Kerja bertimbun. -___________-

Kbai~ :p

Saturday, 22 December 2012

I'm Home !

I'm home for 3 days. :D Hewhew. Tapi selasa dah balik keyell semula. :( Takpe untuk 3 hari ni rileks kejap. Kelate sekarang sejuk macam duk oversea. Non-stop raining. Naseb baek on the way balik Kelate semalam hujan tak lebat sangat. Thanks Syahmi sudi tumpangkan aku balik. Jimat duit tak payah beli tiket bas. Hehe. Bertolak kul 12 tengahari lepas habis kelas English. And alhamdulillah sampai dekat rumah kul 9.30 malam. Aku tak tido sepanjang perjalanan sebab kena teman driver. Perghhhhhh letih kot. Naseb baek ada lagu. Boleh karaoke, hilang ngantuk. Aku memang. Tak heran ada orang ke tak, mulut aku memang automatik akan ikut serta nyanyi kalo dengar lagu yang aku tahu. Driver pun join karaoke sekali jugak. HAHAHA. Lepastu duk bergosip tak hingat dunia. But of course the 'krik krikkkk' moments lebih banyak =..= Aku pun tak terlepas dari ditanya soalan2 panas dari Afi. Phewwwww~ But as you know, silence is better :) Malam tadi boleh jugak kenal rumah Afi dekat mana. Tak jauh sangat pun dengan rumah aku rupanya.
Ok lupakan esaimen jap. Grrrr. Yang paling penting, :D



Sebenarnya nak cerita something tapi tak boleh. Amalia, stop talking about it. Tahan tahannnn tahannnnnnn. Ok fineeeee. Byebye.

Thursday, 20 December 2012

Why?

Hai. Assalamualaikum :)

Esok nak balik Kelate. Tak sabor. Hujung minggu ni semua ada dekat rumah kecuali kak yong + abe Hisyam, of course. Yelaaa diorang kerja kat Sarawak. Dahla sibuk, susah kot nak dapat cuti. Tambah2 lagi kak yong berbadan dua. Perghhhhhhhhh tabik ah kak yong~ Pregnant masa housemanship. ;) Minggu depan abe (abang) kite pun nak fly oversea. Dia dapat kerja dekat Sandakan, Sabah. Haha. Oversea la jugak teww. Hampa pi lah semua sana. Pi la, tinggal kami dekat sini. Kesian umi ayah kalo diorang nak jalan2 pusing 1 Malaysia nanti sape nak jadi driver kalo tak de abe? :( Ahad ni kak Liya a.k.a bakal kakak ipar kite nak datang umah. Duduk situ sampai hari Rabu. Sebab nak jumpa abe sebelum dia fly ke Sabah next week. Huhu. Eh jap. Aku bukan nak cerita pasal ni tadi =..=

Semalam final assessment public speaking. Hukhuk. Nak tau? Hancusssssss semuanya, segalanya, and every single thing tau dak? Aku dah prepare. Seriously. Dah seminggu kot. Tapi semuanya hancussssssssssssss. Ku menyangka turn untuk kitorang present ikut tajuk. Tapi rupa2nya madam pilih random. And such a very very very 'lucky' girl who I am ! I got the second turn. Orang nombor 2 weh. First Maizah kena panggil. Lepastu "Next, let's call a point, Nik Amalia Nasrulliana binti Mat Zaib." Anjat boboi ! :O Tak sangka awal sangat sangat sangat dan sangat kena panggil. What the fish? Pi depan, aku kena nervous attack. This is the worst I think. Biasanya aku dapat jugak control masa tengah2 presentation. Tapi semalam rosak ! Punah ! Hancurrrrrrrrrr musnahhhhhhhhhhhhhhhh ! Suara aku ketaq + muka nampak kecuakannya bak kata kawan2 aku. Hukhukhuk. Dari start sampai lah aku habis present, the hall members were like, krik krik krik *angin bertiuppppp whooshhhh~* =..= Yela obvious sangat aku nervous masa tu. Then, masuk je tempat duduk aku, I was like, T.T nangessss laju2. My tears didn't want to stop. Dunno why. Like seriously a 19 years old WOMAN(?) nanges dalam kelas? Wakakakaka. Apa ni? Jatuh maruah darah gangster keturunan Nik :( Nanges nanges dan nanges sebab dah memang takleh tahan. Perghhhhh. Then tengok presentation kawan2 ada yang tajuk Children Nowadays Are Over Protected. Aku jadi terfikir asal aku manja sangat? Adakah sebab umi + ayah terlalu manjakan kitorang sangat2 dulu? Umi tak bagi kitorang buat kerja2 rumah. Umi did all of them. Nak keluar dengan kawan2? No. Kecuali tempat tu dekat. Nak kerja? Umi said no. Terperuk je dalam rumah. Depan lappy memanjang. So is it have made me having a low confidence level and being a coward girl in front of many people? Nervous aku semalam over sangat. Jantung berdegup laju mengalahkan masa tengok abang Medik. >////< Padahal dah banyak kali presentation. Ngeng. Orang laen semua hebat. Korang hebat. Ada yang buat spontan je. Sempoi je. Me? A very no. Or maybe? Emmmm Amalia, stop talking about it. Dah habis public speaking class kitorang untuk semester ni. Happy but at the same time quite sad. Madam Dina dah ajar kitorang banyak benda pasal presentation. But Madam, I’m sorry. Me unable to change my weakness. I was not a good presenter. I am not. And I know I will not be a good one. I'm just not more than a coward girl.

Tuesday, 18 December 2012

Miss me? HARHAR

Assalamualaikum.

Hihihi. Baru 3 hari privatekan blog atas sebab peribadi, tapi dah ramai tanya aku watserong? Paham tak watserong tu apa? What's wrong maksud aku. Muahaha. :p Kite tak block korang laaaa tapi cuma privatekan untuk redakan keadaan jap. So, smile bebeh. :) Bukannya taknak kongsi masalah ke cerita ke, cuma ada la sebab kite privatekan blog kejap. Tapi bila2 pikir balik asal aku nak private pulak? Just tutup mulut aku sudah. Haha. Blog ni dah tua kot. Entri ni dah entri ke 158 aku post. Takkanlah semata2 sebab seorang hamba Allah aku nak tutup tetiba. Chill Amalia~ Be yourself :) Ramai orang nasehatkan aku buat rilek sudah. Tulah sape suh tulis semuanya dalam blog. Kekeke. Dah tertulis nak buat macam mana. Gedik. Tau2 je laaa. Lalala~ Aku bukak balik blog ni pun sebab ramai kawan aku tanya asal tutup blog? Diorang cakap nak tau perkembangan Amalia selalunya bukak blog ni je. Terharu kejap. :') Mekaseh korang. Perghhhhh bajet hot kot. :p Tapi kantoi korang selalu bukak blog aku. :pp

Okei kite janji lepasni benda2 peribadi taknak tulis dekat blog dah. Bagitau dekat kakak, Yan and housies sudah. Do appreciate who appreciate us, not who are emmm, dunno to say~

Kalo korang nak tau apa2 pasal aku just call me. Patutla selama ni takde orang call aku pun sebab sume cerita aku taruk dekat blog. =..=

Jumaat ni balik Kelantan lagi. In syaa Allah. Cuti sampai hari Selasa. Balik dengan classmates. Orang ajak, kita on. Ramai tanya weh mak ayah kau bagi ke? Of courseeeee. Umi cakap masa ni la nak kuatkan ikatan ukhuwah antara puak2 Kelate. Ye dok? Sep kito. Gomo Kelate Gomo :D Doakan keselamatan perjalanan kami. Hujan2 ni jalan licin, seram jugak. Huhu. 

