Wednesday, 30 November 2016

Chapter 31

It is the last week of clinical sessions of this semester :) Final exam is coming.

Just one wish from me. Do pray for me and my friends to complete our requirements and competency tests on time. InsyaAllah. :)

I know Allah will show me the way. I know there will be the way. I know Allah wants to teach me to be more patient. I know there is better plan for me. I know I can do it. I know even if I am slow, I can do this. I know I am strong to go through all of this. I know I can be one of the graduates of class of 2017. I know I only a little bit slower than the others. I know I am also awesome like you. I know if I get more than what I got now, I will be riak and takabbur, thats why I do not get it yet. I know there will be patients who really need my treatment. I know I can issue 10 dentures next sem. I know I will finish my endo molar in the next sem. I know I will do more restorations for paeds in next semester. I know I will have my extraction patients which fit for my requirements in the next sem. I know I can do this yeahhhh amin insyaAllah ya Allah permudahkanlah ya Allah.

Dulu masa sekolah, dari UPSR sampai SPM, bila selalu dapat result yang kita nak, selalu dapat straight A, rasa hidup ni mudah ja. Nak kata rasa susah pun masa tak faham topik susah je lah. Dulu selalu fikir hidup ni tak boleh mencabar lagi ke? Gila tak gila dulu nak kata rasa boringnya hidup masa tu. No rough competition. Dari tadika sampai darjah 2 selalu nombor 1. Dari darjah 3 sampai 6 selalu top5 dalam kelas. Kadang-kadang ja tercicir jadi top10. Masuk sekolah menengah rasa la competition sikit. Paling teruk nombor belas-belas over 400 students in a batch. Competition pun compete for top10 spot. Kadang-kadang dapat top5, boleh la berbangga dengan pencapaian diri. Betapa tak matured nya masa budak-budak dulu. Compete for ranking apa faedah pun tak taw

Masa tu tak nampak lagi masa depan macam mana. Tak nampak lagi if you only live with your theory skill, you are going nowhere actually. When I come to this university, meet them who have more balanced theory and practical skill than me, tak leh dah nak compete weh. Orang lain lagi hebat. Ternganga ja hang duk tengok orang lain hebat praktikal, tapi diri sendiri lembap macam apa lol. I can assume that if you have a great practical skill, you can survive in this field. You will not be banned from taking theory exam. See? At here practical is much more important than theory thing. Ini baru satu universiti, when I go out from this place, what will I become? Can I survive competing with other university candidates? Hmm malas nak pikir bila dah keluar sebab buat masa sekarang jauh lagi perjalanan nak membolehkan diri keluar dari tempat ni huhu

Maka mintak doakan kita dipermudahkan semua benda, kerja klinik, requirement, manage patient, move on, jodoh, hahaha k dah start mengarut ok ameenkan semua ye thank you I love you :)

Sunday, 30 October 2016

Chapter 30

Penat. Should I give up?

Whatever. Aku lupa call patient. Maka semua klinik minggu ni partner punya. Ok I just don't want to talk about clinics anymore.

Hari ni keluar kejap dengan kawan-kawan. After a hectic week with mock research presentation, research abstract which had to be edited for almost 10 times, assignments, after going through 'home alone' situation in my hostel yesterday lol maka hari ni keluar lah dari sarang.

:)

Hari ni bahagia tengok kawan bahagia. Tapi dalam masa yang sama sengsara jugak di pelosok hati haha. Takdelah gurau ja. Tadi teman sorang kawan beli baju tunang. *Please don't ask me who as I won't tell you, just wait for her invitation card after graduation. Do respect tuan empunya diri yang pasti bukan aku, T.T and she's also not one of my best friend so jangan duk teka orang yang rapat dengan aku lak. biasa lah da final year ramai lah ikat dulu sebab takut kena rampas melepas* So I walked with her today as Time Square is like my second home XD, I showed her my favourite shopping places. Yup majority of my blouses are from there kahkah. Kami jalan berdua je masa cari tu. Sebab lagi dua ketul duk cari blouse untuk diri sendiri sabau je la. Maka aku meroyan dalam hati je lah masa tu. Ye lah tahu2 je la cemana perasaan tengok orang da nak kawen, kita ni tak berganjak dari status single pun. Mengorat ngan sesape pun takdak =.= Ok so she looked for a dress. A pretty white dress. I know some good places for dress too. And finally I chose the dress for her! OMG nak nanges rasa. Tadi nampak dia try dress pun semua duk menjerit macam squidward dolphin dan sebagainya. Nak jugakkkkkkk mana jodoh niiiiiiiii kenapa awak lambat sangat niiiii

So after seeing her trying her dress, ada korek cerita dia sikit. Dia cerita pasal kuasa istikharah. She didn't know her future husband at all, just met a few times during eids, but he knows her. Ya Allah sweetnyaaa ada ke sedara kepada sedara aku macam tu? Errr macam takdak ja, balik kelate pun dua tiga kali ja dalam setahun, raya pun duk rumah ja haih. So it is all about family thingy. Family jumpa family, set date, kenal-kenal dan merisik. At first she doesn't know what to do as it is very sudden out of the time maigaddd kalau aku dah pengsan dah kot. So she did solat istikharah. Tawakkal to Allah one hundred percent. 

I asked her, "Rasa macam mana lepas istikharah tu?" "Rasa tenang sangat."

The day after that, she gained peace. Tak lagi rasa serabut, tak rasa teragak-agak dah. 360 degree changing from unsure to sure. So she accepted the proposal. Pointnya kat sini, kalau kita tengok dia rasa serabut semacam ja confirm lah bukan dia orangnya tu wahai si penulis ini sendiri arghhh amende lah hang duk meroyan sokmo Amalia. Lelaki ni nak tengok dia serius senang ja, dia datang rumah hang, betul lah tu dia suka hang, tak perlu duk confess bagai angin lalu ja nih. Ok takde lagi orang datang rumah hahahaha noob nyaa, ok awak kalau nak datang nanti mintak alamat ye. Kalau sesat takpe kalau dah jodoh tak ke manaaa ye dak? :)

Ok requirement. Ok klinik. Ok research. Ok realiti. Takdak masa nak pikir pasal jodoh. Bagi je lah orang kawen dulu. K k I get it.

Tuesday, 18 October 2016

Chapter 29

I know my posts are filled with negativity lately. My head aches so I'm gonna have Panadol later, just let me doodling something here. Btw, my headache is becoming more frequent recently Ya Allah what happened to me. My eyes hurt since I was like crying my eyeballs out every night with no absolute reason. Maybe it is worsened by PMS, I don't know, it might be. Someone please calm me down and tell me everything will be okay, please please pleaseee. I'm very tired every day thinking about the same damn clinical requirement especially Paeds and Prostho whereby in the end of the day will only leave me sighing and complaining again and again. Ya ampun, this is only duniawi stuff Amalia, Ustazah always reminded us about these damn stupid things only make us lost in chasing dunia, while not realizing that we're leaving out akhirawi. Nauzubillah. Yup I know our future depends on this clinical requirement, but I don't have to stress myself out too much, crying there and here alone, sometimes I'm afraid that I might get depression from this, ya Allah, oi Amalia, Allah already wrote the best story for you. You just have to follow the path, by hook or by crook, finish the requirements as best as you can, accept whatever Allah will give to you, indeed Allah knows best in everything. If I don't get what I want, it is the best thing for me, and the much muchhh muchhhhh better thing is awaiting for me.

Keep patient, keep the head up, keep smiling, restrain yourself from taking painkiller, and most importantly don't give up dear self!

243 days to go! You still have a lot of time :) Hopefully...

Wednesday, 12 October 2016

Chapter 28

I know this post will be the annoying one but I still want to write about it. I'm sorry.

It has been 4 and a quarter years, more than 5 years if we include tamhidi me being in a course which at first I didn't like it and I had hard time struggling throughout the period of disliking. But eventually I accepted my fate and I started to like it day by day as I considered it as my responsibility to treat my patients.

And now alhamdulillah I am already in my final year. Already in the last stage. But. It is very very very very hard :( Only Allah knows how hard it is for me. I know everyone is struggling right now, so am I.

Susah nak tenangkan diri, "Takpe Amalia, nak habis dah ni. Takpe kau boleh kejar diorang nanti. Takpe ada masa lagi Amalia."

I set my hope high. I dreamed. I made effort to achieve my goals. When I think I'm going to lose hope, I dream again. I started anew. I pushed myself ahead as much as I can.

Semalam aku fail lagi issue crown. Takpe sebab itu first crown aku. Biasa lah tu first timer. Tapi bila fikir balik denture dulu pun tak leh issue on the first trial. Impression pun dulu tak jadi masa first time buat. Pernah patahkan GG bur on my first time coronal flarring using GG bur. First attempt obturation fail sebab semua GP tercabut at the last step. My first denture waktu praktikal dulu horror bila ingat balik buat kerja lab selalu tak jadi. Orang lain tak macam aku. Diorang hebat. Aku tak layak sekelas dengan korang :'(

Denture tak bergerak lagi lepas issue F/F dulu :'(  Baru 2 unit per 15 which I supposedly fulfill. Paeds is too hard for me to catch up with the others. Restoration Paeds tak bergerak dari dulu. Extraction Paeds pun baru 1. Extraction adult pun baru 1 yang dikira requirement. Requirement 15 gigi kena cabut tau dak huhu. And it's already at the last part of semester 1. Allah :'(

Everyday going to school, I'm dying inside. Tengok kawan2 semua pakat busy buat kerja lab prostho. Aku sangat tak busy sebab there is no ongoing denture! Dah lama tak hidu bau lab prostho :(

I feel that I'm already mentally drained and so depressed inside. But weirdly I can appear cheerful everyday. Talking and blabbering all the time like having no problem, while in fact I am the most miserable one. Sometimes I feel like giving up, tak nak pergi sekolah, tak nak tulis folder patient, pernah sampai tak nak call patient pun untuk set appointment. It's soooo damn hard for me to push myself. Sometimes I looked up at the sky, the word of "kalau" cannot be removed from my head. Ingat umi ayah kat rumah, I just can cry. I can't tell them :( After I lost my story-telling partner, losing my listener about my days in clinic, I am severely lost. There is no one to advise me, there is no one to wish luck for me anymore. A few times I opened up your chatbox, typing something and delete it again. This happens when I depended too much on a human. :(

Aku mintak maaf kalau aku ada buat salah dengan korang. Aku mintak maaf kalau aku ada hutang budi dengan korang. Almost everything is not going smooth for me, kalau ada apa salah direct pm aku ye. Aku ni banyak cakap, terlalu banyak cakap itu lah penyebab banyak dosa, aku jahat, rezeki pun malu nak masuk :(

I know I should enhance my relationship with Allah and His creatures. Please pray for me to be more istiqamah. Nak grad dengan korang, korang tunggu aku tau :'(

Sunday, 18 September 2016

Chapter 27

2 weeks after HUSM posting. Overall bole tahan best, banyak benda baru boleh belajar.

Selepas balik sini hari tu, ada orang request suruh kita tulis post pasal posting ni. Dah lama dia tunggu sekarang baru rasa nak bercerita. K k ready ye suha

First day sampai hari Sabtu. Maka sampai dalam tengahari camtu dekat airport Kota Bharu. Kakak amek kitorang dari airport pastu pergi beli tiket bas balik Kolumpo untuk Maizah. Jah partner aku untuk posting ni selama seminggu. Rare ni dapat partner dengan Jah haha. Jah tak nak balik KL naik flight maka dia mintak belikan tiket bas untuk dia. Tiket bas Mutiara habes, cuak dah Jah. Pi kaunter lain yang ramai sikit beratur beli tiket, alhamdulillah ada rezeki Jah dua tiket terakhir tinggal. Lepas beli tiket bas, kitorang pergi lah check in motel depan HUSM tu. Situ ada access card macam GV. Nak masuk mula-mula tu kena tekan intercom, bagitau kita student USIM, dia bagi je masuk. Dah naik tu masuk la bilik dia. Bilik dia selesa. Ada wifi paling penting, password ada dia tampal atas meja. Arah qiblat pulak dia tampal dalam laci meja. Bukak ja laci ada nampak label anak panah. Ada aircond. Ada TV, tapi channel sikit. Jah dah jatuh cinta dengan motel tu, sampai setiap kali aku ajak keluar lepas tu dia kata taknak, dia nak duk dalam bilik ja lol. Dah letak barang semua, balik lah rumah aku. Umi ada buat mi kari. Jadi Jah boleh la merasa mi kari umi yang classmates kitorang memang selalu makan setiap kali aku ajak diorang datang rumah kahkah. Dah habes lunch hantar Jah balik motel, dia kata segan duk rumah aku lama-lama. Ye lah kalau aku pun tak selesa duk rumah orang tak buat pape, duk tengok Adam dan Sarah main ja. Lepas hantar Jah, aku balik rumah lagi kahkahkah malam pulak baru aku balik. Sambil-sambil hantar makan malam umi masak kepada Jah. Malam tu pulun study Oral Surgery and Anatomy. Siap berkuiz dengan Jah. Dah macam malam final exam dah rasanya. Tido dengan buku terbukak kot nak kata kuat study tu hoho

Ok 1st day posting pegi hospital pukul 7 pagi. Masa tu matahari pun belum terbit. Pi bangunan oren PPSP, pusat pengajian sains pergigian. Contact Dr M, Dr kata kul 8.30 baru dia sampai. Maka pishang lah tunggu Dr M kat situ sejam setengah. Kitorang duk study lagi belek-belek nota Anatomy. Pukul 8.30 Dr M datang dan ajak kitorang masuk morning meeting. Dengan penuh specialist dan dental officer kat situ, kitorang introduce diri bagitau nama dan asal mana. Berdebor la jugak. Kitorang dua orang je kot student, rasa kecik jaaa. Morning meeting tu diorang present case weekend sebelum tu. Lepas habes morning meeting, pegi ward round. Pusing wad jenguk 3 patient hari tu. Dah habes ward round, Dr ajak kitorang pi klinik pakar. Tengok procedure macam cabut gigi, pus drainage, kes OS lah. Pukul 12 habes dah klinik, Dr kata kitorang dah boleh balik sebab petang tu takde discussion kes untuk Operation Theater (OT) besok, maksudnya takde kes surgery esok, maka takde lah pre-op discussion. Aku dan Jah pun pegi lah lunch Nasi Kak Wok depan hospital. Lepas lunch, aku call kakak suruh amek aku balik rumah ahahah Jah tak nak ikut maka Jah duk kat motel ja. Malam tu aku balik motel aku dan kakak bawak Jah makan megi belut. Malam tu takde oncall. Kita kena tahu Dr mana yang in-charge on-call, pastu kita contact Dr in-charge mintak tolong dia inform kita kalau ada kes on-call.

2nd day posting pi hospital pukul 8.15. Pergi terus kat wad bahagian maxillofacial. Ward round kejap. Lepas ward round Dr kata dah habes jadual untuk hari tu. Sebab pukul 10 pagi sampai petang sepatutnya OT. Tapi takde kes surgery hari tu. Maka balik awal lagi. Aku call kakak lagi suruh dia amek aku macam biasa. Hari second lunch dengan Jah dekat nasi kukus depan hospital tu. Pastu balik rumah lagi. Balik rumah pun aku tido jugak, tak tahu lah penat apa. Selepas maghrib kakak hantar aku balik motel. Malam tu selepas solat Isyak aku prepare nak tido dah pukul 9.30 tu. Then bunyi noti whatsapp, "Saya ada kes di red zone sekarang." Pastu kalut lah aku dan Jah siap-siap pastu berlari pegi hospital. Teruja dia takyah cakap sebab Dr kata red zone maknanya emergency sangat. Malam tu dapat tengok Dr jahit luka patient umur 6 tahun accident kena langgar motor. Tengok Dr seluk jari dia dalam luka budak tu untuk check ada foreign body tak, nampak macam sakit gilaaa huhu tapi dah bagi ubat kebas jadi adik tu rilek ja, kita yang gerun. Dia ada maxillary fracture. Pukul 11pm settle kes adik tu, Dr dapat call dari hospital lain inform dia ada kes red zone jugak sedang on the way, Dr kata kes lagi best iaitu zygomatic complex fracture and mandible fracture. Excited lah kitorang tanya Dr pukul berapa agaknya sampai, Dr kata nanti dia inform. Jah terlebih excited pulak, Jah nak solat Isyak dekat hospital pastu tunggu dekat red zone emergency. Aku ikut aje mek Jah tu tapi cari-cari surau takdak pulak. Gelap semacam, scary. Aku pun syorkan jom lah solat kat motel, Jah pun cakap oke. Selepas solat, terus kitorang pegi balik kat red zone. Tapi still senyap sunyi macam belum sampai. Kitorang tunggu dekat ruang menunggu emergency. Pukul 1 ada ambulans datang bawak patient tu. Aku dah ngantuk gila masa tu nasib baik dah sampai. Pastu kitorang pi la red zone ikut patient tu. Dr belum datang, sampai pukul 2 pagi tunggu Dr tak sampai-sampai. Sebabnya patient tu kritikal sangat, GCS dia 3 sahaja, maka dia perlukan intubation semua, Jah excited gak nak tengok intubation tu tapi aku larang dia sebab nanti specialist department lain tak suka ganggu kerja diorang, lagipun Dr yang patut kitorang ikut belum sampai. Banyak Dr Ortho, Respi semua pelik tengok kitorang tunggu kat kaunter red zone. Pastu ada sorang Dr medical tanya kitorang tunggu sape, kami jawab Dr Z. Dia pun kata tak sure dia datang pukul berapa sebab department lain banyak lagi belum settle kerja diorang. Aku pun cakap kat Jah aku ngantuk jom la balik sebab nurse Dr semua macam dah pelik tengok kita. Jah kata pukul 3 pagi lah balik. Aku pun tido lah kat situ jap sampai kul 3 Dr kami tak sampai-sampai, kami pun balik motel. Esok pagi bangun Subuh tengok ada whatsapp dari Dr pukul 4am rupanya dia baru datang, tapi masa tu kitorang dah tido mati huhu terlepas lah dari boleh tengok Dr pasang arch bar dekat patient tu. Takpe lah takde rezeki. Yelah sepatutnya kita tunggu kat motel ja, tunggu Dr whatsapp baru pergi sana. Ini stay up memang lah tak larat haihh

3rd day posting. Hari Selasa ni paling busy. First pagi tu ada talk macam research presentation by Dr pakar orthodontic kot, sebab tajuk dia pasal bone loss in Ortho treatment. Habes talk tu, kitorang pi OT. Ada kes removal of all third molars under general anesthesia. Sebelum masuk OT, kena tukar baju kita kepada baju dan seluar OT yang dia dah sediakan, tudung pun kena tukar, jadi kena bawak lah tudung sarung warna hitam. Bawak inner untuk perempuan sebab baju OT dia lengan pendek. OT kat situ cara scrubbing dia lain ada 3 kali interval, 1st interval basuh tangan sampai siku, kedua guna berus untuk bersihkan kuku, ketiga basuh tangan sampai pergelangan tangan. Ikut je scrubbing nurse ajar. Seronok jugak OT, boleh tengok surgery under GA depan mata kan. First time tengok MOS gigi atas. Pastu Dr F ada buat coronectomy dekat gigi 38 sebab root dia curved sangat, bahaya kalau nak remove semua. Kitorang assist sikit-sikit dari segi suction and irrigation. Kes OT kedua removal of impacted lower second premolars. Yang ni lama sikit sebab yang sebelah kanan gigi tu betul-betul dalam bone. Kena guttering approach dari arah lingual dan buccal. Fuh berpeluh tengok. Malam tu takde kes oncall. Boleh lah tido selepas penat OT dari pagi sampai pukul 3pm hari tu.

