Saturday, 17 November 2012

Bad News > Good News

Assalamualaikum. :(

Tomorrow, I have to go back to Ampang. Again. Huhuhu. It's okay. I don't get sad over that thing. It's just... Too many bad news within this week. Banyak kematian. Kawan baek ayah. Waris. And the most shocking, pemergian sepupu aku. Nik Hafi Al-Thamis. He's just a little boy. Age about almost 2 years old. Pagi Jumaat tu nenek aku telfon, bagitau Thamis masuk wad. Doktor cakap sel darah putih dia banyak. Leukimia. :'( 10 minit lepastu, Che telfon lagi. "Thamis tak dop doh." :''( Allahuakbar. Ajal maut tak kira usia tua muda. Dan ini kali pertama ada kematian dalam keluarga besar kami. He's cute and playful. Like other kids. Cuma arwah suka sangat nanges. Mungkin sebab dia rasa saket tapi tak reti nak cakap. Dah 3 minggu dia demam. Pergi check dekat klinik doktor cakap demam biasa. Sampailah tiga hari lepas, Cik Su Anim brought him to the hospital. And ternyata Allah loves him more. Al-Fatihah. Masa tengok jasad Thamis atas tilam, seriously like nampak dia tengah tidur macam biasa je. Ayah cakap masa dia memangku Thamis time mandi jenazah, rasa sayang sangat nak kapankan arwah, sebab nampak dia macam ada lagi dengan kita. Memang penyakit leukimia ni susah dirawat. Suffering kot. Mungkin Thamis pergi awal sebab taknak mama papa dia susah. Yang pasti, syurga adalah tempatnya. Kita? Terdetik dalam hati, untungnya arwah. Ahli syurga. How about me? Ya Allah, layakkah aku? Dua hari lagi umur aku masuk 19 tahun. Cukupkah kebaekan + amalan aku buat selama ni? :'( Allah terima ke amalan aku selama ni? Ya Allah. Berdosanya aku. Umat Islam di Palestin tengah bertarung nyawa mempertaruhkan Islam. Aku? Apa yang aku tengah buat? Asyik2 esaimen. Asyik2 Korea. Asyik2 nyanyi. Asyik2 secret and bff. Duniawi semua tu. Untuk akhirat secebis mana baru amalan aku? Astaghfirullahalazim. :(

Then, masa nak balik rumah malam semalam, kereta ayah rosak. Komputer yang control kereta tu jammed. Jadi terundur sendiri. Lampu sebelah nyala sebelah tak. Oh great. >< Naseb baek masa tu tak start perjalanan lagi. Alhamdulillah. Kalo dia buat hal masa on the way, anything could happen. Cakap pasal kereta ni teringat pulak test JPJ aku. For your info, tahun depan pulak kot aku retest JPJ. =.='

Entri lepas2 aku ada cerita pasal blood glucose level aku tinggi kan? So semalam parents aku bawak aku pi klinik. Masa eksperimen lab hari tu 6.1. Kali ni 5.7. Naseb baek turun. Tapi doktor cakap untuk orang yang dah puasa malam tu, sepatutnya kena bawah 5.5 baru rasa selamat. 5.7 is also a bit higher. Omo! Scaryyyy. T^T Umi cakap maybe aku amek darah keturunan sebelah ayah aku. Ada history kencing manis. Ya Allah, nauzubillah. :'( Taknakkkkkkkkkkkkkkk. Serius aku taknak penyakit tu. Terus aku nanges. Macam lab Biochemist hari tu la. Sampai nanges2 pikirkan benda ni. Hukhuk. T.T Jadi lepas ni aku memang kena jaga pemakanan aku. Dah takleh makan cokelat + biskut2 + makanan ringan yang jadi teman aku dikala ku sendirian setiap hujung minggu. ==' I have to. Eh no. I MUST to. Balik GlenView esok, memang kena sedekahkan semuaaaaaaaaa makanan2 manis aku tu dekat housemates. Huhuhu. Sabarlah wahai nafsu. Ini untuk kebaekan Nik Amalia Nasrulliana jugak. And one more. You have to exercise, Amalia. Jangan duk malas sangat. Kalo dah gemok tu buatlah cara gemok. =..=

Okeifine. Nak pi kemas beg. Bas esok pukul 9.30 pagi. Do pray for my safe journey, peeps. And for my health too. And for my study too. And for my jodoh too. Andddd grrrrr. And semua la~ :p

Haaa. Sayangssss, don't forget...



Our brothers and sisters there need our du'a. It is our biggest weapon. #PrayForGaza.

Wassalam. :)

No comments: