Saturday, 15 February 2014

Limitation

Why is everyone pressuring me? Rasa macam duk kat tengah dua pihak yang dua2 aku nak tolong tapi tak leh tolong.

Yes. Everyone is a da'ie. Tapi berdakwah ada banyak cara. Banyak sangat. Semua ada cara masing-masing. Ada yang berani berdakwah depan-depan. Ada yang berdakwah melalui laman sosial. Ada yang tulis buku. Ada yang jadi role model. Ada yang target orang terdekat je. Bahkan kalau duk borak dengan kawan, kadang-kadang ada termasuk banyak jugak elemen dakwah tanpa kita sedar.

Tapi, mestilah tak de orang yang semua medium tu dia bole buat. Ada yang hebat, ada yang biasa-biasa je. Amek contoh aku la. Seriously kalau nak bagi tazkirah depan-depan teramat lah tidak reti. Sebabnya. Sebab first sekali aku memang tak suka presentation. Tak suka semua orang yang ramai tu pandang aku. Rimas tau dak. Seriously tak suka amek perhatian orang. Kat group facebook or whatsapp apa-apa pun aku ni sangatlah pasif. Walaupun sebenarnya ada je benda nak menyampuk. Kenapa? Sebab ramai orang. Tak sukaaaaaa >:(

Second. Sebab ada laki. Yeeeeeee. As a dentist kita tak leh pilih nak patient sama gender atau tak. Tapi patient tu dia sorang je dengan kita. Bukannya berpuluh orang duk tengok kita buat apa. Dah memang perempuan ni ada sikap malu tebal sikit dari laki nak buat macam mana. Korang tak paham. Nak explain panjang-panjang pun mesti tak paham jugak.

Memang kagum dengan kawan-kawan yang berani. Tak kira laki ke pompuan. And ilmu yang korang kongsikan amatlah kami hargai. Tak de istilah boring kalau pasal ilmu agama. We appreciate it and thank you for sharing :')

Sememangnya akhowat Mesir, Indon and mana-mana negara dah biasa dengan benda-benda macam ni. Kat u kita pon ramai. Mereka sangatlah beruntung ada keberanian dan tahap konfiden yang tinggi.

Tabik spring buat mereka. But seriously I am not one of them.

Nak membebel tadi senanya tapi ada orang tu membebel dulu sebelum aku. Terpaksa blog jadi mangsa bebelan.

2 comments:

Anonymous said...

Is this for me?? If yes, thanx alot.. if not, still thanx for nice sharing.. inshaAllah i will try to asks none after this.. but just to make it clear, it takes alot of time and consideration and also clear reason for it but now ut better to make the clear unclear... :)

NikAmaliaNasrulliana said...

:)