Wednesday, 30 May 2012

KPOP

Assalamualaikum. :)

Aku tulis entri ni bukan nak cari gadoh. Just mengutarakan pendapat. So aku nak mintak maaf awal-awal lagi kalo ada yang terasa dengan apa yang aku tulis ni. :D

KPOP. Sape lah tak paham dengan istilah KPOP ni kan. KoreanPOP. Dah lama aku minat KPOP. Sebelum Korean Wave melanda Malaysia lagi. Sejak aku Form 2. Sekarang umor aku dah nak masuk 19 tahun. Lebih kurang 5 tahun++ lah jugak aku termasuk dalam golongan kpoppers ni. Aku minat Korea? Just for fun. Saje-saje minat. Aku suka tengok diorang menari. Dasyat gila beb. Kau ade? Heee. Tapi sorry ler aku cakap. Aku tak suka group pompuan. Kalau suka pon just lagu diorang. Sebelum download lagu Korea, aku tengok maksud lagu tu dulu. Okei ke tak. Mana tau ada istilah yang berkaitan dengan agama diorang. Contohnya Venus. Lagu Korea memang banyak guna istilah ni. Aku memang tak download + tak layan lah lagu yang ada istilah berkaitan agama diorang. Lepas aku suka dengan sebuah lagu Korea tu, aku tengok variety shows yang melibatkan artis tu pulak. Group Korea first aku minat tak laen tak bukan ialah SUPER JUNIOR. :) Variety show Korea first aku tengok, Full House Super Junior. Diorang buat lawak, aku banyak gelak. Hepi hidup aku. Nak mengharapkan lawak orang Melayu? Memang lah aku gelak. Aku suka Zizan. :D Tapi gelak tak sekuat dan tak sepuas masa aku tengok lawak orang Korea buat. Hekhek. Then, aku follow je minat aku. Sampai sekarang. :)


Pelik asal aku melalut pasal KPOP kali ni? Aku tengok News Feed muka buku aku. Macam biasa lah. Takde keje. ;) You know? Disebabkan Hari Belia hampeh tu, KPOP dihina. Kpoppers dicaci. Dikutuk. Dan macam-macam lagi lah. Dah dua hari aku nak tulis pasal benda ni. Tapi aku sabar. Bertenang banyak-banyak. Tapi kali ni. Aku dah tak boleh sabar. Sebab ada orang bandingkan KPOP dengan tahi kucing. 'Cantek' nya perumpamaan yang diberi. :D Ada ke aku kutuk minat korang? =.=' Aku memang TAK PERNAH setuju artis pompuan Korea dibawa masuk ke Malaysia. Sebab aku tau nanti ramai remaja Islam dekat Malaysia ni tiru pemakaian diorang. Fesyen diorang. Terutamanya budak pompuan lah. Tapi. Aku tak sangka disebabkan Dal Shabet yang pakai tak cukup kaen tu datang Malaysia untuk Hari Belia kali ni, semua peminat KPOP dibash. Puhlesss lah. #tarik nafas. hembus nafas.# Sape yang suruh diorang datang? Salahkan pihak berkuasa lah. Jangan salahkan semua kpoppers. Aku kpopper. Tapi takde lah over. Sampai nak tiru diorang. Aku tahu lah batasannya. Sedeh. :( Kenapa konsert-konsert sebelum ni takde pun orang yang tampil cakap konsert ni menyebabkan pergaulan bebas? Tempat maksiat dan sebagainya. Kenapa masa KPOP datang ni jugak lah diorang nak post dalam facebook berkali-kali pasal ni. Konsert-konsert artis Melayu lagilah memberi impak negatif. Tengok pemakaian artis Melayu Islam tu macam mana. Pakai legging. Miniskirt. Budak-budak pompuan Melayu pun beranilah tiru diorang pakai. Kenapa? Sebab artis tu orang Islam pun boleh pakai. Kenapa die tak boleh pakai? Aku sangat sangat sangat benci pompuan Melayu Islam BERTUDUNG, tapi pakai LEGGING? OhEmmGeee. Apekah? What the fish? Kenapa merosakkan imej wanita bertudung? #geleng-gelengkepala# >.<

Jangan lah guna perkataan KPOP laen kali. Tolong. Cakaplah semua konsert. Janganlah ditujukan kepada KPOP je. Aku faham maksud korang. Nak tunjuk kemusnahan akhlak remaja Melayu zaman sekarang. Tapi bukan KPOP je penyebabnya. Tapi artis Melayu + Barat + Hindustan semua terlibat laaa. Lagi satu. Pasal pergolakan di negara-negara Islam. Kenapa ramai cakap orang minat Korea ni tak kisah pasal semua tu? Aku pun Islam jugak. Aku TAHU dan aku KESAH kepada saudara-saudara Islam aku dekat sana. Tapi aku tak nak tunjuk dekat facebook, twitter or belog aku. Sebab aku takut nanti menimbulkan sifat RIAK. Iman aku still lemah. :( 

Aku pun dah cuba lawan nafsu minat Korea tu. Buktinya? Sekarang aku dah tak kesah dengan group-group Korea baru. Macam EXO, BToB, B.A.P etc. Aku tak kenal members group-group baru ni. Dah tak kuasa aku nak ingat nama-nama + muka-muka diorang. Dah ramai sangat dahhh. Haha. Sekarang cukup lah dengan cite Korea + Running Man. Yang laen aku dah kurenggg. :)

Banyak lagi sebenarnya aku nak tulis pasal Hari Belia vs KPOP tu. Tapi taknak cari gadoh. Taknak sampai libatkan hal-hal politik. TAKNAK ! Lagipon aku yang muda tang-tang lagi ni pun tahu yang mana baek. Yang mana tak baek. I love Tok Guru ! ;)

Kepada kpoppers di luar sana. Apesal lah korang pegi tiru gaya orang kafir tu? Adoi. Ingatlah agama dan bangsa korang. ISLAM lah sayang oi. Sayangilah agama korang. Sayangilah parents korang. Sayangilah maruah korang. Bersyukurlah korang dapat nikmat Islam. Kenapa nak tiru orang Korea yang tak bernaseb baek dilahirkan dalam keluarga bukan Islam? :( Pastu, jangan lah over sangat memuji-muji + defend artis-artis Korea pujaan korang tu. Janganlah sampai gadoh-gadoh dengan saudara seIslam disebabkan KPOP. Tak baek laaaa. Menjatuhkan maruah kpoppers je. KPOP haters tu orang-orang yang takde keje nak buat. Die keboringan. Nak publisiti murahan. Sebab tulah takde pasal-pasal, bising dalam belog die. Duk kutuk-kutuk KPOP. Jadi, kalau ada orang cakap artis Korea yang kita suka tu hodoh ke buruk ke, korang tutup telinga je lah okei? Chill chill~ :D

Maaf kalau ada yang tersinggung. :'(
Hanya sekadar pendapat aku, insan yang kerdil di atas bumi ALLAH SWT ini. :D

Byebye. :)

Sunday, 27 May 2012

O Allah

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah. :)

credit to : Thank You Allah by Maher Zain.

Keep praying

Assalamualaikum.
Hari ni balik kampong. Saja jenguk datuk nenek. Sedara-mara. Sambil-sambil tengok sepupu baru. Nama baby tu Nik Nurin Afina. :D Kalau nak tau orang nama Nik ni kan comel-comel. just saying. lalalalalalala~ :P
Tadi aku reunited dengan sepupu yang sekepala dengan aku tu, si Ika. Dan secara tak rela, aku terbawak balik sedikit virus batuk beliau. Tenkiu lah awak. Buat susah-susah jek. =.=' So sekarang kepala aku pusing. Haihh. Kalau tak pun maybe pening ni disebabkan tak cukup tido. Insomnia. Cehhh. Hehe.

Macam mana nak tak insomnia? Result Tamhidi dah nak kuar 7 Jun nanti! Cuak gile. :(( 
 
klik untuk tumbesaran.

# mood : serius.
Actually, aku dah lama redho dengan result semester 2 aku. Kitorang dah buat yang terbaek. Alhamdulillah. That is the most important thing. Pasrah. Redho. Dengan ketentuan yang Allah SWT telah tetapkan untuk kami. Buat masa sekarang, TAWAKKAL is the right thing to do. Just keep praying. :) Emmm. Aku rasa peluang untuk aku dapat masuk dentistry sebenarnya nipislah jugak. Kenapa? Entri panjang ni dah ceritakan semua sebabnya. Aku bukannya tiada keyakinan. Tapi aku nampak jalan aku susah. Saingan laen lagi hebat. Memang. Hati aku still berharap dapat mengekalkan status aku sebagai seorang pelajar kursus Pergigian. Aku belum give up. But I have to prepare myself. Aku tak nak nanti kalau aku tak dapat apa yang aku inginkan, aku tak boleh terima. :) Rezeki Allah luas, kan? Allah Maha Mengetahui. :D Aku mesti tak cukup kuat untuk belajar dalam bidang ini kalo aku ditakdirkan tak berjaya bersama kengkawan yang laen. Nauzubillah. But I still have to be well-prepared. :) Ya Allah. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan yang terbaek untuk kami. Bukakanlah hati kami. Positifkanlah minda kami. Pujuklah hati umi dan ayah agar dapat menerima keputusan kami nanti, tak kiralah sama ada baek atau sebaliknya. :')

Amalia, fighting ! :))

**okei. fine. orang tak nak kawan, kita terima je lah. :(  #ini adalah ayat tacing.harap maklum. :P


Wednesday, 23 May 2012

Wish

Assalamualaikum. :)

23 Mei. Hari ni hari jadi someone. My previous crush. Hehehe. Oh Gosh. Tak reti malu betul aku ni. Today please let me be okay. :P 
AH, how are you doing now? :) Okei. Gedik. Harap-harap sihat walafiat di sana. Cehhh. XD *Ada orang cakap aku dan die cinta jarak jauh. Padahal tak de CINTA pun. Hahahaha.* Semoga berbahagia dengan orang ter'sayang'. Aku dah tak suka kau dah. Don't worry. :D Aku akan ingat. The last advice from you.

 "yg pnting enti blaja dlu,cinta nnt dlu
cinta dlu yg utama Allah,nabi,parents
pcayelah jodoh tu dh qada' qadar Allah
ana nsehat atas dasar kite masih lg brsahabat
wlo x pnah jumpe & x knay pon dgn sape ana brckp ni
emm k la jgn sedih2,once u fail it doesn't mean that u fail in evrything
strive in study,gud luck 4 your exam nnt."

Heeee. Pelik macam mana die boleh cakap macam tu? Tak payah susah-susah pikir. Ada lah~ There was a conflict between us. :( Tapi semua dah settle. Kitorang dah tak contact. Die lalu jalan die. Aku lalu jalan aku. Masing-masing hepi. Alhamdulillah. :)
So.... AH, happy birthday. Good luck in your study. :D *untong laaah study kat Jordan. :P *


But actually, I wanna say something to you, and also to the boys. :) 

laen kali tolong jangan buat something yang budak pompuan akan confuse. :)

Aku dah cakap tentang ni dulu dalam entri --> Adam.

