Tuesday, 28 June 2016

Chapter 22

"Orang sama je yang tinggal last-last ni. Haha"

Pusing sekeliling bilik simulasi hari last buat endo molar minggu lepas, yaaa nampak orang sama ja tinggal. Nak gelak tapi itula macam tak sesuai je nak gelak masa tu =.=

There is a barrier, a long and huge barrier between those who did well in practical and those who were in the same boat with me. The another boat passengers seem happy while those who are in this boat seem stressful about something. No it's about everything. Semua tak kena. Semua nak marah-marah. Hmm. How did the other boat always do well in their practical? Everything seem easy and smooth for them. They did not have fractured instrument, no sclerosed pulp, no curved canal, no thin canal. Their chosen tooth is a good tooth I guess :0

Or is it due to their skill which differently beyond us? Peculiar. And amazing. How all of you made it happen somehow?

Rezeki? Sort of.

But I think it's fate. The fate which was already written for each of us.

This fate is our future, we only can pray for it, hoping that it will be the best for us, hoping that we can accept our fate whatever it will turn to. It's okay. By this way of thinking, I can prepare myself earlier if I can't graduate on time. In case if I can't catch up with those amazing people. In case I fail someday. Who knows. Let's prepare for the worst.

That boat seems fine without me. But dear the happy boat, for sometimes may you please turn your back to us? And if it does not trouble any of you, could you please save our boat too? :)

Jangan cari kami hanya untuk dijadikan teman keluar makan, keluar movie, dan keluar meronggeng, korang pun sangat dialu-alukan dalam school life kami. And we need your guidance in certain things that you're good at actually. We need you seriously :)


Tuesday, 21 June 2016

Chapter 21

That's it. 4th year done ! :) ALHAMDULILLAH

One year more with this drama and I'm so done! Yeay you can do it, Amalia!

Ok nak cakap apa ye. Nak bagi conclusion ke kata-kata penutup ke apa ni.

How's my 4th year?

Satu jawapan ja. Unpredictable. Serius weh penat tahun 4 lain dengan tahun 3. Senior kata tahun honeymoon tapi takde maknanya nak berhoneymoon, busy jugak klinik pagi sampai petang hari-hari. Malam tido jugak, tak sempat study jugak :) Tahun 4 ni serius tahun klinikal betul. Lecture tutorial sikit ja. Klinik banyak tapi rezeki patient tu. Allah dah tetapkan rezeki kita, ada patient tak semua Allah dah tetapkan, tinggal usaha je nak cari patient sendiri kot celah mana. Waiting list poliklinik kita semua dah kosong, jadi memang kena cari sendiri la sekarang. Be prepared ye semua adik-adik junior.

How's my clinical requirement?

Start dengan Cons clinic, klinik tampalan, tampalan dah lama tak buat sebab lama buat rawatan akar gigi yang memerlukan banyak appointment. Dah siap satu rawatan akar, alhamdulillah walaupun dengan ujian kepayahan macam-macam Allah uji sepanjang siapkan kes aunty tu akhirnya boleh jugak siap satu kes. Satu patient lagi ongoing ntah la nak panggil bila. Ada dapat patient Prostho baru yang ada gigi untuk rawatan akar pulak hmm nak bagi sape ye. Tahun depan nak tambah rawatan akar gigi geraham pulak hmm

Paeds, klinik kanak-kanak, harapkan competency test hari tu lulus boleh la lulus amek exam, requirement memang ke laut semua. Fissure sealant dan PRR ja dah terlebih dari requirement. Tampalan biasa kanak-kanak baru dua, cabutan baru satu, rawatan akar kanak-kanak ada patient hari tu tapi uncooperative pulak. Kena cari kes baru hmm takpe takda rezeki :)

Prostho baru siap 2 unit gigi palsu, 13 more to go. Macam mana nak siapkan 13 gigi palsu dalam masa sisa setahun lagi aku pun tak tahu, Allah je tahu :) Klinik Fixed Prostho, gigi palsu kekal, aku ada patient 2 orang tapi dua-dua kena refer tak leh start buat lagi maka 0 lah lagi requirement aku.

Untuk klinik Perio, klinik penyakit gusi, patient gingivitis ada 2, periodontitis 2 orang, tapi jadi masalah jugak bila sorang dah refuse treatment, 3 orang lagi amat susah nak panggil untuk datang appointment hmm.

Oral surgery, klinik cabut gigi, alhamdulillah dah cabut 9 gigi sepanjang jadi student dekat sini. More to go next year. Harapnya dapat banyak patient cabutan lagi insyaAllah.

Klinik Ortho, untuk braces, requirement tahun 4 dah settle alhamdulillah, twin-block(removable braces) dah bagi patient sorang walaupun budak tu hilangkan pulak appliance tu haih akak buat susah-susah dik huhu, insyaAllah sambung tahun depan pulak.

Klinik OPOM, oral pathology/penyakit dalam mulut, alhamdulillah boleh lah cukup makan lebih kurang dengan klinik Ortho :)

That's all for my requirement. Luls very dare of me to share it with you guys haha

What's else? Year 4 ni banyak kejutan sebenarnya. Aku tetiba masuk sukan fakulti buat pertama kali, jadi AJK untuk event besar universiti, dan break up hahahahahahahahahahahahah

Ok dah jangan sedih-sedih. Ready for going back home next week. Waiting for viva. Harap-harap semua lulus exam dan dapat naik tahun 5 insyaAllah :D

Sunday, 5 June 2016

Chapter 20

Ramadhan is coming. One day left. Ya Allah time is running so wildly.

I have no other wish than hoping to use this holy month to turn over a new life. It's not a big deal to start over every time you feel wanna to. It doesn't matter how much time we have tried to change ourselves as long we always want to try to change it. You fell down, you get up back. You're being pushed to fall down, get up by your own. No one is deserved to be used as the reason for you not getting up.

Exam is coming. Wipe your tears, brush your emotion away, crush your heart into dusts, set up your brain, focus to study.

Final year is coming Amalia. The final year that you're always waiting for. Stop being a loser. Stop crying over what you lose. Nobody wants to know, nobody cares. God will replace the missing piece of your heart with a new piece of heart which will be given to you at the right time soon. Just keep in faith.