Saturday, 27 February 2016

Chapter 10

"Kau tak kenal aku macam mana lagi. Aku tak sebaik yang kau sangka."

Nak kupas pasal ayat ni sikit :)

Manusia bukan malaikat. Manusia biasa bukan Nabi yang maksum. Semua orang ada dark side dia. Semua orang pernah buat salah. Semua orang pernah buat pilihan yang salah. Anggap saja pilihan yang salah itu satu persinggahan sebentar, not the final destination yet and deal with the consequences. It will make us stronger. It helps us to grow up.

Semua orang pun tak kenal kita macam mana. Aku ni jahat orangnya. Banyak dosa huhu. Tapi Allah kata jangan buka aib kita pada orang dan Allah pun jaga aib kita.

Bila kita tahu kita ni jahat, mesti kita ada niat nak berubah jadi baik ye dak? Bila kita tahu kita tak cukup bagus, mesti kita nak berubah sampai jadi bagus ye dak?

Umi pernah bagitahu kita masa tolong umi masak dekat dapur. "Rugi nyo kalau yuyu tak dapat orang hok baik dih." Kita mampu senyum ja huhu. Kita tak layak umi, kita tak sebaik umi sangka. But I still hope the prayer from umi will make me one, insyaAllah.

Takpa. I'm trying to be a good girl too. And I am still trying ;)

As partners, we must accept our partner whoever he/she will be. Do accept their darkness and try to make it bright together. Cewah

Everyone has their bright and dark side. In order for the light shines brightly, the darkness must be present. Let's embrace the past even it is dark and live the future.

Nak bright sangat guna lah qu puteh qu putehh baru lah putehhh kahkahkah k tak lawak

Thursday, 25 February 2016

Chapter 9

"Lia, mudah sangat down ni."

Hari ni Dr F dapat detect kita punya kelemahan yang paling besaq. Suka buat ayat negatif, itulah Amalia. lol

Drama hari ni tak jumpa canal orifice lepas buat access cavity. Caries dia kot distal. Coronal build up pun distal. Mana la tahu canal orifice dia kat mesial huhu

Diri sendiri tak dapat locate. Cari dalam masa dua jam tak jumpa-jumpa. Dr lalu ja mengadu,

"Tak jumpa lah Dr."
"Cuba lagi. Boleh tu."

Cari lagi. Liana pun tolong cari sama-sama sebab dia geram kita tak jumpa padahal dah cukup dalam cavity tu. Tak jumpa jugak. Lagi frust bila sejam sebelum tu dah jumpa tapi bila keluarkan file tak jumpa balik apakah

"Tak boleh la Dr." Then Dr amek glove tolong locate. Sekejap ja Dr cari dah jumpa. Tapi orifice tu tak nampak bila tengok kot direct vision. Kena indirect guna cermin, biasanya indirect ni gigi atas ja, so bila gigi bawah lagi kekok teramat. Nampak canal tapi tak leh masukkan file tuu sebab tak tahu kanan kiri dalam cermin kot mana adoi annoying tahu dak

"Lia, boleh tak?"
"Tak boleh Dr."
"Besarkan distal sikit biar senang Lia masukkan file."

Alhamdulillah last-last jumpa gak. Nak buat coronal flarring.

"Dr kalau cavity saya tak cantik macam ni, saya nak buat coronal flarring kat sini ye Dr?"
"Aah. Tak apa asalkan dapat straight line access nanti."

Tuptaptuptap habes klinik. Patient dah balik. Assistant kemas barang. Aku tulis folder patient.

Dr F datang.

"Lia macam mana? Oke?"
"Oke Dr hehe."
"Mudah down sangat Lia ni. Jangan macam tu. Depan patient kita jangan cakap tak boleh, tak cantik ke apa, nanti patient tak percaya kita. Nanti dia fikir kerja kita tak bagus."

Alamak. Kantoi pulakk

"Semangat sikit Lia. Bolehh. Kita belajar kan. Jangan down macam tu. Nasib baik patient tadi Cina kan dia tak faham kot hehe."

Maka berhuhuhu lah kita. Nak buat cemana dah memang inferior cenggini T_____T

Monday, 22 February 2016

Chapter 8

The wind feels different.
The sky looks different.
The sunlight shines different.

All praises to Allah for all grateful things I have ever had.
Alhamdulillah :)


482 days to go. If Allah will, insyaAllah.

Thursday, 18 February 2016

Chapter 7

"Being slow doesn't mean you fail. You just take a longer path than the others."

I do hope so. But the reality hits me hard. Being slow in all things makes me slowly lose my respect towards myself. I don't blame my fate. I just blame myself not be able to catch up with other friends. I'm glad to learn many things from my mistakes, but when there are too many mistakes, I tend to blame myself more and more. Is the quote really true? Or is it too early to determine whether we are success or not? Maybe because I'm slow, the classmates do not want me to be their assistant in the clinic. Although they know I don't have patient on that day, they ask other person from other group to be their assistant. And they always asked if I have patient or not as they brought two patients, so they want to borrow my cubicle. Always me being their target. When I asked if they have more patients, they just keep silent, but then during the clinical session both of the partners brought their patients. It's okayyy, it is theif rizq, not mine. I don't realize it's actually easy to be greedy. Next time, I think I should save up the patients, not to give them to other people easily. Life is a competition. Your friends are not only your friends, but they are also your competitor. Easy. Done.

