Friday, 13 October 2017

Chapter 39

''Yu, mung tok sey cari gewe ko?''
''Takdop orang nok ko aku.''


It seems funny but it is true. Every single woman on this earth will think the same. This problem is quite serious actually lol. Lack of male friends, studied at an only women secondary school, university life with ratio of male to female 1:4, I got less chance to get serious with someone. Many people asked whether single women like us do not want to date or get married. Of course it is wrong. Who wants to be single forever or anak dara tua kan? It just the right time has not come. Yet.


24 years old already but no one have confessed to me that he likes me, except for a few boys during my primary school time but tu cinta monyet not counted ok. Frankly speaking theres no one would like to approach me apart from that one man who had told me ''Tipulah kalau aku cakap aku takde perasaan kat kau'' during my 3rd year in degree life, but then after finishing our study, he said he liked my bestfriend since foundation time, I wonder who gave that statement 2 years ago? Syaiton maybe.

People said ''Kau ni memilih sangat.'' Nope at all, those men I liked are not that handsome, and not that nice. People said ''Kau takde effort ni.'' Nope, I became so obvious when I liked someone, I also confessed for three times, for three different people, but rejected from all of them lol. I dont know why I got those rejections, maybe I am not attractive nor kind enough, or something wrong somewhere. Maybe I am more like moody, annoying and clingy type I dont know haha. Yup I know I am not perfect but so they are. Nobody is perfect. But still after that rejections I moved on and thought, ''Nah he is not the one. Tak mati pun kena reject.''

When I liked someone, just like other women, I stalked him to see whether he has someone or not. But the sad truth is most of time when I realized that I had feeling for someone, it was too late, most of them were taken already lol. I dont know whats wrong with me but dont care, I am still okay, just finee being single all this time until someone asked the question like in the beginning of this entry. ''Kau taknak cari boyfriend ke?'' ''Kau still tak de sesape ke?'' ''Kau taknak kawen ke?'' Blerghhh sape lah taknak kawen lagi-lagi umur dah menghampiri 25 tahun.

My mom also always asked me to look for someone, bingit telinga den tapi nak buat cemana belum sampai masa. She is being like insecure teruk after that betrayal thing, as she thinks that her daughter ni tak laku umur 24 tahun tak pernah couple hahaha. Aku buat lek buat cool ja but my mum is on the another level. Recently, she always chose my outfit when I wanted to go out with my friends and she always asked me to put some makeup. Padahal aku tak puas lagi nak duduk bawah ketiak umi, dia dah prepare nak bagi aku kat orang *facepalm*

Dear single women yang senasib with me, persuade yourself that you are not ugly sayang, it is just the one who realizes how beautiful you are does not come yet. All women are beautiful laa. Make a mindset that Allah SWT protects you from this sinful couple thing. When the right time comes, God will send you a prince charming who also waited for you all this time. Good things come with patience. Allah SWT saves you for the best man out there. Improve yourself to be a better Muslimah, a better daughter, and a better person. We ourselves do not know whether jodoh or ajal yang menjemput dulu. Do not too focus on this jodoh thing, dearies. #selfreminder :)

Wednesday, 4 October 2017

Chapter 38

Why does everyone can accept her so fast, even after she hurt me so hard?
Why does everyone can reply her tweets like everything was so fine?
Why does everyone can wish her birthday like she did nothing wrong?
Why does everyone can laugh with her like nothing happened?
Why does everyone side her so much, but when me or Mikin said something sarcastic, reminiscing our memory, everyone said we are loser?

She deceived me for months. She told her boyfriend about how foolish I was for months. She reported on me at her boyfriend about every single thing I did or things I told her, like I have no pride. 'Amalia belum move on lah dari kau. Dia suka kau lagi buktinya .........' It hurt me so much as she just crushed my pride like that. I can forgive her for everything what she has done, but when you asked me to move on and forget everything, pardon me, I am not that strong to forget everything only after three months. Give me some time.

How can you be strong when your bestfriend for 5 years, the person you loved most when you were far from home, the person you trusted so much as you told her every single thing about you, the person who had meals with you for about thousands days, the person you told joke almost everyday, the person whom you shared bedroom and toilet for 3 years, the person you went outing together when doing nothing at hostel on weekends, but then she broke the trust for months, pretending nothing happened, turned me into a fool, not asking me at all how am I doing even I miss her, not trying to contact me at all after everything she did to me? How can I forget her like she forgets me when most of my undergraduate memories were with her?

Three months passed. I become timid, insecure, full with negativity, hating myself, becoming prejudice to all my classmates who knew earlier than me. This is not me. I tried soooo hard to change, to turn over a new leaf, to become the old cheerful me, but when I see her name or her boyfriends name, at the moment when the memories flash out into my mind, I become absent minded again.

Tak kesah orang nak kata aku takleh move on ke apa. Sebab aku tahu kalau kena kat korang, korang pun sama meroyan.

Time, please move faster. Mintak jauh dari manusia jenis ni lagi nauzubillah.

Saturday, 9 September 2017

Chapter 37

Assalamualaikum.

Saja nak hapdate blog takut bersawang ja lama tak berpenghuni. Kakak tanya tadi sampai bila nak tulis blog ni sampai beranak pinak ke -______- Ikut suka hati aku lah kan nak tulis sampai bila. Sibuk ja dia, tahu lah blog dia dah lama berkubur dia tak ingat password ke apa ntah maybe dah berhantu kot blog dia :p

7 tahun duk cakap sengsorang kat sini, dah memang jenis suka taip panjang-panjang nak buat cena. Tengok lah mana tahu suatu hari nanti dah kerja, dah busy, dah lupa blog ni kang takde dah nak cakap sorang-sorang macam ni haaaa

Dah seminggu semester baru start. Untuk junior, bukan aku. Aku dah tanam anggur dua bulan kat rumah. Tolong bakery kakak sulung ja buat isi masa lapang. Congrats untuk junior yang akhirnya melangkah ke tahun baru. Keep up your spirit throughout your journey. May you reach the destination as you hope :) 

Hari ni saja nak cerita how I was doing in my study. Aku ni average student ja, takde lah top student nak bagi tips untuk cemerlang akademik ke dean list ke tak mampu lah kita. Final PNGK campur semua 10 semester pun 3.3 ja, takdelah dean list. Alhamdulillah syukur, dental course kot hebat terlebih tu kalau dapat dean list fuhh. Cuma aku ni boleh kata tahu lah jugak cara study last minute efficiently tu macam mana. Cara-cara nak survive in dentistry mana tahu busy sangat klinik tak sempat nak study teori. Mula-mula aku ingat aku normal ja cara study camtu, tapi bila ramai kawan acknowledge kebolehan aku study last minute tu baru aku sedar diri aku tak normal. Hahahaha tu kira kebolehan ke? Mungkin junior yang tengah study lagi boleh praktikkan in case emergency tetiba terpaksa study last minute. Contohnya esok ada test tetiba ke, masa study week nak final exam busy kenduri kakak ke, atau in case jatuh sakit masa dekat exam tak larat nak study ke. Atau macam aku yang memang perangai study last minute. Kah

Last minute aku memang sehari sebelum exam baru study. Study week seminggu aku tak study langsung, tengok korea ja. Ada jugak bukak lecture note tapi selalunya habes lecture intro ja seminggu tu. Kecuali masa year 1 aku study anatomy seminggu study week tu tapi tak habes jugak. Lastnya memang malam sebelum exam jugak baru pulun study up to gear 5. Ntah lah kenapa tapi memang dah habit macam tu sejak sekolah. Orang lain study awal, roommate aku pun selastminute diorang pun masa study week study, tapi aku selamba badak tengok korea. Sebabtu roommate aku kena biasakan diri jangan stress tengok aku rilek. Aku memang macamtu, pemalas lebih sikit. Nasib baik dapat roommate yang memahami. Diorang tak pernah pun suruh aku study sebab diorang tahu aku tak study jugak hahah

Mula study baca doa agar dilapangkan hati. Baca bismillah, ayat kursi.

1) Baca bahan bacaan yang berwarna

Aku tengok ramai orang prefer lecture note hardcopy fotostat yang hitam putih tu. Tahukah anda warna boleh meningkatkan daya ingatan seseorang? Kalau nak senang, baca kat komputer atau tablet sebab memang dah warna warni. Kalau nak jaga mata takut rosak tengok gadget lama-lama, terpaksa la berkorban duit print lecture note berwarna. Bila kau baca bahan bacaan yang berwarna, last minute baca pun korang akan mudah flashback masa jawab soalan exam. Soalan ni topik yang warna oren tu, jawapan dia aku ada baca tadi ada dalam kotak warna hijau, tup flashback lagi ingat lah apa jawapan dia. At least dapat lah keypoint jawapan dia sikit-sikit heheh

2) Hafal key-point, faham isi

Masa study last minute ni jangan harap nak habeskan syllabus. Topik pun berbelas-belas setiap semester, of course lah tak sempat nak habeskan semalaman. Jadi cara dia korang baca topik apa, ingat key point setiap jawapan tu pastu fahamkan setiap key point tu pasal apa. At least baca sekali lalu description dia tapi kena usaha sedaya upaya untuk faham apa yang korang baca. Baca sekali lalu ni nama dia scanning. Masa ni lah warna memainkan peranan penting hahah. Buat lah mneumonic apa-apa takut tertukar key point. Buat mneumonic tu guna lah perkataan yang korang minat. Contohnya aku selalu buat watak dalam mneumonic yang aku reka tu nama retis kpop. Mudah lah ingat brooo

3) Baca kuat-kuat

Baca dengan suara. Ni cara aku lah. Aku tengok ramai ja baca dalam hati. Tapi aku tak. Aku baca kuat baru mudah nak faham. Sekali baca dah faham eh macam meninggi diri pulak, tapi betul lah, try hang buat. Baca kuat-kuat bukan tahap menjerit memekik, asalkan telinga kau dengar apa kau baca. Nak mudah ingat lagi buat macam bercerita. Aku memang selalu cakap sengsorang macam rap pun ada tapi itulah nak faham flow especially part physiology atau pathology, kau kena reka cerita pastu imagine dalam kepala. Nanti kau ingat lah masa nak jawab dalam exam insyaAllah. Dulu sekolah Maahad selalu kena hafal subjek agama kot bahasa arab, 5 tahun duk menghafal kuat-kuat camtu jadi habit pulak study pun kena baca kuat-kuat. Masa baca kuat tu tengok jugak orang sekeliling takut ada yang annoyed. Tapi siyes try buat, jadi hoii

4) Fokus soalan tutorial/PBL/kerja group

Biasanya topik yang ditekankan lebih dalam kelas ada possibility yang tinggi untuk masuk exam. Jadi fokus lah ye masa buat kerja berkumpulan atau presentation. Soalan PBL pun famous wehhh. PBL ni problem based learning. Lebih kepada study group yang disupervise lecturer gituuu. Take part in discussion, take part in giving ideas, take part in contribution to the group. Kalau bagi kerja masing-masing pastu sorang kumpul slide tu memang selalu buat tapi jangan lah baca part kita ja. Baca dan fahamkan jugak part orang lain. Masa kawan group lain tengah present, fahamkan apa diorang bagitau. Walau laluk lagha mengantuk bagaimanapun at least bukak telinga dengar diorang present. Topik yang pernah discuss dalam kelas dah takyah cover masa last minute, dah jimat masa kat situ. Nice kannn

5) Release stress jangan duk study ja

Tahu-tahu je lah kalau musim nak exam cemana. Semua orang dah bermasam muka, diam seribu bahasa, tengok muka roommate pun tak. Aku selalu stress sebab orang lain berubah perangai time dekat-dekat exam. Maka aku release lah stress aku dengan hobi aku yakni korea apa lagi kan. Aku tengok 5-10 minit video kat youtube setiap 2 jam study. Masa semalaman tu memang study gear 5 non stop kalau boleh stay-up tak tido langsung malam exam tu tapi taknak lah ajar korang suruh stay-up pulak tak elok untuk kesihatan. Jadi boleh lah korang release stress study buat apa korang suka just 10 minutes setiap 2-3 jam ke like scrolling social media, baca iium confession, tengok daebaking, main game, stretching, yoga, makan, buat air milo ke ikut suka. Bagi lah otak rehat jugak. Otak kita boleh download 45 minit straight je tau. Lebih 45 minit tepu dah, jammed.