4th day posting. Pagi ward round macam biasa. Hari tu grand ward round. Dr fokus sikit satu-satu patient tu. Walaupun ada tiga patient ja, Dr banyak tanya pasal medication and management of patient. Ternganga jugak lah bila takleh jawab. Pukul 10 ada klinik MOS student final year situ. Kitorang tengok lah cara diorang jadi assistant MOS. Dr diorang yang jadi operator. Tapi pishang sikit sebab kes tu tak indicated untuk MOS pulak, jadi cabutan biasa ja. Tengahari balik rumah, bawak Jah sekali sebab umi ajak balik lunch nasi lemak kat rumah. Pukul 2 pi hospital balik ada combined clinic pulak. Combined clinic ni ada 7 orang patient camtu datang klinik pakar, Dr OS dan specialist Ortho akan discuss patient ni treatment plan dia cemana, kena braces dulu ke orthognathic surgery dulu. Masa tu bole tengok kes severe overjet, severe openbite. Overjet dia 13mm. Sorang lagi openbite 5mm. Kesian tengok huhu. Yang lain banyak pasal facial asymmetry, condylar hyperplasia. Boleh tambah banyak ilmu masa tu. Malam last tu pun alhamdulillah takde oncall, boleh tido dengan aman.

Hari last posting. Selepas ward round untuk kali terakhirnya ada trauma clinic. Trauma clinic bukan dekat klinik pakar biasa, kena jalan jauh sikit. Dah kat sana, tengok lah Dr review patient trauma. Ada dalam berbelas patient jugak. Dapat tengok Dr remove arch bar, ada yang remove plate. Kat situ rasa syukur tu ada sebab kesian diorang selepas accident, esthetic muka dah kurang, ada yang berkerusi roda, ada yang cachexic huhu. Alhamdulillah for what I have till today. Majoriti patient trauma ni kes eksiden motor, jadi nak nasehat kawan-kawan yang naik motor tu hati-hati lah bawak motor T.T

Tengahari selepas habes patient semua, Dr J ada buat sesi pembelajaran sikit. Dia ajar pasal pain pathway, COX2 pathway dan macam-macam lagi. Masa tu pulak umi datang hantar brownies. Terpaksa la aku menyelinap keluar dari group tu, nasib baik kitorang campur dengan final year student situ untuk trauma clinic tu, ada lah dalam 7 orang student jadi Dr tak perasan lah bila aku keluar lol. Berlari aku pi ambil cupcake dan brownies, nak bagi dekat semua Dr. Aku pun sampai kat clinic sempat lah bagi semua Dr dan staf kat situ. Sempat promote kedai kakyong jap haha. Dr J paling excited sebab dia suka brownies, duk amek gambar setiap sudut huhu. Then, sesi fotografi jap dengan semua Dr yang ada masa tu. Lepas cakap terima kasih semua maka balik lah rumah aku tengahari tu. Petang tu Jah tido ja dalam bilik aku, hahahaah aku sempat berfamily bonding kejap walaupun malam tu dah flight huhuhuhuhuhu

Malam tu hantar Jah dekat stesen bas Tesco then kakak hantar aku kat airport. Jalan lah airport KLIA2 tu sorang2 malam tu. Sampai pukul 11 malam maka aku decide untuk tido ja dekat surau airport. Pukul 5am esoknya bangun naik ERL, LRT semua. Dengan tak mandi dan pakai tudung tak gosok, selekeh gila rasa. Tunggu teksi dekat stesen LRT dalam hujan pulakk tu, hujan lebat, sadis hidup. Pukul 7.40 camtu aku sampai kampus. Belum start kelas lagi tapi dah penat macam apa =..=

Maka berakhir lah kisah posting kita alhamdulillah. Ok dah aku nak buat esaimen pulak. Minggu ni turn aku semua operator klinik. Hari ni demam dan selsema pulak, pastu senggugut pulak erghhh complete package. Doakan aku kuat menjalani hari-hari sepanjang minggu ni ameen ><

Tuesday, 30 August 2016

Chapter 26

Apologize or ego?

These two things are the determination of how a relationship will turn to. Nope it's not about love relationship specifically, but I talk about things in our daily life, emphasizing the relationship with surrounding people. In our context, with our beloved friends.

Is it difficult to apologize over something you have done peeps? Only three words. "I am sorry." "Saya mintak maaf." Easy peacy.

A few days back it was a tough time to me. I hate it very much when someone starts a fight with me. I always ended up crying when fighting with people, I also cried if I was angered by someone. Being in a bad mood is different with being angry. I cried too when I was moody, quite sometimes lol

I have learnt since I was a little kid to apologize first whenever someone started a fight with you. Lower your ego, try to stop the fight first. After apologizing you will find peace eventually. Yep I always give in first as I have nothing to lose, somehow you will feel happy, then forgive and forget.

Do apologize dear people. Your ego will bring you nowhere.

Ok done my short update. Just for my fans who were commenting on my previous post ahahahah

Friday, 12 August 2016

Chapter 25

Bismillah.

The first post since being a final year student ewah ewahh

I am not in a position to say how do I feel being in the final year. Kalau korang nak tahu, ce imagine, 2 minggu berlalu, dalam otak ni hari-hari berputar ligat di pelosok penjuru, duk mencari cahaya petunjuk, cari penyelesaian untuk buat plan terbaik for the final year, the lassssttt year to be here (do say InsyaAllah for me huhu)

Yes I know I was like 24 hours complaining yet there are many other beautiful things to be grateful about :)

Perasan dak weih? Duk mengadu complain itu ini nombor satu tapi nikmat lain bertimbun Allah bagi kita tak mention pulak. Kesusahan kira satu per satu tak tinggal sedikit habuk pun tapi kesenangan Allah bagi kita tak pernah kira pulak. Nak contoh?

Selalu mengadu penat belajar hari-hari. Balik kelas terbongkang terus. Padahal pesakit yang duk dalam wad hospital doa hari-hari supaya cepat boleh keluar wad, boleh buat kerja, boleh belajar macam kita.

Selalu mengadu takde duit. Duit JPA dalam bank tu apa? Daun?

Selalu mengadu gemuk. Awat? Ingat orang kurus ni dia happy sangat ke dia kurus tak gemok-gemok?

Selalu mengadu tak cantik. Ingat sikit kaki tangan mata hidung lelangit semua cukup, tak sedar ke orang yang kurang upaya berharap ada kaki tangan mata hidung lelangit cukup macam kita jugak.

Selalu mengadu kenapa lelaki yang kita suka tak suka kita balik. Bersyukur lah Allah lindungi kita daripada gelumang dosa couple atau hubungan ana enti yang kononnya uhibbuki fillah.

Selalu mengadu takde patient. Patient lain yang selalu boleh datang appointment tu apa? Kucing?

Selalu mengadu slow dalam praktikal. Tapi siap jugak masa dateline. Lemah praktikal, tapi teori boleh jugak lulus walaupun start study hari sebelum exam. Usaha tak sehebat orang lain, usaha cuma study syllabus satu tahun dalam masa sehari, tapi Allah bagi markah lebih kurang dengan orang lain. Bukan riak ni. Tapi nak kata Allah maha adil.

Selalu mengadu sedih kerja klinik tak kena itu ini. Sedar sikit dunia ni Allah yang punya, diri kita pun Allah yang punya. Kita rancang, tapi Dia penentu.

Selalu mengadu patient tak datang appointment. Sebenarnya patient ibarat jodoh. Ahahahahaha. Jap jangan kecoh dulu. Serius ni. Dua-dua patient dan jodoh adalah rezeki kita. Kita tak tahu bila tiba masa kita, bila giliran kita. Bila kita akan dapat patient gigi palsu tu, bila kita akan dapat patient pulpotomy tu, bila kita akan dapat patient CDP tu, bila kita nak habeskan requirement berkepuk lagi tu, tak habesss tau kalau nak fikir "Bila" ni. 

Bab rezeki kita hanya mampu berdoa "Ya Allah murahkan rezeki kami", Allah dah tetapkan, rezeki datang bila itu semua kerja Tuhan, bukan kerja kita untuk pertikaikan. Bukan kerja kita nak pikir hari-hari "Bila nak sampaiii niii".

Nak tau dak betapa stressnya aku duk fikir pasal "Bila" ni, sampai dua bulan lebih hormon tak stabil. Kalau tiga bulan masih tak normal, kena pergi klinik kot -.- Lama dia tak datang ni tunggu lah bila dia mai, mesti sakitt huhu tanakkkk

Selalu mengadu pasal kena duk asrama Sri Pandan. "Duk sp blablabla", tapi yang ni.... jap nak fikir hmmm mungkin ada hikmah Allah nak bagi tapi lambat sikit. Tunggu sat noh

Ok take a deep breath. Critical year. Many things to ponder of. Remember that although we have our own plan, but Allah is the best planner. Put your tawakkal in Allah, He already had a beautiful plan for each of us :))

Let's say alhamdulillah. Keep calm and enjoy your final year, Amalia ;D haha poyo gilaaa enjoy hotak hangg

Sunday, 24 July 2016

Chapter 24

Hai uolls. Selamat hari raya maaf zahir batin :)

Cuti semester 8 dah nak habes, tinggal lagi seminggu. Dear final year, I'm coming *emoji excited*

Hari ni kita nak buat ala-ala confession IIUM tu hahahahahaha

Ok frankly speaking, kebanyakan confession kat page tu semua pasal jodoh. Complain pasal fizikal buruk, pastu kaitan dengan jodoh jugak, susah cari jodoh, jodoh tak setia dan sebagainya. Pastu pasal kawen muda, jodoh jugak haha. Yes I know, umur 20-an memang la itu ja pikiaq. Ye aku faham semua orang nak kawen. Aku dengan geng aku pun selalu jugak duk nak kawen nak kawen walaupun calon tak dak kahkahkah. Umur 23 kot, perempuan pulak, mesti la fikir pasal anak nak berapa orang nanti, nanti kawen lambat anak masuk universiti kita dah tua la apa, jauh sangat kami fikir masa depan nih hahahahaa. Tapi itula apa kata tukar mindset sikit. Dunia dah berubah. Perang sana perang sini. Ekonomi makin lama makin teruk. Kita patut fikir pasal masa depan kita. Belajar rajin-rajin. Cari kerja, sumbang something useful for society, angkat darjat Melayu, angkat martabat Islam, tolong saudara Islam yang teraniaya. Nak main twitter facebook takpe, nak main bola takpe, nak tengok korea takpe, nak main PokemonGo takpe buat hobi, jangan over sangat sampai lalai dan lupa matlamat hidup.

