Sunday, 30 August 2015

Tips for 3rd Year juniors. kah poyonya :p

Hai :

Oke hari ni kita nak tulis pasal tips jadi budak dental 3rd year. Takdela tips sangat tapi nak cerita pasal 3rd year macam mana ja sebenarnya heheheh

Awal-awal 3rd year selalunya musim competency test. Practical exam benda yang selalu korang buat dalam optech tu. Buat rilek ja. Buat macam dalam optech, jangan gelabah. Competency test EnD, cons, endo, amek impression, dan lain-lain. Banyak test tapi yang paling penting korang bole build up teamwork dengan partner masing-masing. Fail pun takpa, ada masa untuk repeat competency test. Buat betul-betul, fikir macam hang tengah buat procedure tu untuk patient. Akak masa test ni nervous takyah cakap la, tapi paling spoil posture dekat dental chair. Selalu ja doktor datang dan tegur posture kena tegak, nanti sakit belakang. Susah nak buat indirect vision. Sampai sekarang tak mahir lagi huhu

Preparation untuk klinik pulak, banyakkan doa supaya Allah datangkan compliant patient untuk kita. Patient yang senang datang dan tak buat alasan untuk tak datang appointment. Allah je yang tentukan siapa dan macam mana personaliti patient tu. Tapi kalau dapat patient yang kurang compliant pun tak susah, boleh kita belajar cemana nak handle patient tu, ye dak? Experience is the best teacher :)

Then, atur jadual klinik dengan partner. Minggu ni minggu hang, minggu depan minggu aku. Beli planner, set kat situ bila klinik korang jadi operator, bila jadi assistant. Pastu tulis besar-besar nama patient dekat tarikh yang korang set appointment. Call patient paling lambat seminggu sebelum klinik tau. Pastu ingatkan balik dua hari or sehari sebelum klinik. Ramai je patient yang cancel hari appointment, itu memang kita takleh buat apa, mintak outpatient je lah, itu pun kalo ada. Nasib masing-masing hehe

Dah pasal klinik, akademik pulak ye. 3rd year ni takde apa selain tahun general medicine dan general surgery. Tahun ni korang boleh rasa jadi medical doctor tu cemana. Habes kelas, pi hospital, clerk patient, belajar cara examine patient. Seriously akak paling tak suka part ni lol. Segan nak check orang huhu. Korang jangan jadi macam akak ye. Clerk dan examine la seramai mungkin. Kalau segan, jadi la macam akak, clerk dua tiga orang patient je sepanjang setahun belajar, sikit je ilmu dan pengalaman akak dapat. Masa physical exam final pun terpinga-pinga nak buat respiratory examination =.= Nasehat kita dekat korang, beranikan diri bila doktor mintak volunteer, then kuatkan fizikal dan mental korang. Memang penat sangat tahun tiga ni sebab selalu ulang alik hospital. Kadang-kadang nak kejar OT lab prostho, lepas bedside teaching dekat hospital pun rela balik kampus semula nak buat kerja lab. Kelas kat hospital pun sampai malam kadang-kadang sebab ikut jadual doktor kat sana. Tapi jangan risau sangat, penat pun boleh hidup lagi. Kawan-kawan akak pun ramai suka subjek GM GS ni. Dah rindu dah diorang dengan subjek ni. Tapi akak tak lah hoho

Kerja lab ortho dan prostho jangan lupa. Kalau bole bawak balik, bawak balik lah buat kat gv. Takde la slow macam akak huuu. Buat senaman tangan bagi lembut tangan korang buat wire bending ortho ye. Luka masa wire bending biasa la tu, korang sado kan :)

Yang paling sedih pasal 3rd year nih, takde masa sangat nak study. Weekend je kot masa free. Tu pun selalu ada kelas ganti. Hari sekolah biasa bila dah penat memang balik tu tido lah kejenya huhu. So dalam kelas jangan hilang fokus. Jangan tido dalam kelas, tahan ja ngantuk tu sampai tiba masa tido atas katil kat gv. Dalam kelas je korang sempat belajar betul-betul. Jangan jadi macam akak yang kurang fokus nih, C beratur la dalam result dental subject korang nanti T.T

Ok apa lagi ye haha. Tu je lah kot. Kalo kita teringat pape nanti kita tambah yeee

Tahniah semua lulus pro exam year 2. Welcome to clinical year. Good luck korang ! :3

Thursday, 20 August 2015

Jentik sikit .

Hai. Private kejap sebab saja buat2 macam dah delete blog. Nak tengok orang ingat kita lagi tak bila kita kata kita delete blog. Hoho. Emosi tak stabil sebab entahlah hati ni tak reti kawal perasaan sangat.

