Sunday, 6 May 2012

Nasehat

Assalamualaikum. :)

*peringatan untuk diri sendiri*
Emm. Fikir punye fikir. Alhamdulillah. Aku selamat lagi. Apesal aku bodoh sangat dua tiga hari ni? Mungkin sebab aku makin jauh dari Allah. Astaghfirullah. Ape yang aku fikir? Syaitan hasut aku. MasyaAllah. Aku takde niat pun. Sungguh. Tapi mujur aku dah sedar balik. COUPLE tu haram. Semua tahu kan? Tapi orang di sekeliling aku. Ade yang menggalakkan aku masuk lembah ni. Diorang cakap aku dah besar. Ooo. Memang syok kalau fikir balik mesej dengan lelaki. Ye lah. Gurau-gurau manja pun boleh kan. Aku pun sama. Tapi lepas aku muhasabah diri balik, mana aku yang selama ni okay je single mingle? Yang selama ni berpegang teguh dengan prinsip tak nak couple. Alhamdulillah Allah lindungi aku. Tapi mana AKU? Uishhh. Aku tak boleh pentingkan diri. Dosa aku? Dosa aku sekarang ayah yang tanggung. Aku sayang ayah. :') Aku kena jaga ikhtilat aku dengan lelaki. Maybe kat dunia luar aku memang dapat jaga. Cakap dengan lelaki pun hanya pasal pelajaran. Tapi alam maya? Jari aku laju je taip mesej dengan lelaki. Chat facebook lah kan? Ape lagi. Adoi. Mujur lah kawan-kawan lelaki aku takde pun yang lebih-lebih. Aku cakap dengan diorang still lagi gaya aku macam lelaki. Aku tak nak lembut melentok dengan diorang. Aku harap lah. Kalau ade memang aku dah buang tabiat lah mase tu. Haha. Kekadang kan jari aku gedik lah jugak macam tuan die. :P Aku harap aku dapat istiqamah dengan keadaan diri aku sekarang. Doa-doakanlah. 

*peringatan untuk member*
Girls. Sebenarnye aku nak cakap sikit. Walaupun aku tau aku tak perfect. Aku ni budak kecik je. Tak matured pulak tu. Lantak lah ape yang korang cakap. Aku nak bagi nasehat jugak kat korang. :P Kalau tengok pada kawan-kawan aku sekarang lah kan, dah ramai jatuh dalam lembah couple ni. Salah ke? Memang dah ternyata salah lah kan. Tapi kalau pikir balik, mungkin korang cakap macam ni. Betul ke cinta lepas kahwin tu wujud? Kalo ikot logik, walaupun perkahwinan diorang diatur keluarga, mesti diorang contact jugak sebelum kahwin tu. At least melalui mesej. Takkan lah terima je laki tu masa hari pernikahan. Aku tak tahu lah nak jawab mende kalau korang fikir macam tu. Harharhar. Sebab aku pun pikir macam tu jugak. Allahualam. Jadi kalo aku nak nasehat pun. Boleh nasehat kawan aku yang tengah bercouple supaya jangan lebih-lebih sudah. Kalo ikot majoriti nampak gayanya orang di sekeliling aku ramai yang bercouple. So dengar sini ye sayang-sayang. Berdasarkan research yang aku buat. Cehhh. Haha. Pasangan yang tengah bercouple ni akan merapatkan hubungan mereka serapat-rapatnye. Kata ganti nama yang asalnye aku-kau akan bertukar saya-awak/nama-nama. Atau kalau lebih intim lagi abang-sayang/baby-baby. Okei. Tangan pulak tak berenggang dari handphone. Tengok aku. Handphone aku senyap jek sejak cuti ni. Topup pun tak. Jimat duit sikit. Haha. Yelah. Biasanye guna handphone untuk contact parents + kakak aku je. So dah balik kan. Handphone tu dah takde gunanye. Adek aku guna untuk maen game jek la. =.=' 



Orang yang bercouple ni. Kalau aku tengok mesej diorang. Sikit-sikit "i miss you". "i love you". "muahx". Okei. Geli. Tapi kenyataannye macam tu lah. Sayang oi. Kalau nak couple pun. Bak kata korang, niat korang nak kahwin dengan 'laki' korang tu kan? 'Boleh'~ Tapi jangan lah over sangat. Ber'muahx' tu patutnye korang simpan untuk suami korang je lah. Bawak 'bertendang'. Siap 'peluk-peluk' lagi kot SMS. Eeeiiii. Kalau ditakdirkan die tu bukan suami korang, bukankah malu besaq kalau berjumpa balik dengan die besar nanti. Bayangkan masa tu korang jalan berderet anak kat tepi. Hakhakhak. Malu malu~ Lagipun kite ni baru 19 tahun kot. Lambat lagi nak kahwin. Sanggup ke couple sampai bertahun-tahun? Sanggup ke tunggu? Bawak bersabar ye sahabat. Kalo boleh. Tunggu lah besar sikit nak couple pun. Nanti dah besar, couple pun sebab nak kenal pasangan korang orangnye macam mane. Bukannye nak bermanis-manis mulut saje isi masa lapang. Sabau ek. Itu kalo boleh tunggu besar dulu lah. Tapi. Kalo dah tak boleh? Dah terlanjur? Dah janji sehidup semati? Ingat. Kalau tak sayang diri korang pun. Sanggup redah lautan api neraka. Sayangilah ayah korang ek. Dosa-dosa yang korang buat tu ayah korang yang tanggung selagi korang tak kahwin. So jangan pentingkan diri sendiri. Tak baek. :)) Yang laki tu pun. Sayangilah bakal ayah mertua korang. Hahahahaha. :P


aku suka gambar ni. kutip kat facebook. ngeee~ ;D
Okei. Dah letih merepek. Sorry sesangat kalau ade yang terasa. Aku sayang korang. Sebab tu bagi nasehat ni. Hehe. *takberaninaksoundkorangdepan2.weeee~* 
Daaaa~


4 comments:

solehah said...

can share this with fb? i like this... <3

amalia eunhae said...

Silesilesile. untuk peringatan bersama. hehe.. :)

Anonymous said...

i like. thanks sebab saling mengingatkan

amalia eunhae said...

Welcome. ^^