6) Tawakkal

Banyak lagi tak baca walaupun stay-up? Masa ni lah kau kena tawakkal pada Dia. Takde sape dah boleh tolong. Dah takat tu ja kau sempat baca, tawakkal je. Doa, solat hajat semoga dipermudahkan urusan menjawab exam dengan tenang, semoga Allah hadirkan idea tak putus-putus apabila tangan menulis jawapan. Takyah pening fikir apa nak jadi. Study jaaa sampai nak melangkah masuk dewan exam. Orang kata masa tu dah tak masuk apa-apa dalam kepala, tapi bagi aku masuk ja, kadang-kadang terlintas nak baca something, tengok-tengok ada soalan exam pasal tu alhamdulillah. Yang aku tak amalkan, pagi sebelum exam tu dengar apa kawan discuss pastu join sekali. Memang tak lah weh. Kalau jenis memang dah study group sesama dari awal takpelah, tapi kalau kau tu jenis study sorang pastu pagi tu dengar topik yang orang lain bincang kau tak pernah baca, pastu busy lah pulak cari part tu, tengok-tengok tak masuk pun padahal pui. Yakin kat diri kau yang kau boleh, kau dah ready, Allah ada, Allah boleh tolong. Konfiden tuu penting gaisss

Ni nak cerita some of pengalaman aku pulak.

7) Get out of your comfort zone

Kau memang lah belajar dental. Nak jadi dentist. Busy nak complete clinical requirement. Nak study pun tak sempat. Tapi jangan lah fokus dental ja 25 jam sehari. Ada kawan aku yang jenis tak suka join aktiviti universiti buat. Program universiti semua tak join. Sebaliknya program ni lah merapatkan hubungan kawan-kawan. Ada yang tak suka outdoor activity. Takpe dah dia tak suka nak buat cemana. Maybe dia suka indoor tengok cerita drama ja. Tak salah. Tapi apa kata ce try keluar dari pintu tu hehe. Masa universiti ni lah kau ada kawan, boleh ke sana ke mari, try macam-macam. First time ever aku try hiking masa year 2. Nak dapat permission dari big boss (my umi) amatlah mencabar tapi berjaya jugak pujuk dia. Hiking bukit saga, bukit broga, pastu gunung ledang. Bestttt. Masa year 4 masuk jugak hiking kat bukit apa ntah kat cameron highland lupa dah. Pengalaman camni susah nak dapat lagi-lagi bukan hobi kau buat selalu. Pastu one day tu ada kawan tetiba ajak pi pulau tioman. Kita on jaa. Takde plan pape, terus pegi tioman island. Walk-in cari chalet penuh, dah lah hari cuti pekerja berani betul kitorang ntah lah kenapa yakin sangat boleh survive. Jalan kaki berapa kilo pun aku tak tau. Kami pi 6 orang ja. Makan minum kongsi, snorkeling pun amek yang murah, jimattt. Last-last boleh jugak sorang less than rm200 for 2 days 1 night termasuk tiket boat pergi balik. But it surely was one of my sweetest moments with my friends :)

Aku dulu setiap dua minggu sekali kot keluar ngan roommates/housemates/classmates, pi mall, buat apa lagi kalau bukan tengok movie, shopping dan makan. Takkan nak terperuk ja kat hostel hujung minggu. Duit banyak habes kot situ ja tapi itulah kena release stress dan tension dalam diri kalau tak confirm dah depressed lah weh aku ni dah lah slow bab requirement. Takyah plan awal, roommates aku memang gila sikit. Hari tu cuti mereput kat hostel, hari tu jugak lah terus pi shoot mall mana-mana. Takde kereta no hal lah, uber kan hado. Sesape ajak pi makan luar, on terus sebab serius habit aku nak release stress selain tengok korea ialah makan. Tido aku kurang sikit, as aku pikir baik aku buat benda lain instead of bazir masa untuk tido. So bila makan banyak confirm gemok. K

Conclusionnya, chill. Dental students are not skema nor gloomy as people said. So prove it ;D

Sunday, 9 July 2017

Chapter 36 : The Perks of being a Dental Student

Assalamualaikum :)

First of all, I would like to thank all of you who had came across this blog before, to read about my never-ending sighing throughout my journey as a dental student. Guys lepasni korang takyah dengar aku mengeluh dan membebel lagi XD Alhamdulillah result exam dah keluar. Alhamdulillah most of us passed our final professional examination except three of us. Takpe insyaAllah nanti korang reseat paper kami semua akan doakan korang semoga dipermudahkan urusan dan ditenangkan hati bila jawab exam amiinn. Yukenduit! We believe in you!

Ok hari ni nak cakap pasal cemana perjalanan aku yang membolehkan aku grad dengan kawan-kawan hebat aku yang lain. Takde lah nak bagi tips sangat tapi kalau ada junior yang boleh ambil pengajaran dari apa yang aku akan tulis ni, boleh korang praktikkan :) I think it will be a long post hehehe. Untuk pengetahuan korang, aku ni sebenarnya salah seorang daripada students yang dicop oleh semua orang yang aku akan extend study ataupun dalam kata lain ada possibility tak boleh graduate with other batchmates. Sebab? Sebab aku slow sangat dalam bab klinikal. Aku student yang sangat lemah bab praktikal. Slow sangat tu kalau korang nak tahu, boleh korang baca post ni ---> click here . Masa tu dah nak habes semester 1 final year, tapi banyak gila lagi requirement klinik belum settle. Level stress dia tu tak leh nak describe. Nak give up banyak kali dah tak terkira. Dan sekarang bila orang tahu aku berjaya kejar orang-orang yang hebat macam diorang ni, ada orang cakap kat aku, ''Hebat jugak kau ni Amalia, aku ingat kau kena extend.'' Kuajaq jugak dia tapi biar lah orang nak kata apa. Yang penting kau berjaya dengan usaha kau sendiri alhamdulillah. So here it is my ways to push myself at the last semester being a final year dental student.