Tadi kakyong hantar gambar baby dia. Ya Allah, dah nampak bentuk badan baby tu. Tak sabarnya nak dapat anak buah first. Dah masuk 13 minggu 5 hari. 21 May 2013 will be his/her birthday, moga2 Allah permudahkan, in syaa Allah. :)
*teringat pulak 23 May hari jadi budak Jordan. Hewhew :p


see the head? and the body? subhanallah :'))
Eh kejap takpe ke aku post gambar ni? Hahaha. Kakyong, permisi dong~ Pray the best for my eldest sister and her baby :)

*pesanan penaja* comey tak titewww lukis? kahkah :P
this is for 'kain rentang' batch kitorang untuk family day. tapi aku takleh join sebab balik :(
Dental Student Club 2012 Family Day. we're the 6th batch!
*but without me + a few others
:(
Potassium. Just a 'short' update from me today. Doakan jugak untuk final assessment public speaking i esok ye. The final presentation youuuu~ Tapi untuk subjek ni je la, subjek2 laen banyak lagi kena present. -..-

Adios~

Friday, 7 December 2012

Guilty

# recently addicted to this song. Guilty by SeungYeon (Kara) :D

Leave, leave far away
I say to my heart filled with scars
Avoid me, avoid me far away 
I say to the thick darkness that can’t go away 
I ask of you.

Why am I embracing the world that I can’t have?
Why am I crying so much? I’m still…

Any time, any fate
It’s a rough road that won’t end
Though I’m ripped apart and in pain, 
I will smile, watch me, I promise

Run away, disappear far away
Give me back the lost time 
I ask of you.

Why did I have to walk on this long path?
But I know why I had to endure through the difficult times

Any time, any fate 
If it can’t be stopped
I will win and win and smile
Watch me, I ask of you...



# esok final project public speaking kitorang. dengan junior2 tamhidi dentist dekat Nilai. semoga semuanya berjalan dengan lancar. doakan2 ye sayang. do wish us a good luck. :)
# alhamdulillah kite baru sembuh dari food poisoning. syukur :')

Friday, 23 November 2012

Mental problem kah?

Assalamualaikum.

Sejak jumpa doktor pasal blood glucose aku tinggi hari tu, seriously it gave a big impact to me. T^T 

Aku suka makan benda manis. Tapi taklah yang manis gila2. Manis biasa2, cuma I ate them quite often. :( So, lepas doktor pesan aku jaga pemakanan aku, aku dah setkan dalam kepala ni, jangan makan benda manis. Don't. Kawal nafsu. Dalam minggu ni kerap kali jugak aku search pasal diabetes dalam internet. Banyak artikel cakap blood glucose level aku sekarang ni adalah pre-diabetes. Ya Allah, I'm feeling like there was a big stone bumped on me. :'( 

And now, I guess I have a serious problem. Aku jadi takut dengan makanan. Teman aku dalam minggu ni just biskut tawar Jacob + air kosong + makan nasi untuk lunch sahaja. Skip breakfast. Lunch pulak aku dalam dilema. Jadi takut nak amek nasi banyak. Kuah pun just kicap. Dah tak amek kuah pedas, kari, etc. Kawan2 tengah makan biskut Kapten Munch, Chipsmore, diorang offer, aku tolak. "Taknak. glucose. glucose. haha." Dinner pun skip. Perut lapar, aku just telan air kosong. Dekat rumah, akak2 senior letak banyak makanan atas meja dekat dapur, diorang bagi kitorang makan kalo nak. Biasanya aku amek je apa yang aku nak makan, sekarang cuma usya2 macam tu je masa perut start nyanyi. Aku takleh makan. Takut blood glucose level aku naek lagi. Peritnya tahan lapar. Subhanallah. Kuatnya mujahidin di bumi bergolak, berjuang fi sabilillah dengan perut yang kosong. :'(

Ya Allah, kenapa dengan aku? Ada masalah mental ke? Dah fobia dengan makanan. Dari Isnin sampai Khamis macam tu lah rutin pemakanan aku. Sampai lah hari ni, pagi tadi aku lapar sangat, pegi kedai beli susu strawberi. Lepastu kawan2 ajak pegi kafe, makan kuey teow. Then tengahari akak2 naqibat liqa' ajak pi Dominos, pekena pizza pulak. And dinner makan nasi ayam free dapat dari majlis dekat fakulti petang tadi. Rasa macam makan terlebih banyak pulak hari ni. Maybe lepas gian. Tapi kalo aku teruskan hari2 aku macam hari ni, confirm blood glucose aku laaaaagi naek. T.T

Benda ni buat aku risau. It makes me feel like.. RAWR! Stressssssssssssss! Kalo nak tahu stres pun sebenarnya salah satu faktor blood glucose level naek jugak. :(

Apa aku nak buat ni? Nak seksa jiwa raga taknak makan or makan je sepuas2nya + tak peduli dengan apa yang nak jadi lepas ni? Macam ni la agaknya rasa bila Allah tarik nikmat sihat dari kita. :'(

O Allah, lead me the straight path.

Hari Tua. T.T

Assalamualaikum. :)

Dah seminggu 2nd phase of 1st semester berlalu. Dear time. Why move sooo fast? :O

2 days ago it was my 19th birthday. :D Alhamdulillah dah cukup 19 tahun. Tahun terakhir jadi teenager. Homai~ T^T Thanks peeps for the wishes. Secret bestie orang first wish. Saja nak cakap. :p And to the housies, yaya, yinyin, dayah + mikin, tenkiu celebrate my bufdei. But unfortunately aku kena gastric hari tu. Perghhhh. Masa tu jugak perut nak saket. =___=


                                     .aliah.
Mekaseh korang. Muuuuahhhhhh! xoxo

Ohyeah~ So, happy belated birthday to me. :p
Amalia, you are a grown up woman now. Behave. Behave. And behave. Muahaha.

# kitorang makan keyepcee sebab orang cakap keyepcee Malaysia tak tolong Israel. hukhuk. confuse la. some said yes. some said no. ya Allah, forgive me if i have chosen a wrong choice. T^T
# someone, do bring me to Burger Bakar place please. nak tryyyyyyyyy~
# andddd i want a rilakkuma. right now! ><

.rilakkuma. *sumber : ihsan incik google*

Bye. :p


Saturday, 17 November 2012

Bad News > Good News

Assalamualaikum. :(

Tomorrow, I have to go back to Ampang. Again. Huhuhu. It's okay. I don't get sad over that thing. It's just... Too many bad news within this week. Banyak kematian. Kawan baek ayah. Waris. And the most shocking, pemergian sepupu aku. Nik Hafi Al-Thamis. He's just a little boy. Age about almost 2 years old. Pagi Jumaat tu nenek aku telfon, bagitau Thamis masuk wad. Doktor cakap sel darah putih dia banyak. Leukimia. :'( 10 minit lepastu, Che telfon lagi. "Thamis tak dop doh." :''( Allahuakbar. Ajal maut tak kira usia tua muda. Dan ini kali pertama ada kematian dalam keluarga besar kami. He's cute and playful. Like other kids. Cuma arwah suka sangat nanges. Mungkin sebab dia rasa saket tapi tak reti nak cakap. Dah 3 minggu dia demam. Pergi check dekat klinik doktor cakap demam biasa. Sampailah tiga hari lepas, Cik Su Anim brought him to the hospital. And ternyata Allah loves him more. Al-Fatihah. Masa tengok jasad Thamis atas tilam, seriously like nampak dia tengah tidur macam biasa je. Ayah cakap masa dia memangku Thamis time mandi jenazah, rasa sayang sangat nak kapankan arwah, sebab nampak dia macam ada lagi dengan kita. Memang penyakit leukimia ni susah dirawat. Suffering kot. Mungkin Thamis pergi awal sebab taknak mama papa dia susah. Yang pasti, syurga adalah tempatnya. Kita? Terdetik dalam hati, untungnya arwah. Ahli syurga. How about me? Ya Allah, layakkah aku? Dua hari lagi umur aku masuk 19 tahun. Cukupkah kebaekan + amalan aku buat selama ni? :'( Allah terima ke amalan aku selama ni? Ya Allah. Berdosanya aku. Umat Islam di Palestin tengah bertarung nyawa mempertaruhkan Islam. Aku? Apa yang aku tengah buat? Asyik2 esaimen. Asyik2 Korea. Asyik2 nyanyi. Asyik2 secret and bff. Duniawi semua tu. Untuk akhirat secebis mana baru amalan aku? Astaghfirullahalazim. :(

Then, masa nak balik rumah malam semalam, kereta ayah rosak. Komputer yang control kereta tu jammed. Jadi terundur sendiri. Lampu sebelah nyala sebelah tak. Oh great. >< Naseb baek masa tu tak start perjalanan lagi. Alhamdulillah. Kalo dia buat hal masa on the way, anything could happen. Cakap pasal kereta ni teringat pulak test JPJ aku. For your info, tahun depan pulak kot aku retest JPJ. =.='

Entri lepas2 aku ada cerita pasal blood glucose level aku tinggi kan? So semalam parents aku bawak aku pi klinik. Masa eksperimen lab hari tu 6.1. Kali ni 5.7. Naseb baek turun. Tapi doktor cakap untuk orang yang dah puasa malam tu, sepatutnya kena bawah 5.5 baru rasa selamat. 5.7 is also a bit higher. Omo! Scaryyyy. T^T Umi cakap maybe aku amek darah keturunan sebelah ayah aku. Ada history kencing manis. Ya Allah, nauzubillah. :'( Taknakkkkkkkkkkkkkkk. Serius aku taknak penyakit tu. Terus aku nanges. Macam lab Biochemist hari tu la. Sampai nanges2 pikirkan benda ni. Hukhuk. T.T Jadi lepas ni aku memang kena jaga pemakanan aku. Dah takleh makan cokelat + biskut2 + makanan ringan yang jadi teman aku dikala ku sendirian setiap hujung minggu. ==' I have to. Eh no. I MUST to. Balik GlenView esok, memang kena sedekahkan semuaaaaaaaaa makanan2 manis aku tu dekat housemates. Huhuhu. Sabarlah wahai nafsu. Ini untuk kebaekan Nik Amalia Nasrulliana jugak. And one more. You have to exercise, Amalia. Jangan duk malas sangat. Kalo dah gemok tu buatlah cara gemok. =..=

Okeifine. Nak pi kemas beg. Bas esok pukul 9.30 pagi. Do pray for my safe journey, peeps. And for my health too. And for my study too. And for my jodoh too. Andddd grrrrr. And semua la~ :p

Haaa. Sayangssss, don't forget...



Our brothers and sisters there need our du'a. It is our biggest weapon. #PrayForGaza.

Wassalam. :)

Sunday, 11 November 2012

Half-time

Cepatnya masa berlalu. Sekarang cuti midsem seminggu. In Kelantan right now. :D Baru habis mid-term exam Jumaat lepas. Okay ke tak? Jangan tanya. =..= 

Tawakkaltu alallah. :')

Dentistry. Dari mula lagi aku tahu obviously it's a quite tough course. Aku dah selalu letakkan mind-set aku sebelum dapat result tamhidi lagi, kalo Allah letak aku dekat sini nanti insyaAllah aku dapat bawak diri. But. What to do? This path is very hard. No joke. Bagi aku la. Bagi orang laen yang minat or cita2 memang nak jadi dentist dari dulu of course takde masalah. Tapi aku, dengan takde minatnya. Dengan sibuknya. Dengan masalah emosinya. Susah kottt. Seriussss. Orang cakap kalo kita selalu cakap benda tu susah, confirm benda tu jadi susah. So? Erghhhh macamana nak ubah mindset? Dengan kawan2 yang lebih mantop dari aku. Lagi lah aku rasa benda tu susah. Masa kita cakap soalan tu susah, dia cakap "Susah ke?". Masa kita nampak dia stress, kita cakap rilek2, dia marah. Masa kita mintak softcopy lecture note, dia jawab "Tak bukak laptop la sekarang." Tak tahu niat dia apa. Tak sengaja tercakap macamtu or memang taknak tolong kita. :( Peeps. 5 tahun kita akan duduk sama2. Study sama2. Saya tak sehebat awak2. Saya slow. Susah nak pick-up. Awak dah baca + faham tajuk akhir, saya baru faham tajuk awal2. So, I have a favor to ask. Kalo nampak saya ada masalah? Do help me please, dear? I need your help. Aku tak kuat kalo aku sorang2. Awak nak ke kalo ada antara kita kena repeat year? Taknak kan? Kita nak graduate sama2 kan? :'(

Presentation. My biggest problem. Dari muda sampai ke tua tak reti buang rasa nervous masa berdiri depan orang ramai. Eh tapi masa sekolah rendah aku okay je. Aku still ingat minggu 1st perhimpunan masa darjah 6. Cikgu mintak anyone pengawas darjah 6 volunteer jadi pengerusi majlis perhimpunan. Semua orang taknak. Butttt. I did volunteer myself for that role as soon as the teacher asked. Wowww. Me now, coward enough hah? Maybe sebab masa masuk sekolah Maahad, aku lebih suka jadi orang yang biasa2 kot. Total of >2000 students. >350 students per batch. Taknak menonjol dalam kalangan pelajar yang ramai macamtu. And until now aku terbawak2 sikap ni. How to overcome it? Kawan2 laen semua dah overcome the nervousness masa present. Tinggal aku sorang je lagi belum. :(

Lab Biochemistry dua hari lepas, aku jadi wakil group lab aku untuk uji blood glucose level untuk eksperimen kitorang. I got a huge blast. :O Blood glucose level aku normal tapi slightly higher than others. The lab supervisors kecoh satu lab risau pasal aku. Kahkah. Dia tanya aku ada history diabetic family ke tak. Aku makan ape malam tu. Aku puasa tak malam tu. Jawapannya family aku alhamdulillah sihat walafiat. Aku makan biskut tiger + roti je malam tu sebab tak sempat beli nasi, and last makan kul 9.55 malam. Lepas makan terus tido. O.o Kenapa ye? Sampai nanges2 aku pikir aku ada kencing manis ke? Ya Allah, nauzubillah. :'( InsyaAllah esok lusa aku nak buat medical check-up dekat sini. Parents aku risau. Doakan aku sihat walafiat ye. :)

Okei dah siap membebel. Byebye. :ppp

**Hamek kau panjang aku tulis. Lepas gian nak hapdate belog. Hajatnya tadi nak tulis benda gediksss, tapi tertulis benda laen pulak. Takpelah. Dah ngantuk. Esok lusa la. Kalo aku rajin. Hihihi. :p

Sunday, 28 October 2012

I Will Show You

Lagu ni bessssttttttt. I'll Show You by Ailee. :)

You’re probably wearing the clothes I bought you
You probably put on the cologne I bought you
And right now, you’re probably meeting her and laughing

Did you like her that much that you had to leave me?
How much more do I have to be better?

No matter how much I try to erase you
We spent so many days together
The past times are so regrettable that tears keep flowing but…

I will show you a completed changed me
I will show you a way prettier me
I don’t wanna cry like a fool over love, over you who left

I will meet a hotter guy and I will show you for sure
A me who is happier than you
I won’t be sad without you, I won’t break down
Boy you gotta be aware

I neatly change my hairstyle and carefully apply my makeup
With my high heels and short skirt, everyone turns to look at me

If I ever run into you, I will give a dazzling smile
Pass by your surprised face and click clack go on my way

I will throw away the ring you gave me
I will erase the letters you wrote me
Without lingering attachment, without regret, I’ll forget you
I wanna forget you, I wanna erase you



Belajar daripada mereka

Assalamualaikum. :)

Dah lama tak hapdate. Sibuk. Asyik2 sempat draft je. Aku cuti 3 hari untuk raya haji ni. Sampai Kelate pagi raya hari tu. Malam ni dah nak balik keyell dah. :( Lusa ada kuiz ICT. Tak paham hape pun ICT. Heishhhh. Minggu depan dah mid-term exam. Aku tak revise lagi. Ya Allah. Permudahkanlah urusan aku. :'( Esok lusa pun macam biasa ada presentation jugak. Tapi oral biology tak bincang lagi dengan grup, macam mana nak present aku pun tak tahu. Carving gigi pun tak siap lagi. Orang laen dah sampai enam atau tujuh gigi. Ada yang dah siap kelapan-lapan gigi. Aku baru siap empat. LOL. Yela. Aku mana reti benda mengukir ni. Tangan keraihhhh. >.< Takpe. Allah ada. :')


"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya." (Al-baqarah : 286)

Ouhhh lupa. Selamat hari raya EidulAdha. Kullu sanah wa antum toyyibin. :D


tema : gemok =='
Cuti raya kali ni semua balik. Full house lah kitorang. Kakyong + suami dia pun balik. Dapat kenal abang ipaqqq aku dengan lebih rapat dua tiga hari ni. Dan aku dapat belajar something dari diorang. Huhu. Diorang berasal dari dua tempat + latar belakang keluarga yang agak berbeza. Sorang timur sorang barat. Adalah something yang berlaku sampai buat aku pikir banyak kali gak pasal hal pilih pasangan hidup ni. HAHAHA. Gedik nyerrrrrrr i~ :P Maksud aku nanti2 lah. Bukan sekarang. Umi cakap dia nak suh aku cari yang at least 5 tahun lagi tua. Yelahh. Kalo cari yang sebaya, sama2 pemikiran macam kanak-kanak lah kitorang. Tapi nak cari kat mana? -____- Tak payah cari. Jodoh tu datang sendiri. Hapelah. Eh kejap, apa benda yang aku merapu dari tadi ni? Kahkahkah. K bye. :ppp

Monday, 15 October 2012

Ke'BLUR'an Membawa Padah

Assalamualaikum.

Weh weh weh. Aku nak story something dekat korang. :O

Tadi kelas habis pukul 4. Then macam biasa hari Isnin kitorang pergi Giant dekat tingkat bawah bangunan fakulti kitorang tewww. Beli makanan buat bekal seminggu. Sebelum tu kitorang stop dekat mesin ATM depan kaunter pak guard USIM jap, nak amek pulusssss. Tapi mesin ATM tu dah habis duit so takleh amek. Masa ni Dayah + Mikin dah masuk Giant dulu. Tinggal lah aku + Aliah + Khairine. >.<

Lepastu, yang nak dijadikan ceritanya, masa kitorang masuk pintu pemisah antara Giant dan USIM tu, datang sorang pakcik berambut panjang, bermisai, pegang file ada dokumen + berpeluh2 terusssss ke arah kami.

Pakcik : Adik, adik, nak tanya. *dengan tergesa2*
Kami : *berhenti* Ye, kenapa pakcik?
Pakcik : Nampak tak muka pakcik pucat? *sambil2 jari telunjuk tunjuk ke arah muka dia*
Kami : *angguk*
Pakcik : Motor pakcik rosak tadi. Pakcik ada hal penting. Tapi kena baiki motor tu dulu. Pakcik takde duit. Boleh tak pakcik nak pinjam duit adik 28 ringgit? Nanti pakcik bayar balik.
Kami : *memang dari tadi pegang purse sebab nak keluarkan duit* Ermmmmm.
Aku + Aliah : *bukak zip purse. tengok duit, masing2 ada belas2 ringgit je.*
Aku : Tapi kitorang takde duit sekarang ni. *tanpa disedari tangan aku dah keluarkan note 10 hinggit.* #dalam hati : Ya Allah, aku rasa macam takleh percaya sangat pakcik ni, tapi kalo betul dia tengah urgent, aku mesti kena tolong dia. *konfius*
Aliah : A'ah pakcik. Kitorang nak keluarkan duit tadi tapi tak leh.
Pakcik : Sorang2 bagi 10 ringgit la. Boleh? *tangan meminta2, dan gaya pakcik tu macam tengah memaksa2 kami bagi duit dekat dia sebab dia nak cepat.*
Aliah : *tanpa disedari jugak dekat tangan dia ada duit 10 hinggit. :( *
Khairine : *dapat mesej dari Bank Islam bagitau dia withdraw duit RM100 tadi, padahal tadi dia tak amek pun, so dia cepat2 pergi dekat mesin ATM. Tinggal lah aku + Aliah yang tengah terpinga-pinga kat situ. >< *
Aku + Aliah : *bagi 20 hinggit tu dekat pakcik.*
Pakcik : *blahhhhhh dengan tergesa2*
Aku + Aliah : *blurrrrrrr O.o *
#dalam hati : ouhhhh waittttt. tapi pakcik, kenapa tak mintak nombor phone kitorang pun? macamana nak contact kitorang nanti kalo nak pulangkan duit tu? eh pakcik! :O

Kitorang pun kuarkan duit dari mesin ATM satu lagi then masuk Giant. Beli2 barang kitorang, lepastu pi tempat teksi. Sambil2 berjalan pi sana~

Aku : Aliah, apabenda kita buat tadi? Asal kita bagi pakcik tu macamtu je 10 ringgit? O.o
Aliah : Entahhh. Rasa macam benda tu berlaku cepat sangat. Asal eh? Kenapa kita tak bawak je pakcik tu dekat pak guard biar pak guard yang settlekan, kalo dia nak pinjam duit pun? O.o
Aku : Entahhhhhhhh. :O Kenapa kita tak cakap je takde duit? Kalo tak pun cakap nak guna duit tu untuk benda urgent jugak. O.o
Khairine : Entahlah korang ni. Kite pun pelik asal korang senang2 je bagi duit dekat pakcik tu. Padahal tengah pokai. Dahlah 10 ringgit. Bukannya sikit.
Aku + Aliah : ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH! Ya Allah! *istighfar* *meroyan* *menjerit* *terpekik*
Khairine : Hahahahaha. Kite rasa korang macam kena pukau tadi. Kite tak kena sebab tengah sibuk pasal mesej dari Bank Islam tu. Rupanya salah paham mesej tu. Haha.
Aku + Aliah : Khairineeeee! Asal tak stop kitorang dari bagi pakcik tu duit?!!!!! Cara laen untuk tolong dia banyak lagi. Huwaaaaaaaaa~! T^T

Kami dipukau kah? Kami ditipu kah? Or kami betul2 dah tolong pakcik tu kah? Atau kami ni just tak laen tak bukan selaen bodushhh? Apekah? Mengapakah? Ouhhhh whyyyyy?! :'O

Ya Allah, lindungilah kami dari terkena sihir + pukau dan laen2 benda yang buruk. Nauzubillah. Harap2 kejadian tadi bukanlah pukau, walaupun aku memang terasa aku teramat2 blurrrr masa tu. :( 

Terima kasih ya Allah, kerana takdirkan mesin ATM first yang kami pergi dah habes duit, kalo tak 50 hinggit or maybe sampai 100 hinggit duit aku boleh melayanggg tadi. Hamdallah. :'(

Ya Allah, jika benar pakcik tadi memerlukan pertolongan, alhamdulillah, tapi jika sebaliknya, moga2 Engkau bukakanlah hati pakcik tu agar tidak ulangi perbuatan tersebut lagi laen kali. Amin~

Korang, hati2 taw. Jangan mudah percaya dekat strangers macam ni. Aku tadi tak sempat fikir hape2. Hukhuk. T^T Just doakan aku + kawan2 sentiasa selamat sepanjang duduk dekat kawasan bandar keyell ni. InsyaAllah~

Adiossss. :D

*lambatnya nak raya haji. nak balikkkkk ! :'(

Thursday, 11 October 2012

Useless

Semalam balik kul 6. Letihhh sangat. Sampaikan malam tadi mimpi benda mengarut. Nauzubillah. :'( Naseb baek hari ni tak balik lewat sebab kitorang siapkan tutorial physio awal. Arghhhhh. Nak mengadu pasal esaimen berlambak pun takde gunanya. Bukannya boleh berkurang esaimen tu. Esei BI esok kena submit aku tak buat lagi. :( Isnin ni pulak dah kena submit esaimen individu Physio yang madam bagi 2 minggu lepas. Minggu depan presentation Physiology of Pain, Anatomy macam biasa ada esaimen kena submit setiap minggu, Arab baru lepas present hiwar semalam minggu depan kena present forum pulak and minggu depan lagi sekali kena present video iklan, public speakingggggg as usually lah kan kena prepare untuk 2 presentations every week, then Microsoft Excel assignment for the ICT. T.T Anddddd aku kena buat report untuk SUFA (Sukan antara Fakulti) for the buletin Dental Student Club on behalf Unit Multimedia + Informasi DSC. Hohoho. T^T Eh. Termengadu lah pulak. Nak buat macam mana, nowww benda2 ni je yang berputar ligat ke hulur ke hilir ke setiap pelosok otak akuuuuu. *nanges laju laju laju.

For the public speaking semalam, ohmai~ Nombor matrik saya sangat bertuah. Sukanyaaaaa! =.= Aku the first girl yang kena panggil. Orang ketiga. Madam panggil random. And of course la semua tengah nervous gilosssssss kot masa mula2 tu. Maybe aku dipanggil sebab nama ada Nik, sama dengan Syahmi yang kena panggil sebelum aku. Oh perfectttttt! Tapi naseb baek jugak kena awal2 sebab semua orang kena. Semalam kitorang kena layan 35 presentations continuously non-stop for 3 hours. >< So kena awal2 baru tak payah nervous2 dah lepastu. Tapi as usually aku mana suka benda2 blablabla depan orang ni. Aku prepare teks pun malam tu je. Memang grammar tunggang langgang sebab aku tak bawak kertas teks aku tulis tu dekat depan. Aku just sebut apa yang aku ingat. Kahkahkah. Grab audience attention? Hikhok. Ingat aku nak ke? Tak suka la. Biarlah diorang buat kerja diorang. Aku takde bakat dalam cakap depan orang ramai ni. Praktis lah banyak mana pun takkan jadi menarik jugak presentation aku. Dah memang benda tu kita tak pernah suka, tak suka and tak akan suka. :( Aku tahu memang aku dah tak boleh lari dari cakap depan orang ramai ni sebab as a dental student, we have to do the community service, we have to give a talk to the people, tapiiiiiiiiiiiiii arghhhhhhhhhhhh. Sebab tu lah aku taknak jadi dentist or doctor dulu2. -__-' 

Aku tak suka kena banding2 dengan orang. Tak sukaaaaaa. Rasa down tu memang takkan hilang. Dah ler untuk subjek2 core, diorang mudah paham, aku susahhhh sangat nak paham. T.T Ya Allah, kuatkanlah aku. Memang aku nak revise balik pun lepas balik umah tapi selalu je aku tido awal. Yelah sebab letih. Hujung minggu sempat buat esaimen je. Stressssssss kot hidup. Blur je dalam kelas Biochemistry + Physiology. Masa madam tanya of course lah aku takleh jawab. :( Aku pernah terfikir belajar laju2 macam ni kalo aku tak sempat catch-up + kena repeat year nanti macam mana? Ya Allah, auzubillah. :'(

Betul ke aku nak jadi dentist ni? :((

Sunday, 30 September 2012

Smile :)

Assalamualaikum. :D

Letih lah asyik buat esaimen je. ==' Saket mata menghadap komputer dari pagi sampai petang. Naseb baek esaimen Anatomy yang kena submit esok dah siap tengahari tadi. Alhamdulillah. :) Tengah buat esaimen Physiology pulak. Tapi fed up kejap ni sebab search pasal mechanism of pain dari tadi tapi tak jumpa2! Apa beza mechanism dengan pathway hah? Tak paham. >.< *tarikhembusnafas* 

Rilek2. Physio lambat lagi kena submit. 17 Oktober. Tapi kena prepare untuk presentation jugak untuk seminar Physiology hari tu nanti. Tajuk Case of Pain. Peningggg. Tak belajar lagi tapi dah kena buat esaimen. Memang students universiti semua kena buat macam ni ek? Emmm. Minggu ni pun ada public speaking. Macam biasa aku memang tak de semangat nak buat benda2 berkaitan dengan English ni. Nak tanya, macam mana nak jadi berani? How to overcome the nervousness when doing presentation? Kelemahan besar aku masa cakap depan orang, lidah aku jadi kerassss. Asyik2 tersasul. Nak pronounce bahasa omputeh? Lagi lah lidah aku jadi kerasss tiba2. Tak leh sebut macam biasa. Sedeh, tau tak? Huhu. T.T

Esaimen Halaqah tak sentuh lagi. Esok kena pergi library kejap pinjam kitab lama yang kitorang kena kaji tu. Dah kena submit minggu depan. Huuuu~ Pasaiiiii public speaking aku tak cari isi lagi. >.< Presentation ICT aku tak paham pun kena present apebenda. Sebab aku dah try baca tapi tak paham2. Safeguards amende ntah tajuk dia. :( Lusa hiwar Arab, aku dah buat skrip, tapi belom praktis lagi dengan group. Oittttt banyaknya kerja. Bertimbunnnnn~ T^T

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami. Rabbi Yassir Wala Tu'assir. Aminnn~ :')


Nak share something. Cantik Itu Subjektif
Entri ni dah lama. Tapi aku baru jumpa. Tak kesah lah kan? :P

"Cantik di dunia, tidak membawa sebarang kebahagiaan di akhirat kelak. Cantiklah untuk DIA, maka segalanya akan menjadi CANTIK. :) "

Aku suka quote ni. Buat aku sedar tak payah lah kita rasa rendah diri even berada dalam kalangan kawan2 yang semua cantik2. Rilek dah ah. Aku selalu kot jeles jugak kadang2 dengan diorang. Dia putih, aku tak. Dia kurus, aku tak. Hidung dia mancung, aku tak. Apesal aku ni? Tak reti bersyukur. Astaghfirullahalazim. :'( Allah dah ciptakan aku sempurna semua anggota dah lebih dari cukup. Kadang2 cara pemikiran aku ni lah yang merendahkan self-esteem aku. Tengok cermin, hitamnya aku, gemuknya aku. Padahal BMI okei je. ==' Naseb baek ada jugak orang yang cakap bulat itu comel. HAHA. Ikhlas ke tak itu laen cerita lah kan. :P

"Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita, dan kerana saya tak cantik, akhirnya saya menemui insan yang mencintai saya seadanya.

Paling penting, kerana saya tak cantik, saya sentiasa mencuba untuk menjadi cantik pada pandanganNya. Cantik pada pandangan manusia bukanlah apa-apa."

Mereka lawa. Dia cun. Awak cantik. Saya comel. Deal? HAHAHAHA. :P

K, bubye. :)


Tuesday, 25 September 2012

Everything's Gonna Be Alright ~

Across the ocean, across the sea
Startin' to forget the way you look at me now
Over the mountains, across the sky
Need to see your face and need to look in your eyes
Through the storm and, through the clouds
Bumps on the road and upside down now
I know it's hard baby, to sleep at night
Don't you worry

Cause Everything's gonna be alright

Through the sorrow
And the fights
Don't you worry
Cause everything's gonna Be Alright

All alone, in my room

Waiting for your phone call to come soon
And for you, oh, I would walk a thousand miles
To be in your arms
Holding my heart

Through the long nights

And the bright lights
Dont you worry
Cause Everything's gonna Be Alright.

You know that I care for you

I'll always be there for you
Promise I will stay right here, yeah
I know that you want me too
Baby we can make it through, anything
Cause everything's gonna Be Alright
Through the sorrow, and the fights
Dont you worry
Everything's gonna Be Alright.

Through the sorrow, and the fights

Don't you worry ~
Everything's gonna Be Alright.


:: Be Alright by Justin Bieber ::




Anyone? May you sing this song to me nowwww, pleaseeeeeee? *buangtabiat.harhar. :P
Kejap. Sejak bila pulak aku minat JB ni? -________-' Aku suka lagu ni pun sebab TERaddicted dekat part "be alright a a a" tu je asalnya. Mesti kakak drop komen aku jiwang karat pulak kali ni. HAHAHA. Ade aku kesahhh? :PP

K. bye. Assalamualaikum. Doakan aku, esok ada public speaking. Againnnnnn. >.<

Friday, 21 September 2012

'takde' kerja~

Hai semua. :)

Kali ni aku nak share biodata aku dekat korang. Biodata ni assignment first kitorang untuk subjek Behavioural Science for Dentistry. Hahaha. Nampak sangat aku takde kerja nak buat kan? Benda ni pun nak post. Wakaka. Alaaa~ Kopi pasta je pun. :P Padahal assignment berlambak. Public speaking, ICT, Bahasa Arab. Just aku je yang taknak buat lagi. Takde mood weh. >.<

