Tuesday, 21 July 2015

Potpetpotpet

Don't mock someone on his/her look. Aku pantang benar. Walaupun tak cakap depan2, cakap dekat social media ja, still avoid it please. Gemuk. Perkataan ni paling pantang huhu. Sebab aku gemuk memang mudah terasa. Walaupun ramai cakap aku dah kurus, tapi aku still rasa aku gemuk dan aku pernah gemuk betul sebab tu la sensitif sikit. Jangan duk kata anak orang gemuk ke apa sebab hang tak tau Allah boleh balas balik apa yang kau cakap. Badan kurus kau sekarang tu tak ke mana pun. Lepas kawen potensi besar nak gemuk. Anak kau pun kau tak tau gemuk ke tak nanti. Kau belum tau baby kau sendiri nanti jenis merengek nak susu 24 jam ke apa. Jangan duk kata kat anak orang, tak baik. Adam besar so aku tahu macam mana perasaan orang kata anak buah aku gemuk. Belum lagi perasaan mak dia sendiri. Besar or sihat oke lagi. Tapi gemuk atau buncit memang jangan guna wey. Karma will hit you back. Sama la macam duk kata hang kurus ke apa, macam mana perasaan orang yang berisi betul kalau dia baca status tu. Kita ada kawan yang selalu cakap dia huduh la, tak cantik la, bila nak amek gambar selalu dia lari. Semua sebab kata-kata orang lain yang buat dia rasa inferior. Orang duk set mindset yang cantik tu putih, kurus, mata besar. Aku tak perasan pun aku berubah tapi raya ni ramai sangat sedara mara dan jiran yang puji aku cantik la sekarang makin putih, bukan nak perasan tapi sentap ada lah, huduh sangat ke aku dulu? Buruk sangat ke kalau gemuk dan hitam? Mentaliti orang. Sedihnya. Aku rasa aku takde la putih tapi aku pakai BB cream sikit lipstick merah sikit. Sebab tu facial contour aku naik sikit. Cehh ahaha sorry ada unsur riak sikit. Jangan perasan sangat bila kau putih maybe kau muka tua, jangan perasan bila kau kurus maybe kau sebenarnya keding, jangan perasan sangat bila kau cantik pakai makeup sebab bila bersihkan makeup tu sama je dengan orang lain. Senang cerita jangan pandang rendah kat orang la. Jangan duk jaja kelebihan diri dekat social media sangat. Aku jaja sikit pasal aku tadi sebab nak bagi contoh kahkahkah lagipun ini semua duniawi dan sementara haktuihh

Nak cakap pasal karma ni. It really happens tau. Dulu ada orang duk kata benci orang couple ni macam mana la bole duk ngadu dekat boyfriend 24 jam, murah la apa la, memang betul tapi cara kutuk kau tu macam yakin sangat hang takkan buat benda sama. Tengok tengok dah couple sekarang ni. Dah tahu salah tapi still buat. Jangan cakap "I love you" dekat mana2 laki sebelum korang kawen. Kau yakin macam mana yang dia tu memang orang yang bakal kau kawen? Tak elok. Mahalkan sikit "I love you" hang tu. Aku pun menyesal jugak buat manja dengan certain orang yang aku suka. Tak pernah cakap "i love you" pun tapi kadang-kadang tergedik la jugak, jeles tu tak yah cakap la lol. Lagipun dia pun concern pasal aku. Tapi bila tengok dia bukan layan aku sorang je macamtu aku rasa baik aku jadi brutal dengan semua orang. Kesian suami aku. Aku tak nak laki aku nanti layan orang lain. Same goes to him mesti dia tak nak aku layan laki lain. Salah sebenarnya assume yang orang tertentu tu bakal kau kawen and take care of him as your partner awal-awal. It's wrong. Buat rilek sudah. Ada jodoh ada lah takde jodoh ada orang yang lebih baik untuk diri masing-masing. Just keep praying.

Ok dah penat membebel. Memang ayat sentap sikit so nak mintak maaf zahir dan batin. Selamaaaaat haaaaariiiii rayaaaaaaaa


Tuesday, 7 July 2015

Bye 3rd Year !

Alhamdulillah tamat sudah tahun tiga. Boleh lepas nafas lega sepenuh-penuhnya. Takyah tahan dah. Alhamdulillah dah habes tahun terbusy as a dental student huhuhuuu. Semoga semua lulus dengan cemerlang, takde orang kena repeat dan semua masuk 4th year sesama insyaAllah :')

Tahun 3. Seriously the most toughest year everrrr. Tengok aku cerita kat blog pun boleh tahu macam mana kekusutan sepanjang tahun ni. Setiap post pasal emosi tak stabil ja haha. Ya Allah memang bersyukur sangat dah lepas semua tu. Macam tak percaya pun ada. Setahun yang paling banyak nanges. Setahun yang paling banyak kali nak give up. Setahun yang paling penat setakat ni. Setahun yang paling banyak kali rasa nak berhenti. Setahun yang paling bole kenal kawan-kawan kita macam mana. Yang paling penting setahun yang paling banyak belajar pasal diri kita. Kita boleh tahu diri sendiri ni penakut dia tahap mana, manja dia tahap mana, kental dia tahap mana, kuat dia tahap mana. Kalau sebelum ni selalu struggle dengan study, presentation, lab simulasi main dengan patung, tahun tiga ni kena pandai belajar adapt diri berhubung dengan ramai orang yang tak pernah kenal. Culture shock pun ada. Dalam hati memang sangat meronta nak keluar dari sarang ni. Tapi bila tengok balik semua tu perangai malas dan penakut sendiri yang lebih. Macam mana la nak ubah diri jadi berani sikit aku pun tak tahu. Masa exam klinikal masa tu ja adrenaline rush aku tinggi sikit bole pulak jadi berani sekejap. Tak faham jugak lol. Macam kakak cakap la, aku ni mengadu memang kalah budak kecik cakap tak nak buat bagai, tapi masa kena buat tu aku buat jugak. Kena percaya diri sendiri kot. Kena pujuk diri lebih sikit. "Sabar, sejam ja duk dengan patient tu pastu tak dah." "Sabar minggu ni ja, minggu depan dah bole balik." "Sabar, lima tahun ni ja nanti kawen kurang sikit kot rasa nak memberontak." Oops kahkah. Macam tu la lebih kurang cara pujuk diri sendiri. Nak harap orang tolong pujuk memang tak ah lol. Lagi dua tahun! Kena kejar requirement klinik zzz. Aku amek masa nak adapt dengan suasana baru lama sangat masa tahun tiga ni. Requirement klinik macam banyak gila lagi, berderettt lagi nak penuhkan. Takpe doa bebanyak. May Allah ease our path. Semoga semua dapat graduate sama-sama tahun 2017 nanti insyaAllah. Go 6th batch go !

Ayuh kejar 10 malam terakhir Ramadhan. Cepat je dia berlalu. Exam saja dah tiga minggu lebih :(
Jom fokus buat amal banyak banyak, doa banyak banyakkk insyaAllah sempat lagi manfaatkan bulan mulia ni ameen ^^

Yeay esok balik Kelate. Cuti ni nak hibernate kot sikit. Bye bloggie for a time being :)