1. Pergantungan pada Allah SWT

Benda paling penting dalam apa jua kau buat dalam hidup korang, korang kena return back to Allah. Bila kau rasa hidup kau serabut, return back to Him. Bila kau rasa semua benda tak kena, tak jadi macam kau harapkan, return back to Him. Allah will always show you the best way. Bila kau nak decide something, tanya Dia. Dia ada jawapannya. Yang aku selalu amalkan during my last semester, solat hajat setiap malam, doa tak putus-putus semoga Allah mudahkan urusan di setiap hari yang mendatang, doakan semua kawan-kawan semoga dipermudahkan urusan dan semoga Allah tunjuk jalan yang terbaik untuk setiap orang. Dalam doa kita wajib masukkan semua orang yang kita sayang. Ibu bapa, adik-beradik, kawan-kawan, cikgu-cikgu, saudara seIslam seluruh dunia, dan orang yang pernah tolong kita macam patient kita. Jangan pandang rendah dengan kuasa doa ni. Doa sebanyak boleh. Jangan doa kita sorang ja nak berjaya, tu namanya penting diri sendiri, tapi doa untuk orang lain lagi banyak manfaatnya. Malaikat akan tolong aminkan bersama doa kita bila kita doakan orang lain jugak. Jangan doa memaksa-maksa contohnya, ''Bagilah aku graduate on time ya Allah'', ce tukar doa jadi ''Kalau graduate on time adalah jalan terbaik untuk aku dan kawan-kawan, makbulkanlah doa aku ya Allah.' Sebab kita tak tahu sama ada grad on time tu adalah jalan terbaik untuk kita atau sebaliknya.

Usaha sungguh-sungguh bila treat patient, usaha sahaja dah cun tapi bila tambah tawakkal kepada Allah di setiap urusan kita, result kerja kita akan jadi lebih cun. Tawakkal kena seiring dengan usaha. Bila kau nervous nak treat patient contohnya cabut gigi sebab cabut gigi ni unpredictable, ada yang senang, ada yang susah sampai berjam-jam nak keluarkan gigi tu, jadi tawakkal kat Dia, Dia akan tolong insyaAllah.

Percaya pada rezeki Allah. Ada orang yang rezeki dia sentiasa murah, kerja selalu smooth. Ada yang rezekinya datang lambat macam aku. Masa year 3, patient gigi palsu ada sorang ja, kita pun rileks je sebab masa tu baru year 3. Year 4 start gelabah masalah takde patient. Yang ongoing untuk buat gigi palsu takde langsung. Zero patient prostho for 2 semesters in year 4. Ada patient tapi kena refer department lain dulu, kena treat masalah gusi dia, kena buat rawatan akar dulu. Banyak sangat klinik burn sebab takde patient atau patient tetiba tak boleh datang. Bagi aku, year 4 adalah zaman kejatuhan aku. Aku mudah sangat down, depressed, pemalas, banyak sangat nanges, boleh kata setiap malam. Maybe jugak masa tu tengah patah hati, rasa down dia teruk gila haha noobnya. Tapi masa tu aku tak nampak hikmah Allah nak bagi lagi. Allah dah janji setiap ujian pasti ada hikmahnya. Masa tu aku hampir nak give up sebab aku tahan sorang-sorang masalah aku. Tapi ada satu hari aku muhasabah balik diri aku, mungkin aku dah lama tak bergantung pada Allah, aku selalu cerita masalah aku kat manusia sebelum ni, bila manusia tu tinggal aku, aku jadi tak tentu arah, padahal aku silap. Aku cuba fikir positif. Aku mula yakin sepenuhnya kepada Allah, tawakkal lebih 100% pada Allah. Aku set aim aku untuk final year aku nak berubah. Aku tahu rezeki patient aku datang lambat ni. Dan akhirnya alhamdulillah jangkaan aku betul. In the remaining five months, aku berjaya akhiri requirement gigi palsu aku jadi 11 unit berbanding only 2 units of denture in year 3, and 0 unit in year 4. Alhamdulillah, ini Allah bagi setelah aku percaya rezeki masing-masing berbeza masanya. Just wait for your turn, the rizq will come to you, trust me. Hikmah aku kena refer semua patient gigi palsu aku masa year 4? Aku nampak hikmahnya masa year 5. Aku boleh siapkan requirement 3 single root canal treatment (RCT) awal dari orang, competency test untuk RCT pun aku buat awal semester year 5, tak sesusah orang lain kena kalut cari patient at the end of semester. Alhamdulillah.

Pastu amalkan surah Al-Kahfi setiap jumaat. Berdasarkan experience aku, bila aku baca Al-Kahfi jumaat sebelumnya, minggu seterusnya akan jadi mudah untuk aku. Baca bismillah dan ayat kursi setiap kali sebelum start treat patient. Kerja lebih tenang, kerja lebih jadi. Dan ingatlah pertolongan Allah sentiasa ada dengan kita.

2. Doa ibu bapa

You know, your parents always pray for you wherever you are. Doa parents ni makbul tahu terutamanya doa ibu. Setiap kali aku ada competency tests ke exam ke test ke, aku akan mintak tolong umi doakan untuk aku. ''Umi, ore ado exam hari ni.'' Your mum will spontaneously pray for you. Boleh jadi doa kau tak dimakbulkan tapi Allah memakbulkan doa mak kau. For your info kami ada lebih kurang 11 competency tests kena ambil sepanjang jadi clinical year student. Competency test ni macam practical test, Dr akan evaluate lebih detail procedure klinik kau buat kat patient hari kau amek test tu. Alhamdulillah aku lulus semua competency tests aku on my first attempt. Tak pernah kena repeat competency test. Professional exam pun tak pernah fail alhamdulillah. Bukan nak brag tapi aku rasa ni kuasa doa umi ayah aku, bukan sebab aku hebat ke apa.

3. Usaha lebih kalau tahu diri tu lemah

Bila kau tahu kau ni lemah bab praktikal, kau usaha lebih sikit. Contoh, aku ni ada low self-confidence bila present case depan Dr atau bila Dr soal apa-apa. Aku tend to be gagap pastu blur tak paham Dr cakap apa. Cara aku overcome benda ni, sebelum masuk klinik baca lah serba sedikit tentang apa procedure korang bakal buat, ataupun tanya kawan-kawan yang pernah buat. Kalau tanya Dr lagi baik especially benda korang tak pernah langsung buat. Clarify with Dr on what should you do sequencely. Dalam belajar ni jangan bodoh sombong. Dah tak tahu, kena ambil tahu ye dak. Pastu boost up your confidence level. Ingat Dr pun manusia, bukan harimau nak makan kau. Kenapa nak takut sampai terketar-ketar. Paling teruk pun kau kena sekeh manja takdenya Dr nak pukul kau. Kalau tak tahu cakap tak tahu jangan duk reka jawapan mengarut.

