Saturday, 18 May 2013

Ukhwah

Selamat pagi dunia ! ^.^

Alhamdulillah fi kulli hal. Masih bernafas pagi ni. Hoho. Tido 12 jam. Penat meronggeng petang semalam =.= Penatnya bukan sebab apa. Gara2 shopping ekspres. Pergi sana. Tunggu LRT lagi. Balik. Semua tu dalam masa 2 jam je kot. Memang penat. Fuhhhhh. Tak plan awal2 pun, tetiba jek rasa nak pi. Misi melengkapkan outfit dinner. Ececece :P Ada 2 dinner. MPS dan DAN. MPS ngan budak medik sekali. DAN untuk budak2 dental je. Terpaksa pegi dua2 dinner =.= Yang lawaknya semalam aku pi beli skirt kaler tak padan ngan kaler baju. Tapi apakan dayaaaaaa yang tu je ada ;____________; Whatsapp gambar skirt ngan baju tu kat kakak, dia cakap macam keling. Pastu dia gelakkan aku. Duk cakap memang padan la, muka aku memang macam keling pun. Haihhhh geram nak bagi penampiaqqq =..= Ok nantikan penampilan aku kat MPS nanti. Perghhhhhh hahaha bajet siot. Takdela. Tengok la nanti. Tema dinner warna pastel. Aku punya baju kaler Deepavali. Haihhh sabo je la T______T Pasal DAN tak heran sangat. Aku bahagian Multimedia. Kena jaga slide dari majlis start sampai habes. Lagi sedeh kot. Takyah pakai baju cantik2 pun takpe =.=

Cerita atas ni memang takde kaitan ngan tajuk entri hakhak. Ni nak masuk topik la ni :p 

Ukhwah. Titik ukhwah mula terjalin masa kita baru taaruf ngan kawan kita. Mula2 kenal. 

"Nama awak sape? :) "
"Nama kite Amalia :) "

Lepastu proses mengenali. Setiap orang sikapnya berlaenan. Aku mengaku siapa yang rapat ngan aku, dia mesti tau aku ni panas baran. Kalo aku moody jangan cakap ngan aku hihihihi. Plus kegedikan aku yang sememangnya tak dapat disangkal lagi :3 Automatik dalam mode silent bila duduk dalam satu tempat yang ramai orang. I ni pemalu orangnya tau :3 Ramai jugak yang duk cakap aku manja padahal tak pun =.= Yang paling takleh bla sekali masa choral speaking hari tu nak pilih suara sape jadi watak baby, serentak diorang pilih aku. Heh apekah? >.< So bila kita duk sekali, hidup setiap hari tengok muka sama, secara tak langsung kita kenal kawan2 kita. Tau apa kelebihan diorang. Tau apa kelemahan diorang. Ye dak?

Then adapt. Adapt dengan sikap sahabat kita. Masalahnya, nak adapt tu bukannya senang. Tambah2 lagi bila perangai dia tak masuk ngan perangai kita. Proses ni lah paling susah. Lepas rasa macam dah rapat. Rasa dah kenal dia macam tu macam ni. Bila ada masalah, walaupun masalah kecik, mula lah selalu nak gaduh. Ada je rasa tak puas hati :(

"Selemah-lemah ukhwah adalah berlapang dada. Kita terima kesalahan dia, kelemahan dia. Dia pun manusia. Try to wear their shoes. Bila dia buat silap, cepat2 maafkan. Nak marah, ingat kebaekan dia. Kita berlapang dada. Bersangka baek dengan kawan kita :) " - kudos to someone

Benda dah lepas jangan dikenang. Biar pengalaman jadi cikgu. Jangan ulangi kesilapan yang sama. Seribu kemaafan buat sesape yang pernah terasa dengan aku. Aku dah nekad. Bagi aku, kalau aku tak sesuai kawan ngan someone tu, aku lebih suka jauhkan diri. Nak jaga hati dan perasaan dia. Aku lebih rela jadi senyap dan pendiam, berbanding bila aku bersuara, orang tu nak lawan cakap aku, ada je tak puas hati ngan aku. Sebab bila aku termarah dia nanti dia terasa, dia saket hati, tak pasal2 aku yang dapat dosa. Aku dah pernah ada experience terputus kawan. Jadi aku tak nak perkara ni berulang lagi. Ada orang pesan kalo dah memang tak leh sabar, baek aku senyum dan lupakan apa yang nak diungkapkan. Then ingat balik apa kebaekan dia selama ni. Dia kan kawan kita :) Just keep calm and live on wokehhh :D

Thank you for being my friends, awak2 semua

No comments: