Wednesday, 25 December 2013

Go go go !

Nak pecut nihhhhh. Terpaksa pecuttttt. Da last minute sangat kot. Aku belum start revise lagi macam biasa =.= Sebab aku ni memang jenis kalau baca awal2 dia lenyap macam tu jek. Blank jawab exam. Kalau baca or hafal nak dekat exam insyaAllah ingat. Hehe. Tapi cuak jugak la. Tengok semua housemates bangun awal study, pastu tido lewat study. Aku pulak plan minggu ni nak siapkan esaimen dulu. Esaimen tertunggak. Minggu depan start study. Tapi tetiba da exam yang bukan core subjects pulak next week. Nampak macam tinggal study week je la untuk study. Hmmmmmm nak buat acano go on je la. Go go go !

Good luck semua. Behave well macam benign tumour ye. Hohohoho


Bye precioussss :)

**tak sabar nak jumpa umi, ayah, adam, ngan semua minggu depan hehehe (^____^)

Wednesday, 18 December 2013

We are with you .

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Sedeh gila bila dapat tahu adek2 junior tak dapat JPA. 17 orang daripada 35 orang tak dapat. Dan dengar2 yang tak dapat ni semua yang pointer bawah 3.7 tamhidi dulu. Aku pun. Akak 3.6 je dek. Sebab tu akak bagi harapan macam tu dulu kat korang. Sebab biasanya kalau dapat masuk dentist or medic, automatik dapat JPA. Tak tahu pulak JPA tukar polisi start tahun ni. Kata mereka, medik dan dentistry dah bukan course kritikal sekarang. Huuu seriously? Bila jadi macam ni, serius rasa bersalah gila. Kalau akak tak bagi harapan macam tu of course korang da apply biasiswa laen jugak hari tu. Huhuhu

Lebih kurang dalam seminggu selepas adek2 ni dapat result bole masuk dentistry, diorang mesej aku, pm aku. Ada la lebih kurang lima nam orang. Tapi aku pun lupa sape hmm. Ingat yang aktif kat twitter je la =_____= Diorang tanya, "Akak, kenapa JPA letak syarat nak pointer 3.75, kalau kitorang dapat bawah daripada tu tak dapat ke?" Dengan niat nak sedapkan hati diorang dan berdasarkan pengalaman sendiri aku pun jawab, "Rilek rilek. Ce baca balik. Itu untuk course selaen medik dan dentist. Kalau kita da bole masuk tu confirm dapat biasanya." Dengan tak matured nya aku jawab macam tu. Tak fikir panjang. Tak fikir apa komplikasinya kalau apa yang kita harapkan tak jadi. Ya Allah. Mana nak letak muka sekarang bila jumpa adek2 yang tanya kita, mintak tunjuk ajar kita selama ni. Huhu

Akak mintak maaf. Maaf sangat-sangat :(

Kuatkan semangat ye adek2. Rezeki Allah ada kat mana2. Akak paham, kita perlukan biasiswa sebab tak nak susahkan parents kita. Kat sini semua benda mahal. Apa lagi yuran. Yuran da 2000. Yuran korang pun lebih mahal berbanding kitorang. Akak pun tak tahu kenapa. Memang. Senang cakap dari rasa sendiri apa yang korang rasa. Tapi kami nak korang tau kami ada dengan korang. Kalau ada masalah, bole cakap heart to heart. Dengan senior mana2 pon bole. Huuu tapi siyes tak tahu nak buat apa sekarang. Just pray. Sesungguhnya doa orang yang dizalimi dimakbulkan Allah.

Eeeiiii rasa nak marah pun ada ni ><

Saturday, 14 December 2013

Awak .

Pengalaman dah jadi cikgu. Lidah tu sememangnya tajam. Sebab tu dua tiga hari ni aku rasa sebak semacam. Nak nanges tapi tak ternanges. Sebak bukan sebab aku terasa dengan kata-kata orang laen ke apa. Tapi aku takut suatu masa nanti aku hilang sabar, aku yang mengeluarkan kata-kata tajam tu, buat orang laen rasa saket. Walaupun memang aku perasan banyak kali jugak aku da buat. Tapi siyes terrrbuat sebenarnya. Bila da terbuat, terus rasa something wrong dalam hati. Seriously aku nak mintak maaf kat sesape aku terkasar bahasa selama ni. Huhu

Berlapang dada dengan kawan sendiri. Ingat kebaekan dia. Terima kelemahan dia. Macam biasa benda ni paling susah nak buat. Susah. Dalam hati rasa macam, "Laaaaa, awak tu da besar takkan ini pun tak bole pikir." Ish jahatnya aku. Bila da ada something tak kena dengan someone, terus rasa tak kena dengan semua orang. Benda kecik jadi besar. "Sink tu da tersumbat, da kenapa korang gosok gigi basuh muka dalam sink tu lagiiiiii," siyesss ni benda kecik. Tapi sebab benda sekecik ni pun bole buat aku rasa nak nanges. Macam mana nak tegur kawan2 ni? Nak tegur direct, aku tak berani. Takut termarah, padahal tak marah. Okai zaman moden. Nak tweet, public sangat, nanti terasa pulak kawan2 aku. Nak tulis kat blog, semua orang da tau blog aku. Pembaca setia pun bole tahan ramai. Eh hahaha

Aku rasa ni semua syaitan punya kerja. Dia nak buat kita berpecah. Nak kita jadi tak suka kawan sendiri. Nauzubillah :(

Kerja yang bakal kitorang buat esok ni memang benda kecik je. Sikit je pun bole menyumbang kat tabung DAN or LA tu. Tapi kita buat apa yang kita mampu. Orang laen lagi sibuk. Orang laen tak free macam kita. Maybe. Kalau yang betul2 sibuk aku tak kesah. Tapi kalau kita nampak dia tengah study bila kita buat banyak benda yang sebenarnya kalau lagi ramai buat lagi cepat siap, masa tu rasa macam nak jatuh air mata innocent ni. Huhuhu. Kalau lagi cepat siap kerja, bole sama2 study sebenarnya. Lagi2 aku yang tak hebat ni. Seriously aku kena study banyak lagi dari korang.

Aku tak kesah. Korang buat benda berfaedah. Tapi at least kalau turun dapur, buat2 jenguk kitorang buat apa, da bole masuk balik air mata tu rasanya. Hmmm

Takpe. Benda da lepas. Doakan jualan kitorang laku esok ea. Aku tau korang sokong dari belakang kan? :)

Kadang2 termengadu jugak kat orang yang aku percaya kalau ada benda yang tak puas hati camni. Tetiba terfikir pulak aku duk sibuk mengadu pasal orang, aku ni tak perfect jugak, bahkan lagi teruk perangai. Mesti ada jugak apa2 yang aku buat, buat orang laen rasa tak puas hati. Hmmmm susahnya nak jaga hati kita. Hmmmmm nak jaga hati orang lagi la hmmmm

Friday, 6 December 2013

Dear .

Dear myself,

Boleh tak hidup ni jangan selalu buat masalah?
Boleh tak hidup ni jangan selalu buat benda yang akan menyusahkan orang laen?
Boleh tak hidup ni jangan selalu kalut tak tentu arah tak tahu buat apa?
Boleh tak hidup ni, please stop being clumsy ! Enough !

You're 20 years old already. Old enough. To stand with your own feet. Dah 20 tahun pun tak boleh pikir risiko letak air dekat dengan laptop apa jadi. Bila benda yang kita tak nak jadi dah jadi, bukan ke dah menyesal sampai tak boleh tengok muka sendiri? Tapi bila dah berlaku baru nak menyesal takde gunanya. Benda mahal tu jaga la betul betul. Kau tu bukan kaya, boleh beli benda mahal banyak banyak kali. Ini tidak. Tak sampai dua minggu beli, boleh pulak dah rosak. Duit tu bukan untuk bazirkan beli or baiki benda macam ni. Tapi untuk guna buat apa yang patut. Banyak lagi benda nak buat guna duit. Kalau barang macam ni pun tak boleh jaga, bila umi ayah boleh berhenti risaukan kau? Bila umi ayah tanya, ada masalah tak? Berapa kali lagi nak tipu diorang cakap "No problem." "Okay je kat sini." Padahal selalu buat masalah. Selalu ada masalah. Huuuuu

Astaghfirullah...

Saturday, 23 November 2013

Madly



"I really tried going a day without you but 
The unbearable pain holds me in"

"I try making myself feel better, telling myself to just quit it
But I can’t get you out of my head"

Suara Hongki besttttt :) 

Wednesday, 20 November 2013

Aaaa malas bagi tajuk

Bagi aku optech hari Rabu jauh lagi best dari hari Isnin. Hahaha. Aku tak tau awat tapi kalau hari Rabu rasa best sikit, maybe sebab dia sampai kul 10 je kot. So aku bole buat cepat cepat, and kerja siap cepat. Pastu yang peliknya hari Rabu memang aku buat kerja bole tahan bagus. Doktor pun selalu komen, "Very beautiful". "Good". Sebab tu bole proceed task task seterusnya. Hohoho. Kalau hari Isnin aku banyak goyang kaki sebab lab sampai kul 1. Hari Isnin jugak la aku selalu buat silap. Lupa buat tu lupa buat ni. Tak ingat step la. Lupa composite sensitive ngan air la. Matrix band putus la. Tangan luka la. Kena re-do buat benda sama sampai empat kali pun pernah. Nak berebut doktor hari Isnin pun lagi susah dari hari Rabu. Orang laen lambat sikit dah macam stress. Aku first day buat amalgam restoration dulu je stress teramat, pastu dah memang ketinggalan dari orang laen sampai sekarang. Sebab tu aku lambat sekarang pun dah macam lali. Aku dah tau aku memang lembap sikit. Hahahaha lantak la. Bagi je doktor check orang laen punya dulu, baru turn aku. Just tawakkal sama ada sempat siap ke tak nanti. Allah tau. Kita buat silap sekarang, kita jugak yang selalu beringat ingat nanti. Ada hikmahnya :)

Esok ada exam bhsc sebenarnya. Hahahahaha rilek jek aku hapdate belog. Padahal tak baca lagi. Entah. Rasa malas pulak sebab dah berminggu exam. Cuma jarak hari antara paper tu jauh jauh la. Minggu first exam je pack. Result exam pun ada yang dah dapat. Macam macam ragam aku tengok. Maybe ada antara kita tak pernah rasa dapat result B je semua. Sebab sebelum ni selalu banyak A. Jadi bila tergelincir sikit, dia dah macam rasa down gitu. Be strong ok :) Baru midsem. Pastu midsem hari tu kan banyak yang objektif 30 soalan je. Sebab tu kalau tersalah pilih jawapan sikit dah hilang banyak markah. Tak payah risau, sebenarnya beza bilangan jawapan salah tu tak banyak pun dengan yang dapat gred yang lebih tinggi. Chill okay. Maybe sebab aku ni selalu duk tengah tengah kot sebab tu rasa macam okay la selalu dapat sederhana pun. Alhamdulillah. Next time kita buat lebih baek lagi ye :D

Btw, hari ni hari jadi aku. Yang ke-20 tauuuu. Dah tahun ketiga kot sejak ada belog. Dua puluh. Semoga dengan meningkatnya angka usia ni makin meningkat jugak la kuantiti dan kualiti amalan. InsyaAllah :) Thank you Allah for this meaningful life. Thank you umi, thank you ayah  Doakan ore berjaya dunia akhirat. I'm deeply sorry sebab selalu menyusahkan umi ayah T^T Halalkan makan minum selama 20 tahun hidup di muka bumi ni. Love you hehe 



Weh saya mengidam keyepcee. Huhuhu esok exam, kalau tak aku da ajak budak budak ni pi tesco balik kelas tadi T^T

Thank you for all birthday wishes, uolls. Orang first wish macam biasa haha. Krikkrikkkk. And also thanks for all the presents :)

Byebyeee

Saturday, 9 November 2013

파이팅 !

Yeayyy yeayyyyyy hoyeahhhhh \(^___^)/


Eleh hoyeah la sangat. Esok nak balik keyell tau dok. Pastu hari Isnin, pagi-pagi lagi dah lab optech. Macam biasa dari pukul 8 sampai 1. Okai be positive. Positive. Positive. Kau ni pun, nak jadi dentist, tapi tak suka masuk lab praktikal tebuk gigi tuh =_______=

Bukan tak suka ekceli, maybe belum suka. Susah nak paksa diri ni. Takpe saya cuba :)

Dah habes cuti seminggu. Nak cakap aku tak sentuh benda-benda study ni, tak de la jugak. Buat jugak esaimen siket-siket. Bukak la jugak Microsoft Word, tulis tajuk je pun da kira sentuh la jugak tu. Hoho

Tapi sorry la pharmacology dan hubungan etnik, saya tak sempat nak declare in a relationship dengan awak. Tuptup cuti dah habes. Malam exam nanti la saya berbaek-baek dengan uolls :(

Be positive. Positive. Allah tak sesaja je letak kita kat satu bidang tu. Allah tau bidang tu yang terbaek untuk kita. Allah tau kita ada kebolehan nak survive dalam bidang tu. Allah tau.

Ini bukan merungut. Ini nak boost up semangat je hehehehehe



10 days before turning 20 :)

Btw, blog ni memang kite suka tulis benda mengarut takde point macam ni je. So tak yah baca pun tak pe lagi-lagi kalau kite letak tajuk kot korea tu, haaaa memang takde main point la tu maksudnya huhuhuhu k salam :3

Wednesday, 6 November 2013

Rehat jap . . .

My home is the best of best of bestest place forevaaaa. Bagi aku la. Tenang je duk rumah. Tapi nak buat acano, kita ada tanggungjawab. Amanah :) Ahad ni fly balik keyell semula. Seminggu tinggal rumah GV, aku takut benda sama berulang jek. Seram. Ok dia pun macam kita, tak suka kita sebut pasal dia, so baek senyap. Huhu

Being a dentist, we are on the way to there. Dah mid sem tahun 2. Tak lama dah end sem. Cepat betul. Eh lupa. Salam maal hijrah. Tahun baru, azam baru. Satu je azam aku. Kurangkan merungut, tingkatkan prestasi -____- Dan sedar tak sedar umur pun makin meningkat. Dulu masa kecik kecik selalu cakap "Lambatnya nak jadi besar". Sekarang dah besar, "Nak jadi kecik balik!" Pfftt

Ala. Sama je kecik ke besar. Aku dulu nak dekat UPSR kena tido kul 2 pagi kot. Semata mata kena siapkan satu buku soalan past year Mathematics setiap hari. Cikgu Rosli, the strictest teacher ever, yet he is the best teacher I've ever had. Aku risau jugak dari kecik selalu tak cukup tido, kesian jantung aku hmm

Saja je hapdate. Penat tengok cite Good Doctor. Stop kejap. Haha. Penat sebab macam study tengok cite tu. Revise anatomy horror. Pathology sikit sikit. Nak makan pun bole jadi tak habes makan. Sebab tengok scene surgery ahahahaha sape suh makan =.=

Aku janji esok start buat esaimen. Serius. Esaimen dah beratur tapi aku buat dek je eheheee

Happy holiday uolls :D

**Aku harap tahun dua ni aku tak buat benda benda mengarut macam dulu. Habes semua cerita dalam blog. Kanak kanak betul. Lepas tu habes jadi fitnah dan cerita sebenar ditokok tambah. Dah jadi drama korea. Padahal maen maen je =_______= Aku mintak maaf sangat sangat sangat sangat kat semua pelakon drama yang terlibat. Huuu. Entri entri dulu aku da delete. Tapi senanya aku tukar jadi draft. So aku sorang je bole baca balik. Scary jugak aku dulu. Sekarang baru rasa ya Allah, malunyaaaa. Da macam hape. Bole masuk himpunan cerita lawak. Kahkahkahkah kbai

Sunday, 27 October 2013

Woooooooo


Ngantuk. Study tak jalan. So, melagha je kejenya. Bukak youtube tengok video macam macam ahahaha. Best lagu ni. Mula mula rentak slow, akir akir tetiba rancak =.=

Aku bole rasa. Bole rasa minggu bakal aku hadapi ni hectic gila. Mid term exam of course. Wish us luck. Exam exam pun kelas and lecture macam biasa. Present Arab. Submit report Hubungan Etnik. Test Community Dentistry. Tutor pharmaco, tapi aku malas buat yang ni kahkahkah :p Tasmi' satu surah Al-Muddathir 56 ayat. Roleplay behavioural science. Debate Dental Material. And last but not least Optech lab session as usually =____=

Doakan kami. InsyaAllah semua okai :) Pastu balik ! Yeayyyy

Lupa. Adik buddy aku. Aku lupa senanya. Lepas bagi satu buku anatomy je hari tu, aku lupa nak contact dia. Sorryyyyy huhu. Malangnya awak dapat akak jadi buddy awak. Kalau jumpa real life macam malu nak tegur hihihi. Tegur la itew awak. Akak tunggu awak mesej akak, sebab akak lupa amek nombor awak hari tu. So do text me kalau nak tanya apa2. Muka akak je garang, kening je naek, padahal biasa je. Takde la nak makan orang. Semua orang cakap muka akak nakal, tapi setakat ni alhamdulillah tak pernah sepak orang depan2 lagi :) Tanya kot facebook pun bole. Heeee. Good luck for mid term exam btw :D *Erma, kalau u baca ni, bagitau housemate awak tu tau ngehehehe. surat cinta special ni 

Kbai :3

Tuesday, 22 October 2013

Jaulah ke JDT

Assalamualaikum :)

First of all, rindu sangat crush saya yang sorang ni. Huuuuuu



Kalau banyak duit, memang dah lama fly pi Sarawak sana, jumpa Adam. Tapi skang ni tengah pokai. Maybe sebab setiap hujung minggu tak lekat duk rumah. Aku pulak makin suka shopping bhahaha

Okai entri kali ni nak post gambaq jek ;) Gambar2 jaulah Johor. First time tak balik raya. First time beraya kat Johor. Dengan Nasuha sekali. Pengalaman baru wooooo. Kakak sengal tanya aku ada sebut pasal 6-1 tak masa kat Johor hari tu? Hahahahahaha cerita lama. Chill chill :3

Pi Johor dengan abang ngah Yaya. Umur 30. Eh perlu ke? Ahahaha. Hari jumaat sampai ahad tumpang rumah Liana. Best jalan2 pusing Muar. Makan mi bandung muor ngan sirap bandung campur soda, rojak petis ngan ABC lak kat Tanjung. Pastu sarapan sate Muar, mi rebus, nasi lemak pedas dan macam2 lagi. Yang paling best pi semua tempat naek motor. Haha. Liana bawak kite. Kak Ain bawak Nasuha. Naek motor pulak tak pakai topi keledar sebab dekat je. Heeeee (Y)



Hari Ahad singgah rumah Aini :) Kongsi cerita siket2. Lama tak jumpa dia. Rindu pulak geng Tamhidi of Dentistry dulu, especially TTD3. Huhu. Moga Allah jaga. Petang tu say byebye to rumah Liana. Thanks Liana and family. We had a good time there :D Pakteh Liana hantar kitorang ke rumah Yaya.


 


**Gambar atas rumah Liana. Gambar bawah kat rumah Yaya :)

Kat rumah Yaya segan sikit. Sebab ramai laki dari pompuan >< Hehe. Takde la. Abang2 Yaya macam abang2 aku jugak. Cetttt tak pasal2 haha. Sebab abang Yaya yang paling muda pun sama umur dengan kakyong, 26 tahun. Tak sebaya rasa macam okay sikit. Segan pun masa makan semeja satu family. Hihihi



Petang Isnin jalan kaki pergi sawah. First time masuk sawah so rasa teruja sikit. Haha. Pagi sebelum tu meronggeng dekat AEON Melaka kejap. Haaa kat rumah Yaya bole rasa masakan homemade Johor. Dan of course pedasnya lebih sikit. Fuhhh kami orang Kelate ni memang duk nanges je la makan pedas XD

Raya sudah tiba. Takbir bergema. Sayuuuu. Ececece. Lepas balik solat hari raya kitorang pun posing2 la. Buat kenangan bak kata ayah Yaya :) Abang chik Yaya tak balik lagi masa ni sebab ada on-call.






Aku tak ingat, tapi bila tengok gambar2 ni macam aku senyum sebab terpaksa jek. Bhahahaha. Abang ngah ada komen pasal aku dengan Nasuha. Dia tanya Yaya, aku ni anak bongsu ke? Aku ngan Yaya sama perangai katanya. Pastu dia cakap kalau Nasuha nampak matured sikit, mesti anak sulung. Aah Suha memang anak sulung, tapi aku bukan bongsu. Ada adek kot =.= Kakak yang bertanggungjawab lagi :3 Entah bila dia nampak aku tak matured aku pun tak tau. Rasa macam senyap dan ayu je depan semua hoho

Malam selasa tu kitorang pun balik la Keyell. Balik dengan abang long. Mekaseh jugak untuk Yaya sekeluarga. Soto sedap hehe

Kejap je cuti =.= And now back to the normal life again. Semalam baru balik Kelate sebab kenduri abe, tapi skang ni tengah seteghehhhh dengan kerja bertimbun, rasa macam nak balik semula T^T

Yuyu, be strong ! Takpe sekarang memang tak suka gila masuk lab, lama2 nanti suka la. Biasanya macam tu :)

Kbye :3

Saturday, 12 October 2013

Boleh ke?

Yeyeye tau la malam tadi baru hapdate, skang hapdate lagi. Heeee.

Nak sambung tido lepas subuh sebenarnya. Tapi duk rumah orang kena behave sikit. Haha. Lagipun takleh tido. Terfikir something. Hari tu lagi rasa macam blur gila arghhhh nak buat macam mana ni. Tapi sebab dah start cuti aku lupa kejap. Lepastu tadi bukak instagram, Mikin post gambar cavity preparation yang kitorang kena buat rabu lepas. Kena tebuk gigi kat frasaco plastik. Cantik sangat yang dia buat. Yang aku punya memang teruk. Sebab dah terpotong cusp. Lubang jadi besar. Kenapa jadi macamtu? Sebab aku pegang highspeed salah. Masalahnya aku bukan sengaja pegang salah. Nak betulkan cara pegang tak boleh. Seriously macam ni. You must have a big hand to be a dentist. Aku ni badan je besaq, tapi kaki ngan tangan aku kecik. Saiz kasut 3 lebih je. Saiz 4 pun kadang2 muat kadang2 tak. Tangan pulak, kalau ukur tangan aku dengan orang ter'chomel' dalam kelas aku, tangan aku lagi kecik. Bukan nak merungut, alhamdulillah sempurna Allah bagi cukup 20 jari :) Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah ada tangan, ada kaki :') Cuma cabaran jugak untuk aku atasi benda ni. Lagi2 aku ni right-handed. Kalau nak tau ibu jari tangan kanan aku lagi kecik dari yang kiri. So bila nak pegang highspeed or apa2 instrument, kawan2 selalu tolong aku pegang dengan cara betul, tapi tak boleh. Sebab ibu jari aku tak sampai kat tempat sepatutnya untuk support body highspeed hahaha. Bila aku pegang salah, mata bur or gerudi tu tak jadi 90 degree dengan gigi. Bila senget itula yang jadi terpotong structure gigi laen. Huhu. Hari tu termenung aku dalam lab. Dah la kena re-do. Tapi sama je terpotong cusp jugak. Sebabtu stop kejap, pikir boleh ke aku nak simen gigi orang ni. Nak pegang instruments pun tak boleh. Yaya nampak aku mengelamun, dia cakap "Jangan putus asa, Yuyu." Aku senyum. Thanks dear :') Aku kena cari jalan. Takkan nak berhenti. Allah dah letak aku kat sini, ada jalannya. InsyaAllah Amalia boleh ! Kan? :(

Friday, 11 October 2013

Korban

Orang tengok kita nampak hepi je jaulah Johor. Memang hepi je :) Boleh kenal rumah dan family kawan2. Tapi of course la rasa something wrong sebab ni cuti raya, kita pulak tak balik jumpa umi ayah kaum kerabat semua. Walaupun hari raya haji, walaupun orang kata ala budak oversea okai je tak balik raya, tapi kita bukan budak oversea laaaaaaa. Huhuhu tak nak nanges. Tak nakkkk. Tapi dah ternanges. Orang kata aku anak manja, biaq la, baek manja ngan umi ayah dari manja ngan ntah sape. Ada hikmahnya. Kita dah usaha ulang alik pi stesen bas cari tiket, pi tanya satu2 kaunter walaupun dah tercegat kat situ nota "tiket 10,11,12,13,14,15,16 hb dah habes", then bila takde kat stesen bas tu, pi stesen bas laen pulak. It's okay, tak letih sebab naek teksi dan LRT, tak drive sendiri. Kita bole belajar kat situ Allah nak ajar kita sungguh2 sikit kalau nak sesuatu benda :D Pastu setiap hari pagi petang siang malam bukak website airasia, firefly check harga tiket flight turun ke tak. So one way pun dah RM250 plusplus, of kos la tak leh amek. Ada hikmahnya. Ada :)

Amek yang positif. Aku rasa tahun2 seterusnya mesti makin sibuk, lagi2 bila clinical years nanti ada klinik, of course tak balik jugak. Susah tau nak sesuaikan diri. Esaimen berlambak. Bukak cuti ni presentation beratur. Midterm exam dah dekat. Revision belum start. Tapi biasalah bila sibuk baru masa kita jadi produktif sikit :)

Da nak dekat masuk umur 20 tahun. Maybe benda2 ni mematuredkan aku. Mana tau. Haha.

Haaaa ada orang janji nak bagi hadiah birthday. Takpe kita tunggu je hehehehe :p

Ini entri kedua hapdate pakai tab. Yelah lappy da innalillah huhu. Kbai doakan kita tak nanges lagi T.T

Monday, 7 October 2013

Strive !

Ada kawan pesan. Setiap orang ada masalah. Jangan fikir bila kita ada sesuatu masalah tu, kita lah yang paling banyak masalah atas dunia ni. Sebab sebenarnya orang laen lagi banyak masalah. And masalah diorang lagi besar dari kita. 

Laptop aku buat hal. Bila kerja dah siap, dah sedia nak submit, tetiba dia stuck lama gila. Baru je masukkan pendrive. Aku pun force close sebab dah tak tahan tunggu dia loading lama sangat. Bila on, dia lagi stuck. Desktop pun tak keluar. Semalaman aku tunggu. Sampai tertidur tersalah tengkuk. Siap mimpi benda pelik =.=

Bangun pagi tadi on lagi sekali, dia still sama. Pi kelas, bagitau ketua sorry takleh bagi benda tu hari ni, laptop buat hal. Serius dah bad mood dari pagi lagi. Takde laptop la aku sekarang. Nak beli baru kena tunggu cuti mid sem. Aku tak bole beli barang2 mahal kalau tak pergi ngan umi ayah. Heeeee

Dalam kelas, first time hari ni kena marah dengan lecturer. Haha. Cakap dalam lecture. Entah awat aku tetiba semangat nak cerita kat Yaya masa tu jugak. Kahkahkah

Masuk lab Optech. Macam biasa barang itu ini tak cukup. Macam biasa jugak kena marah sebab tak amek berat pasal instruments sendiri. Kenapa tak bagitau lab assistant? Sebab kitorang tau kitorang jugak yang kena marah nanti, "Kenapa tak cakap tak de barang awal2 lagi?!" Kitorang tak kenal barang apa yang kitorang tak de sebab borang instruments tu dah submit masa hari first masuk lab lagi. Masa tu kitorang dah bagitau semua barang takde, "Ok, biar je borang tu kosong, tak payah tick, tak payah sign." "Ouh okai." Sampai sekarang barang still banyak tak cukup. Sabar. Masalah kecik je ni :)

Bila masuk bab study, biasalah awal2 ni tak bole cope on lagi. Subjek2 makin tough. And seriously semua lecturer ada expectation tinggi kat kitorang. Laen kot ngan year 1 dulu. Masa kosong ada, bole je revise apa yang tak paham. Tapi, aku nak siapkan kerja luar kelas aku dulu. Tengok2 lappy buat hal pulak. Takpe, senyum dan bersangka baek.

Allah rindu nak dengar hamba yang hina ini mengadu dekat Dia. Sebab tu Allah bagi ujian ringan macam ni. Kan? :) Moga aku terus kuat. Bila rasa ya Allah aku tak kuat, kena fikir akak2 abang2 bole buat, kenapa aku tak bole buat? Rasa takut tu memang normal. Dalam lab buat kerja sorang2, kalau rasa nervous biaq je. Ce perhatikan kawan2 laen, mereka pun sama actually. Bole nampak muka cuak diorang. Diorang pun bole nampak muka cuak kita. Sama2 cuak, sama2 tempuhi benda ni, sama2 bole buat. Sweet kan? :)

Macam biasa entri yang takde point. Sorry bazirkan masa uolls hihihi

"I won't tell you, I just want you to feel it"
Ni bendalah apa pulak ni? Saja je nak tulis hahahaha kbai :p

Saturday, 28 September 2013

Not Againnnn

Serius ni entri terakir untuk minggu ni. Esaimeng berlambak ye. Sila sedar, cik Amalia :)

Kenapa la suka sangat hapdate blog? Entah. Padahal semua entri merepek je. Aku buat buku pastu jual kang baru tau ahahaha yeyeye okefine tau takdak orang nak beli :p

Aku kena update blog DSC sebenaqnya. Tapi setiap kali sign-in, terbiar macam tu je. Sebab kena guna ayat skema, sesungguhnya saya tidak reti.

Btw, ini gambar block yang kitorang kena gerudiiii tu. Gerudi(?) pon bole. Yang aku cerita panjang lebar dalam entri sebelum ni :3



** kecik je block ni. kecik lagi dari handphone mini galaxy aku. mula2 kena buat 10 bentuk dulu kat tepi2 yang kosong. pastu baru tebuk fissure kat gigi dalam gambar gigi tu. masa ni baru buat bentuk ke 6. comot betul =.=


meet my minhyuk. haha
RIP babies

Masa ni aku dah siap susun gigi. Itu pun lepas merayu rayu mintak gigi ngan Yaya, Dayah, Dalila, Khairine, Fateen dan Lin. Nak cukupkan 1 set gigi jugak. Demi gigigigi terchenta. Malu senanya nak meminta minta ni. Aku ni dah la jenis yang tak suka pinjam barang orang, apatah lagi amek benda orang punya. Huuu. Last2 satu je lagi tak cukup. Maxillary left first premolar. Tapi finally bole dicompletekan jugak semalam. Thanks semua. Nah amek hadiah ♥ ♥ ♥ ♥

So tengahari tu aku lekatkan gigigigi tu kat wax (lilin). Nak check dengan Doctor betul ke tak susunan gigi kitorang. Pasrah, tak dapat frasaco pun takpe. Nak buat acano, dah takdir. Letak kat wax je semata mata. Aku dan tiga orang lagi kawan tak dapat frasaco. Tak cukup. Biasa la orang nama last2 :'( Frasaco tu macam 'gusi' plastik jernih. Kitorang letak wax yang dilekatkan gigi dalam benda tu sebelum diplaster(?). 'Plaster' ke istilah apa aku pun tak tau. Hahaha. Meh nak tunjuk gambar senang2. Ciplak gambar frasaco orang laen punya je la, da aku takde :(



credit to : anne

** yang kaler merah tu orang panggil wax. lembik macam plastisin. yang plastik tu transparent frasaco.

credit to : bee

** ini yang aku kata 'plaster' tu haha. serbuk POP kaler putih dilarutkan dengan air pastu tuang dalam frasaco. then dia mengeras bila sejuk. hasilnya jadi macam ni :)

So, aku, Yaya dan Mikin masuk la bilik Dr, nak tunjuk gigigigi kitorang. Sambil mengadu kat Dr, kitorang letak gigi kat wax je sebab tak de frasaco blablablabla. Dr pun bagitau, 

"Ouhhh uolls tak payah susun gigi ni sume. Simpan gigigigi ni. Sebab nanti kami akan ubah requirement setiap sorang kena buat salah satu mandible or maxilla je. Jadi korang akan dapat frasaco yang dah siap di'plaster' oleh kawan2. Skang ni kalau ada kawan2 yang ada frasaco masih belum complete 1 set of natural teeth, uolls kena bagi kawan2 gigi yang korang kumpul ni."

Eh. Dr. speaking omputeh of course, sebab Dr foreigner. Aku tolong translatekan je. Lecturers ajar kitorang tahun ni 70% foreigner btw. Dah macam study oversea hihihi

Aku rasa Dr pun dah boring asyik muka aku je yang buat masalah :( Tak de tray la, highspeed rosak la, tak de bur la, tak de frasaco la. Hmmmm ada hikmahnya. InsyaAllah. Ujian kecik je ni. Kannn?

Hari ni aku dah bagi semua gigi aku susun sebelum ni kat kawan2 yang lebih memerlukan. Tapi sampai je rumah petang tadi, tetiba sebak. Gigi akuuuuu. Setelah berhempas pulas kumpul. Nak jugak rasa susun gigi dalam frasaco sendiri. Serius aku nanges :'( hahahahahahahahahaha apaaa ingat aku ni takde perasaan ke? Sedeh kot berpisah ngan diorang. My babies T____T

Ok dah part leleh2 ni sume. Hilang macho. Tukar topik. Alang2 entri ni dah panjang, kita panjangkan lagi biar takde orang nak baca sampai habes hehehehe. Ni haaaa. Ingat tak aku pernah cerita ada sorang si fulan ni suka senyum bila jumpa aku. Ni bukan nak bajet hot ke hape. Tapi seriously pelik bin ajaib. Jap jap. First of all sediakan baldi dulu. Ok sedia? Camni. Isnin lepas, masa tu aku baru keluar lif nak pi kafe tingkat 10, duk gurau2 dengan geng, biasa la muka hepi duk bergelak ketawa. Aku sorang duk paling belakang, and masa tu aku tak habes senyum lagi sebab lawak apa ntah Yaya buat, pastu terkebetulan si fulan ni masa tu jugak dia nak lalu. Tetibaaaa, kali ni dia bukan setakat senyum, malah dia angguk macam tunduk hormat tu~ Dia buat kat aku tau dak. Terkezut kite >< Bila crush dia buat macam tu, aku apa lagi. Hahahaha meroyan la. Dua hari tak leh tido. Ehh. Oke tipu bab takleh tido tu. Pastu semalam aku duk makan nasi kat kafe. Lunch. And macam biasa mata aku kan, memang da low gaze, kononnyalah hihi, tapi manusia kan macam meow jenis tak leh tengok benda bergerak, mesti rasa nak tengok arah tu. So bila ada orang lalu depan kita, mesti kita tertengok kannnn. Aku terpandang dia wey. Tengok2 dia duk tengok aku jugak. Hold kejap. Nak alih ke tak? Alih ke tak? Alih kang dia cakap sombong lak. Tak sempat buat apa2. Dia senyum macam biasa then dia angguk lagi =.= Haihhhh dia ni. Nak buat aku suka dia ke apa ni? Hahaha. Tak pernah lagi orang buat macam tu. Kalau kat USIM la. Kat luar memang biasa la orang usya. Cetttt tak tahan kakakakaka. K gurau gurau. Classmates aku pun kalau jumpa tak de nya nak senyum cenggitu. Inikan pula kos laen. Dah orang senyum kat kita, aku balas la balik. Heee. Okai positive thinking. Dia murah senyuman kot. Maybe dia kenal aku, mana tau. Eh jangan la ada budak medik baca entri ni haha. Berat nanang nanti >////< Tadi pun masa breakfast, dia mai kafe masa tu jugak. Macam berjanji lak. Errr. Tapi aku malu. Siyesss. Tak tengok dia dah. Entah dia perasan aku ke tak tadi hihihihihi

K. Ini just part selingan. Selalu pasal study je kan. Hoho. Jangan kakak2 aku nanti inform umi khabar angin salah sudah. Macam pasal abe angkat tu, umi da tanya aku sape orangnya =_____________=

Wednesday, 25 September 2013

First Attempt

Hype. Nak cerita pasal study ni. Boring. Baek jangan baca hohoho

Isnin lepas, kitorang ada first practical session kat simulation lab, untuk subjek Operative Technique. Fuyyo ayat hehe. Praktikal pertama ni kitorang belajar guna dental instruments and handpiece. Handpiece tu kira macam nama family mesin gerudi gigi la. Dia ada banyak benda, tapi hari tu kitorang guna satu jenis handpiece je. So kerja kami ialah buat bentuk2 kat satu block, block tu made of what aku pun tak amek tau hakhak. Macam kekok la jugak. Dah la mesin tu kuat. Macam dia pulak yang tarik aku. Sebab tu bentuk2 lubang yang aku buat buruk betul. Banyak kali doktor reject =.= Takpe, nama pun belajar kannn :)

Nak tengok ke benda tu? Nanti la aku amek gambar esok kalau masuk lab. Lupa hari tu sebab kalut sangat. Kalut bukan sebab apa, sebab mesin aku tak berapa betul. Masa guna handpiece tu, ada air keluar untuk prevent api menyala. Tau2 je la mesin tu rotate laju gila, so kalau tak de air memang jadi bau hangit kat benda yang kita gerudi tu. And sepatutnya kita boleh kawal kelajuan air yang keluar sebab ada button nak selaraskan. Tapi nak dijadikan klimaks cerita drama seram aku, button kawal air cubicle aku rosak. Air laju je memancut keluaqqqqq. Dah la dia attack mukaaaaaa haihhh. Orang laen pun sama air memancut2 tapi takde la sampai macam aku. Satu meja basah, selalu ulang alik kena tambah distilled water ngan buang air kotor =______=  Berkali2 jugak air mesin aku tu terpancut kena Amar, jiran cubicle itew. Pastu, doktor lalu jek dia suruh lap meja. Malumaluuu. Aku bagitau technician, dia baiki, siap amek playar lagi, hasilnya air jadi slow kejap, aku pun hepi la yeay dah jadi, tengok2 air tak keluar langsung pulak, check2 distilled water da habes rupanya. Okfine tak elok lagi la =_________= Sampai habes kelas air still laju cenggitu. Rasa macam hoiii apa aku buat ni? Nak buat bentuk pun tak nampak apaaa. Akirnya aku sempat buat 4 lubang je instead of budak2 laen majoritinya da sampai 6, ada da sampai 8, ada da habes buat semua dah pun yakni Lin. Tapi 4 lubang approved pun alhamdulillah :D

Jadi, untuk sesi lab seterusnya aku bertekad dengan penuh nekad nak bawak tuala, then tak payah nak melaram sangat la. Lepas kena air dah macam mandi kali kedua, habes rosak tudung, makeup semua. Eyeliner especially, tak yah pakaiiiiiiii. Ecececece hahaha :p Hari tu pun aku buat satu lubang je pastu da rasa macam comot sangat air penuh kat muka, buat2 la pi amek distilled water, padahal pi toilet buang eyeliner kahkahkahkah perlu ke aku cerita semua kat sini? =.=

Sebenarnya batch2 sebelum ni tak de pun guna cubicle aku tu. Batch kami yang paling ramai and telah ditakdirkan cik Amalia nama second last dalam list nama geng 6th batch ni, so dapat la cubicle belakang2 yang tak pernah orang sentuh. Mesin2 memang dah macam apa =..= Mula2 masuk lab, kitorang yang cubicle belakang ni tak dak langsung instruments. Jeles tengok orang laen duk check instruments masing2 T^T

It's okayyyy. Cobaan dalam belajar. Rasa special kottt boleh rasa benda2 peliks macam ni. Baru rare, ye dak? :3

K. Optech is challenging bagi aku. Bila duk dalam lab tu macam kita sorang2 je. Kawan2 semua sibuk dengan kerja masing2. Jadi Amalia, kurangkan merungut dekat kawan2. Blog takpe dia takde perasaan. Hahaha. Macam ada orang cakap "Kalau duk cakap saket2, boleh hilang ke rasa saket tu?" Nampak tak dia dah boring dengar kau merungut? Huuuuuuuu

Saturday, 21 September 2013

Malas bagi tajuk :p

" Kenapa akak tak de masa liqa'? "

Hehe. Nak jadi naqibat bukan mudah, dek. Orang yang pilih. Dan yang terpilih tu yang layak je. Akak ni sekolah je Maahad, tapi perangai tak macam ex-Maahad. Sorry :)

Saja nak hapdate blog lagi. Sesaja. Bila tengok semua orang duk ngadap buku. Duk buat tutor. Aku naek tingkat atas masuk bilik bukak lappy bukak blog bukak dashboard bukak new post. Reflex action wakakaka

" Yolah. Hok pakai tudung labuh jah juruh. Hok pakai tudung saiz biaso nih jahat belako lah. "

" Buke tu maksud aku. Tak semestinya hok pakai tudung labuh jah baek. Bagi aku la, tutup aurat ni seney jah. Try pakai tudung besar sikit, pakai handsock, pakai stokin. Bereh doh tu. "

" Holah2. Aku tau la. "

" Haha. Tau sokmo mg. "

" Mekaseh la tegur. Jerit doh ni terharu T^T "

" Bakpo jeritnyo? Aku kan abe mg. Nok bagi nasehat jah. Hahahaha "

Conversation ni masa cuti sem hari tu. Macam sentap. Sangat. Aku tengok persekitaran aku. Bila kat sini laen, kat rumah laen. Macam susah. Kat sini memang selalu rasa inferior. Dia automatik. Sekarang pun bila nampak adek2 junior yang baru masuk, terasa jugak inferiornya. Kat rumah aku rasa bebas. Aku, kakak2, family yang laen semua sama. Bagi aku macam dah memadai tutup aurat setakat ni. Tapi bila mai sini, rasa inferior datang lagi.

" Kalau betul2 nak berubah jadi baek, takde alasan pun tak boleh berubah. "

Sentap lagi. Sebenarnya, niat nak berubah tu yang paling penting. Aku tak nak sebab orang laen, or sebab malu ke apa aku nak ubah cara pemakaian aku. Serius. Aku nak jadi diri aku. Aku bukan orang baek. Pakaian mencerminkan diri. Dan aku biasa2 je. 

" Kalau nak buat benda baek, tak payah heran kat orang laen. Biar la diorang tak nak buat, kita buat. "

Tapi...

Aku nak jadi diri aku :(

Friday, 20 September 2013

................

Dalam hapdate blog, benda yang paling aku tak suka ialah bagi tajuk entri =.=
Korang la bagi tajuk sendiri. Malas dah nak pikir.

Hai bloggie. Here I am again. Lama tak jumpa :) 

Unifi punya pasal. Lepas install hari Selasa lepas, boleh pakai sehari jek. Lepastu dah ada problem. So tadi orang TM baru mai baiki. Apa masalah aku pun tak tau. Harap2 lepas ni dia okay la :(

Sebenarnya, dua minggu pertama sejak datang keyell ni banyak sangat benda nak ceghita. Jadi akaks fasi adeks 1st year la, pastu rumah baru seram la, itu la ini la, masalah hati la. Eh. Tapi sekarang takdak mood dah la nak story mory. Malas nak cerita. Hmmmphhh. Nak hapdate pakai tab tak best kot. Keyboard lembap >< Pastu saiz keyboard saja pun dah separuh screen, so kalau tulis entri panjang, tak nampak yang bawah2 tu. Jap apa point aku ni? Oke abaikan.


Dah habes minggu kedua sebagai 2nd year student B) Ececece. Tahun ni credit hour kitorang 56 hours =..= Scaryyyyyy. 12 subjek. Core subjects berapa entah. Pharmacology, Pathology, Microbiology, Dental Materials and Dental Technique. Tapi yang paling scary Operative Technique. Ramai senior cakap subjek ni paling best. Walaupun dia bukan core subject, tapi ada banyak kerja praktikal. Penuh list requirement kitorang kena buat nanti. Untuk semester ni kitorang akan belajar cara nak prepare cavity, buat restoration and filling. Dalam bahasa mudah, simen gigi. Gigi2 yang kitorang kutip dalam masa setahun lepas nak guna masa subjek ni la. Tapi kannnn, tau tak gigi2 aku belum cukup 1 set? Sebab dia nak gigi2 yang elok. Aku punya, 88% dari bilangan gigi aku kumpul tu rosak teruk. Macam dah tak sempat nak kutip yang laen. Dah la siap nak gigi spare lagi. Mana nak cariiiiiii? T^T Subjek ni nampak macam paling tough. Bagi aku la. Sebab aku memang tak boleh dengan praktikal. Kalau teori boleh tahan lagi. Baca buku je. Huuuuu. Minggu depan baru start praktikal. Serius cuak. Hari tu baru ada lecture and berkenalan dengan dental instruments. Banyak sangat alat2 kena ingat. Dah la comel2. Berpuluh-puluh tawuuu. Macam2 nama ada >< Doktor dah warning kitorang awal2. Strict kot. Gigi sikit je. Jadi kena cermat masa buat semua filling, restoration whatevaa tu. Kena hati-hati. Kena itu kena ini. Jangan bazir gigi. Acano la naseb aku yang clumsy nih =_______= Itu la. Siapa suruh amek dentistry. Boooooooo

Jadual tahun ni memang packed sangat2. Setiap hari kelas dari pukul 8 pagi sampai 5 petang. Hari Selasa pulak sampai 8 malam =.= Tapi ada gap 2 jam sebelum kelas Hafazan kul 7 malam tu. Hari laen memang penuh. Kalau 1st year dulu ada self study 2 kali kalau tak silap. Tahun ni takdakkkkkkk langsung. Skang kalau free pun masa lecturer tak masuk kelas je =________= Itu laaaa. Siapa suruh amek dentistry. Booooooooooooooooooo

SIAPA SURUH AMEK DENTISTRY KANNNNN HUAHUAHUHAHAHAHAHA 

Kbai.


Friday, 30 August 2013

Soon

Assalamualaikum :)

Ececece. Nampak tak gembiranya di situ. Gembira sebab hari ni dapat shopping sakan. Alhamdulillah rezeki murah. Sebenarnya aku memang tak suka shopping. Orang yang shopping dengan aku memang paham betul la aku ni macam mana. Tadi pun beli kasut, baju semua kakak yang paksa aku beli. Siap ugut lagi kalo aku tak beli, umi marah. Huh. Nak kata kedekut macam tak jugak. Eh yekewwww. Entahh. Aku just suka jalan2. Gerakkan kaki dan tubuh badan gitewww. Nak beli memang selalu tak de yang berkenan. Boleh kira dengan jari berapa helai je baju2 yang aku duk sentuh2. Hoho. Kalau shopping online lagi la not my type. Susahhh. Instagram jual baju tudung ni banyak follow Instag aku, tapi sorry la aku never ever akan follow korang. Mesti diorang duk berharap sangat aku follow belek2 gambar baju diorang jual. Huahuahua

Okai cuti ni memang jarang hapdate blog. Tak berapa ada idea. Sekarang pun tak dak idea jugak, tapi tetiba rasa nak merapu kejap :3 Lagipun ramai peminat setia sedang menanti2 entri baru hihihihi

Okai serius2. Minggu depan dah start semester 3. Tahun 2. Yang penting dah jadi akaks senior. Ahaks. Selamat datang junior2 tahun 1. Salam taaruf dan selamat menempuhi dunia baru. Seronok duk sini. Ok tipu :p

Hari ni dapat result. Tahniah diucapkan kepada semua classmates, semua university-mates senang cerita. Alhamdulillah fi kulli hal. Result aku lebih kurang je dengan semester 1 dulu punya. Of course la bukan dean list. Tak maen white yellow blue coat student nihhh =.= Pointer berapa, bilangan A berapa dah tak penting. Umi dan ayah pun cakap okay dah tu. Tak perlu result tinggi2 sangat. Kita dah ada tempat kita. So tak payah nak struggle over sangat, nanti hidup tak aman, stress memanjang. Study rilek2 je, just kena pastikan usaha tu cukup untuk lulus setiap semester. Bersyukur dengan apa yang kita dapat. Jangan lupa pada kawan2 yang Allah tengah uji. Aku tak tahu apa khabar mereka. Harap2 semua lulus. Kita yang lulus pun Allah tengah uji. Semoga jauh dari istidraj. Semoga jauh dari riak dan takbur. Hati-hati bila berbicara. Fikir dahulu keadaan orang laen, kawan2 kita, sebelum berkata apa2. Tak payah tunjuk kita ni dah hebat, tapi nak jadi hebat lagi. Semoga 35 orang yang masuk, 35 orang jugak la yang keluar nanti :')

Ya Allah. Kalau fikir pasal clinical years, rasa seriyauuuuu teramat sangat. Setahun lagi. Setahun je lagi masa untuk preparekan mental dan fizikal. Kena pandai teori dan praktikal. Tahun 3 nanti dah tak de masa nak bersuka ria sangat. Kelas sampai malam. Kadang2 masa cuti hujung minggu pun ada kelas. Requirement banyak kena buat. Patients kena cari sendiri >< Tapi tak pe. Allah ada. Allah dah tentukan jalan yang kita amek tu jalan yang paling baek untuk kita. Allah tau kita mampu. InsyaAllah.

Semester baru. Housemates baru. Nafas baru. Azam baru. Ilmu baru. Baju baru. Kasut baru. Cinta baru. Ehhh

K good luck semua. Love uolls ;D


minhyuk

ilhoon

Ni pakwe2 baru aku. Group BToB. Masalahnya sekarang diorang duk berebutkan aku ni hahhhh. Boleh tolong pilih tak mana satu lagi tomey? Nak masukkan dalam list hubby. Bhahahahahaha

Kbye.

Monday, 12 August 2013

Topik tu je ke?

Dari start cuti sampai sekarang. Lagi2 time banyak kenduri kawen musim raya ni. Topik hot takde yang laen dah, pasal kawen, kawen, kawen =.= Makin ramai si fulan dan si fulanah sebaya dengan aku selamat diijabkabul dua tiga hari ni. Kalo tak kawen, tunang. Kalo tak tunang, kawen. Baraka allahu lahum :) Jodoh mereka sampai awal apa salahnya kawen :3 Masalahnya yang macam tak de harapan pun nak kawen awal tu, hahaha.

Korang dah ready ea nak kawen? =.= Awat aku tak rasa lagi macam korang? Budak lagi ke aku ni? Hari tu aku cakap kat sorang kawan tu, "Aku tak matured lagi kot, tak teringin nak kawen muda macam kau rasa." Dia pun jawab, "Eleh yang ko suka dia tu, dia tu, dia tu dulu2 tu buat apa? hahahaha" =_______=  

Rasa nak lempang itu budak. Naseb baek duk jauh ngan aku. Itu dulu. Sekarang dah takde. Saja suka2 nak suka. Fitrah lettew. Kalo ada jodoh tu kawen la nanti2. Tapi takde lah masa muda macam ni.

Umi aku pun banyak kali duk sebut pasal kawen sejak cuti ni. Hahahaha. Dia nak tolong carikan kalo aku still tak de. Memang aku tak de pun. Tapi dia offer kat kakak atas aku dulu. Habis orang dia offer kat kakak XD Pastu, raya tahun ni umi duk suruh kitorang pakai makeup. Dia cakap kan dah 20 tahun ke atas, calit2 la makeup sikit. Blusher sikit, lipstick sikit, celak sikit. Ini tak, muka pucat je. Adoyay. Kelakar la umi ni hahaha. Aku jawab tak nak ah, aku baru 19 tahun n______n

Aku bukan apa. Sesaje nak hapdate pasal ni kahkahkah. Aku ni nak cakap ngan orang2 tua pun aku tak reti. Nak layan tetamu pun kekok. Masak tak yah sebut. Sepupu sepapat sendiri pun ada yang aku tak kenal, apatah lagi nak kenal family orang sana, yang tak pernah kita kenal. Wakakaka. Time2 raya macam ni, aku nak raya rumah umi ayah aku lagi. Entah macam mana nak raya kat rumah orang :O Kena tunggu pandai bergaul dengan orang dulu kot, baru aku bole pikir nak kawen macam korang =.= 

Maybe aku overthinking. Tapi cenggitu la. Maybe jugak sebab korang semua dah ada calon, so ramai nak kawen nak kawen nak kawennnnn, so good luck semua. Semoga jodoh korang cepat sampai, insyaAllah :)

Malas nak upload gambar raya banyak2. Malasssssssssss hewhewhew 

with cuzzyyyyyy + kakak. hikhik. at Cik Su's open house. tak nampak tudung. nampak muka je =.=

Btw, baju2 raya dah ketat balik. Grrrrr kbye ==

Wednesday, 7 August 2013

Jumpa lagi, Ramadhan

First entry sejak cuti. Sibuk weh. Pastu kering idea tak tahu nak tulis apa.

Hari ni hari last puasa. Esok raya. Selamat hari raya aidilfitri :) Maaf zahir dan batin. Dah takde ayat laen dah kalo hari raya. Haha

Ramadhan dah nak pergi. Serius banyak lagi target tak tercapai. Tak puas lagi. Ya Allah. Sekejap sangat Ramadhan kali ni. Maybe sebab exam pun dah sampai separuh bulan puasa. Masa cepat sangat. Rasa macam baru hari tu puasa nak masuk Tahun 1 degree. Tuptup dah habes Tahun 1. Harap2 dapat jumpa lagi Ramadhan seterusnya. InsyaAllah jika dipanjangkan umur :')

Balik cuti kali ni, ramai terkejut tengok aku. Haha. Nak bangga jap :p Bukan apa, ramai cakap aku makin kecik. Balik kampung ada orang tegur, saudara datang rumah pun sama, sampai kakyong pun terkejut tengok aku masa mula2 aku sampai rumah. Baju raya pun longgar wehhhh. Aku pelik jugak sebab rasa macam dah lama saiz aku macam ni. Maybe sebab dah lama tak jumpa diorang, sebab tu la diorang baru perasan. Pastu try pikir2 balik, aah la kalo setahun lepas memang itew lagi bambam :3 Berat badan aku sekarang paling ringan sejak form 1. Masa form 1 lagi berat tau. Bhahahaha. Alhamdulillah, BMI dah jauh dari level pre-obesiti. Paling bambam masa form 5. Masa tamhidi turun sikit. Pastu cuti habes tamhidi dia lagi turun. Then masuk degree, makan nasi sekali sehari je. Turun 8 kilogram dari berat form 5. Aku rasa sebab stres study kot. Dah la kat GV tu susah nak cari makanan =.= Tapi sekarang pun still bambam lagi. Cuti sebulan ni mesti dia jadi naek balik. Kahkahkah. Bambam pun bambam lah, asalkan sihat dan tomey. Ye dak? :3

masa tamhidi ;)

Paham tak bambam tu apa? Tembam. Gemok secara kasarnya. Tapi panggil gemok apa kelassss. Mok2, buruk bunyinya :p

Maaf sekali lagi kalo ada salah silap. Selamat menyambut hari raya dengan orang tersayang. Jemput la datang rumah :)

Wassalam.

Monday, 22 July 2013

Temporary

Finally. It's over already. Alhamdulillah. Done with viva :)

Okai semua dah balik. Except me and Dayah. Tapi lepas terawih malam ni Dayah pun dah nak balik. Flight aku pukul 3.30 petang esok. Doakan selamat sampai ea :D

Barang banyak lagi tak simpan. Tak larat. Kite demam. Saket kepala tak hilang2. Dua hari sebelum viva kena selsema. Pastu aku ingatkan dia bole baek sendiri. Tak makan ubat, tengok2 jadi makin teruk. Panas dalam hidung, mata, kepala. Takde ubat weyyyy. Kafarah dosa mungkin. Harap2 malam ni bole bertahan duk sorang2. Jangan la buat onar ye. 

Viva tadi memang jawab apa yang ditanya sambil lewa je. Tak larat. Dah la orang last T^T Banyak kot soalan. Pasal action potential vs graded potential, CVS, contractile cell vs autorhythmic cell, hormone pathway, neurotransmitter vs hormone, functions of saliva, pain pathway, GIT, thalamus. Habes tajuk kena soal. Sampai masuk tajuk Anatomy kot. Sebab Dr tu nak tolong aku, tapi aku asyik jawab tak tau je. Lagi la dia tanya. Tak puas hati lagi katanya. Takpe la Dr. Saya dah cukup bersyukur dapat A- pun. Alhamdulillah. Tak payah naekkan jadi A pun tak pe :)

Starting tomorrow, our semester break will be start. Hoyeahhhh. Bukak sem baru nanti dah masuk Tahun 2. Sebulan lebih cuti. Selamat bercuti sahabat semua. Jaga diri baek2. Thanks a lot for building a bunch of good memories throughout this session. Maaf kalau ada salah silap. Teruskan usaha dalam topup pahala sepanjang bulan mulia ni. Dan selamat hari raya hahaha :3


.6th batch of Faculty of Dentistry.

Yaya paling chomel. Hekhek. Jangan marah, awak.
Ok tata.


Thursday, 18 July 2013

Sukasukasuka !

Yeayyyyy yeayyyyy yeayyyyyyyyyyy >.<



Exam dah habes. So it means that kitorang dah habes tahun 1 ! Hoyeahhhh kejapnya masa berlalu. Boleh kawen daaaaa yeayyeayyyyy :D

Alhamdulillah. Tapi tak leh balik lagi. Kena tunggu result kuar and tengok sape dapat viva dulu. Viva tu exam untuk orang yang dapat markah border line. Sama ada orang yang dekat2 nak lulus or dekat2 nak A. Exam face to face ngan doctors, yoooouuuuu. Serious tak nak >.<

Tawakkalna alallah. Dah usaha. Dah buat yang terbaek. So, let Allah do the rest. Keep praying :3

Happy holiday everyone ! Jangan ponteng puasa tau. Ngehehehehehe :B

#okei dah dapat result viva. aku kena viva physiology. huwaaaaaaa. viva hari isnin ni. doakan T.T


Wednesday, 10 July 2013

It's tomorrow !

Assalamualaikum.

Happy Ramadhan uolls ^.^
Semoga Ramadhan kali ini lebih baek dari tahun2 sebelumnya. Jom kumpul pahala jom :)

Btw, tomorrow is D-Day. Professional exam first kitorang. Tatottatotttt >.< Tawakkal. Allah tahu apa yang terbaek untuk kita. Buat leklok kengkawan semua. Al-Quds members bolehhhhhh !

Khamis (11/7) - Anatomy ( Theory + OSPE )
Jumaat (12/7) - Oral Biology ( Theory + OSPE )
Isnin (15/7) - Physiology ( Theory + OSPE )
Selasa (16/7) - Biochemistry
Rabu (17/7) - Behavioural Science

Gogogogogogogogo !



Semoga semua warga Dentistry USIM lulus dengan cemerlang in this 'pertempuran'. InsyaAllah :D

Jangan lupa. Do pray for our brothers and sisters in Egypt too. 
____________________________________________

Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “ Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” (Riwayat Muslim).
_____________________________________________

Wish us luck ! K assalamualaikum dan selamat berpuasa :)

Tuesday, 25 June 2013

Whyyyyyyy ?

Letih. Dulu2 selalu nanges pikir "bole masuk dentistry tak niiiiiii T^T "

Sekarang? "susahnya jalan aku amek ni T_____T " Mata tua dengan macam tu je. Sikit2 nanges. Sikit2 nanges. Bila nak jadi kuat? =_____= 

Entah la. Letih buat2 kuat. Kononnya tak stress. Kononnya hepi. Bila tengok orang stress, gedik duk nasehat orang, rilek la der. Tapi diri sendiri? =____=

Ego. Bila umi ngan ayah call, "okay ko?" "ado masaloh dop sano?" "ngaji bereh jah kea?" Aku jawab "bereh sokmo hehehe" "hahahahahahaha" Tak pon tukar topik. Tapi sejak kakyong ngan Adam ada kat rumah, lagi la umi ayah sibuk. Tak call aku dah. Kenapa aku yang tak call? Ego. Kan dah cakap tadi. Selalu whatsapp ngan kakak je tanya khabar warga rumah kuning. Kalau aku call nak cakap ngan umi, "bakpo, yuyu?" "ado masaloh gapo?" Kan nanges aku kat situ tak pasal2. Tak nak buat diorang risau. Umi ayah banyak lagi kerja laen. But I think I can't stand it anymore. Sebab tu aku nak balik jugak study week ni. Hohoho.

Susah ke dentistry ni? Aku tak tau. Bagi aku, dah banyak kali cakap benda sama. Tiap2 hari ada benda tak kena. Tapi manusia, biasa la sampai bila2 pun tak habes merungut. Baru setahun habes. Tapi pro exam belum. Biaq la :p Lagi empat tahun nak hidup macam ni. Akak2 housemates selalu cakap, tunggu la korang clinical years, rasa la nanti, blablablablabla. Aku pun apa lagi, kalau dah 1st year pemalas gilossss, study last minute, agaknya boleh hidup tak aku nanti? Kena maen ngan orang weh. Maksud aku kena jumpa strangers. Patient yang entah siapa. Tak tahu perangai macam mana. Kuat ke aku? Prinsip aku, kalau Allah letak aku kat sini, kat sini lah tempat aku. Tapi, lama2 duk sini, prinsip tu macam makin goyah. Bukan sebab tak percaya dengan takdir Allah, cuma tak percaya dengan diri sendiri. Setahun duk sini, still rasa macam ada gap dengan orang sekeliling. Communication thingy is still not my thing.

Study. Bila orang dah study banyak. Study group. Buat note semua. And melalui medium twitter or whatever kita tau diorang dah jauh ke depan dari kita, walaupun i still can't get it kenapa perlu cakap benda2 yang buat orang cuak macam tu, eh no, bukan nak perli ke apa, just nak cakap tahniah. At least buat aku sedar aku belum preparekan apa yang sepatotnya aku dah prepare. Tapi masalahnya aku still tak bergerak dari tempat tu. Still malas. Aku tak paham ngan diri aku. Aku nak apa sebenarnya ni? =___________=

Sebelum masuk exam tadi, terkejut tengok diorang semua duk revise sama2. Sorang tanya, dua tiga orang jawab. Group tu besar. Macam 4/5 daripada gugurl kelas kami. Aku ngan dua tiga orang je duk luar lingkaran grup tu. Kenapa aku tak masuk? Sebab rasa tak layak. Aku tak paham langsung apa diorang bincang. Huhu. Ingat lagi final exam sem lepas, untuk subjek2 core, diorang buat macam tu jugak. Kagum >.<

Persoalannya sekarang, awat aku sesat kat sini? Huhuhu

Sebab semua ni Allah dah atur. Allah knows the best. Kan? :')

Okay jom sambung nanges T..T