Wednesday, 11 July 2012

Saya nak berubah ! >:(

" (I can change) No matter how hard it may be .
(You can change) No matter what others say .
(We can change) The way I want .
Pop, pop, pop my collar ~
(Do it up) And don’t mind the others .
(Take it on) Everyone to the sky .
(Jumping up) Do it, do it, do it better ! :D
- Lyrics of Change by HyunAh -

Hai ! Assalamualaikum. :)
Hari ni kalo sy nak guna kata ganti nama 'saya' boley? Heee. Bukannya apa. Saja nak tukar style. Kan makin hari usia makin meningkat. :( Kena jadi sopan sikit. Mana tau nanti bakal mak mertua I terbaca belog ni macam mana? Okei. Mengarut. Kahkah. Lagipon di dunia realiti sy bahasakan diri sy sebagai 'ore' / 'orang'. Tak cakap guna 'aku' pun dengan member2 kecuali dengan kakak + kawan2 lelaki. Takkanlah nak guna 'saya awak' kan dengan boboyots? Lembut sangat. Kita mana boleh buat lembut2 ala2 menggoda giteww dengan lelaki ajnabi. Ye dak? Eh menggoda ke? Maksud aku kena buat brutal2 la sikit dengan diorang. Ececece. ;P

Baca tajuk entri kali ni? Berubah? Berubah amendenya pulak? Sy lah yang nak berubah. Tapi tak tahu macam mana nak ubah. Korang boleh tolong tak? Ubah apa? Ubah sikap sy yang tak berapa pandai berkomunikasi dengan orang luar. Hukhuk. T.T Maybe sebab sy takde tahap konfiden yang tinggi kot. Jadi malu(?) nak bergaul dengan orang. Bukti? Sy tak de ramai kawan. Kenapa? Sebab saya tak pandai bergaul dengan orang yang baru kenal. Kenyataannya sejak jadi warga USIM, just orang2 tertentu yang tahu diri sebenar sy macam mana. Selaen family sy, seven of my beloved housemates, then my TTD3 besties Yanyan + Yinyin. Lepastu dua orang classmates laki yang sy rapat. Diorang jek tahu yang sy ni banyak cakap, suka bergurau macam budak2, tak matured, suka besar2kan cerita + sewaktu dengannya. :P Orang laen confirm akan cakap sy pendiam, sombong + garang. Wuwuwu. T.T I'm not like that okay~ Orang yang rapat dengan sy je yang tau siapa sy. :(
# jap. ni bukan puji diri sendiri ye. ini fakta. hakhak. :P

#diciplak dari incik google.
The BIG problem is sy tak pandai cakap luar la weh. 17 tahun sy tinggal di Kelantan, tak pernah ada kawan dari negeri luar. Bahasa harian sy + keluarga of course laa loghat Kelate yang disayangi teww. So when I entered USIM, I couldn't communicate with my classmates + lecturemates, who are from other countries. Ohmai~! >.< Memalukan kot. Masa sy cakap dengan korang, korang tak paham. Sy buat lawak, korang tak gelak. Last2, sy prefer untuk senyapppp. Sorryyyyy~ :(  Masa group discussion! Confirm lah sy laaaaagi senyap. Tak bagi idea pon. Sorry again. Yelah. Tak reti nak cakap nak buat camna? :( Sadis2. This causes my confidence level downnnnn tau tak. Nak buat presentation depan kelas pon dah macam. Erkkk~ Ketaq lutut bak hang. Orang laen buat2 tak heran je lah masa sy present sebab sy tak rapat dengan diorang. Adehhh.

So. How? Apa sy kena buat? Kalo tulis takpe lah. Sy pandai la guna bahasa luaq. Tapi kalo cakap dengan mulut? Uishhhh. Budu budu budu~ But, I'm still proud to be a KELANTANESE. Wakaka. Cuma ni lah masalah nya. Sy payah nak dapat kawan. Sobsob. T^T Tapi kalo dengan orang Kelantan bukannya sy peramah sangat pun. Heee. Orang laen yang kena start tegur dulu barulah sy boleh sembang2 dengan dia. Dengan saudara mara sendiri pon sy tak banyak cakap. Dengan makcik, pakcik, nenek, datuk, sepupu. Tak reti. Tak tahu nak cakap apa dengan orang2 yang lagi tua. Kagum pulak dengan adek yang mudah peramah dengan orang luar. Hukhuk. Nak berubah! Taknak dipandang sebagai orang sombong lagi~ Pleaseeee. :(

*rasa macam budak baek sangat lah pulak guna 'saya awak' ni. eh. memang aku baek pon. eh tak. aku 'baek'. harharhar~ :P




12 comments:

Anonymous said...

haha.....xpe lama2 nnt ok lettew.....
yinyin

amalia eunhae said...

Kuat weh yinyin skodeng belog hudoh ni~ haha. x tau la~ tgok lah nnti gano. hrp2 bleh ubah. T.T

mudz abdul halim said...

perenggan pertama, TRUE.!

perenggan kedua, kalau orang yang tak rapat ,totally will say amalia seorang yang pendiam ,naive,lembut,sopan santun. ecececeececece *keningkening*,so true! haha

perenggan seterusnye,it ain't a big problem lahhh.budu pon budu lahhhh.budu popular what~ *kenyit mata*

untuk perenggan palinggggg bawah yang guna font paling kecik sebesar semut ciputtttt tu, i just can say, go amalia go go, fighting!! >.<

amalia eunhae said...

hahahahaha. tenkiu for de loooong comment. oh yeahhh. bngga dgn budu! XD i'll try my best! go go! n___n

Anonymous said...

Kena ubah, jgn asyik tggu org approach je, lama2 org menyampah then terus x kawan ngn ko

NikAmaliaNasrulliana said...

apekah? ni entri dua tahun lepas kot. alhamdulillah da reti berkomunikasi da sikit dengan non-kelate O.o

Anonymous said...

Sama

NikAmaliaNasrulliana said...

yekeee. takpo slow slow bereh jah tu :)

Anonymous said...

Salam..
Umur aq 18.. baru melanjutkan pelajaran dlm ipta..
Even dh umur 18, still kwan2 pon leh kira ja dngan jari.. kwan baik smua dh entah kemana dngan kwan2 baru dorg kt tmpat blajar masing2..
Ekceli masalah pemalu aq ni sejak kecil lg.. aq ni dh la dok flat which majoriti is cina n mamak.. n x ramai yg sebaya aq kt situ.. so aq membesar dlm persekitaran terkurung dlm rumah smpai lah akhirnya aq pon smbung study kt ipta ni.. of coz la dh 18 tahun hidup just dngan family n x bergaul n tiba2 trcampak plak kt ipta ni.. mmg x reti berkawan la.. lgpon masuk2 kebnyakan dorg ni dh ada member dr skolah mnengah.. tu yg susah aq nk bergaul dngan dorg.. n satu lg factor is perbezaan loghat n sebagainya.. bayangkan dh brapa lama aq kt sini n aq xdak member lansung.. jauh plak dari family.. rasa terlampau sunyi.. kadang2 duk sorg2 rasa mcm nk mnangis.. n aq rasa bodoh bila pikir balik yg aq penah suka kt 2 org pmpuan.. dngan llaki pon xleh handle inikan plk dngan pmpuan.. ntah2 pmpuan tu klau tau aq cmni, mmg kena hina la.. dngn pmpuan 1st mmg x penah bcakap lansung sbab malu.. akhirnya lost contact cmtu ja n skarang dpat tau dia dh berpunya.. 2nd girl aq berjaya contact dngan dia.. malangnya secara alam maya.. aq ni klau dkat alam maya mmg power gila la.. cm skarang ni la.. tulih mcm2.. time f2f aq dngan batu pon dh xleh nk beza.. senyap kaku.. aq ni bila berhadapan dngan org rmai mmg xboleh.. habis berderau darah.. panas ja muka.. berpeluh2 satu badan.. bkan dngan org rmai ja.. even dok dlm group 3-4 org pon cmtu.. hmm disebabkan keadaan aq ni aq rasa sngat3 berputus asa dlm hidup.. cmna la masa depan aq eh.. xdak kwan.. xdak sapa kisah psal diri kau.. apa jadi pon xdak sapa kisah.. even kwan aq yg pendiam pon time birthday berbelas2 org wish birthday.. aq ni sorg pon xdak.. time birthday aq pon sunyi ja fb tu.. tapi tu aq x kisah sngat pon.. lani satu2nya pmpuan yg aq suka dia n dia suka aq pon dh lost contact.. sbab aq malu dngan dia.. takut dia tau keadaan aq ni.. haihh.. skarang ni aq rasa putus asa sngat2.. nk blajar pon dh xdak mood.. aq rasa smpai ke mati pon hidup aq just cmni ja.. x reti bersosial.. x reti berkawan.. xdak kwan rapat.. mmm.. hnya kepada Allah aq berharap n aq berserah :'( harap sapa2 boleh tlg aq.. mntak tlg sngat3 :'(

