Friday, 23 November 2012

Mental problem kah?

Assalamualaikum.

Sejak jumpa doktor pasal blood glucose aku tinggi hari tu, seriously it gave a big impact to me. T^T 

Aku suka makan benda manis. Tapi taklah yang manis gila2. Manis biasa2, cuma I ate them quite often. :( So, lepas doktor pesan aku jaga pemakanan aku, aku dah setkan dalam kepala ni, jangan makan benda manis. Don't. Kawal nafsu. Dalam minggu ni kerap kali jugak aku search pasal diabetes dalam internet. Banyak artikel cakap blood glucose level aku sekarang ni adalah pre-diabetes. Ya Allah, I'm feeling like there was a big stone bumped on me. :'( 

And now, I guess I have a serious problem. Aku jadi takut dengan makanan. Teman aku dalam minggu ni just biskut tawar Jacob + air kosong + makan nasi untuk lunch sahaja. Skip breakfast. Lunch pulak aku dalam dilema. Jadi takut nak amek nasi banyak. Kuah pun just kicap. Dah tak amek kuah pedas, kari, etc. Kawan2 tengah makan biskut Kapten Munch, Chipsmore, diorang offer, aku tolak. "Taknak. glucose. glucose. haha." Dinner pun skip. Perut lapar, aku just telan air kosong. Dekat rumah, akak2 senior letak banyak makanan atas meja dekat dapur, diorang bagi kitorang makan kalo nak. Biasanya aku amek je apa yang aku nak makan, sekarang cuma usya2 macam tu je masa perut start nyanyi. Aku takleh makan. Takut blood glucose level aku naek lagi. Peritnya tahan lapar. Subhanallah. Kuatnya mujahidin di bumi bergolak, berjuang fi sabilillah dengan perut yang kosong. :'(

Ya Allah, kenapa dengan aku? Ada masalah mental ke? Dah fobia dengan makanan. Dari Isnin sampai Khamis macam tu lah rutin pemakanan aku. Sampai lah hari ni, pagi tadi aku lapar sangat, pegi kedai beli susu strawberi. Lepastu kawan2 ajak pegi kafe, makan kuey teow. Then tengahari akak2 naqibat liqa' ajak pi Dominos, pekena pizza pulak. And dinner makan nasi ayam free dapat dari majlis dekat fakulti petang tadi. Rasa macam makan terlebih banyak pulak hari ni. Maybe lepas gian. Tapi kalo aku teruskan hari2 aku macam hari ni, confirm blood glucose aku laaaaagi naek. T.T

Benda ni buat aku risau. It makes me feel like.. RAWR! Stressssssssssssss! Kalo nak tahu stres pun sebenarnya salah satu faktor blood glucose level naek jugak. :(

Apa aku nak buat ni? Nak seksa jiwa raga taknak makan or makan je sepuas2nya + tak peduli dengan apa yang nak jadi lepas ni? Macam ni la agaknya rasa bila Allah tarik nikmat sihat dari kita. :'(

O Allah, lead me the straight path.

No comments: