Wednesday, 30 January 2013

We Lose To Win !

Assalamualaikum :)

2 down. Tinggal 3 papers je lagi :D And paling penting subjek2 paling kritikal, Physiology and Anatomy dah lepassssss ! Ohyeah ! Esok break sehari. Lusa Biochem. Lepas tu minggu depan lagi 2 subjek. Huhuhuhu. Fighting fighting !

Tapi tapi tapi Anatomy tadi hancusssssssss gilossssssss T^T Especially OSPE T.T 

Anatomy sem ni ade 33 tajuk. Ce imagine masa SPM, 10 tajuk Biology kita belajar dalam masa setahun. Masa tamhidi/asasi 10 tajuk dalam masa 6 bulan. Skang ni 30 tajuk dalam masa 5 bulan. Hamekkawwww~ Macam mana nak sumbat dalam otak sume part2 organ tu? Baru 1 semester =..=  

Kita merancang, Allah yang menentukan. Kita dah habis baca semua 33 tajuk tu, siap buat nota colourful lagi, siap hafal sume lagi. But Allah nak ajar kita, tanpa pertolongan Dia, sure punya kita takleh jawab soalan2 exam walau sekacang mana pun soalan tu. Subhanallah. Hebatnya Allah :') Allah SWT boleh jek buat kita tiba2 lupa nama part2 organ tu walaupun selama ni kita ingat betul2 benda tu apa. See? So jangan sombong, riak, takabbur dengan Maha Pencipta, ye sayangsss. Jaga hubungan dengan Allah + jugak dengan makhluk-Nya :)

Esei, aku tak baca urethra and oesophagus. 20 markah doe ! So jawab ikut hentammm je la tadi. MCQ tak payah cakap. Banyak tembak. Konfius sebab pilihan jawapan semuanya macam lebih kurang. Tawakkal. Pasrah. Redha :'( 

OSPE, 1st time OSPE Anatomy, perghhhhhhh ahhhh. Ada 35 stesen, 20 soalan, setiap soalan ade anak2 dia jugak. Setiap stesen masa untuk menjawab 2 minit je =.= Tadi memang banyak konfius, lepastu banyak salah eja. Glenoid cavity jadi glenoid process. Vertebrae aku tulis bone jek. Collecting duct jadi conducting duct. Sengal. Yela 2 minit je kot, otak aku ni lambat pick-up T.T Masa kat jantung tetiba tak ingat apex jantung sebelah kanan ke kiri. Sengalllll lagi. Yang paling takleh bla, soalan mintak structure related to the part yang dia tanda tu, aku pi tulis nama part tu. Contohnya infraorbital foramen, patutnya tulis nama nerve yang lalu ikut foramen tu. Aku pi tulis infraorbital foramen. Tak menjawab soalan. Huwaaaaaa banyak kot soalan macam tu. Jadi, rasanya markah aku absolutely memang ciput sangat untuk OSPE. Dengan histology nya aku tak kenal tu gambar cell apa. Histology paling banyak aku tinggal kosong. Sedeh tak? Hukhukhuk. Takpelah, jawab pun dah, dah takleh buat apa2 lagi, just tawakkal and harap semoga Madam tak strict sangat masa periksa kertas kitorang nanti. Saaaayang Madam ! Madam comey, lawa, baek ;D Huhu. Jangan sampai fail sudah. Aku tak nak kejar deanlist pun. Just nak lulus semua paper je. Yang penting tak yah repeat year. First year ni aku baru nak panaskan enjin jek bak kata umi. Hihihi. In syaa Allah, batch kitorang takde yang repeat year. Hopefully kesemua 35 orang kitorang akan graduate pada hari yang sama 5 tahun akan datang. In syaa Allah :')  *nak kawen. hukhuk lambat graduate, nanti lambat kahwinnnn :p

Harap2 Biochemistry and Oral Biology nanti, soalan tak seperghhhhhh anatomy T.T

Doakan kejayaan kitorang ek. Jazakumullahu khairan jaza :3

Wednesday, 23 January 2013

Dear Umi

For some reasons, today feels so difficult and exhausted
I hold my pillow closer as I sit alone in my room
Touching my phone to distract my heart
For some reasons today feels empty

Suddenly, I was surprised by a ringing phone
Your worried voice asked if I’ve eaten today
These words annoyed me at those time but today it’s different
The forgotten promises I've made are remembered

I will be a person with pretty heart
And become a person who puts the others first
I will fulfill the wishes of your love
With all the love that you have shown me
I think of you who used to share my dreams and brush my hair

Though I’ve hurt you by making wrong choices
You silently watched over me from afar
All this time I was a clumsy child, but I think I understand now
The meaning of your silent prayers

What will I do, yet my heart is small
If I let go your hand, I'm not sure I can make it without you
I don't think I'm ready yet, and I'm scared

I’m afraid that it will still lack
I’ll be a wise daughter of you
Give me the courage
I will be a proud daughter no matter where I go
You’ve been there for me
I’m too shy to express to you
That I really really love you <3

This song really tells my heart. Every single line of them :0

Umi, thank you for everything. I love you and I miss you very much. And ayah too :'(

#mood : homesick gara2 nak exam T^T



Thursday, 17 January 2013

Teruskan Perjuangan !