    My name is Nik Amalia Nasrulliana binti Mat Zaib. This precious name was given to me by my beloved father. Usually everyone will ask me to repeat my name when I said it to them for the first time. Just call me Amalia or Nik. I was born on 20th November 1993 in Hospital Pasir Puteh, Kelantan. I live at Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan since I was born. I love homemade food especially my mom’s chicken rice. I also love to drink fruit juices, and of course the sky juice too. My primary school is Sek Keb Demit (1), whereas my secondary school is Maahad Muhammadi Perempuan Kota Bharu. In my leisure time, I like to surf internet, listen to Korean songs, watch Korean dramas and variety shows. These are my hobbies since I was in Form 2.  I also love blogging very much. I prefer to express myself by writing more than talking. I am a blue maniac and also a cat lover. I had almost 20 cats at home but now the number is decreasing year by year as they were moving to other places. My father’s name is Mat Zaib bin Daud. He is a retired teacher. He teached SPM students in Electrical Engineering Drawing subject. My mother’s name is Tuan Mariati binti Tuan Ahmad. She is a hardworking housewife. I am the 4th of 5 siblings. My eldest sister is a doctor at Hospital Sarawak, and she is married. The second and third ones are my older brother and my older sister respectively, who are studying in UiTM. Lastly, my youngest brother who is in form 1 at Maahad Muhammadi Lelaki Kota Bharu. I love my family very much. J

    I did not have any ambition previously. Since I was a small kid until I took SPM, I did not have any specific goals in my life. I just studied like the others and succeed to get straight A’s in all big examinations. All praises to ALLAH. I trust that He has the best plan for me. So I just moved on. When applying UPU, suddenly my heart persuaded me to choose dentistry as the top choice. Finally, I got admitted in Tamhidi of Dentistry USIM. First semester of Tamhidi gave a big impact to my life. In this semester I got a lower result than the required CGPA for entering the Faculty of Dentistry. It was quite hard for me, as we had a very big competition to enter the Faculty of Dentistry. After seeing many other friends were doing well in the first semester, I still remember that I had given up many times. Also when having difficulties in studying. But after that I managed to stand up again. All praises to Allah at last I succeed to overcome all these hardships. In the second semester, I got a better result. And now I am very glad that I got the golden chance to be an official dental student here. However, I am a little bit sad because I could not further my study with my best friend, Liyana Fairuz. She was also in Tamhidi of Dentistry before, but now she is in the Chemical Industry course in USIM Nilai. My campus life is completely changed without her beside me. But nevertheless, only Allah knows what is the best for her.

     Honestly, I admit that I am a passive person in class and lecture. Sometimes I am being jealous with other classmates who are active in the class. I also want to be like them seriously. But practice makes perfect. I am trying as possible as I can to change my attitudes in the class. InsyaAllah one day I will become a braver person. My dreams in the future are to be a good Muslimah dentist, could contribute something useful to the society and Islam, and the most important, always be happy and sincere when doing this job. Do pray for me, Madam. Thank you. 
                                    
 NikAmaliaNasrulliana - 1120144 ( 6th batch of Dentistry )


*entri ni dah jadi draft sejak 3 hari lepas lagi. hahaha. asyik2 tertidur je masa bukak lappy. apesal hah aku jadi mengantuk awal sejak duk sini? padahal dulu kul 3 pagi baru mengantuk. tapi kat sini kul 11 malam dah tertidur depan laptop. selalu tak shut down lappy. >.<

Sunday, 16 September 2012

Masalah wehhh !

Assalamualaikum. :)

Sejak asrama aku ni ada wifi, tangan ni selalu gatal je nak hapdate belog. Sekali hapdate, fuhhhhhh panjang punya aku tulis. :P Ngeng. Aku memang. Suka sangat taip benda2 merapu ni. Lebih suka expressing myself by writing, not by words. Belog ni boleh dikira diari aku lah jugak. Cuma taklah sampai semua benda aku cerita. Privasinya still ada. Nak bagi ayat2 tazkiroh macam orang laen, aku tak reti. Aku ni tak sebaek korang. But I'm trying. :')

Kali ni aku nak share masalah aku. Macam yang korang tahu, baru seminggu aku jadi orang keyell. Still tak tahu geografi dekat sini. Hospital dekat mana? Pejabat pos dekat mana? Tak tahuuuuu. Hari ni aku jalan2 dengan Affaf, Fatin + Wajihah. Ketiga2 budak Medik yang berasal dari Kelantan. Kitorang pergi Mid Valley. Keluar rumah kul 8.30 pagi. Naek bas, LRT, monorel, KTM dan sebagainya. Kena tukar2 stesen. Sesat banyak kali kot. Balik kul 5 petang. =.=' Eh kejap. Aku bukannya nak cerita pasal aku sesat. Asalkan kitorang dah selamat sampai Glenview Villa balik, dah cukup. :D

Yang jadi masalah, aku nak poskan surat + dokumen perjanjian biasiswa JPA ni. So first sekali aku kena tahu di manakah pejabat pos? Wehhhhh. Aku dah tanya akak2 senior. Tapi diorang pun tak sure. Ada yang kata dekat bawah kondo kitorang duduk ni pun, ada pejabat pos laju. Aku dah cari tadi, takde pun. Tak tahu lah kalo2 aku terlepas pandang. Anyone yang tahu, tolong inform aku. 2 minggu je kot JPA bagi masa untuk hantar surat akuan + dokumen perjanjian dekat diorang. Dah lah jadual aku packed. Sibukkkkk. Kawan2 yang dapat PIDN 2011 selepas SPM macam aku ni bukannya ramai. Sikit je. Diorang rumah dekat, takpelah parents boleh tolong. Kalo rumah jauh, diorang mintak tolong abang dan kakak yang tinggal dekat2 sini. Abang aku memanglah ada dekat Shah Alam. Tapi aku taknak ganggu dia, dia sibuk + dia takde kereta sekarang. Susah nak datang tempat aku ni. Dokumen tu kena dapatkan tandatangan parents, lepastu kena buat pengesahan saksi, then matikan setem. Aku mana reti wehhh. Selalunya ayah yang buat untuk aku. Ada jugak kawan aku balik kampung masing2 hujung minggu ni nak settlekan benda ni, tapi aku tak balik. Tiket habis. Nak balik jugak! I need my parents. T^T Ayah + umi suruh aku poskan dokumen2 perjanjian kepada diorang. Lepastu ayah yang matikan setem + buat itu ini untuk aku but masalahnya mana pejabat posssssss? Aku takde kawan yang duk dekat KL ni. Kalo ada pun, nak mintak tolong diorang teman aku pergi pejabat pos, aku segan. Ni nak nangesss ni ! :'(

Somebody help me ! Nanti aku belanja pizza seketul. Anyone? :(((((

** updated : my ayah my hero. ayah nak tolong printkan sendiri dekat rumah. tak payah susah2 aku pos lagi. hoho. :)

Minggu Taaruf yang Panjang # ver 2

Sambungan entri ni ---> # ver 1. n______n

7 September :

Hari tu pergi Fakulti. Fakulti Pergigian usyimmm tingkat 15,16 dan 17 bangunan MPAJ. So memang rutin kitorang hari2 naek lif lah. =.=' Ada program taaruf. Pagi ada taklimat kalo tak silap. Petang baru maen treasure hunt dengan kumpulan yang dia susun semalam. Best jugak lah maen benda tu sebab setiap checkpoint maen lukis2, berebut kerusi sambil kotak beracun, berlakon, teka simpulan kata, dan laen2 lagi lah. Alang2 maen sambil2 boleh kenal senior 2nd year. Cuma masa untuk maen sekejap sangat, just sejam. 6 checkpoint sejam nampak sangat lah tak dan. Setiap checkpoint dah amek masa 15 minit kot. Entahla lepastu group mana yang menang. Tapi group aku memang tak lah. Masa maen ni boleh kenal groupmates. Diorang semua laen tutor dengan aku masa tamhidi. So aku memang tak berapa reti nak bergaul dengan orang yang sebelum ni tak berapa rapat. Hoho. Bagus jugak boleh kawan dengan geng baru. :)

10 September :

Dengar welcoming speech dari dekan. Emmm. He told us apa tanggungjawab kitorang nanti. Agak gerun di situ. InsyaAllah boleh bawak diri. Doa2kan lah, sayangs. :D Malam ada program dengan senior 5th year. Akak2 dan abang2 ni sanggup turun padang sambut kitorang. Mekasehhhh. n_____n Masa ni group members laen, diorang susun kami secara random. Aku segrup dengan Anne, Zal, Dalila, Syahmi, Mirul + Ammar. Tersegrup dengan budak tu pulakkk. Tapi memang yang aku jangka lah, dia pemalu siottt. Hahaha. :P Game kali ni kena jawab teka-teki dari super senior. Semua soalan pasal diorang. Bila bufdei ketua diorang? Berapa orang 5th year pakai contact lens? Berapa orang dah kahwin? Berapa orang tinggi kurang dari 150cm? And baaaaaanyak lagi soalan2 yang sememangnya kitorang kena tanya orang sebab memang tak tahu langsung. Game ni group aku dapat tempat 1st kot. Bangga2. XD

11 September - 13 September :

Stop kejap program taaruf. Kitorang ada lectures Introduction of Dentistry. Lecturers hebat2. Suka Dr. Nazirah. :D Cepat nyaaaa kitorang belajar. Topik yang kami belajar, human dentition, dental plaque, dental caries, periodontal diseases, oral cancer, dental erosion and lastly malocclusion. Best? Neutral je. Aku just excited masa tengok gambar gigi2 orang tu. Boleh tau gigi jadi rosak macamtu sebabnya apa. And rupa2nya selama ni masyarakat memang tak berapa concern pun pasal oral health. Baru sedar kot. :O Then hari Khamis ada tutorial. Masa ni Dr Nazirah suruh kitorang volunteer jawab soalan2 tutorial. And you know I'm being nervous when everyone struggled wanting to answer the question. Except me. Lorhhhh~ Hahaha. Ketaq lutut chekkkk. Orang laen semua jawab, sikit je orang yang duk senyap macam batang kayu, termasuk lah aku. Nak jawab macam mana, aku tak study. Haha. Stresss kot sepanjang minggu ni. Tengok housemates aku selalu baca buku. Bincang soalan sama2 diorang. Like seriously? Tu bukan cara aku study. Environment study aku memang sempoi gila. Pasang lagu kuat2, karaoke sama2. Masa tamhidi, aku + Affaf memang buat macamtu. Housemates laen okay je. Lepastu ada takefive or takethirty actually. Haha. Ada selingan gosip2 dulu, gurau2 dulu. Cakap pasal kahwin, masalah hati, tak pun dengar experience dari housemates yang dah expert in a relationship. Hoho. Bagi aku benda tu best. :PP Sebab aku kan remaja jugak. Fitrah. Of course lah perlu bincang2 pasal benda macamtu jugak. Gedik sesama kite2 boleh je. Tapi kawan2 aku dekat dentistry ni nampak macam tak berminat nak kahwin pun. Haha. Jadi budak baek lah aku nanti lama2 duduk dengan diorang. Kenakalan + kegedikan aku boleh menghilang tau dak? O.o

14 September :

Self-study sampai petang. Kul 3 petang ada test pasal apa yang kitorang belajar dalam tempoh seminggu tu. Test uolls~ Masuk carrymark uolls~ >.<

15 September :
source by : Nabilah Nuairy. anne, pinjam gambar ni taw. hehe.
Pagi2 lagi pergi padang tepi masjid depan Glenview villa. Ada telematch dengan senior. Telematch ni macam sukaneka lah. Boleh tahan best. :) Mula2 sekali kena denda sebab tak penuhkan sign senior + staff tu. Padan muka kitorang. Haha. Aku dapat denda ringan je. Tapi denda ringan + berat dua2 sama je. Tepek tepung dekat muka. Pagi2 lagi buat facial treatment. =.=' Katanya tepung campur lumpur. Ntahlah, aku pun tak sure. Lepastu maen 6 game dalam kumpulan. Game first baling belon air dari sorang ke sorang ahli kumpulan. Ketiga2 belon group aku pecahhhhh doe. Takde synchronization. Huhu. >.< Game second paling lawak. Isi air dalam botol guna span. Yang pegang span tu sorang duduk atas guni, lepastu sorang lagi tarik guni tu. Group aku laki yang tarik, pompuan yang ditarik. Lawak doe. Kesian Zaid + Azim kena tarik aku yang beraaaaaat ni. Sorry ler~ Aku dah cakap aku berat. Hahahahaha. :P Game third letak straw yang ada gelang getah dekat mulut lepastu jalan dengan 3 belon dekat tangan kanan + kiri + antara lutut. Game keempat sorang tutup mata tuang air ke dalam cawan atas kepala groupmates yang laen. Kitorang cilok sikit game ni. Haha. Game kelima aku tak ingat. ==' Game last gabungkan group banyak2 tu. Yang asalnya 6 group jadi 2 group. Kena rebut bendera group laen, and protect bendera kita. Game ni lawak. Tak sampai seminit, group kitorang dah menang. Sebab guna muslihat. Kahkah. XD




Tammat. :)

Dear friends, I'm looking forward to build more precious moments with you in the five years journey here. This is how we start our new life in Pandan Indah. A new journey. Still a very loooooong way to go. Ya Allah give us strength and blessings. :'D

Wassalam...

*makin ramai orang tahu aku baek dengan dua classmates aku tu. aku tak tahu macam mana boleh heboh. =.=' harap jangan ada fitnah macam2 sudah. diorang kawan aku, macam aku kawan dengan korang jugak. mesej2 pun benda biasa je. aku tak sehot korang. semua comeyyy loteyyyy. korang pun mesej jugak dengan budak2 laen gender. ye dak? :P