And for the girls.
be tough, dear.
And this is from ME.
Peace. :D 
K lah. Bubye. ;)

*And for you. My secret best best friend. Emm. Ni pun kalau kau baca lah kan. Kau kan selalu TERskodeng belog hudoh aku ni. Haha. Ni nak cakap. Pergi Indon nanti, jangan lupa beli hadiah untuk budak kecik di sini. Heeeee. Take care. n_______n

**Sorry for my KEGEDIKAN dalam entri ni. Hekhek. :)

Tuesday, 22 May 2012

Plan

Hye. :)


Kita yang merancang, Allah yang menentukan. Tajuk alkisah aku hari ni. Haha.


Semalam classmate Maahad aku dulu, Adibah inbox facebook aku. Die ajak aku join die and the geng pegi sekolah. Amek sijil SPM. Janji pukul 9 pagi. Aku setuju nak join. Tapi yang bebalnya aku ni tak tanya diorang nak jumpa kat mana. Sekolah Maahad tu bukannya kecik. =.=' So terpaksalah aku bangun awal pagi hari ni. Sebelum pegi sana, aku baru terpikir aku mana ada nombor phone diorang. Ada tu ada. Tapi tak pernah contact. Jadi tak tahu diorang guna lagi ke tak nombor yang lama. Mujurlah tergerak jugak hati aku untuk mesej Yan. Yan ni bestie Dibah. Aku mesej tanya Yan pegi sekolah jugak ke tak. Die jawablah ye. Lepas tu. Pegilah sekolah dengan umi, ayah, dan kakak aku. Asalnya plan diorang nak tinggalkan aku kat sekolah. Lepas tu diorang masuk bandar baiki specs kakak. Tengok-tengok sampai je dekat sekolah tu aku telfon Yan. Tapi tak boleh. Masuk voicemail box jek. Jadi tak tahu diorang tunggu kat mana. Aku pun mesej Yan tanya die kat mana. Die tak balas mesej aku! :'( Umi ayah aku dah bising. Diorang marah kitorang tak bincang leklok semalam. Masuk je pintu pagar sekolah budak-budak sekolah penuh merayau-rayau. Diorang tengah rehat. Minggu ni minggu exam. Macam aku dulu jugak. Berpeleseran dalam kawasan sekolah masa rehat. Kalut revise untuk subjek exam seterusnya. Last-last, kereta ayah aku dah sampai depan pejabat. Apa lagi, aku masuk je pejabat dengan umi aku. Sign. Amek sijil. Pastu blah. Aku mesej lah Yan cakap aku dah nak balik. Sorry tak sempat jumpa. Tapi Yan tak balas jugak. Sedih kot masa tu. *Yan baru mesej tadi. Rupa-rupanya phone die mati pagi tadi. Habis bateri. Patot lah tak reply.* Adoi~ Salah aku lah ni tak amek nombor orang laen. Dushdush.


Lepas tu masuk bandar. And then baru umi perasan die tak bawak specs kakak yang nak dibaiki tu. Kahkahkah. Tertinggal dekat umah. So, kitorang pun balik. =.=' Kereta dah masuk garaj. Tapi ayah pun cakap jom je lah pegi bandar semula. Kan takde benda nak buat jugak duk umah. Okei. Fine. Masuk kereta balik. Pegi kedai specs belakang Maahad. Malas nak pegi jauh-jauh. Orang kedai tu cakap specs kakak dah tak boleh baiki. So masuk kereta lagi. Terpaksalah pergi kedai specs yang biasanya kitorang pergi. Yang ni pro. Aku pun buat specs dekat kedai ni je selalu. Kakak buat specs baru. Lepas tu, alang-alang. Umi tanya tuan kedai boleh tak beli contact lens sebelah je? Die cakap boleh. And terus die amek dokumen aku yang diorang simpan, then terus die amek lens yang baru. Kahkahkah. Padahal umi tanya je. Tak cakap pun nak beli. Kan umi cakap nak beli masa aku nak pegi sambung study degree bulan 9 nanti. Hahaha. Tak semena-mena ayah pun bayar je lah untuk lens aku tu. RM90 melayang. Macam tu je aku dapat ganti contact lens aku balik. Aku tak mintak pun. Hehehe. Rezeki aku. :D Alhamdulillah~ Harap-haraplah aku tak cuai lagi laen kali. Hmm~
Mekaseh ayah~ Ngeee. 


Bye. Tenkiu sudi 'dengar' ayat keling berbelit aku. Lalalalalala~ ;)

**Dengar-dengar result aku kuar 6 Jun nanti. Okei. Cuak dah ni. :(

Monday, 21 May 2012

Hello

Assalamualaikum. :)


Pejam celik pejam celik. Dah hampir sebulan cuti. Kalau tanya aku buat apa cuti panjang ni? Aku tak buat apa-apa pun. Rileks je. Layan Korea. Blogwalking. Kekadang blogging. Tapi nak update belog pun selalu tak tahu nak tulis apa. O.o Petang-petang maen badminton depan rumah dengan adek aku.


Sabtu lepas, aku lepak dengan kawan-kawan Maahad aku. Kat KB Mall. Macam reunion lah jugak. Tapi sekejap je jumpa diorang. :( Alang-alang dah duk dalam shopping mall, tau-tau je lah. Aku teman kakak aku beli barang. Sebab tu lah tak sempat nak bergosip lama-lama dengan kengkawan aku tu. Btw, klimaksnya, Dijah cakap aku makin comey. Hahaha. Kembang gile rasa kena puji. Okei. Lupakan. :P 


Dua tiga hari ni, aku layan Hello Baby MBLAQ. Hello Baby musim ke-5. Best siott. Show ni dah lama popular. Tapi aku baru ada masa nak tengok. Hello Baby is a Korean variety show where an idol group has to take a good care of the babies. Budak-budak tu anak orang awam. The babies are way too cute! :D Darah kacukan. Biasalah. There are three of them. A boy + 2 girls. Aku paling suka Dayoung. Walaupun die paling senyap + tak seaktif yang laen. But aku paham perasaan die. Cehhh. Haha. Sebab masa kecik-kecik dulu aku pun senyap jugak. Malu dengan orang luar. :) 
This is her. Dayoungie~ :D



Dayoung   *Korea + Vietnam*

Lauren dan Leo pun comel sangat sangat sangat jugak. Too cute actually. Tak reti nak describe. Hehe. Allahuakbar. :)

Lauren.   *Korea + Canada*
Leo.   *Korea + France*
Alangkah bahagianya aku kalau dapat anak secomel diorang nanti. Wakakaka. :P


MBLAQ + the babies <3


the details 'bout them. :)
Nampak gayanya aku kena kahwin dengan orang Korea jugak lah. Harharhar. Eunhyuk oppa? Woohyun oppa? Ngeee~
Well~ Kalo bab perasan sengsorang ni memang aku lah juaranya. Heeeee. :D
Daaaa. Nak sambung layan Hello Baby. ;)


**sebenarnya esok aku nak pegi cari kerja. tapi tak jadi. hari ni aku tak berapa sihat. rasa macam nak demam. sekarang pun still pening-pening lagi. :(

Thursday, 17 May 2012

Pretty

Salam peeps.


Mood Korea aku hilang kejap. Mood blogwalking yang tetibe naek. Dari tadi duk skodeng belog orang je keje aku. Tengok jam, dah pukul 1.31am. Rasa haus. Masuk dapur. Minum skyjuice. Sambil intai-intai kubor belakang rumah aku jap. Bajet berani lah konon~ Aku kan gangster. :P Tup-tup lipas mintak laluan pun aku dah melatah sengsorang. Okei. Apa yang aku nak cite ni? Haha. Biasalah. Aku kan memang suka merepek. :D Sebenarnya aku nak share maksud lagu ni. Aku ni tak reti nat buat ayat gramatis. So kopipes maksud lagu Korea je lah. :) Aku tak minat pun penyanyi lagu ni. Suka lagu die je. Is Being Pretty Everything. Kalau nak dengar, tekan ni. I just love the meaning behind the song. :D

Men are all the same these days
They only like pretty faces
Why is every single guy like that?
Other parts of me are prettier
But they're not parts that can be seen
And everyone says that I am ugly
I want to be in love now
I want to be obviously in love

I want an honest person
Is being pretty everything? Do you only look at the outer image?
Please stop now and look at my heart (look look look)
Am I good-for-nothing? Am I that unworthy?
That's so not cool, look at my heart (look look look)

Do pretty faces feed you?
They become the same after a month
Why, why are guys like this?
"It's always the ugly ones who complain more"
Jerks who say that, please piss off
The outside and inside aren't always the same
I want to be in love now
I want to be obviously in love

I want a person who will only care for me
Are you curious about me?
Do you even know about the scars you gave me with your toenails?
Look at my eyes, look at my crying heart
Look at my two eyes that are waiting for your love

Are you a hotshot? Are you that much of a hotshot?
That's so not cool, look at yourself (look look look)
Is being pretty everything? Do you only look at the outer image?
Please stop now and look at my heart (look look look)

Faham tak? Betul lagu ni cakap. Orang sekarang lebih pentingkan luaran dari dalaman. Tak patut tak patut. Aku ni bila dah boring. Dah memang tak tau nak buat apa. Aku jelajah lah muka buku aku. Lepas tu nampak lah minah-minah hot post gambar diorang. Penuh dekat News Feed aku. Ye lah. Yang comel-comel. PUTIH-PUTIH. Slim-slim. Hidung sharp. Mata macam kucing.  Meowww~ Puuuunye lah ramai orang duk puji-puji die. Yang like? Tak payah cakap lah. Aku bukan jeles ke apa. Allah dah ciptakan kita semua sebaek-baek kejadian. Semua comey. :D Tapi sedih. Aku sebagai seorang perempuan, malu kot kalau ramai orang tengok gambar kita. Lebih-lebih lelaki. Sebab tu lah aku ni sejak 2009 ada facebook pun, tak pernah buat DP gambar sendiri. Malu. Upload gambar sendiri pun tak pernah. Bukan aku nak cakap aku baek ke apa. Tapi dah memang aku budak baek nak buat macam mana. Harharhar. :P Belog ni laen cite lah. Sebab sape je yang baca belog aku. Orang yang aku kenal lah kot. Orang yang search nama aku je lah yang jumpa belog ni. Kalau tak pun kengkawan aku. Hai korang~ Heee. Kalo kat facebook? Lebih ramai orang yang aku tak kenal dari yang kenal. Eh jap. Macam dah keluar tajuk dah ni. Ish ish. Masa aku borak-borak dengan housemates kesayangan aku dulu. Keluarlah bab pompuan cantik. Kalo kat USIM, orang yang hot sikit je pun mesti dah berpunya. Tak pun ramai yang sedang usha-usha die. Especially yang putih melepak. Tak yah sebut. Mesti dicop lawa. Untung lah~ Memang bising rumah(dorm) aku dulu kalau bincang pasal ni. Haha. Korang mesti tak faham kan apa yang aku membebel dari tadi? Wekkk. :P Tak payah faham lah. Paham-paham je lah perempuan ni macam mana. Saje aku nak emo lebih malam ni. Lupakan lupakan~ Peace no war. :D :D :D

Ingat. Yang lawa tak semestinya lawa di dalam. Heh? Apekah? =.='
Lalalalalalalalala~