OHYEAHHHHH ! 3 PAPERS DONE ! XD

Esok ada lab Biochem terakhir untuk sem ni and also tutor Oral Biology. Then off for a week. Study week. Sekarang time to focus on the 5 core subjects. Go go go ! Pecut selagi boleh pecut. Jangan tangguh2 lagi.

Haaaa. Malam exam hari tu saja2 text ayah, "ore nok exam esok ni. hehe." Biasanya umi ayah paham itu hint aku suh diorang call aku. Hikhik. Jenuh den tunggu, waiting and waiting sampai la ayah reply, "tok payoh nok nervous2 la. semoga berjaya macam biasa, yu."

Hek =.= Zerpppp tetiba rasa macam kena mini heart attack. Pressure :( 
Woiiii semangat2 ! Hyarghhhhhhh ! Takde masa nak stress2 -..- SEMANGATTTTT ! Bak kata Ustaz Adil, semangat macam ni la yang kita perlukan ! *heh ape kaitan?* Ingat harapan parents nak tengok kita berjaya, baru semangat study tu datang, ye dak?

ok sila sediakan baldi semua :3

*takde motif :ppp
Okfine byebye :P

**until now i don't have any gut neither to speak nor to have an eye contact with you. unlike when with the others. weird -..- and i think it goes same to you too, don't you? erk, okeoke just forget it. tapi banyak salah aku dengan kau hmmm. hey Amalia, could you please stop talking about this thingy?


* whoaaa look at this bloggie's age. nak nangehhhh~ T.T 1 year, 10 months, 1 day. dah tua kau ye. banyak suka duka aku dah share dekat sini. dear visitors, thanks although i don't know who you are. tapi traffic belog aku selalu naek, dalam sehari ade lebih kurang 100 visitors. pelik, tak paham aku. ramai yang salah masuk je kot. kahkahkah *nak bajet hot lettewww ;ppp


Saturday, 12 January 2013

Good Luck ! :D

Ohoiiiiii study baru ciput sempat lagi hapdate blog? :O Hihihi. Minggu ni rasa macam banyak tido je. Balik glenview, bukak lappy, gosip2 jap dengan roomates pastu kul 12 dah krooh krooooh =..= Masa memang tak tunggu kita. Laju je dia jalan. Hikhokkk. Tak lama tuptaptuptap dah habes tahun 5. Ohhhh best ohhhh :3 Camni. Kitorang ingatkan exam sume lepas study week. Tengok2 minggu depan dah start exam. Tapi thank God, core subjects sume lepas cuti. This Tuesday ada final exam Madhal Tafseer + ICT. Khamis ada exam Hafazan Quran bertulis and also the last presentation for us this semester, Anatomy presentation. Minggu depan kiranya kitorang exam sambil2 ada lecture and kelas ler. Lepastu baru study week seminggu. Then exam 2 minggu for the 5 core subjects. Physiology, Anatomy, Biochemistry minggu first. Oral Biology and lastly Behavioural Science second week. And ada OSPE. Macam practical exam. Dia tunjuk organ2 tu, dia tanya kita soalan2 part tu nama ape, itu ape, ini ape. Dah ler banyak. Tatotttttt >< Pray for us sayangs~ <3 Ya Allah, memang dah kena start jadi rajin ni. Asyik2 buang masa camtu jek. Berat nanang weh. Itu pun naseb baek facebook + twitter dah tak online 24 jam macam biasa. Entah la asal tetiba rasa tak berminat :P Skang selalu bukak Line, Instagram, Whatsapp and Youtube. Ohmaigadddddd -___- Budak2 Nilai dah habes exam, dah start cuti, okei skarang keje korang duk rumah saje2 tu, baek korang doakan kami di sini. Hahaha :p

