Saturday, 21 September 2013

Malas bagi tajuk :p

" Kenapa akak tak de masa liqa'? "

Hehe. Nak jadi naqibat bukan mudah, dek. Orang yang pilih. Dan yang terpilih tu yang layak je. Akak ni sekolah je Maahad, tapi perangai tak macam ex-Maahad. Sorry :)

Saja nak hapdate blog lagi. Sesaja. Bila tengok semua orang duk ngadap buku. Duk buat tutor. Aku naek tingkat atas masuk bilik bukak lappy bukak blog bukak dashboard bukak new post. Reflex action wakakaka

" Yolah. Hok pakai tudung labuh jah juruh. Hok pakai tudung saiz biaso nih jahat belako lah. "

" Buke tu maksud aku. Tak semestinya hok pakai tudung labuh jah baek. Bagi aku la, tutup aurat ni seney jah. Try pakai tudung besar sikit, pakai handsock, pakai stokin. Bereh doh tu. "

" Holah2. Aku tau la. "

" Haha. Tau sokmo mg. "

" Mekaseh la tegur. Jerit doh ni terharu T^T "

" Bakpo jeritnyo? Aku kan abe mg. Nok bagi nasehat jah. Hahahaha "

Conversation ni masa cuti sem hari tu. Macam sentap. Sangat. Aku tengok persekitaran aku. Bila kat sini laen, kat rumah laen. Macam susah. Kat sini memang selalu rasa inferior. Dia automatik. Sekarang pun bila nampak adek2 junior yang baru masuk, terasa jugak inferiornya. Kat rumah aku rasa bebas. Aku, kakak2, family yang laen semua sama. Bagi aku macam dah memadai tutup aurat setakat ni. Tapi bila mai sini, rasa inferior datang lagi.

" Kalau betul2 nak berubah jadi baek, takde alasan pun tak boleh berubah. "

Sentap lagi. Sebenarnya, niat nak berubah tu yang paling penting. Aku tak nak sebab orang laen, or sebab malu ke apa aku nak ubah cara pemakaian aku. Serius. Aku nak jadi diri aku. Aku bukan orang baek. Pakaian mencerminkan diri. Dan aku biasa2 je. 

" Kalau nak buat benda baek, tak payah heran kat orang laen. Biar la diorang tak nak buat, kita buat. "

Tapi...

Aku nak jadi diri aku :(

2 comments:

Nurul Amirah said...

aq suka cara kau..berubah ni bukan benda yang mudah tapi saat orang da ingtkan tu mksudnya kita da kena ambik tindakan...perlahan2 lebih baik then yg pasti jgn buat sbb org tu bahaya..buat biar kerana Allah then jgn terlampau drastik utk kita prevent sikap hipokrit...huh,aq pun tgh baiki diri sbb iman kita kan turun naik..nice entri amalia :)

NikAmaliaNasrulliana said...

eh. hehehe. insyaAllah kite try slow2 :)