Bye bye beb~

Wednesday, 16 May 2012

Masak

Assalamualaikum. :D

1st of all. SELAMAT HARI GURU kepada semua cikgu, guru, lecturer, ustaz, ustazah, teacher,  sensei, sifu, tok guru, tak kiralah yang pernah/tak pernah mendidik beta selama ni. Teringat arwah Cikgu Baha. :'(   I love you all. <3

Kali ni aku nak menunjuk-nunjuk bakat memasak aku kat korang. Bakat lah sangat kan~ Hmmm. Tapi aku dah lama tak masak. Kali pertama dan terakhir aku masak pun masa sebulan ketiadaan umi aku hari tu. Haha. Parents aku takde kat rumah. Pegi buat haji. So, aku lah yang masak kat rumah. Aku masak dengan kakak yang setahun tua dari aku tu. Adek aku pun ade tolong jugak. Tolong makan. :P Dah lama sebenarnya nak tulis pasal ni tapi asyik-asyik lupa je. Hehe. Sepanjang hidup aku memang aku tak pernah masak. Tolong mak je boleh lah. Jadi sebulan tu aku dan kakak asah lah 'bakat' memasak kitorang. Kahkahkah. Walaupun tak sedap, kena telan jugak kalo tak nak mati kebuluran.

nasi goreng + daging burger

daging masak merah

megi :)

ayam masak merah

unknown =.= *tak ingat ni ape benda. haha.*

telur dadar

Nampak tak sedap? Memang tak sedap pun. Tapi rezeki jangan ditolak. :) Kalau ade nampak hangit tu, biasalah. Kitorang still amateur. Aku baru teringat nak post pasal ni pun sebab tengok news feed dalam facebook. Ramai member tamhidians aku post gambar masakan diorang. Hurm. Jeles jeles. Aku pun nak jugak belajar masak cuti ni. Tapi macam biasa lah kemalasan menguasai diri. Ngeee. :D

In conclusion, everyone can cook. So do I. But NOT everyone can cook WELL. So do I. Hakhakhak. Takpe takpe. Practice Makes Perfect. Nanti aku dah bosannn tengok skrin empat segi ni, barulah aku masuk dapur ek. InsyaAllah. *winkwink*

Daaaaa~

Monday, 14 May 2012

Hush (!)

Semangat blogging aku datang balik dahhh. Haha. :P
Sebelum tu nak cakap ni entri pasal Korea. ;) 
Kalau tak nak baca, tak payah susah-susah baca. Tak paksa pun. Ehehehe.


Translation of :
Hush by A Pink.
 *Aku delete part Hush hush hush hush. Ala~ Bukan penting pun part tu. Hehe. Maknanya  tu yang penting.Wakaka.*

I keep thinking of you
And it’s so nerve-wrecking and heart fluttering
It’s the first time I’m feeling like this
It’s pounding and going crazy, my heart <3


In case you don’t recognize me
I am hiding my feelings like this
Don’t tell him yet, Hush for a moment
He might not even like me back yet. :(


It’s not time, I want to wait,
I want to look at him a little more
I’ll tell him first,
I’m going to watch over him more.


Don’t look at him, stop talking to him >:(
Because he might find out
My face gets red, my head grows blank
and my strength leaves me. :'(


If I ever run into you
I’ll turn around and won’t be able to say anything
So don’t tell him yet, hush for a moment
He might say that he doesn’t know me yet.


I don’t know you who you are
I don’t even know your name
I don’t know what you say
Hush Hush Hush Hush


If I can be with you in my dreams like this
I’m happy, because I can be with you... :)






1st time dengar : "Hurm. Tak lah sedap mana. Best lagu My My + I Don't Know lagi. <---lagu-lagu previous diorang."
2nd time : "Boleh lah tahan."
3rd time : "Okei. Dah terngiang-ngiang dekat telinga aku dahhhh."


A Pink~ Grup ni aku tak lah minat sangat. Girl group kan~ Haha. Tapi aku kesiankan diorang. Setiap kali tengok video A Pink. Mesti ade Sones SNSD menyibuk. Cakap A Pink ni copycat. Duk hina-hina A Pink. Hello~ Eunji tu jauhhhh lagi pandai nyanyi dari idola pujaan korang tu. Ewww. Dah lah 'plastik' je lebih. :P Lagu diorang tu syarikat diorang yang tetapkan. Bukan diorang. So apesal pulak salahkan A Pink? Ngokngek. Ni lah sebab aku benci Sones. Cari pasal je pandai. Uwekkkk~ Senyap-senyap dah lerr. Dah lah dekat video orang. Tak pasal-pasal hina tuan punye video pulak. Sebab tu lah Sones ni dibenci banyak fanclubs. Hmmph. Try dengar lagu Twinkle TaeTiSeo + The Boys SNSD? Hampeh. Lembik. Tapi sabau jek lah. Nak buat macam mana. Dah memang laen orang laen taste. Setiap orang ada hak mengutarakan pendapat. Aku pun macam tu. Hehe. Aku ni sejak dulu lagi. Suka Korea. Tapi memang tak suka SNSD. Sampai sekarang. Tapi tak rugi pun tak suka diorang. Tak de bende best pun diorang tu. Gedik jek lebih. Wahaha. Apesal aku tak suka diorang? Hurm. Aku dah sumbat alasannya kat entri ni ---> SNSD? Tapi dalam entri tu aku teremo jek lebih. Haha. Ye lah. Aku budak kecik lagi masa tu. *padahal baru tahun lepas.wakaka* Burning lagi semangat KPOP aku masa tu. Sekarang aku dah rilek. Cool jek. Orang nak cakap apa cakap je lah. SNSD pun ada hak nak ada peminat. Kalo takde Sones sape lagi nak minat diorang kan. Kahkahkah. Orang kafir pun berhak dapat rezeki jugak. Allah Maha Pemurah. :) Eh? Tetibe lak. Haha. 