Dah nak habes semester 1. Ingat lagi tak rungutan aku sepanjang sem ni? Hehehe. Alhamdulillah I passed through it. Tak sangka. Tak kesah la berjaya atau tak. Kalau tak berjaya macam yang kita nak, kita cuba lagi laen kali. Maksud aku, aku kan benci gila dengan presentation. Presentation sem ni memang tak terkira weh. Banyak gilossss. Tapi alhamdulillah, aku dah tempuh semua presentation tu. SEMUA. Itulaaa Amalia. Bila2 jangan cepat melatah kalo dapat apa2 ujian sebab Allah kenal kita. Allah Maha Penyayang. DIA takkan uji hambaNya lebih daripada kemampuan kita. Midsem exam hari tu. Alhamdulillah, result tak seteruk yang aku sangka. Aku selalu merungut benda tu susah. Macam sekarang. Baca Anatomy, Physio, tak masuk2 dalam kepala ni. Apa aku nak buat? Pandai2 la aku susun jadual study aku untuk 2 minggu ni. Haha. Siapa suruh study last minute sangat -..- Lagi satu, jangan takut untuk gagal. Aku pernah gagal sampai target masa sem 1 tamhidi dulu, syukur aku bangun semula sem 2 dengan sokongan orang2 yang aku sayang. And now, presentation, memang majoriti presentation aku tak memuaskan. Gagal. Mula2 rasa downnnn sangat. Hari2 jumpa kawan2 yang lagi hebat dari kita pun rasa malu. Rasa tak layak duk sini. Tapi takpe. Macamana nak berjaya kalau tak pernah gagal? Ye dak? I have another 9 semesters to improve myself. In syaa Allah kalau ada umur yang panjang. Do pray for me :)

Ok. Now, masa untuk bagi ucapan. Hakhak. Dear kawan-kawan satu lecture, satu kelas, satu tutor, satu lab, satu Al-Quds. Terima kaseh korang. Kite mintak maaf kalau ada salah silap. Groupsssmates, kalau kite tak bagi pertolongan sangat masa buat kerja2 kumpulan tu, maaf ek :( And thank you. Cuma Allah saja yang dapat balas jasa korang. Lama lagi kita kena bekerjasama. Haha. Hope we will go better together in the next semesters. Housemates, roomates, sorry kalau banyak menggedik and bagi gangguan emosi, mental mahu pun physical :p Good luck everyone~ Ingat Allah. Ingat parents. Ingat lecturers. Ingat kawan2. Ingat orang2 yang percaya kita :3 This is our very first step. Exam pertama. I love the quote from Miss Q, "Remember. You're already here. You're a dentist." Sekarang cuma kena rileks, study, study and study, andddd passssssss je sume exam and bla bla bla tu. Keep calm and carry on~ You can do it ! We can do it peeps ! I can do it ! In syaa Allah :D

Semoga Amalia, Aliah, Khairine, Dayah, Mikin, Bihah, Shima, Wani, Anne, Maizah, Zalina, Liana, Lin, Dalila, Hani, Mus, Ain, Fateen, Nasuha, Mira, Tiqah, Afi, Nab, Ca'ie, Ammar, Mirul, Islami, Zakwan, Zuhair, Rafi, Zaid, Syahmi, Salman, Sahran dan Azim tenang sepanjang menempuh final exam semester 1 tahun 1 ni, and hope all A's are ours. Ameen~ Tapi kita kena ikhlaskan niat belajar bukan nak kejar A, tapi kejar redha Allah :D

Doakan kami. Mekacehhhh :)

*perghhhh tulis nama korang sambil2 ingat tempat duduk dalam kelas. berbelit urat saraf otak buat teknik imbas kembali hihihi #eh nauzubillah -.-
**petang tadi tido mimpi aku bertunang dengan dia. kahkah. siapakah dia? Allahualam :p

Saturday, 5 January 2013

Promise

Blogging kejap. Alhamdulillah hari ni sempat cover hampir 3 tajuk Anatomy. Thank you Allah. In syaa Allah I will 'kipidap' dari hari ke hari. Doa2kan tau. Hihi. Lagi 3 minggu nak exam. Ya Allah, rasa takut aku masih tinggi. Takut dengan kos aku amek ni. Kos yang aku tak minat ni. Dentistry. Aku rasa lemah sangat. Kuatkan aku. Kuatkan aku. Kuatkan aku ya Rabbi. Lagi 4 presentation belom settle. Ntah ler. Aku dah lali. Aku tau rasa nervous aku tu tetap akan datang setiap kali present. Biar la. Aku nak buat dekkkk jek. Biar la orang laen nak kata apa. Asalkan aku dah try buat yang terbaek sudah. Maybe aku bukan antara yang terbaek. Tapi aku akan cuba sampai aku boleh setaraf dengan korang. Just tunggu. Maybe satu hari nanti :) Kita semua kawan kan? Terima kaseh kawan2. Sebab korang la aku jadi lebih kuat, lebih rasa nak buat yang terbaek, rasa ada daya persaingan yang sihat dengan korang. Masa tutorial, aku boleh nampak betapa fahamnya korang dengan topik2 yang kita dah belajar, sebaliknya aku blur teramat. Tetiba aku rasa selama ni Allah bagi semua apa yang aku nak maybe sebab ayah dan umi selalu doakan aku. Alhamdulillah. Mungkin tanpa doa mereka, aku tak berada di sini. Aku baru sedar seharusnya aku tunaikan tanggungjawab aku sebagai seorang anak dan seorang pelajar dulu. Memang la benda2 gedik tu boleh jek dijadikan selingan. Tapi kalo dah benda2 gedik tu lebih banyak dari tujuan sebenar nak buat camna? Membazir masa betul. Ishish. Takpela. Benda dah jadi. Pejam celik pejam celik dah nak habis sem 1. Aku rasa macam baru je minggu taaruf hari tu. Yela. Masa tak tunggu kita kan?

Yuyu mintak maaf ayah, mintak maaf umi. Mungkin sem ni yuyu banyak maen. In syaa Allah untuk sem2 seterusnya, anak comel ayah + umi ni akan buat yang lebih baek lagi. Yuyu janji. :'D

Tuesday, 1 January 2013

2013 - 1993 = 20

Perghhhhhhhhh dekat twitter, facebook sume pakat heboh wish happy new year 2013. Yeyeyeye. Selamat tahun baru la~ =.= Ramai kengkawan 93-liners tweet "I'm 20!" "Dah 20 tahun. Jom kawen!" "20. Meremang bulu roma!" "Umor dah 20 tahun. Hmmmm dah boleh kawen ni" Perghhhhh korang fikir sejibik macam aku. Sejibik! Haha. Ye la dah bukan teenager kan. Dah boleh start cari calon dah ni. Muahahaha. Cerita lama, tutup buku. Orang tak nak dekat kita cari je orang laen. Yela dia dah tak kesah dekat kita buat apa terhegeh2 lagi kan? :3 Asal ayat aku macam nak cakap aku tak laku ni? Errrrr. Hehe gurau2. Aku pernah cakap kan tak payah duk menggatai~ Now just wait for the right time je la. Time for my fairytale story to begin. Dunno when and dunno who is my prince charming. Maybe dah ramai antara kami fairytale diorang dah lama start. Aku belom. Takpe. baru 19++ tahun. Kalo ada umur panjang, jodoh tu dah takkan lari ke mana pun. Lagipun tanggungjawab sebagai pelajar tak habes tunaikan lagi. Rilek ah. Hoho. Ok 2012 kalo imbas balik banyak benda + perbuatan yang kurang cerdik aku buat. Tapi masa muda2 ni la nak try, nanti dah tua boleh cerita dekat anak2 "Macam ni la mak dulu. Gangster. Sombong. Depan2 buat2 ayu, belakang2 suka mengorat, confess dalam blog, menggedik je reti." Ecece macam comey je kalo imagine. HAHA. Macam ayah + umi selalu cerita zaman muda2 diorang dulu dekat kami adek-beradek :) Aaaaaa rindu nak dengar umi ayah gaduh2 manja. Aummmm :p

So HAPPY NEW YEAR uolls~ Semoga semua hajat anda, anda dan anda akan tercapai. :D


-------------------------------------> *timeline of me 2012 :3 ouhh pleasssee kahkah :p
Sempena tahun baru ni kite nak mintak maaf kepada semua yang mengenali diri ini. Mulakan 2013 dengan nafas baru, azam baru, baju baru, kereta baru, rumah baru, pakwe baru. :pp Okei dah mengarut. Benda yang lepas tak usah dikenang lagi. An an an? Aku nak mintak maaf especially kepada orang yang aku selalu ganggu hidup dia. Suka buat dia marah kalo dia baca blog ni. Ngeee. Dah ler. Tahun baru ni aku takkan ganggu kau lagi. Take care sbf :)

Final exam kitorang lebih kurang dalam 27 Januari gitewww. Tak dapat jadual lagi. Tapi masa semakin suntuk. Dah kena start jadi rajin ni. Doakan kitorang :D Aku harap tahun ni aku dapat jadi lebih matang dan lebih pandai buat keputusan. 20 tahun ler katakan~ Kekekeke. Semoga Nik Amalia Nasrulliana lebih kuat, tabah, dah tak homesick2 lagi, dah tak manja2 dan lembik lagi, and can go through all hardships that me and my friends will face later. Semoga Amalia bahagia dan gembira selalu bersama orang2 yang tersayang, sentiasa comey macam biasa, and moga dipertemukan dengan jodoh beliau yang sehensem Woohyun :3 Amin~ Hope we all will become a better person throughout this new year. A better Muslim and Muslimah. In syaa Allah ;)

Wassalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.