NikAmaliaNasrulliana said...

wslam. hai btw walaupun tak kenal hang sape dan tak tahu hang bole tau tak aku reply komen ni. first sekali nak cakap terima kasih sudi tulis cerita kau yang panjang tu kat blog maen2 aku ni huhu.

ok sebenarnya aku rasa maybe sebab kau baru 18 tahun, jiwa tengah nak memberontak itu pasal rasa macam orang sekeliling tak heran pasal kau. padahal tak pun. jangan fikir sangat pasal benda ni. sebab as time goes by kau bole atasi rasa pemalu tu insyaAllah. lagi2 kau laki, lagi mudah overcome aku rasa. laki ni senang je nak bersosial dan dapat kawan. ce try main sukan. futsal ke badminton ke joging ke. pastu selalu pegi masjid. lama2 kau dah terbiasa dengan orang2 sekeliling kau dan diorang pun akan anggap kau kawan diorang.

sekarang kau study leklok dulu jangan duk cari girlfriend ke apa baru 18 tahun jauh lagi perjalanan. belajar kasi habis biar boleh balas jasa parents hang. Allah dah tetap jodoh masing2. maybe pompuan2 sebelum ni tu sume bukan jodoh kau. aku 22 tahun takdak boyfriend elok ja hidup. lambat lagi graduate tak de masa nak fikir pasal laki. bila kita fokus study tu kan sebenarnya kita jalankan amanah kita sebagai hamba Allah dan sebagai seorang anak. bila kita buat benda Allah suka insyaAllah Dia permudahkan jalan kita. lambat or cepat lain cerita. Allah dah tetapkan takdir kita. berdoa la biaq jumpa jodoh yang elok. tapi laki memang kena berani sikit la. kalau umur 22 or 23 camtu bole la start cari calon. kalau dah jumpa pi jumpa parents pompuan tu terus tak yah duk main2 banyak sangat. baru 18 tahun takyah heartbroken sangat la dik. tak ke mana. kalau dapat pompuan kau suka tu pun bukan bole kawen lagi pun dik oii. pemalu dengan pompuan benda yang betul apa. maksudnya kau jaga ikhtilat la. niceeee

ok panjang pulak aku membebel. just build more confident la dalam diri kau. jangan rasa inferior bila ada dalam orang ramai. try slow2 utarakan pendapat bila duk ramai2. kalo diorang macam krikkrikk kau buat la lawak sikit bagi diorang ingat kau. kau boleh berubah punyaaa hoyeahhh good luckkk! :)

Puteri NurSalfarina said...

masalah kita same laa..sy pun org kelantan..dengan family pun bhasakan ore/dio..sampai sekarang masalah tu xleh nak atasi..😔

nik amalia nasrulliana said...

Takpe Puteri :) Try kawan dengan ramai orang dari negeri2 lain lagi. insyaAllah boleh bergaul dengan diorang bila dah biasa. keep smiling and be kind ^^