Aku ni kalo dah start merapu memang susah nak stop. Dah ler ek.
Papai.

Sunday, 13 May 2012

Rezeki

:(

Sedeh. Contact lens aku hilang. Sebelah kanan. Tapi mujur tak kena marah dengan umi aku. Sebab beli contact lens tu guna duit aku sendiri. Melayang RM160 aku. Tu lah. Orang laen beli yang RM10 je aku gatal nak beli yang mahal punye. Sebab malas nak tukar setiap bulan. Lagipun kat Nilai aku bukannye boleh keluar setiap bulan nak pegi beli contact lens tuh. Aku beli yang memang tahan untuk setahun. So tak perlu tukar setiap bulan. Tengok-tengok 4 bulan je aku buleh guna. Ye lah. Dah hilang nak buat macam mane. Aku pun sengal. Macam mane lah buleh hilang? Hari tu balik je dari bandar KB. Aku buang lah lens aku tuh. Pastu terus letak dalam bekas die. Tapi masa aku nak guna semalam. Tengok-tengok benda tu tak de pun dalam bekas tu. Adoi. Macam mane lah buleh hilang? Sebelah kanan je pulak tu. Takkan lah aku nak pakai sebelah kiri je? Haha. Pastu umi cakap tunggu aku nak pegi sambung belajar bulan 9 nanti baru beli yang baru. Hukhukhuk. T^T So, empat bulan kat rumah ni aku kena pakai specs. Keluar dengan kengkawan ke~ Kenduri kak yong sebelah pihak lelaki bulan 6 nanti pun terpaksa lah aku pakai specs. Aku bukannye apa. Cuma kalau pakai lens, vision field aku jadi luas. Tak limited macam masa pakai specs. :( Hepi je rasa kalau pakai lens. Tak pe lah. Dah bukan rezeki aku. Redho je lah. Ni lah orang kata Allah boleh tarik balik rezeki kita tak kire bila-bila pun. Jadi bersyukur lah dengan apa yang kita ada ek. :')

Btw, aku rasa macam malas je nak update belog dua tiga hari ni. Maybe tak de apa yang menarik berlaku dalam hidup aku kot. Sekarang aku dalam mood layan cite korea. Harharhar. Marathon drama korea + Running Man. Hehehe.

Bye. :)


Wednesday, 9 May 2012

Malang

Salam.


Nak cite something. Pagi tadi aku bangun awal dari biasa. Sebab plan nak pegi lepak kat bandar hari ni. Tapi terbangun lewat sikit dari dirancang. Tsktsktsk. Bangun-bangun tu aku pi lah cari baju yang nak dipakai. Terasa lah pulak nak pakai baju yang memerlukan inner. Aku pun ape lagi. Pi cari lah inner hitam aku yang dah lama aku tak pakai tu. Aku tak bawak pegi USIM dulu. Tinggal kat umah. Cari punye cari tak jumpa-jumpa. Stres aku dibuatnye. Dah lah baru bangun tido. Kakak aku duk memekak suruh aku mandi. Padahal aku masa tu still half-awake lagi. Adoi. Cari habis satu almari tu pun tak jumpa-jumpa. Menyirap darah aku! *Over bebenor. Hahaha.* Lepas tu aku sakit perut yang teramat sangat. Mata aku tetibe jadi gelap. Berpeluh satu badan. Dunia pusing-pusing. Telinga aku berdesing. Tak tahu nak buat ape aku pergi terjun lah atas katil. Aku gitau kakak, aku nak pitam. Buleh pulak die gelak. Haihhh. Lepas tu aku mengucap bebanyak. Istighfar. Bace ayat kursi berkali-kali. Rehat sat. Lepas tu dah okay. Persoalannye apehal aku jadi macam tu tetibe je? Pelik betol. Haha. Alhamdulillah lah aku dah okei sekarang. Aku pikir maybe sebab bangun awal kot. *Uhukkul10.30uhuk* Bagi aku dah kire awal lah tu. Hahahaha. Kalau tak pun sebab aku pekena Nescafe semalam. Perut aku ni tak biase dengan kopi. Sejak kecik lagi umi aku tak biasakan kitorang adek-beradek minum Nescafe. Tapi aku bukannye tak pernah minum Nescafe pon! Ade lah jugak kekadang. Aikkk. Pelik lah. Ade penyakit ape pulak aku ni? Nak kata sebab power rabun mata aku dah naek? Mana ade. Aku baru je 'update' kuasa mata aku ni tengah semester 2 hari tu. Bende ni kena check at least setiap 6 bulan. Tapi aku selalunye setahun sekali jek. Berbalik ke cite aku tadi. Lepas dah okei, aku bersiap lah nak kuar dengan kakak aku seperti yang dirancang dalam plan A. Lepas tu! Tengok-tengok lesen kakak aku dah mati! Hushhh. Tamat tempoh 8/5 pulak tu. Ngokngek betul lah. So, kitorang pun beralih ke plan B. Yakni duk terperap kat rumah je lah jawapannye. :(

Moral of de story : Malang tak berbau.

sekadar gambar hiasan. memang tak de kena-mengena dgn cite aku. wakaka.


**p/s : Penyakit aku tu sampai sekarang tak diketahui identitinya. Hmmm. :/

Babai!

Monday, 7 May 2012

Internet!

Atas katil,
Bilik Aku,
Rumah Bapak Aku.