Ada jodoh, kawen lah. Sama-sama usaha capai matlamat dengan pasangan hidup. Till jannah gitu. Yang tak sampai jodoh lagi, nak meroyan takpe tapi jangan over sangat fikirnya. Aku 23 tahun hidup takde pakwe, 23 tahun hidup takde laki approach, 23 tahun hidup takde lelaki bagitahu "hai saya suka awak", boleh je hidup. Bahagia ja alhamdulillah. Pernah cuba serius dengan lelaki. Sekali baru seumur hidup. Tapi kena friendzone haha. Mungkin sebab kita tak cantik, chubby *taknakmengakugemuk*, agama tak seberapa, garang, pastu banyak membebel pulak. Ala cantik tu subjektif. Ada yang kata "Cantiknya dia," ada kata "Tak cantik lah, macam tenuk ja." Sekejap je cantik, lepas kawen ada anak, kat rumah jaga anak tak sempat pun nak melawa walaupun depan lelaki yang kita suka iaitu suami kita haha amende lah aku ni selalu imbas masa depan =.= Selalu insecure tengok orang cantik. Padahal itu luarannya. Banyak betul masa pakai makeup, edit gambar guna filter semua, tandas berdaki entah-entah tak sempat nak bersihkan huhu ok tak baik buruk sangka huhu. Agama tak seberapa ni, usaha lah lagi untuk perbaiki amal ibadat wahai si Amalia. Garang kat luar je, dalam hati ada taman bunga hewhew. Banyak membebel takde ubat sorry.

Takpe, tak mati pun kena reject, boleh je move on. Bukan dia sorang je lelaki atas muka bumi ni. Parents and siblings kan ada. Dah puas hidup dengan family ke? Lain lah kalau takde family maybe perlu la kot cari pasangan hidup huhu be strong bebeh.

Mungkin ramai orang tak faham. But being single ok what? Bole pergi shopping dengan kakak, umi, kawan-kawan. Orang masuk brands outlet cari t-shirt laki kat pakwe, kita cari baju tu untuk kita sendiri. Maklumlah t-shirt pompuan singkat semuanya. T-shirt labuh pulak selalu ada "i am muslimah", corak bunga-bunga kat tepi pulak hmm. Aku nak jadi designer t-shirt muslimah yang tak berapa krikkrikk lah nanti. Blouse , kemeja labuh lain ye dengan t-shirt. T-shirt ni nak pakai malam-malam pergi kedai makan ke apa, takkan nak pakai blouse malam-malam. K perlu ke aku explain.

Conclusion nya di sini, berubahlah wahai teman-teman ku, apa aku melalut pagi-pagi buta ni hahahaahahahahaa

Tuesday, 28 June 2016

Chapter 22

"Orang sama je yang tinggal last-last ni. Haha"

Pusing sekeliling bilik simulasi hari last buat endo molar minggu lepas, yaaa nampak orang sama ja tinggal. Nak gelak tapi itula macam tak sesuai je nak gelak masa tu =.=

There is a barrier, a long and huge barrier between those who did well in practical and those who were in the same boat with me. The another boat passengers seem happy while those who are in this boat seem stressful about something. No it's about everything. Semua tak kena. Semua nak marah-marah. Hmm. How did the other boat always do well in their practical? Everything seem easy and smooth for them. They did not have fractured instrument, no sclerosed pulp, no curved canal, no thin canal. Their chosen tooth is a good tooth I guess :0

Or is it due to their skill which differently beyond us? Peculiar. And amazing. How all of you made it happen somehow?

Rezeki? Sort of.

But I think it's fate. The fate which was already written for each of us.

This fate is our future, we only can pray for it, hoping that it will be the best for us, hoping that we can accept our fate whatever it will turn to. It's okay. By this way of thinking, I can prepare myself earlier if I can't graduate on time. In case if I can't catch up with those amazing people. In case I fail someday. Who knows. Let's prepare for the worst.

That boat seems fine without me. But dear the happy boat, for sometimes may you please turn your back to us? And if it does not trouble any of you, could you please save our boat too? :)

Jangan cari kami hanya untuk dijadikan teman keluar makan, keluar movie, dan keluar meronggeng, korang pun sangat dialu-alukan dalam school life kami. And we need your guidance in certain things that you're good at actually. We need you seriously :)


Tuesday, 21 June 2016

Chapter 21

That's it. 4th year done ! :) ALHAMDULILLAH

One year more with this drama and I'm so done! Yeay you can do it, Amalia!

Ok nak cakap apa ye. Nak bagi conclusion ke kata-kata penutup ke apa ni.

How's my 4th year?

Satu jawapan ja. Unpredictable. Serius weh penat tahun 4 lain dengan tahun 3. Senior kata tahun honeymoon tapi takde maknanya nak berhoneymoon, busy jugak klinik pagi sampai petang hari-hari. Malam tido jugak, tak sempat study jugak :) Tahun 4 ni serius tahun klinikal betul. Lecture tutorial sikit ja. Klinik banyak tapi rezeki patient tu. Allah dah tetapkan rezeki kita, ada patient tak semua Allah dah tetapkan, tinggal usaha je nak cari patient sendiri kot celah mana. Waiting list poliklinik kita semua dah kosong, jadi memang kena cari sendiri la sekarang. Be prepared ye semua adik-adik junior.

How's my clinical requirement?

Start dengan Cons clinic, klinik tampalan, tampalan dah lama tak buat sebab lama buat rawatan akar gigi yang memerlukan banyak appointment. Dah siap satu rawatan akar, alhamdulillah walaupun dengan ujian kepayahan macam-macam Allah uji sepanjang siapkan kes aunty tu akhirnya boleh jugak siap satu kes. Satu patient lagi ongoing ntah la nak panggil bila. Ada dapat patient Prostho baru yang ada gigi untuk rawatan akar pulak hmm nak bagi sape ye. Tahun depan nak tambah rawatan akar gigi geraham pulak hmm

Paeds, klinik kanak-kanak, harapkan competency test hari tu lulus boleh la lulus amek exam, requirement memang ke laut semua. Fissure sealant dan PRR ja dah terlebih dari requirement. Tampalan biasa kanak-kanak baru dua, cabutan baru satu, rawatan akar kanak-kanak ada patient hari tu tapi uncooperative pulak. Kena cari kes baru hmm takpe takda rezeki :)

Prostho baru siap 2 unit gigi palsu, 13 more to go. Macam mana nak siapkan 13 gigi palsu dalam masa sisa setahun lagi aku pun tak tahu, Allah je tahu :) Klinik Fixed Prostho, gigi palsu kekal, aku ada patient 2 orang tapi dua-dua kena refer tak leh start buat lagi maka 0 lah lagi requirement aku.

Untuk klinik Perio, klinik penyakit gusi, patient gingivitis ada 2, periodontitis 2 orang, tapi jadi masalah jugak bila sorang dah refuse treatment, 3 orang lagi amat susah nak panggil untuk datang appointment hmm.

Oral surgery, klinik cabut gigi, alhamdulillah dah cabut 9 gigi sepanjang jadi student dekat sini. More to go next year. Harapnya dapat banyak patient cabutan lagi insyaAllah.

Klinik Ortho, untuk braces, requirement tahun 4 dah settle alhamdulillah, twin-block(removable braces) dah bagi patient sorang walaupun budak tu hilangkan pulak appliance tu haih akak buat susah-susah dik huhu, insyaAllah sambung tahun depan pulak.

Klinik OPOM, oral pathology/penyakit dalam mulut, alhamdulillah boleh lah cukup makan lebih kurang dengan klinik Ortho :)

That's all for my requirement. Luls very dare of me to share it with you guys haha

What's else? Year 4 ni banyak kejutan sebenarnya. Aku tetiba masuk sukan fakulti buat pertama kali, jadi AJK untuk event besar universiti, dan break up hahahahahahahahahahahahah

Ok dah jangan sedih-sedih. Ready for going back home next week. Waiting for viva. Harap-harap semua lulus exam dan dapat naik tahun 5 insyaAllah :D

Sunday, 5 June 2016

Chapter 20

Ramadhan is coming. One day left. Ya Allah time is running so wildly.

I have no other wish than hoping to use this holy month to turn over a new life. It's not a big deal to start over every time you feel wanna to. It doesn't matter how much time we have tried to change ourselves as long we always want to try to change it. You fell down, you get up back. You're being pushed to fall down, get up by your own. No one is deserved to be used as the reason for you not getting up.

Exam is coming. Wipe your tears, brush your emotion away, crush your heart into dusts, set up your brain, focus to study.

Final year is coming Amalia. The final year that you're always waiting for. Stop being a loser. Stop crying over what you lose. Nobody wants to know, nobody cares. God will replace the missing piece of your heart with a new piece of heart which will be given to you at the right time soon. Just keep in faith.

Sunday, 24 April 2016

Chapter 17

"Mana parking ni? Ini parking premier kan?"
"Aah depan lagi Del."
"Eh dah keluar la. Thank you. See you again."
"Lol Del kena pusing balik la nampaknya."
"Hahahahahaha," semua orang gelak sakan bila tak jumpa jalan masuk parking mall, kecuali aku. 

Aku rasa tak sedap tekak tetiba, sepanjang perjalanan sebelum tu cuma abdominal cramp macam biasa. Maybe sebab Del pusing cari parking mall tu dah dua kali, tambah dengan bonggol banyak dan tinggi-tinggi pulak tu. Sarapan makan Chocopie 2 biji, lupa nak beli makanan untuk hujung minggu, ye la duk busy ja sepanjang minggu lepas. Nasib baik Del ajak keluar lunch kalau tak memang berlapar lah aku. Tapi masa sampai mall tu dah nak dekat pukul 2.30pm. Late lunch.

Dah parking. Masuk mall. Aku pegang pemegang eskalator ketat-ketat. Dah masuk mall nampak ramai sangat manusia, shopping mall tu dah la besaq gedabak dan aircond dia kuat. Masa tu aku jalan oke lagi. Tetiba rasa cramp yang sakit sangat.

"Adoi lupa pulak bawak panadol. Tadi dah ingat," aku cakap dalam hati. Nampak farmasi Caring sebelah kanan, Watson sebelah kiri.

"Baik beli panadol sekarang sebelum lagi sakit bila jalan jauh dari tempat jual panadol," lepas nekad dalam hati nak beli panadol tang-tang tu jugak aku tanya orang lain kot-kot ada bawak.

"Anne, ado bawak panadol dop?"
"Takdop. Bakpo?"
"Ado la hehe. Nab? Ada panadol?"
"Ada sebijik ja."
"Mikin, Del ada bawak panadol tak?"
"Takde"
"Ok jap ye kita nak beli panadol," laju je aku jalan masuk Watson.
"Kenapa?" Mikin jerit. Aku jawab guna bahasa isyarat bagitau rasa loya nak muntah.

Masuk Watson. Cari panadol. Aku start berpeluh-peluh. Campur sejuk sampai ketar tangan. Tak jumpa panadol. Nampak Mikin masuk cari sekali. Aku try jalan pi kaunter, biasanya panadol ada dekat situ. Ramai orang beratur panjang kat kaunter. Aku pusing balik cari Mikin nak mintak tolong Mikin belikan. Mata aku tetiba berpinar-pinar, telinga rasa bingit, tak dengar pape. Aku makin pening. Nampak Mikin jalan ke arah aku.

"Mikin, belikan untuk kita.. kita rasa nak pengsan" masa tu serius suara aku sendiri pun aku tak dengar apatah lagi suara Mikin. Tangan kanan aku berpaut dekat rak tepi aku, tangan kiri pegang Mikin. Aku try imbang badan aku dari jatuh.

"Dah pucat dah muka hang ni Yuyu. Tangan pun dah berpeluh-peluh."

"Anne, Nab, Del, datang sini papah Yuyu ni!" Mikin jerit.
"Eh bakpo Yuyu?" "Yuyu kau oke tak?" sayup-sayup je dengar suara diorang, muka diorang aku tak nampak, kaki aku jalan tak straight, lutut terketar-ketar. Diorang papah aku keluar Watson pergi kedai Bata. Kedai kasut biasa ada kerusi tempat duduk. Aku duduk kat situ sambil minum air kosong Mikin bawak dari rumah. Selagi tak dapat panadol serius tak hilang mata berpinar aku. Alhamdulillah tak lama, selepas 2 minit Mikin datang. Aku amek panadol. Cramp lagi sampai rasa nak muntah.

"Mikin kita nak pergi toilet."
"Toilet kat mana ye?" terpinga-pinga diorang carikan toilet untuk aku. Jalan dah macam apa kena papah pi toilet huhu

Then, pergi kedai makan sebab aku rasa pening dan cramp lagi. Order makanan paling cepat sampai tapi tak boleh telan pulak makanan tu. Order green tea panas. Alhamdulillah lepas 10 minit, mata aku dah clear, telinga pun dah dengar. Aku rasa aku low blood pressure, tak pun hypoglycemia sebab tak makan pagi tu lagi-lagi period pain. Do you know period pain can be as serious as this? Aku dah pernah period pain sampai nak pitam macam ni tapi dah lama tak kena. Ini kali ketiga, yang paling last masa form 2 kot.

Seriously no joke senggugut ni. Beruntung orang yang tak pernah ada period pain. Abdominal and leg cramp dah biasa tapi bila nak pitam buat aku takut jugak. Ye lah bila kita pengsan macam-macam boleh jadi kan huhu. The first day selalu klimaks. Ada kawan yang bila period pain muntah, ada yang cirit birit, ada yang tak larat sampai takleh jalan, ni semua serius betul-betul sakit, kitorang tak tipu. Lelaki tak faham, selalu ingat kitorang ponteng kelas saja buat alasan. Paham dak tengah sakit pastu tambah emosi tak stabil. Itu yang selalu emo sikit. Cuba lah memahami kaum kami please. Do forgive us bila termarah ke apa bila PMS yang selalu seminggu sebelum dan bila dah period. Jadi dua minggu sebulan la jugak emosi kitorang tak berapa stabil. 

Conclusionnya di sini please bear with us guys hahaha thank you

Tuesday, 19 April 2016

Chapter 16

I don't have time to update my blog. It means I am busy right now. Ye ye jek. Buat-buat busy maybe. Malas lebih dari busy. Busy dengan research proposal. Busy dengan esaimen. Busy dengan klinik. Busy dengan keluhan yang tak habes-habes lol. Nama pun student gini la hidup nya. Bila kerja busy dia sama jugak.

Busy tapi kita ni suka lari dari busy, itu yang buat kita jadi malas. Tengok cerita Descendants of the Sun menyempat pulak. Layan Running Man dan Return of Superman rilek ja. Kesian partner research aku dapat aku yang tak serius buat kerja jadi partner dia huu

Bila nak akhir sem ni biasa lah semua pakat busy ye dak? Kot ye pun busy jangan la sampai lupa jaga penampilan. Aku pun tak jaga sangat tapi busy kan tak kemas sikit oke la. Cuma bau tu jaga la sikit. Hahahahaha

Kita pi sekolah naik bas. Dah 4 tahun memang setia dengan bas sekolah ja. Dulu naik kete Yiyin tapi sejak year 3 memang hari-hari lah naik bas. Dulu selalu 7.45 kahkah tapi sekarang bole nampak perubahan sikit la naik bas pukul 7.20 hewhew

Pukul berapa naik bas tu bukan point aku. Point aku cuma pasal bau badan tu. Naik bas biasa la lari sikit turun tangga nak kejar bas pagi-pagi. Tapi bila dah naik bas pagi-pagi dah bau kepam cemana nak hadap lagi 8 jam nak duk kat sekolah. Dik, haha aku panggil dik sebab semua muka tak kenal yang naik bas jadi confirm junior, ni akak nak bagitau dekat Giant kan dia ada jual banyak deodorant. Perfume pun banyak. Lagi-lagi bila tudung adik-adik besar sikit kan, tahap pengumpulan bau tu lagi tinggi, takkan nak jumpa patient nanti dengan bau tak sedap kan? :) Tak nak la orang luar mengata dokter atau dentist U kita ni busuk-busuk. Beli yang spray tu "zap" kanan "zap" kiri kejap ja dah siap bau wangi sikit. At least bila balik tu naik bas takde la sakit hidung kawan yang duk sebelah adik dalam bas. Hidung akak pun selamat dik. Akak bila seharian penat klinik kelas semua confirm sakit kepala petang tu. Jadi bila balik sekolah naik bas duk tepi adik yang tak perasan pasal bau dia yang tak berapa sedap tu bertambah la pening akak huhu.

Tolong akak ye.

Regards,
#sispening

Dah macam confession universiti yang fofular dekat fb dah kenapa harharhar

Tuesday, 5 April 2016

Chapter 15

I was too dumb. Or maybe I still am. I didn't realize it until recently. I'm wondering is it fun to use people? But no one worth to be used, isn't it?

You seem happy. It's fun maybe.

Being unwell on the first day of school is not cool. It might be a reminder for me to correct my core intention in this journey. Allahu.

Dear self, keep walking throughout this path because this path is chosen by the Almighty God for you.

I miss home already.

Saturday, 26 March 2016

Chapter 14

That's why lah I say we can't trust anyone. No matter how close you are, no matter how long your friendship is.

When I heard about their rumour from my own junior housemates, then I know his reason before was not valid. Lol what a liar. Terperanjat sis. Kata nak free, tapi tak sampai sebulan dah ada gosip baru. Kah ini lawak. Takpe semoga berbahagia haha

Tomorrow will be a long dayyy. Balik kelate yeayy

Tak sabar nak tunggu masa bila kita akan balik Kelate forever and evaaa takyah balik keyell balik. Ok setahun setengah lagi. Dah boleh start countdown maybe hoho

I want to be someone new. A person who won't look back. A person who will leave the past behind. I know Allah already wrote something for me. Usaha la selagi mampu dear self. Masa sikit tak apa. Issue la denture banyak mana yang boleh. Jangan stress sangat. Rawat la patient yang sudi datang, yang tak sudi biaq dia, dia yang rugi. Allah dah tulis tu. Kalau kena extend, mungkin itu yang terbaik. Maybe kalau habes awal, ada lagi yang tak habis aku belajar haaa mana tau. Ada akak senior cerita takde la stres sangat extend ni, bole belajar banyak lagi dari orang lain sebab lecturer akan fokus pada kita lebih. Cuma sedih tak grad dengan orang lain lah. Takpa ada la hikmah apa Allah nak bagi kat akak tu :) Aku bukan berdoa nak extend ke apa, cuma nak clearkan mindset aku ni tolong la jangan takut sangat fikir pasal requirement macam fikir apa dah. Cari patient macam cari jodoh tak jumpa2. Kah kaitan sangaddd k aku tak tahu apa aku mengarut ni. Dah nak dekat pukul 3 pagi tapi tak ngantukkk sebab eksaited nak balik :3

Ok bye. Kita busy cuti seminggu hikhik

Sunday, 13 March 2016

Chapter 13

Being not awesome among awesome people is not cool.

At first I thought I should tell everyone about my mistake on that day. But then I realize no one other than me is possible to make the same mistake. There is only me. The clumsy me.

No one ever knew how I truly felt. I went around telling everyone the story with a smile on my face to tell them that I'm very okay. But deep inside this fragile heart, only Allah knows.

"Accident can happen", my lecturer said.
"But other friend did not make it happen,"myself replied in my mind quietly.

