Wednesday, 25 September 2013

First Attempt

Hype. Nak cerita pasal study ni. Boring. Baek jangan baca hohoho

Isnin lepas, kitorang ada first practical session kat simulation lab, untuk subjek Operative Technique. Fuyyo ayat hehe. Praktikal pertama ni kitorang belajar guna dental instruments and handpiece. Handpiece tu kira macam nama family mesin gerudi gigi la. Dia ada banyak benda, tapi hari tu kitorang guna satu jenis handpiece je. So kerja kami ialah buat bentuk2 kat satu block, block tu made of what aku pun tak amek tau hakhak. Macam kekok la jugak. Dah la mesin tu kuat. Macam dia pulak yang tarik aku. Sebab tu bentuk2 lubang yang aku buat buruk betul. Banyak kali doktor reject =.= Takpe, nama pun belajar kannn :)

Nak tengok ke benda tu? Nanti la aku amek gambar esok kalau masuk lab. Lupa hari tu sebab kalut sangat. Kalut bukan sebab apa, sebab mesin aku tak berapa betul. Masa guna handpiece tu, ada air keluar untuk prevent api menyala. Tau2 je la mesin tu rotate laju gila, so kalau tak de air memang jadi bau hangit kat benda yang kita gerudi tu. And sepatutnya kita boleh kawal kelajuan air yang keluar sebab ada button nak selaraskan. Tapi nak dijadikan klimaks cerita drama seram aku, button kawal air cubicle aku rosak. Air laju je memancut keluaqqqqq. Dah la dia attack mukaaaaaa haihhh. Orang laen pun sama air memancut2 tapi takde la sampai macam aku. Satu meja basah, selalu ulang alik kena tambah distilled water ngan buang air kotor =______=  Berkali2 jugak air mesin aku tu terpancut kena Amar, jiran cubicle itew. Pastu, doktor lalu jek dia suruh lap meja. Malumaluuu. Aku bagitau technician, dia baiki, siap amek playar lagi, hasilnya air jadi slow kejap, aku pun hepi la yeay dah jadi, tengok2 air tak keluar langsung pulak, check2 distilled water da habes rupanya. Okfine tak elok lagi la =_________= Sampai habes kelas air still laju cenggitu. Rasa macam hoiii apa aku buat ni? Nak buat bentuk pun tak nampak apaaa. Akirnya aku sempat buat 4 lubang je instead of budak2 laen majoritinya da sampai 6, ada da sampai 8, ada da habes buat semua dah pun yakni Lin. Tapi 4 lubang approved pun alhamdulillah :D

Jadi, untuk sesi lab seterusnya aku bertekad dengan penuh nekad nak bawak tuala, then tak payah nak melaram sangat la. Lepas kena air dah macam mandi kali kedua, habes rosak tudung, makeup semua. Eyeliner especially, tak yah pakaiiiiiiii. Ecececece hahaha :p Hari tu pun aku buat satu lubang je pastu da rasa macam comot sangat air penuh kat muka, buat2 la pi amek distilled water, padahal pi toilet buang eyeliner kahkahkahkah perlu ke aku cerita semua kat sini? =.=

Sebenarnya batch2 sebelum ni tak de pun guna cubicle aku tu. Batch kami yang paling ramai and telah ditakdirkan cik Amalia nama second last dalam list nama geng 6th batch ni, so dapat la cubicle belakang2 yang tak pernah orang sentuh. Mesin2 memang dah macam apa =..= Mula2 masuk lab, kitorang yang cubicle belakang ni tak dak langsung instruments. Jeles tengok orang laen duk check instruments masing2 T^T

It's okayyyy. Cobaan dalam belajar. Rasa special kottt boleh rasa benda2 peliks macam ni. Baru rare, ye dak? :3

K. Optech is challenging bagi aku. Bila duk dalam lab tu macam kita sorang2 je. Kawan2 semua sibuk dengan kerja masing2. Jadi Amalia, kurangkan merungut dekat kawan2. Blog takpe dia takde perasaan. Hahaha. Macam ada orang cakap "Kalau duk cakap saket2, boleh hilang ke rasa saket tu?" Nampak tak dia dah boring dengar kau merungut? Huuuuuuuu

2 comments:

Erma Fazira said...

hee. kak amalia. mcm best je, wuhuuuu

NikAmaliaNasrulliana said...

best la jugak hahahahah :3