Sunday, 14 February 2016

Chapter 6

Ceritanya begini. Aku memang tak pernah masuk sukan sepanjang hidup ni. Maksud aku bola jaring ke bole tampar ke badminton ke pingpong ke olahraga ke aku memang tak pernah main pun kat sekolah. Kecuali badminton selalu main depan rumah dengan family. Sebab masa kecik2 dulu kawasan lapang depan rumah aku jadi court badminton so abang selalu bawak kawan-kawan dia main depan rumah. Ayah pun selalu main dengan kitorang. Memang kerja sambut bulu tangkis je la, peraturan memang idok tahu. Aku tak main sukan sebabnya dulu aku ni lembik. Kalau jatuh je pengsan terus, pernah masuk hospital lepas jatuh masa berlari dalam rumah.

Sejak hari tu, umi pun buat peraturan, "Yuyu, jangan masuk sukan." Abang, kakak-kakak aku semua main hoki masa sekolah rendah. Aku je tak, lembik sampai ke sudah. Sijil sukan ada ja, sebab aku antara top student sekolah, cikgu buatkan sijil palsu, nak bagi kita point kokurikulum. Kah

Masa study week hari tu kawan-kawan ajak main badminton, aku pun on lah. Dengan niat nak exercise sikit, bagi lemak tepu ni hancur. Kemaruk pulak sampai setiap hari pi main badminton, siap beli raket RM15 dekat tesco sorang satu. Sabtu ni ada lawan badminton rumah sukan. Tetiba pulak ketua team kata aku ada potensi. Bola aku boleh sambut, cuma satu je, aku ni tak reti smash. Aku cakap kat ketua team aku main saja-saja ja, tak nak masuk bertanding. Kalau dah terdesak takda orang, baru aku masuk. Tuptup tetiba nama aku naik untuk main single -_____-

Wey. Aku tak suka bertanding. Sebab aku mudah emo. Hahahah. Main saja-saja kira mata pun selalu salahkan pasukan lawan bagi bola masa aku tak ready. Dah la aku ni takda semangat berpasukan. Kalau orang tengok bola negeri sendiri duk main, aku rilek ja takda nak jerit sorak ke apa. Semalam masa bowling pun aku duk dekat pasukan lain, takda kawan kat pasukan sendiri. Kecuali la kalau pakwe main, pandai pulak aku support dari dalam lubuk hati ni kahkah k gurau ja

K takpalah. Buat niat main nak kurus je lah. Ada Yaya kot, tak larat aku nak lawan si Yaya. Jadi, jangan salahkan aku ye kalo Molar dapat nombor last lagi macam bowling semalam. Kah!

Wednesday, 3 February 2016

Chapter 5

Aku takde la manja sangat selalu homesick nak balik. Baru seminggu datang sini nak balik lagi minggu depan. Bising dekat twitter tiket habes semua sebab lewat dapat jadual, lambat tahu cuti raya cina 4 hari.

Orang tak tau aku nak balik sangat kali ni sebab dah lama tak jumpa umi ayah. Sem lepas hampir satu sem tak balik sebab mid sem break pergi Beijing. 

Balik 4 hari cuti krismas seminggu sebelum study week. Tapi masa tu ada kenduri sepupu dua hari. Hari first cuti sebelah perempuan, hari akhir cuti sebelah laki dekat rumah ayah long. Umi busy bila kenduri. Hari kenduri sebelah laki semua sibuk. Semua duk rumah ayah long termasuk umi ayah busy layan sedara mara. Last2 ayah sorang hantar aku balik rumah. Pastu ayah keluar pi masjid solat asar. Aku first time packing dengan takde orang kat rumah, takde umi yang carikan barang yang aku tak jumpa. Tak puas cuti hari tu.

Study week tak boleh balik sebab takde orang nak teman balik. Cuti sem seminggu last week pulak umi ayah pergi umrah. Dan tak jumpa sampai lah sekarang.

Kalau aku tak balik cuti raya cina ni jadi kena tunggu dua bulan lagi sebelum mid sem break pulak. Kalau sampai mid sem break tak balik2, maka jadinya hampir 10 bulan tak cuti dengan umi ayah. Nak dekat setahun tau dakkk T.T

Jadi jangan cakap aku manja pleasee huhu. Family aku bukan bole datang keyell macam tu ja nak amek aku. Kami bukannya ada duit berkepuk-kepuk just untuk bayar tiket flight aku. So aku kena lah pandai cari jalan balik sendiri bila tiket bas flight semua sold out.

May Allah ease. Moga2 aku dapat balik dengan jayanya hujung minggu ni. Doakan :(