No one knows that day was the day I cried the most. I cried so loudly in my room till I want to throw up. I cried until I feel like I'm being choked.

"Should I give up?"
"Should I stop before I give more harm to the others?"
"Should I stop troubling more people?"

I'm scared. I am very scared if I will do another mistake again, which could be harmful to my patients, or my lecturers, or to my friends indeed. Nauzubillah.

When a new day is coming, I don't know what crazy things I will do on that day.

I know, Allah tests me by letting me doing so many mistakes, so that I will be stronger and redha with what I got. I accept my wrongdoing and I regret over it so badly.

Tomorrow I will meet that patient again. I will continue the treatment. Oh Allah, I am very scared to death. What if I repeat the mistake again? Or make something worse?

I know, sometimes Allah chooses me as a medium to give other people lessons. But still when it is me again who made mistakes over and over again, it makes me fall to the lowest part of me.

I know, if my parents know how I am in this dental school, they won't be as proud as other parents.

I'm sorry umi and ayah. I am not an awesome kid. I just happened to be surrounded by awesome kids. I'm sorry.

Thursday, 10 March 2016

Chapter 12

I'm not strong. Just let me being vulnerable. I want to go home badly. I don't want to be here. I am traumatized. Everyone seems scary. I don't know who to trust.

Nak grad cecepat. But then requirement tak bergerak cemana nak grad. Takde patient ongoing buat gigi palsu. Masa klinik opom dan os pun selalu takde patient. Paeds ada sorang ja. Takpe. Aku still bersyukur dengan apa yang aku dapat. Aku pernah cerita kat umi. Umi kata setakat tu je rezeki kita, kita kena terima. Jangan dengki orang lain. Aku tak dengki. Cuma aku nak habes cepat. Nak duk kelate. Nak duk jauh dari sini.

I feel hopeless. Semangat memang dah lama menghilang, itu pasal rilek ja bila takde patient. Entah lah. Kadang2 aku fikir jugak what am I doing here? I should go to where I should be. But where is it?

I trust Allah. He will give me a way if I don't see my way. I'm okay if my rizq arrives late than others. Aku dah biasa. Alhamdulillah. I know I will be okay too if I will extend and not grad with the others. But dear Allah, please make me can grad on time with them. Because I can't stand being here anymore. I can't stand seeing people I don't want to see. I can't stand smiling when I don't really feel to smile. I can't stand being another person.

Ok dah. Aku takut mata sembap lagi pergi sekolah esok. Aku takut makin teruk demam aku.

No matter how bad things are right now,
No matter how stuck I feel,
No matter how my trust being crushed into dust,
No matter how regret I've wasted my time for these years,
No matter how slow I am in the clinic,
No matter how many times I fell down,
No matter how many days I've spent crying,
No matter how many days I've spent wishing things were different,
No matter hopeless and depressed I feel.
I know Allah won't make me feel this way forever.
Allah is the best planner.
Keep going.

Sunday, 6 March 2016

Chapter 11

The hate.

Who am I to hate people or person who I choose to hate?
Who am I to hate the servant of Allah?
Who am I to hate a Muslim who has the same religion as mine?

I am not hating you. I just hate the things you have done.

We know that we are a bunch of average women. Not so pious like all of you hope us to be. Sometimes it's hard to be in my own college. Take a look at yourself. Speaking rude words with your friends, hurting others with your own words and behaviours. It's not we are 'free hair'. Nor open our aurah to ajnabi like you expect we are. You don't know about our family background, which is not so pious like yours, who are wearing the big scarves since the beginning. We are always trying to cover our aurah as best as we can. Everything is not being shown except face and palm of hands. We wore an inner when we think our scarf has less opacity. Yup I admit that in the past I didn't wear any inner when wearing bawal. But it had been a year since I changed my scarf into a scarf which is not as transparent as bawal. Human changes. So do I, eventhough nobody realizes. Whatever. I don't need people's attention, it's enough for me to cover what I should.

I know I am an average woman. I know all of you don't see us as a woman. Tbh we don't ever expect for you to see us as a woman. Yeah we don't deserve usim man as you said. Siapalah kami berbanding kamu yang soleh dan alim? Ops sorry tersarcastic pulak. But still by always being sarcastic about what we wear, being sarcastic about what I said about not trusting man, it sucks, bro. Ok. Be sarcastic as possible as you can. But jangan melenting when others do so to you. Take it as a reflection for yourself. Accept and swallow it. Be realistic. Ask if you don't know. Do ask the reason why we arrived late, not just being sarcastic all of the time. Don't act like you are so soft-hearted like you have no sin, innocent and whatever.

Why bother advising me to change my attitude if actually it's you who should change it?

Saturday, 27 February 2016

Chapter 10

"Kau tak kenal aku macam mana lagi. Aku tak sebaik yang kau sangka."

Nak kupas pasal ayat ni sikit :)

Manusia bukan malaikat. Manusia biasa bukan Nabi yang maksum. Semua orang ada dark side dia. Semua orang pernah buat salah. Semua orang pernah buat pilihan yang salah. Anggap saja pilihan yang salah itu satu persinggahan sebentar, not the final destination yet and deal with the consequences. It will make us stronger. It helps us to grow up.

Semua orang pun tak kenal kita macam mana. Aku ni jahat orangnya. Banyak dosa huhu. Tapi Allah kata jangan buka aib kita pada orang dan Allah pun jaga aib kita.

Bila kita tahu kita ni jahat, mesti kita ada niat nak berubah jadi baik ye dak? Bila kita tahu kita tak cukup bagus, mesti kita nak berubah sampai jadi bagus ye dak?

Umi pernah bagitahu kita masa tolong umi masak dekat dapur. "Rugi nyo kalau yuyu tak dapat orang hok baik dih." Kita mampu senyum ja huhu. Kita tak layak umi, kita tak sebaik umi sangka. But I still hope the prayer from umi will make me one, insyaAllah.

Takpa. I'm trying to be a good girl too. And I am still trying ;)

As partners, we must accept our partner whoever he/she will be. Do accept their darkness and try to make it bright together. Cewah

Everyone has their bright and dark side. In order for the light shines brightly, the darkness must be present. Let's embrace the past even it is dark and live the future.

Nak bright sangat guna lah qu puteh qu putehh baru lah putehhh kahkahkah k tak lawak

Thursday, 25 February 2016

Chapter 9

"Lia, mudah sangat down ni."

Hari ni Dr F dapat detect kita punya kelemahan yang paling besaq. Suka buat ayat negatif, itulah Amalia. lol

Drama hari ni tak jumpa canal orifice lepas buat access cavity. Caries dia kot distal. Coronal build up pun distal. Mana la tahu canal orifice dia kat mesial huhu

Diri sendiri tak dapat locate. Cari dalam masa dua jam tak jumpa-jumpa. Dr lalu ja mengadu,

"Tak jumpa lah Dr."
"Cuba lagi. Boleh tu."

Cari lagi. Liana pun tolong cari sama-sama sebab dia geram kita tak jumpa padahal dah cukup dalam cavity tu. Tak jumpa jugak. Lagi frust bila sejam sebelum tu dah jumpa tapi bila keluarkan file tak jumpa balik apakah

"Tak boleh la Dr." Then Dr amek glove tolong locate. Sekejap ja Dr cari dah jumpa. Tapi orifice tu tak nampak bila tengok kot direct vision. Kena indirect guna cermin, biasanya indirect ni gigi atas ja, so bila gigi bawah lagi kekok teramat. Nampak canal tapi tak leh masukkan file tuu sebab tak tahu kanan kiri dalam cermin kot mana adoi annoying tahu dak

"Lia, boleh tak?"
"Tak boleh Dr."
"Besarkan distal sikit biar senang Lia masukkan file."

Alhamdulillah last-last jumpa gak. Nak buat coronal flarring.

"Dr kalau cavity saya tak cantik macam ni, saya nak buat coronal flarring kat sini ye Dr?"
"Aah. Tak apa asalkan dapat straight line access nanti."

Tuptaptuptap habes klinik. Patient dah balik. Assistant kemas barang. Aku tulis folder patient.

Dr F datang.

"Lia macam mana? Oke?"
"Oke Dr hehe."
"Mudah down sangat Lia ni. Jangan macam tu. Depan patient kita jangan cakap tak boleh, tak cantik ke apa, nanti patient tak percaya kita. Nanti dia fikir kerja kita tak bagus."

Alamak. Kantoi pulakk

"Semangat sikit Lia. Bolehh. Kita belajar kan. Jangan down macam tu. Nasib baik patient tadi Cina kan dia tak faham kot hehe."

Maka berhuhuhu lah kita. Nak buat cemana dah memang inferior cenggini T_____T

Monday, 22 February 2016

Chapter 8

The wind feels different.
The sky looks different.
The sunlight shines different.

All praises to Allah for all grateful things I have ever had.
Alhamdulillah :)


482 days to go. If Allah will, insyaAllah.

Thursday, 18 February 2016

Chapter 7

"Being slow doesn't mean you fail. You just take a longer path than the others."

I do hope so. But the reality hits me hard. Being slow in all things makes me slowly lose my respect towards myself. I don't blame my fate. I just blame myself not be able to catch up with other friends. I'm glad to learn many things from my mistakes, but when there are too many mistakes, I tend to blame myself more and more. Is the quote really true? Or is it too early to determine whether we are success or not? Maybe because I'm slow, the classmates do not want me to be their assistant in the clinic. Although they know I don't have patient on that day, they ask other person from other group to be their assistant. And they always asked if I have patient or not as they brought two patients, so they want to borrow my cubicle. Always me being their target. When I asked if they have more patients, they just keep silent, but then during the clinical session both of the partners brought their patients. It's okayyy, it is theif rizq, not mine. I don't realize it's actually easy to be greedy. Next time, I think I should save up the patients, not to give them to other people easily. Life is a competition. Your friends are not only your friends, but they are also your competitor. Easy. Done.