Cari patient bila takde patient. Bila terdesak sangat kena kejar competency tests tapi takde patient, waiting list patient pun kosong, cari jalan lain. Jangan putus asa. Tanya dengan junior. Junior aku semua baik alhamdulillah. Aku tanya diorang banyak kali kot sape ada patient yang sesuai dengan criteria competency test, sampai annoyed dah kot diorang haha tapi alhamdulillah ada jugak rezeki aku dekat-dekat nak last semester. Dapat pulak patient-patient yang cooperative bersyukur sangat.

Satu lagi contoh aku boleh bagi bab buat kerja lab. Dah tahu diri tu slow, usaha lebih sikit lah ye. Aku pernah buat gigi palsu 4 unit serentak dua kali. Aku tak pernah suruh orang lain buat denture patient aku sebab tu amanah aku. Kalau ada pape jadi, memang atas tanggungjawab kita. Memang rasa tak sempat, tapi sempat je sebenarnya kalau usaha lebih. Aku pernah tak lunch straight dua minggu sebab nak siapkan denture patient. Bila kelas pagi cancel terus lari pi lab. Bila hari ada overtime lab, lepas klinik solat asar terus pi lab buat apa yang patut. Maghrib baru balik. Bila klinik habes awal 15 minit pun dah bersyukur sangat ada masa boleh pergi lab. Selalu skip meals tapi aku tak pernah kurus hahahahaha yang ni aku tak paham jugak maybe sebab malam tu melantak lebih walaupun tak lunch hahah

4. Hormat guru

Yang ni semua orang tahu kot. Common sense hormat semua lecturer. Kau ada dendam kesumat ke apa dengan lecturer tu kau tetap kena hormat dia. *btw aku takde dendam sesiapa ye lol* Kenapa? Sebab satu dia cikgu kau yang curahkan ilmu kat kau insan yang kosong ibarat kain putih. Dua sebab dia lagi tua dari kau. Kita mestilah hormat orang lagi tua dari kita. Common sense, sis and bro. Jangan tipu lecturer, kalau kau buat silap, mengaku, minta maaf terus, jangan tunding jari kat partner klinik ke kawan-kawan lain ke. Jaga air muka kau bila kena marah. Biasa lah kena marah dengan cikgu, tapi jangan duk mencebik ke jeling ke apa. Jangan menjawab dengan biadapnya bila lecturer marah kita. Walaupun kau rasa kau betul, kau senyap je terima Dr cakap apa masa dia tengah marah. Dr pun manusia macam kita. Diorang pun ada masalah sendiri nak fikir jadi bila tambah masalah kita buat, dia mesti double serabut dari kita. Bagi salam dengan lecturer bila jumpa. Aku kadang-kadang takut jugak nak bagi salam kat lecturer bila diorang buat muka garang heee aku tahu aku teruk bab tu hmm.

5. Hormat patient

Nak cari patient dah susah, bila ada patient hargai lah dia. Dia datang sudi nak buat treatment dengan kau yang pengalaman sebertih jagung. Bersyukurlah kawan. Set appointment awal seminggu paling lewat. Pastu ingatkan balik bila dua hari dan sehari sebelum tarikh appointment. Prinsip aku jangan ganggu patient masa non-office hour especially malam hari. Kecuali kalau patient tu kawan-kawan atau student USIM hahah. Untuk patient orang luar, paling lewat pun pukul 6.30pm aku call diorang, tu pun terpaksa bila patient tetiba takleh datang terpaksa tanya patient lain untuk ganti. Kalau malam appointment baru patient tu cakap takleh datang, aku redha burn klinik keesokannya. Mintak patient outpatient. Kalau takde patient jugak pasrah je. Aku set dalam kepala ada lah tu Allah dah susun, ada lah tu Allah nak bagi apa. Aku tak nak ganggu patient malam-malam. Kalau aku jadi patient, aku tak suka bila ada orang call malam-malam tetiba tanya esok boleh tak datang appointment? Dah tak elok dah perception dia kat kita dan kat universiti kita. Taknak lah sebab nila setitik rosak susu sebelanga haa pandai pulak aku berperibahasa kali ni. Jaga adab dengan patient. Kalau dia datang lambat pun cakap je takpe takpe walaupun dalam hati dah panas. Nak jaga hati orang ni biasalah kita kena hipokrit sikit. Hati kita sakit takpa. Prinsip aku macam tak kena ja tapi nak buat cemana nak dapat keberkatan tu. Ala kita sakit hati pandai-pandai lah kita elokkan balik. Kalau kita sakitkan hati orang, cemana kita nak elokkan balik? Haaaa

6. Behave yourself

Biasalah kita ni bukannya orang baik. Ada ja orang tak suka kita tapi peduli apa diorang. Tapi behave lah sebaik mungkin. Aku ni garang, jadi kawal lah mood swing tu sikit. Ada masalah dengan kawan-kawan biasa lah bila kita hidup berkomuniti. Bila nak marah orang, fikir banyak kali. Bila nak gaduh ngan orang, baik maafkan diri orang tu terus sebelum benda jadi teruk. Be humble when you succeed in something. Simpan sorang-sorang sudah. Tak payah riak tunjuk kat orang lain kau berjaya. Kalau ada orang curi patient kau, jangan marah, Allah ada. Ada lah tu rezeki kau kat tempat lain. Tak berkat pun diorang curi patient kau. Forgive and forget, things will get better.

Bila buat kerja assignment grup memang selalu ada orang yang curi tulang. Dia buat part dia ja pastu krikkrik. Tak pernah fikir pasal group. Tak pernah volunteer nak compile ke nak present ke. Bila kena suruh baru terpinga nak buat. Aku ni suka benda multimedia. Benda komputer ni boleh cakap lah bread and butter aku hahahaha tapi takde lah hebat mana. Cuma bila buat slide ke poster memang aku selalu volunteer nak buat. Nak print report pun banyak kali jugak aku buat. Entah lah group member lain takde pulak tanya pasal report tu dah hantar ke, dah print ke, asal muka sama ja yang buat lol. Bukan nak mengungkit cuma nak cakap kau buat baik belakang orang ni ada lah Allah nak bagi ganjaran kat kau. Boleh jadi aku berjaya ni sebab suka tolong orang bab benda ni.

Dalam klinik pun bila takde patient, pi lah tolong kawan yang perlukan pertolongan. Fikir kalau kau duk tempat dia, bukan ke serabut. Bila turn kau perlukan pertolongan, Allah akan hadirkan orang untuk tolong kau. Maybe nama aku Nasrulliana, Nasrul means penolong. Sebab tu aku suka tolong orang kot. Aku rasa happy sangat bila tolong orang. Kecuali bila aku betul-betul ada hal aku terpaksa tolak orang mintak tolong, tu pun rasa bersalah gila lepas tu haihh

Kalau jenis orang yang suka sakitkan hati orang dengan kelakuan dia, dia suka menyuruh orang dengan cara biadap ke, pentingkan diri-sendiri ke, mulut jahat ke, kena selalu ingat Allah Maha Melihat dan juga Maha Adil. And karma does exist.

7. Jangan dengki rezeki orang

Aku ulang banyak kali dah pasal rezeki ni hahah. Sebab jadi dental student ni memang is all about luck and effort. Ada orang nasib baik dapat rezeki patient awal-awal. Jadi jangan duk buat ayat dengki ''Kau takpelah banyak patient, aku takde patient.'' Kau tak tahu maybe itu hasil effort dia tahajud malam-malam. Aku jenis tido lewat jadi tahajud amatlah susah untuk aku huhuhuhu will make effort after this. Jadi maybe sebab tu rezeki aku datang lambat T.T Sabar. Jangan dengki kawan-kawan. Serius ni. Jangan dengki diorang dapat jodoh awal. Jangan dengki orang lain dah ada pakwe. Couple dosa lah aiyok. Weh melencong pulak. Berbalik pada rezeki, doa banyak-banyak, Allah already created the best story for you. Always be grateful with what have you got, you will get more indeed.

8. Plan well

Biasalah planner wajib ada. Update semua benda kat situ pasal patient mana nak panggil, nak buat procedure apa. Tak semua kita plan akan jadi tapi insyaAllah akan jadi jugak kalau kita ikhlas nak tolong orang, cuma bezanya lambat atau cepat. Masa semester last, aku selalu refer kawan aku sorang ni. Dia pandai bab plan klinik ni. Dia tahu bila masa kau boleh panggil dua patient dalam satu slot ke cemana. Masa semester last tu, kena banyak independent. Kena pandai buat kerja sorang. Especially prostho and oral surgery. Nak penuhkan requirement cabut gigi yang firm 15 batang tu dalam masa setahun memang kena bawak patient setiap minggu. Tak payah bergilir turn dengan partner dua minggu sekali macam department lain. Prostho pun sama kena plan well, lebih-lebih lagi yang lambat macam saya ni. Plan awal-awal untuk siapkan competency test. Cari patient awal, kalau tak merana nanti akhir semester. Tulis checklist requirement dan competency test besar-besar tampal kat dinding untuk update semangat kita hari-hari. Bila kita pass satu benda bila kita tick tu ya Allah rasa puas dia Allah je yang tahu. Kalau akhir-akhir semester biasalah partner klinik ada yang suka buat tahik, nak klinik slot kita, bertegas sikit lawan dia untuk defend hak kita. Tapi kalau kita dah rasa selamat, dah banyak settle tapi partner masih struggle, harus lah bermurah hati bagi kat partner slot klinik kita sebab kita dah janji nak graduate sama-sama. Nak tolong orang boleh, tapi tolong jugak diri kita. Masa year 5 ni serius semua orang dah tak peduli kawan-kawan sebab nak selamatkan diri sendiri. Jadi yang jenis bergantung lebih kat kawan ni, berpadalah. Ingat jugak kawan awak yang hebat yang selalu tolong awak pun nak berjaya dalam battlefield ni. Jadi semua orang kena sama-sama bersemangat. Gogogo!

Ok tu je lah kot. Dah panjang sangat ni. Kalau ada apa-apa aku nak tambah lagi aku edit balik. Never give up guys, kena selalu ingat harapan ibu bapa untuk kita ye :)

Untuk boost up semangat junior-junior yang slow macam akak, akak boleh bandingkan requirement  akak yang banyak beza di akhir semester 1 year 5 dan semester 2 year 5:

- Prostho: Denture: 2 unit ----> 11 unit,
                 Crown: 0 unit ----> 3 unit.
                 Post and Core: 0 ----> 1 unit

- Oral surgery : Extraction: 1 ----> 15

- Paeds: Restoration: 2 ----> 10
              Extraction: 1 ----> 3

- Cons: Root canal treatment: 1 single ----> 3 single 1 molar

Requirement lain yang akak tak mention tak banyak beza sangat. Nak cakap kat sini don't ever ever everrr give up. I could do many more things within the last 5 months. Sekarang belum lagi start session baru, jadi yang baru nak final year ada setahun lagi nak kejar requirement, insyaAllah boleh fulfill requirement clinic tu. Apatah lagi yang baru nak masuk year 3 dan year 4. Ok chin up everybody. Ada dua bulan lagi cuti sebelum masuk semester baru. Enjoy duluuuu. All the best dear juniors! Nak tanya pape pm je :)

Conclusion for 5 years being a dental student, dentistry is very challenging and tough, yet it was very interesting journey. Everyday was about choice, made you ponder on every single second. It changed myself a lot, from being an introvert to more expressive.

Thanks for reading this very long post ahahah kbye assalamualaikum.

Wednesday, 28 June 2017

Chapter 35

After a while, more stories are revealed. The truth is also exposed. Whatever. I want to forget that bullshit already. Siap kena tuduh aku "playing victim" lagi. Takpelah tak kesah. Terasa lah jugak bila dia cakap camtu tapi whatever la weh dia nak cakap apa. Tak nak ambil hati dia pun lulz

By the way I didn't expect that there were so many people read my previous post and felt sorry for me haha. Many of them privately messaged me telling me some calm words. I appreciate your words. Seriously thank you :') I am okay. I am doing fine alhamdulillah. Tapi serius nak cakap aku dah tak suka si fulan tu lah, cuma rasa kena diperbodohkan hidup-hidup oleh si fulanah, sebabtu aku meroyan minggu lepas. Ramai cakap pasal jodoh ja maybe sebab post aku tu banyak cerita pasal perasaan aku sebelum ni kot, jadi orang ingat kita sedeh sebab lelaki. Nonono. Dua tiga hari ja aku ambil untuk recover sebab tak percaya perbuatan girl bestfriend aku tu, so lepastu dah okay. Mintak maaf pun dah settle da semua. Anyway, selamat hari raya maaf zahir batin buat yang mengenali diri ini. Aku memang annoying sikit, garang pun ada sikit hmm tak tahu lah sikit ke banyak tapi yang penting maafkan aku ye korang?

