Tuesday, 5 January 2016

Chapter 1

"Kenapa awak teruskan treatment? Awak tak dengar cakap saya ye? Kenapa awak degil ye? Saya cakap jangan teruskan kan? Discharge patient sekarang."

Terdiam student tu. Termenung ja pikir awat dia tak dengar cakap Dr. Selepas patient balik, after 10 minutes, Dr datang balik bilik tu.

"Sekarang awak nak buat macam mana benda ni? Degil ye awak ni. Awak tau tak apa awak dah buat?"

"Dr, sa..ya.." C tersedu sedan takleh teruskan ayat. Naseb baik pakai mask tapi mata tak leh menipu.

"Eh sedih pulak dia. Takpe la saya cakap dengan partner awak."

30 minit takleh stop duk menangis macam nak jatuh bola mata. Nasib baik dia duk sorang dalam bilik tu.

Dr datang lagi. Dr tepuk lengan si C.

"Dah la tu awak, jangan lah nanges. Ok saya mintak maaf. Saya risau je tadi ingat benda tu dah tak leh guna dah. Dah settle dah saya dah bincang dengan En F."

Student tu senyum dan mintak maaf tapi senyum tu tak nampak pun sebab pakai mask. Mata still merah macam mata ikan.

Ada sebab kenapa dia teruskan treatment jugak sebenarnya. Dia nak explain tapi bila dia tak diberi ruang untuk explain, air mata je la mampu keluar.

Ada kawan si C ni kata dekat C,

1) "Mudah sangat air mata jatuh. Ce jadi kental sikit. Dah la kalo nanges ja mesti depan aku"

2) "Selalu kata kau lambat. Ce tengok aku pernah ke aku kata aku lambat? So tengok aku lambat ke tak buat kerja?"

3) "Kenapa kau selalu je ada masalah ea?"

4) "Kau memang slow macam ni ea?"

Yang peliknya semua ni kengkawan laki yang tegur. Ayat kuajaq sikit tapi ada point diorang nak sampaikan.

Teguran yang tak berkait dengan klinik pun banyak ==

1) "C, kau takleh duduk leklok sikit ke dalam kelas?"

2) "C, tudung tu."

3) "C, tangan."

4) "Minum duduk, guna tangan kanan."

5) "Takyah makeup la C. Laki2 USIM tak suka pompuan pakai makeup."

Macam abang abang pulak diorang ni. Thanks anyway berani tegur huhu

Eh jap. Obvious eh C tu aku hahaha k pape je la. Wish me luck tengah study week nak final exam. Byee


2 comments:

Anonymous said...

keep strong my dear!

nik amalia nasrulliana said...

thank you sayang :)