Sunday, 14 February 2016

Chapter 6

Ceritanya begini. Aku memang tak pernah masuk sukan sepanjang hidup ni. Maksud aku bola jaring ke bole tampar ke badminton ke pingpong ke olahraga ke aku memang tak pernah main pun kat sekolah. Kecuali badminton selalu main depan rumah dengan family. Sebab masa kecik2 dulu kawasan lapang depan rumah aku jadi court badminton so abang selalu bawak kawan-kawan dia main depan rumah. Ayah pun selalu main dengan kitorang. Memang kerja sambut bulu tangkis je la, peraturan memang idok tahu. Aku tak main sukan sebabnya dulu aku ni lembik. Kalau jatuh je pengsan terus, pernah masuk hospital lepas jatuh masa berlari dalam rumah.

Sejak hari tu, umi pun buat peraturan, "Yuyu, jangan masuk sukan." Abang, kakak-kakak aku semua main hoki masa sekolah rendah. Aku je tak, lembik sampai ke sudah. Sijil sukan ada ja, sebab aku antara top student sekolah, cikgu buatkan sijil palsu, nak bagi kita point kokurikulum. Kah

Masa study week hari tu kawan-kawan ajak main badminton, aku pun on lah. Dengan niat nak exercise sikit, bagi lemak tepu ni hancur. Kemaruk pulak sampai setiap hari pi main badminton, siap beli raket RM15 dekat tesco sorang satu. Sabtu ni ada lawan badminton rumah sukan. Tetiba pulak ketua team kata aku ada potensi. Bola aku boleh sambut, cuma satu je, aku ni tak reti smash. Aku cakap kat ketua team aku main saja-saja ja, tak nak masuk bertanding. Kalau dah terdesak takda orang, baru aku masuk. Tuptup tetiba nama aku naik untuk main single -_____-

Wey. Aku tak suka bertanding. Sebab aku mudah emo. Hahahah. Main saja-saja kira mata pun selalu salahkan pasukan lawan bagi bola masa aku tak ready. Dah la aku ni takda semangat berpasukan. Kalau orang tengok bola negeri sendiri duk main, aku rilek ja takda nak jerit sorak ke apa. Semalam masa bowling pun aku duk dekat pasukan lain, takda kawan kat pasukan sendiri. Kecuali la kalau pakwe main, pandai pulak aku support dari dalam lubuk hati ni kahkah k gurau ja

K takpalah. Buat niat main nak kurus je lah. Ada Yaya kot, tak larat aku nak lawan si Yaya. Jadi, jangan salahkan aku ye kalo Molar dapat nombor last lagi macam bowling semalam. Kah!

Wednesday, 3 February 2016

Chapter 5

Aku takde la manja sangat selalu homesick nak balik. Baru seminggu datang sini nak balik lagi minggu depan. Bising dekat twitter tiket habes semua sebab lewat dapat jadual, lambat tahu cuti raya cina 4 hari.

Orang tak tau aku nak balik sangat kali ni sebab dah lama tak jumpa umi ayah. Sem lepas hampir satu sem tak balik sebab mid sem break pergi Beijing. 

Balik 4 hari cuti krismas seminggu sebelum study week. Tapi masa tu ada kenduri sepupu dua hari. Hari first cuti sebelah perempuan, hari akhir cuti sebelah laki dekat rumah ayah long. Umi busy bila kenduri. Hari kenduri sebelah laki semua sibuk. Semua duk rumah ayah long termasuk umi ayah busy layan sedara mara. Last2 ayah sorang hantar aku balik rumah. Pastu ayah keluar pi masjid solat asar. Aku first time packing dengan takde orang kat rumah, takde umi yang carikan barang yang aku tak jumpa. Tak puas cuti hari tu.

Study week tak boleh balik sebab takde orang nak teman balik. Cuti sem seminggu last week pulak umi ayah pergi umrah. Dan tak jumpa sampai lah sekarang.

Kalau aku tak balik cuti raya cina ni jadi kena tunggu dua bulan lagi sebelum mid sem break pulak. Kalau sampai mid sem break tak balik2, maka jadinya hampir 10 bulan tak cuti dengan umi ayah. Nak dekat setahun tau dakkk T.T

Jadi jangan cakap aku manja pleasee huhu. Family aku bukan bole datang keyell macam tu ja nak amek aku. Kami bukannya ada duit berkepuk-kepuk just untuk bayar tiket flight aku. So aku kena lah pandai cari jalan balik sendiri bila tiket bas flight semua sold out.

May Allah ease. Moga2 aku dapat balik dengan jayanya hujung minggu ni. Doakan :(

Saturday, 30 January 2016

Chapter 4 : Kay .

Too many things are running in my head. Esok dah kena pi kolumpo. Kejapnya cuti. Takpa. Setahun setengah lagi ye, pastu hang cuti lah lama sikit sebelum start kerja. Tapi 'setahun setengah lagi' kalo tak extend. Kalau kena extend lebih la dari setahun setengah nya. Tengok. Fikir negatif lagi =.=

Banyak sangat benda belum settle. Requirement banyak lagi nih macam mana nak penuhkan ni huhu. Competency test. Denture. Perio. Paeds. Ok semua aku slow. Sem ni pun dah kena start research. Nak selit celah mana pun tak tau. Patient pun tak cukup lagi nih. Macam tak sempat ja. K dah start pening dah. Tengok. Fikir negatif lagi. Aigoo

Tak nak kena marah lagi. Nak klinik yang tak sekalut klinik-klinik lepas. Nak buat kerja elok sikit. Nak buat kerja cepat sikit dari dulu. Nak rajin masuk lab buat gigi palsu. Nak study rajin sikit. Tak nak fikir lebih-lebih lagi. Kalau tak stop fikir lebih-lebih ni belum grad pun bole beruban satu kepala.

Stop complaining. You have made it too far to turn back. Keep going Amalia. Keep going until you can't. No. You must can.

Bismillah. Semester 8 over 10.

Wednesday, 27 January 2016

Chapter 3 : Derak .

Sekarang tengah cuti sem. Semester 7 daripada 10. Fuh sikit lagiiiii. Ye ke sikit lagi *sigh

Umi, ayah, family Adam semua takda kat rumah. Diorang pi umrah. Tinggal lah aku, kakak dan Hakim kat rumah. 

Tiga minggu sebelum cuti, masa Krismas lah lebih kurang, Mikin tetiba terdetik hati nak datang Kelantan. Dia ajak Yaya. Yaya kata susah dia nak dapat 'Go' dari ibu ayah dia. Tapi masa cuti pendek 4 hari tu dia try bagitau kat family dia, "Ibu, Lia nak pergi Kelantan," tak sangka pulak ibu ayah dia kasi. Jadi suruh la Afi booking tiket flight sama dengan kitorang Mek Kelate 5 orang nih, aku, Suha, Afi, Anne dan Moni.

Hari last exam, kitorang tido dekat surau airport, kecuali Mikin, mama dia tak kasi tido kat situ, lagi pun rumah Mikin 20 minit ja dari KLIA2. Yaya first time merasa perjalanan kitorang setiap kali cuti, naik LRT dan ERL dengan bagasi besar. Pastu tido di surau airport yang tengah malam nya memang sejuk ibarat Beijing. Yaya kata lagi sejuk dari Beijing. Nasib baik aku dah pesan awal-awal bawak baju sejuk Beijing haha

Day 1.

Sampai di Kelate dalam pukul 7.30 pagi. Kakak amek kitorang. Suha join sekali tido rumah aku. Aku suruh diorang berehat dulu. Aku nak susun plan. Mek Kelate yang lain pun duk tanya kat grup whatsapp macam mana plan derak kitorang. Disebabkan aku dah pernah rasa pergi rumah Yaya dan Mikin, aku tak nak lah diorang rasa macam aku rasa dulu. Haha. Kat rumah Yaya 3 hari 2 malam, tapi jalan pergi Melaka ja abang dia bawak. Rumah Mikin lagi lah, duduk 4 hari, tapi macam tido dan makan je kat situ, segan pulak dengan family diorang sebab rasa macam semata-mata menumpang, padahal dalam hati kita rasa nak jalan, nak pusing tempat tinggal diorang. Katanya takda kereta nak drive. Huhu k takpaa

Jadi sebab tu lah diorang datang dari jauh ni, kena lah plan baik punya. So hari first tu bawak diorang lunch dekat Pok Mat Teh Tarik Madu.




Lepas makan, kitorang pi pasar Siti Khadijah, bole lah diorang beli keropok, colek dan sambal daging. Pastu pegi pasar Buluh Kubu. Shopping sakan diorang beli telekung, baju kelawar dan kain batik.

Petang pulak, pergi Pantai Irama Bachok, bawak diorang makan ABC dan colek seafood. Malam berehat, tido awal sebab diri sendiri pun belum tido sejak sampai Kelate hari tu.

Day 2.

Hari kedua bawak Yaya Mikin Suha pusing KBMall. Nak cari makan plan asalnya tapi plot twist kedai makan kat situ semua tutup. Lupa pulak hari Jumaat. Drama sangaddddd. Plot twist lagi Suha ja yang beli baju kat situ. Pelancong rilek ja. Yela shopping mall ada apa sangat. Kat tempat masing-masing berlambak haha


Lepas beli asam dekat KBMall, kitorang lunch dekat warung mi celup dengan air kelapa. Sedap pekena air nyor masa panass panassss

Petang cari makan lagi. Pusing pasar malam Kubang Kerian. Beli nasi kerabu, kebab, kuih deram, ubi kentang pusing, kentang goreng, sotong celup tepung uncle bob, coconut shake, satar, dan green tea hipster. Makan petang semua benda yang disebut kecuali nasi kerabu. Lepas maghrib makan nasi kerabu pulak. Memang semua dah macam ikan buntal kenyang sangat. Alhamdulillah. Plan nak pergi Wakaf Che Yeh lepas Isyak, tapi tertengok cerita best dekat tv, tambah pulak kenyang sangat, tak jadi ke Wakaf Che Yeh. Haha. Rehat ja malam tu. Layan Sinister 2. Kita pulak tengah layan Sinister tu, duk sakit hati wassap dengan orang -_-

Day 3.

Hari second last. Hari Mek Kelate pusing Kelate sedunia ahahahah

Moni dan Anne datang rumah aku dalam pukul 10 pagi. Moni call, kitorang tengah tido lagi kah. Ok bangun siap-siap. Makan breakfast nasi kerabu putih Moni bawak dari rumah. Nak introduce dekat Yaya Mikin sini ada nasi kerabu warna putih jugak, nasi kerabu tumis, bukan warna biru macam biasa. Merasa lah diorang breakfast dengan nasi macam orang Kelate :3

Fikir punya fikir next plan nak gi mana, last-last pegi rumah Afi. Nak amek Afi join sekali. Anne drive. Breakfast kali kedua kat rumah Afi, makan pizza dan pisang. Tapi so sadd Afi tak nak ikot sobsob. 

Then, lunch rumah Suha kat Pasir Mas sambil hantar Suha balik. Kat rumah Suha makan tiga kali. Mula-mula goreng pisang dan kek, pastu lunch nasi dengan lauk-pauk pelbagai jenis, last mak Suha buat air lagi makan dengan biskut. Kenyang lagi. Alhamdulillah. Tapi belum klimaks makan lagi padahal. 

Pergi pantai. Buat drama sikit tak jumpa pantai yang dicari. Sesatt. Nak cari pantai yang boleh makan-makan. Last sekali masuk resort. Jumpa pak guard resort.

"Ye ado gapo dik?"
"Kami nak tempah chalet," jawab dengan yakin ja.
"Ok bolehh," jawab pakcik guard dengan senyuman.

Kitorang parking dan turun pi pantai. Masa tu pukul 3.30pm. Matahari tinggi lagi. Amek gamba jap. Bagi pelancong feel melancong sikit. Aku rilek ja. Nah belanja gamba comel kah


Habes berposing, kitorang gerak ke Kadok pi rumah Moni. Sampai ja masing-masing landing atas katil Moni jap. Masa tu pukul 5 lebih. Minum petang, makan lagi, makan keropok lekor dan karipap sedap. Lama dah tak makan keropok lekor pantai timur. Yummyy. 

Lepas solat Asar, gerak ke rumah Anne pulak. Rehat kejap sambil tunggu Maghrib. Lepas solat Maghrib makan malam. Ni klimaks makan hari tu tadaaaa nasi dagang special ordered for the pelancongg dari jauh. Aku pun melantak sesama sebab dah berapa bulan tak jumpa nasi dagang faveret. Lepas makan memang tak leh nafas semput kenyang sangat. Landing lagi dalam bilik Anne sambil layan Running Man. Sambil tunggu kereta ayah Moni sampai jemput kitorang.

Tinggai kami berempat, aku Yaya Mikin Moni teruskan aktiviti berderak kami. Pukul 10.30pm baru ayah dan mak Moni jemput, then dari rumah Moni, kitorang gerak balik rumah aku. Moni drive. On the way Moni tanya nak pi Wakaf Che Yeh ke sebab lalu on the way ke Kubang Kerian. Ok semua on! Singgah Wakaf Che Yeh. Pelancong semua sakan shopping lagi. Ada yang belikan seluar pelikat untuk pakwe, kain batik untuk mak mertua kahkahkah. Sampai dekat kedai tracksuit, beli dua dapat murah, Moni nak beli, aku pun terbeli sekali -_- Boleh laaa buat kenangan haha

Tak habes lagi derak tau. Sampai rumah aku pukul 12.00 malam. Tak perasan shopping dah pukul 11.30. Balik tu tetiba hujan lebat. Alhamdulillah sempat sampai sebelum hujan. Tapi ada date pulak lepas tu. Dah janji dengan Chemi nak keluar lepas balik. Kena sound dengan kakak, dia kata orang dalam rumah ni mana pernah keluar malam-malam. Kawasan rumah kita memang bahaya sikit ramai budak jahat. Aku masuk bilik sound tiga-tiga orang.

"Betul ke nak keluar ni? Kakak kita macam tak bagi pulak."
"Ntah. Chemi dah on the way."

Dua minit lepas tu Chemi sampai. Ok terpaksa keluar jugak. Kakak pesan jangan balik lambat. Kalau ayah ada confirm ayah tak bagi huhuhu. Belut punya pasaaii

Dia bawak kitorang makan maggie belut. Nasib baik sedap. Mula-mula nak kongsi ja, lepastu tak cukup, order lagi satu mangkuk hahahaha dasyatnyaa nafsu makan astaghfirullah

Pukul 2.30am balik. Dah pesan kat Chemi pastikan kitorang masuk rumah, tutup pintu rumah baru dia bole balik. Dia ikut macam aku suruh. Kah. Thanks belanjaa

Day 4.

Lepas Subuh, terus siap-siap, pelancong kemas beg semua, pukul 8.30am Chemi datang jemput. Bawak kitorang pi rumah dia. Breakfast nasi lemak bersinar dekat rumah dia. Itu nama nasi lemak ya, Nasi Lemak Bersinar haha

Lepas breakfast menyempat pi Bazar Tok Guru dan Pasar Siti Khadijah lagi sekali bagi chance Yaya Mikin beli barang yang still tak cukup. 

Tengahari hantar Yaya Mikin dekat airport Pengkalan Chepa. Say goodbye and done! Derak Mek Kelate done olredi!




Diorang kata puas hati, makan sedap, layanan VIP, tak rugi datang sebab selalu jalan-jalan. Haha yekeee. Ok thanks datang uolls, lain kali datang lagi. Nak tunggu kenduri kita pun boleh tapi masa kenduri kita dah tak leh nak derak sebab kita dah ada incik abam >< 

Lupa nak bagitau Day 1 and Day 2 tu of course lah bukan kita yang drive. Kakak yang drive. Thank you mek kak, i love you <3

Terima kasih jugak ibu ayah Mek Kelate semua sedia makanan untuk kami, dan jemput kami datang hehe

Kbye. Post ni panjang yeah I know :p

Friday, 8 January 2016

Chapter 2

May I write something despite of studying? I'm bored.

Dear readers, I am already 23 this year ! Kenapa cepat sangat :(

Happy new year btw. 2016. SPM 2010. Dah 5 tahun tinggal sekolah menengah. It is a strong evidence proving that I am that old. Tapi kenapa ilmu macam tak berapa banyak pun sejak 22 tahun hidup. Huhu

And there is umi who keeps pressuring me and kakak about jodoh. lol

"Umi, doa ko ore biar boleh grad dengan saem-saem, buleh habes requirement hok Dr nok deh."

"Umi doa sokmo doh. Biar dapat ngaji molep, dapat jodoh hok baik. Biar grad nanti memang jupo doh jodoh baru senang kijo umi. X sey lah habes ngaji doh tapi jodoh x jupo2 lagi. Tengok ramai saem kakyong sapa loni x nikoh lagi. Adam jupo sep dio panggil kakak buke mokcik."

Hahahahaha that's my umi. Umi orang lain tak macam umi kita. Doa lah umi. Kita ikut je Allah nak bagi bila. Sekarang ni bayang jodoh pun takda nampak. Terrrtry jodoh orang ada lah huhu. Umi tak nampak ke anak dia ni still like a spoiling immatured child. Buku sekolah pun malas baca apa lagi buku buku kehidupan. Hobi pun masih tengok korea macam hobi budak sekolah menengah hewhew

Nak jadi kanak-kanak balik. K merepek sebab nak exam. Apapun memang kena terima masa mana bole undur balik, umur kita pun makin lama makin pendek bukan makin panjang. Bila hang nak berubah ye Amalia? lol

Tuesday, 5 January 2016

Chapter 1

"Kenapa awak teruskan treatment? Awak tak dengar cakap saya ye? Kenapa awak degil ye? Saya cakap jangan teruskan kan? Discharge patient sekarang."

Terdiam student tu. Termenung ja pikir awat dia tak dengar cakap Dr. Selepas patient balik, after 10 minutes, Dr datang balik bilik tu.

"Sekarang awak nak buat macam mana benda ni? Degil ye awak ni. Awak tau tak apa awak dah buat?"

"Dr, sa..ya.." C tersedu sedan takleh teruskan ayat. Naseb baik pakai mask tapi mata tak leh menipu.

"Eh sedih pulak dia. Takpe la saya cakap dengan partner awak."

30 minit takleh stop duk menangis macam nak jatuh bola mata. Nasib baik dia duk sorang dalam bilik tu.

Dr datang lagi. Dr tepuk lengan si C.

"Dah la tu awak, jangan lah nanges. Ok saya mintak maaf. Saya risau je tadi ingat benda tu dah tak leh guna dah. Dah settle dah saya dah bincang dengan En F."

Student tu senyum dan mintak maaf tapi senyum tu tak nampak pun sebab pakai mask. Mata still merah macam mata ikan.

Ada sebab kenapa dia teruskan treatment jugak sebenarnya. Dia nak explain tapi bila dia tak diberi ruang untuk explain, air mata je la mampu keluar.

Ada kawan si C ni kata dekat C,

1) "Mudah sangat air mata jatuh. Ce jadi kental sikit. Dah la kalo nanges ja mesti depan aku"

2) "Selalu kata kau lambat. Ce tengok aku pernah ke aku kata aku lambat? So tengok aku lambat ke tak buat kerja?"

3) "Kenapa kau selalu je ada masalah ea?"

4) "Kau memang slow macam ni ea?"

Yang peliknya semua ni kengkawan laki yang tegur. Ayat kuajaq sikit tapi ada point diorang nak sampaikan.

Teguran yang tak berkait dengan klinik pun banyak ==

1) "C, kau takleh duduk leklok sikit ke dalam kelas?"

2) "C, tudung tu."

3) "C, tangan."

4) "Minum duduk, guna tangan kanan."

5) "Takyah makeup la C. Laki2 USIM tak suka pompuan pakai makeup."

Macam abang abang pulak diorang ni. Thanks anyway berani tegur huhu

Eh jap. Obvious eh C tu aku hahaha k pape je la. Wish me luck tengah study week nak final exam. Byee