7 Mei 2012.

Ke hadapan adinda INTERNET yang dikasihi,

Mengapakah adinda sanggup memperlakukan kekanda sebegini rupa? :(
Kekanda pingin sekali online malam ini. Dan tengok sekarang. Jarum jam telah menunjukkan pukul 12.57 pagi, wahai adinda. Mengapakah adinda sayang merajuk? Apakah kesalahan kekanda? Dari pukul 9.00 malam tadi lagi adinda banyak songeh. Aduhai adinda. Mengapakah mengikut langkah siput? Sungguh perlahan sekali. Bathiah bak kata Tok Arab. Tolonglah 'sihat' kembali seperti sediakala. Biasanya adinda tidak melakukan perkara 'terkutuk' sebegini. Hari ini kekanda tidak dapat menjenguk muka buku kekanda. Sungguh sedih. Kekanda tak dapat merapu dengan kawan-kawan kekanda malam ini. Sungguh sadis adinda tahu. Tak bisa 'chat' dengan kawan-kawan kekanda. Sadis sekali. :'(  Bukan itu sahaja. Malah membukak laman sesawang YouTube pun tidak boleh sama sekali. Kekanda pingin ketemu oppa-oppa kekanda, wahai adinda. Jadi. Tolonglah kekanda, wahai adinda internet yang tercinta! Adoi~

Yang benar,
Kekanda Amalia Hyukie :P

*Nak online! T.T


Sunday, 6 May 2012

Nasehat

Assalamualaikum. :)

*peringatan untuk diri sendiri*
Emm. Fikir punye fikir. Alhamdulillah. Aku selamat lagi. Apesal aku bodoh sangat dua tiga hari ni? Mungkin sebab aku makin jauh dari Allah. Astaghfirullah. Ape yang aku fikir? Syaitan hasut aku. MasyaAllah. Aku takde niat pun. Sungguh. Tapi mujur aku dah sedar balik. COUPLE tu haram. Semua tahu kan? Tapi orang di sekeliling aku. Ade yang menggalakkan aku masuk lembah ni. Diorang cakap aku dah besar. Ooo. Memang syok kalau fikir balik mesej dengan lelaki. Ye lah. Gurau-gurau manja pun boleh kan. Aku pun sama. Tapi lepas aku muhasabah diri balik, mana aku yang selama ni okay je single mingle? Yang selama ni berpegang teguh dengan prinsip tak nak couple. Alhamdulillah Allah lindungi aku. Tapi mana AKU? Uishhh. Aku tak boleh pentingkan diri. Dosa aku? Dosa aku sekarang ayah yang tanggung. Aku sayang ayah. :') Aku kena jaga ikhtilat aku dengan lelaki. Maybe kat dunia luar aku memang dapat jaga. Cakap dengan lelaki pun hanya pasal pelajaran. Tapi alam maya? Jari aku laju je taip mesej dengan lelaki. Chat facebook lah kan? Ape lagi. Adoi. Mujur lah kawan-kawan lelaki aku takde pun yang lebih-lebih. Aku cakap dengan diorang still lagi gaya aku macam lelaki. Aku tak nak lembut melentok dengan diorang. Aku harap lah. Kalau ade memang aku dah buang tabiat lah mase tu. Haha. Kekadang kan jari aku gedik lah jugak macam tuan die. :P Aku harap aku dapat istiqamah dengan keadaan diri aku sekarang. Doa-doakanlah. 

*peringatan untuk member*
Girls. Sebenarnye aku nak cakap sikit. Walaupun aku tau aku tak perfect. Aku ni budak kecik je. Tak matured pulak tu. Lantak lah ape yang korang cakap. Aku nak bagi nasehat jugak kat korang. :P Kalau tengok pada kawan-kawan aku sekarang lah kan, dah ramai jatuh dalam lembah couple ni. Salah ke? Memang dah ternyata salah lah kan. Tapi kalau pikir balik, mungkin korang cakap macam ni. Betul ke cinta lepas kahwin tu wujud? Kalo ikot logik, walaupun perkahwinan diorang diatur keluarga, mesti diorang contact jugak sebelum kahwin tu. At least melalui mesej. Takkan lah terima je laki tu masa hari pernikahan. Aku tak tahu lah nak jawab mende kalau korang fikir macam tu. Harharhar. Sebab aku pun pikir macam tu jugak. Allahualam. Jadi kalo aku nak nasehat pun. Boleh nasehat kawan aku yang tengah bercouple supaya jangan lebih-lebih sudah. Kalo ikot majoriti nampak gayanya orang di sekeliling aku ramai yang bercouple. So dengar sini ye sayang-sayang. Berdasarkan research yang aku buat. Cehhh. Haha. Pasangan yang tengah bercouple ni akan merapatkan hubungan mereka serapat-rapatnye. Kata ganti nama yang asalnye aku-kau akan bertukar saya-awak/nama-nama. Atau kalau lebih intim lagi abang-sayang/baby-baby. Okei. Tangan pulak tak berenggang dari handphone. Tengok aku. Handphone aku senyap jek sejak cuti ni. Topup pun tak. Jimat duit sikit. Haha. Yelah. Biasanye guna handphone untuk contact parents + kakak aku je. So dah balik kan. Handphone tu dah takde gunanye. Adek aku guna untuk maen game jek la. =.=' 



Orang yang bercouple ni. Kalau aku tengok mesej diorang. Sikit-sikit "i miss you". "i love you". "muahx". Okei. Geli. Tapi kenyataannye macam tu lah. Sayang oi. Kalau nak couple pun. Bak kata korang, niat korang nak kahwin dengan 'laki' korang tu kan? 'Boleh'~ Tapi jangan lah over sangat. Ber'muahx' tu patutnye korang simpan untuk suami korang je lah. Bawak 'bertendang'. Siap 'peluk-peluk' lagi kot SMS. Eeeiiii. Kalau ditakdirkan die tu bukan suami korang, bukankah malu besaq kalau berjumpa balik dengan die besar nanti. Bayangkan masa tu korang jalan berderet anak kat tepi. Hakhakhak. Malu malu~ Lagipun kite ni baru 19 tahun kot. Lambat lagi nak kahwin. Sanggup ke couple sampai bertahun-tahun? Sanggup ke tunggu? Bawak bersabar ye sahabat. Kalo boleh. Tunggu lah besar sikit nak couple pun. Nanti dah besar, couple pun sebab nak kenal pasangan korang orangnye macam mane. Bukannye nak bermanis-manis mulut saje isi masa lapang. Sabau ek. Itu kalo boleh tunggu besar dulu lah. Tapi. Kalo dah tak boleh? Dah terlanjur? Dah janji sehidup semati? Ingat. Kalau tak sayang diri korang pun. Sanggup redah lautan api neraka. Sayangilah ayah korang ek. Dosa-dosa yang korang buat tu ayah korang yang tanggung selagi korang tak kahwin. So jangan pentingkan diri sendiri. Tak baek. :)) Yang laki tu pun. Sayangilah bakal ayah mertua korang. Hahahahaha. :P


aku suka gambar ni. kutip kat facebook. ngeee~ ;D
Okei. Dah letih merepek. Sorry sesangat kalau ade yang terasa. Aku sayang korang. Sebab tu bagi nasehat ni. Hehe. *takberaninaksoundkorangdepan2.weeee~* 
Daaaa~


Saturday, 5 May 2012

Love Day :)


I'm very curious, I'm curious about everything
Why can't I go to sleep and can only see your face?
I'm curious too, I'm curious about this heart
Why is it that when I see you, laughter comes out first?


When my friends are together and they mention you
Why do I get so excited and want to hear more?
If only you are there, I become someone else
And I make random, awkward jokes


Honestly, this feeling is so strange
Is this what it feels like to be on top of a cloud?
Is it like this, are we like this?
If you feel the same way, have we already started?


I like you very very much
I think I came to love you
I want to say the same thing 
But is it okay if I do that? Should I wait a bit more?


I also like you very very much
Honestly, this is the first time I'm feeling like this
I will wait more (will you wait more)
I will be here (will you be here)
We are already feeling the same way


What do you like about me? That's what I'm curious about
Since when did I live in your heart?
I'm curious too, I'm curious about your heart
Whether you really like me and not hate me?


There are so many pretty girls
So is it true that you really only see me?
Many handsome guys (who?) are by your side (where?)
So how are you coming to me girl


Honestly, I keep imagining us
This kind of feeling is so suspicious
Underneath the same sky (underneath the same sky)
We're thinking the same thoughts
I think we can say the same things too


Who likes who more? Do I like you more?
That's not important to me
If I extend my hand, will you never let go?
I won't let go of your hand forever


I like you very very much
Honestly, I already love you
I can say the same thing but
Why do I keep shaking, why am I keep hesitating?


No I love you, you
Now I will tell you everything of my heart
Will you believe in me (I'll believe in you)
In my love (in this love)
Let's walk together side by side
The two of us


**Pink : Girl   **Blue : Boy   **Red : Both <3


Sweet lagu ni. Hehe.
Layan~ (^O^)v

Bye~


Friday, 4 May 2012

Bored

Assalamualaikum. :)
Boring. :(    #Yelah.Dietuofflinekan.Haha.:P#
Petang tadi aku + family pegi rumah mak cik. Kat Besut,Terengganu. Ade makan-makan sambut sepupu aku, si Saliha masuk Darul Quran. Ngaji molep deh, Sa. ;) 


'koya' sorang2 jap sambil tunggu kakak aku bersiap. :P
Tengah hari kitorang bertolak. Besut tak lah jauh mana dari rumah aku. Kalo tak silap aku 45 minit kot. Haha. Tak pasti jugak. 


kakak + umi
Lepas Asar kitorang balik. Hujan lebat gile on the way. Adoi. Seram aku tengok jalan dah penuh dengan air. Hujan pulak tak henti-henti. Hujan + angin ribot. Tak nampak jalan tau tak. Tapi alhamdulillah selamat jugak sampai kat rumah. Walaupun kereta tu merayap macam siput jek sepanjang jalan.

Habis cite.

p/s: Gigi geraham bongsu aku dah buat hal lagi. Saket. :'(

Thursday, 3 May 2012

Best Friend

Salam.

Okei. Kitorang just best friend. Dah janji. Tak best couple-couple ni. Lagipun die cakap kalau dah jodoh tak ke mana. Haha. Pelik jugak apesal die cakap camtu? 
Emm. Whatever lah. Ala. Lagipun kite muda lagi kan~ ;)




Secret best friend okei. ^^ 

Bye~ 

고백? :(

Assalamualaikum.

Aku suka kucing. Haha. Tetibe je.
Tak de pape lah. Saje update belog. Just rindukan Meow. :(
Dah lama tak peluk kucing. Bagi aku, cakap dengan kucing ni boleh hilangkan stres. Ngeee. Tapi sekarang tak boleh dah. Meow dah takde. Dan takkan ade kucing laen yang boleh gantikan tempat Meow. :'(

Meow. IMYSM. <3

Btw. Malam semalam. Something happened. Die tu ceroboh belog aku. Ohmygosh. Aku lah ni terlepas mulut. Menyesal gile kot. Kan dah dapat malu. Dah lah belog aku ni tempat aku perasan sengsorang. :[

Tapi saya nak cakap kat awak. Awak diam? Saya pun diam. 
Tak faham? Buat-buat lah paham ye.

We're friends right? Yes. We are. Secret best friend. Secret? Sebab orang laen tak tau.
Terasa ke? :P