Aku takleh tidur sebenarnya ni. Dah pukul tiga pagi mata ni duk terkebil-kebil. Aku ni memang dah move on dari cerita minggu lepas tapi kadang-kadang tu banyak pulak flashback nya. Korang nak tahu tak benda aku paling menyesal dalam 24 tahun aku hidup ni apa? Satu, mudah percaya orang. Dua, mudah suka orang. Tiga, jaga jodoh orang. Yang first tu biaq pi lah orang yang suka menipu tu tanggung lah dosa menipu dia sendiri antara dia dan Tuhan. Yang second, takleh nak kawal hati ni kotoq sangat dah kot Allahu. Tapi yang ketiga ni paling annoying dengan diri sendiri bila ingat balik. That moment when your sincere feeling is not appreciated hmm don't feel good when this thought crosses my mind right now.

Only Allah knows how sincere and how innocent I was. Kenapa innocent? Haha meh nak bagi contoh. Ada beberapa kali tu bila lelaki tu hilang barang penting contohnya folder patient pastu logbook klinik, aku cari tau. Yang logbook tu pernah aku cari satu kelas, dalam beg semua orang, last-last jumpa kat dalam kotak kawan lain. Bila jumpa aku habaq kat dia aku jumpa tapi aku cakap aku terjumpa padahal aku cari. Bodoh piang betul. Pastu kalau dia injured sebab main sukan, risau aku memang melebih lah, pernah pi bagi minyak panas kat dia. Keesokannya kat kampus mesti tengok kaki dia yang sakit tu oke tak jalan semua. Pastu kalau ada aku bawak brownies ke cupcake ke mesti lastnya aku simpan untuk dia pastu aku bagi kat kawan yang duk sebelah dia dalam kelas. Siap pesan, "Kongsi dengan dia ye." Pernah dapat buah limau dari Dr, pernah dapat coklat dari parents classmate yang pi Makkah, aku pi letak atas meja dia dulu sebelum meja orang lain ya ampun hahah. Yang lebih innocent lagi, aku banyak kali salotep logbook klinik dia yang terkoyak rabak. Nampak atas meja dia macam apa ntah logbook dia nak hancur. Aku salotep satukan balik susun ikut mukasurat betul-betul. Pastu letak balik tempat asal. Yang ni takde orang tau rasanya lol. Biasalah crush sekelas camni lah. Tapi ni lah nak habaq takyah lah weh try hard sangat. Ahahahaha serius rasa bazir masa -..- Jangan risau, dia pun baik ngan aku masa tu. Yelah dia sangat baik sampai aku perasan dia suka aku, padahal dia suka bestfriend aku kahkahkahkah

Ok tu je lah saja mengimbau memori. Nak delete dah ni memori dengan dia. Dah move on katakan. Kang ingat aku tak move on lagi. Dah move on lahh saja ja nak cerita sebab benda ni kelakar bagi aku lol. Ok *tekan button delete*

Bye assalamualaikum :)

Saturday, 17 June 2017

Chapter 34

Assalamualaikum :)

Final exam dah habes. Alhamdulillah dah sampai Kelate malam tadi. Tinggal nak tunggu result ja insyaAllah semua lulus ameen.

Kali ni aku nak cerita satu benda :) As I told you in the previous post, aku berjaya lulus untuk clinical requirement dan competency test yang membolehkan aku graduate on time, alhamdulillah. Actually, in my thought, I think I succeed finishing them due to I managed to get out from doing the same sin continuously. That means I have not keep any ajnabi in my heart nowadays. Bila kita lebihkan pergantungan pada Allah, everything will become just fine.

Dulu, dari tahun 1 sampai tahun 4, I fell in love with someone. He is my classmate. We started being close on holiday after tamhidi. I started to like him in the 1st year. Everyone knows about us. Junior pun tahu. But then, in year 4, he left me as he clarified that he did not like me as the same as I felt. He wanted to be free from me. He did not want me to tell stories to him anymore. He said that he is evil, he is a bad person, he said not to trust him. I did not understand why he changed, for me he is a good person. I blinded with love maybe. But now I know the reason he said it.

At that time when he rejected me, I was in despair for a few months. It is about 10 months I cannot move on from him haha so silly of me. I had a hard time when seeing him in class, in clinic, everyday. Gila lah kalau nak cakap tak gila. Meroyan kot. After 1 year, in my final year, I managed to think less about him, as I was too busy with clinics and labwork. Balik kelas terus tido. I stopped stalking him from everyday, to once a week, to once a month, and to no stalking. That means I have moved on. But sometimes, when I had hard times, bila ada masalah klinik, bila rasa stress busy sangat sampai tak sempat lunch, I missed him. I tried so hard to prevent myself from telling him my problem. Dah banyak kali taip kat whatsapp dia, but I deleted, closed my phone, cried, and slept instead. It was sooooo hard to resist myself. But now I am glad that I managed to get through all the challenges and hard time alone, only depend to Allah only, despite of humans.

Dulu, dia selalu concern pasal aku, listened to all my stories, gave advice, bring me up when I was down. He was my bestfriend and loyal listener for 4 years. Nope, at first it is not me who liked him. Aku kawan macam biasa. Ramai ja kawan laki. But he is different. He is that one friend who always chatted with you everyday and on the weekends. Exchanging presents on each other birthday, sharing assignments, using our facebook chatbox as google drive, lol. I learnt a lot from him. That caused my heart changed from just friend, to like and then to love. But it is only one-sided love. Even he rejected me for a few times, my heart still fluttered when everytime my eyes met with his eyes. I accepted that he did not like me. I blocked him on social media to forget about him. I tried so hard to ignore anything about him anymore. I stopped. Until yesterday...