Hari ni dapat result pro exam tahun 3. Alhamdulillah lulus, boleh teruskan pengajian tapi serius pointer dan ranking dalam kelas jatuh tergelincir jauh gila. Jatuh 14 anak tangga. Tak kisah pasal ranking senanya sebab yang penting semua orang pass semua orang boleh naik year. InsyaAllah kengkawan yang bakal resit paper minggu depan dapat lepas semua. Cuma sedeh kot bila ayah tengok result kita huhu. Bukan tergolong dalam top10 batch lagi. Lagi-lagi hampir separuh subjek dapat C berderet. Hmm.

Takpe Amalia. Kata someone, bukan selalu kita boleh duk dekat atas. Kena ada jugak orang yang duduk di bawah. Biar kita semua sama-sama dapat rasa cemana duduk dekat atas dan cemana duduk di bawah. Mungkin kita rasa effort dan tawakkal kita dah tinggi, tapi kita mungkin lupa ada kuasa lagi besar boleh takdirkan semua benda :) Effort aku sepanjang semester mungkin sangat kurang cuma study last minute macam biasa. Lagi-lagi takde study week. Allah jentik hang sikit ja ni nak bagi ujian dan peringatan. Alhamdulillah. Bukan Dia buat kau fail pun kan Amalia.

Buat adik-adik junior, study leklok. Be strong. Tahun 1 dan tahun 2 memang bole honeymoon tapi beware jugak. Tahun 3 memang sibuk tapi seriously markah klinik tinggi tau. Merangkumi 20%. Stabilkan theory dan practical. Akak ni patient ramai yang selalu fail to attend. Itu yang effect markah klinik sikit. Subjek klinik yang boleh skor masa sem 1 habes semua jatuh untuk pro ni. Sebab sem 1 tak masukkan markah klinik lagi. Markah lab ortho pun effect markah theory ni rasanya. Macam biasa la kerja lab teruk sikit. Takpe kita belajar kan? :) Untuk general surgery maybe sebab long case hari tu dapat dokter yang mahal markah. Group kitorang semua dapat bawah 30 per 50. Tapi group dengan dokter lagi satu majoriti 40 per 50 ke atas. So nasib korang la. Doa lah semoga Dr buka hati dia bagi markah banyak. Haha. Kalau nak tips dari akak mintak ja, nanti iolls buat entri tips untuk uolls harhar

K tu ja. Thanks sebab sudi lawat blog buruk ni lagi. Heee btw kita dah deactivate twitter. Sebab selalu sakit hati. Lagipun selalu tweet ja study ke laut. Kan dah year 4. Hmmm

Monday, 3 August 2015

Hmm

Nak cerita benda gedik sikit, jangan baca, buang masa kah. Aku ada seorang kawan. Dia pernah kecewa. Lelaki tu macam mempermainkan dia. Pastu kan dia jumpa orang baru. Sekarang dia takut nak rapat lama-lama sebab takut jadi macam dulu punya. Maka meroyan la dia setiap malam. Antara yang jadi mangsa dengar dia meroyan aku la hahahahaha. Aku tak tahu la weh. Kalau aku, tanya terus laki tu nak serius tak. Kalau dia kata tak ready ke tak prepare lagi ke maksudnya dia tak nak serius la tu. Ye lah takkan dia nak cakap direct dia tak nak serius dengan hang ye dak? Mesti berlapik sikit. Kawan aku kata dia malu nak tanya. Aku offerkan diri nak tanya lagipun aku pun dah friend facebook dengan laki tu senang ja tanya, tapi dia tak nak zzzz. Pastu duk melayan je la skang. Duk main hint hint tu camtu ja. Tak ke mana pun duk berhint nih. Takut kita ja yang salah interpret hint, naya. Penat duk dengar orang meroyan ni sebab geram hahah. Dah la dia bukan jenis ada hobi, tak tengok cerita korea, baking pun tak suka, maka kerja dia fikir pasal benda ni je la. Tapi rasanya kalau dia dapat jawapan bukan boleh buat apa pun sekarang ni. Kena habeskan study dulu. Bukan laki tu bole masuk minang hang skang pun lol. Itulah pompuan. Fikir banyak. Aku pun dah penat fikir. Fikir negatif je tau pastu menyusahkan diri sendiri. Sebab dah ramai sangat kawan sebaya kawen so kerja syaitan apa lagi duk sibuk duk cocok kita. Setiap kali nak move on mesti gagal. Setiap kali nak jauhkan diri mesti kita yang meroyan. Susah jadi perempuan. Laki apa tahu huuu. Takpelah. Doakan lah semoga dia dipercepatkan jodoh boleh lah kita makan nasi minyak lagi :)