You know, trust is like a paper. Bila kertas tu direnyuk, it will not return to its original state anymore. Yesterday, I feel like I was hit by a lightning. Tak pernah nanges seteruk semalam. I knew the truth the night before yesterday. I slept for only one hour as I do not know how to accept it. My female bestfriend suddenly confessed to me. She said that my guy bestfriend confessed to her that he liked her since tamhidi. She also said that she liked him too but since I was too obvious showing my love to him, she kept the feeling by herself. It must be hurt for her. It was about 6 months since the confession. That means they have some-some relationship behind me for about 6 months. She said that she wanted to tell me earlier but she had no strength to do so, she was afraid that I will be heartbroken during our study. She knows me well. She knows how hard it is for me to move on from that guy. She is always beside me, listened to my one-sided love story for too long. Many people know. Many of our friends realized about them since long ago. They said that they are obviously in relationship. Only me, who do not know anything. I feel stupid. Very stupid. I know I was stupid as I cannot move on from him for so long, but I feel more stupid when I do not suspect anything on my girl bestfriend. She covered it well. I feel betrayed. The trust is broken into pieces but I shouldnt. Actually all of this started because of my misunderstanding. I misunderstand him. I thought he liked me. I feel stupid, I feel angry, but I cannot do anything. I feel angered but I cannot hate them. It is not their fault to like each other. It is my fault to misunderstand thing. I love my girl bestfriend very much. I do not want to hurt her. I do not want our 5 years friendship being crushed just because a man. I also cannot hate the boy eventhough I always said I hate him. I cannot hate him as I loved him so much before. Why does this tragic one-sided love story happen to me? Only Allah knows :)

The girl said that the guy already proposed to her to make her his wife. I am happy for them but at the same time I felt stabbed from the back even I shouldnt. Aku tahu aku bukan sesiapa. Aku tak nak jadi orang ketiga yang menghalang relationship diorang. Allah knows the best. If you are happened to receive their wedding invitation card in the future, korang jangan lah terkejut. Do not hate them, sebab Allah yang pegang hati kita. Allah dah tetapkan jodoh kita. I feel wronged, but Allah who made it happened. Allah knows my painful love story. It hurts so much but Allah knows I can get through this thing. Doakan aku kuat.

I know there will be someone who sincerely loves me insyaAllah. Aku tahu aku tak cantik macam my girl bestfriend, but I know there will be someone who thinks I am beautiful even I am not. There will be someone who will cherish and love me wholeheartedly. Everyone deserves love, right? Dalam cerita korea pun heroin selalu fails in their first love, she's hurt, pastu hero datang. Haha kaitan di situ. Hero aku belum sampai. Belum sampai masa. Belum jumpa. I will wait patiently. Do pray for me :)

Buat adik-adik, fokus study, jangan cuba untuk bercinta. It will affect your study. Korang akan rasa tak tenang. If you have a crush for someone, keep it as best as you can. Jangan jadi macam akak yang kecoh awal-awal, lastnya akak yang mendapat malu. Dan jangan percaya orang 100%. Do not trust your own bestfriend wholeheartedly like me. Put trust only in Allah, not humans. Human disappointed you, but Allah wont.


Saturday, 27 May 2017

Chapter 33


Assalamualaikum.

Lamanyaaaa tak updateee. Sorryy couldnt manage to update this blog as frequent as before, too busy since January and guess what its already nearly June. K. Almost five months being in a hiatus. Dan esok puasa! Cepatnya :o

Right now we are in the middle of our study week. Eh we got two weeks for our study break this year. First time ever dapat dua minggu study week ni weh. Jadi sempat lah settle hal benda folder patient, kejar lecturer sana sini nak mintak signature, hantar segala surat yang patut, pulangkan barang lab dan cubicle klinik, refer patient itu ini, alhamdulillah all completed within the first week. Jadi tinggal seminggu lagi untuk struggle pulun habes-habesan for the final professional exam. Our first paper will be on 5th June. Do pray for us, semoga Allah permudahkan urusan Amalia dan kawan-kawan, semoga semua lulus dengan cemerlang, and will be able to graduate on this upcoming November aminn insyaAllah. 

Lama tak conteng blog ni hmmm. In these past few months, I had no strength to do so, had no time to do it. 

Briefly, let me conclude my story, actually I have been going through a difficult and tough journey for the past five months, as I am forcefully struggling and suffocating to complete all my competency tests and clinical requirements on time as I always talked about before. I will tell you guys one by one in my next entries. I promise :)

Surprisingly, at the end of this semester, Allah gave me a miracle and such a huge blessing for me to complete all of them justttt on time finally, alhamdulillah thumma alhamdulillah. No words to describe the feeling. When the results were out, to know who will sit for final pro exam or not, my heart just dropped and stopped for a second, when I saw the result sheets, I was trembling. Alhamdulillah I passed miraculously. Rasa beban study selama enam tahun hilang begitu saja ya Allah. After too many tears, too many untold stories, too many challenges, too many embarassing moments, too many lessons, dan macam-macam lagi benda dah lalui, semua nya tinggal kenangan. Benda yang elok, kita simpan. Yang tak elok better kita jadikan tauladan. Macam tak percaya I have faced them, all of them. Kecuali final exam ja belum huuu

But unfortunately some of us couldnt make it, including a few of my best friends. Some of them are given another chance to finish the remaining clinical requirements within one month starting this upcoming September, aku yakin korang bolehhh, you can do it seriusss tak tipuu, while two of them have to wait for another six months to sit for final exam. The day of result announcement was very gloomy, unexpected and indescribable moment. But surely is Allah has a better plan for them, Allah knows best indeed. Nevertheless, we will support them always. Do pray for them too. Semoga Allah beri kekuatan. I know they are strong in just the way they are :)

Ok selamat menyambut Ramadhan mubarak korang. Good luck for upcoming pro exam :))

Nah hadiah video selama lima tahun kami bersama. Sedeh pulak nak berpisah :(





See you in the next post. Assalamualaikum ;)


Sunday, 29 January 2017

Chapter 32

Assalamualaikum.

Sorry guys to those who are being waiting for my new update this whole time hehe long time no see. I dont know how many of you except for Su and Kerin who waited for my update so eagerly haha ada ke tak entah, so hye everyone. Su already told me a few times to update my blog but she warned me to stop mentioning about that stressful damn clinical requirements haha k I wont. By the way sorry my keyboard key doesnt work for apostrophe punctuation mark, therefore pardon for my grammar. Back to hye everyone, I have been busy lately and didnt have mood to write something up till this moment.

Its chinese new year holiday, 3 days break, but Im alone in this peaceful hostel lol. Guys its already three weeks since my final semester started. All praises to Allah things went well for me this semester but I still dont get in a comfortable zone to not worry about my status, but still I am grateful for what Ive achieved right now alhamdulillah. Just keep praying for things will go in the best way for everyone. Plan well Amalia! You have to run fast and furiously to catch up with your friends! Ops sorry Su I break our promise to not talk about clinical requirement haha k

Ni nak cakap pasal minggu yang baru lepas ni. Seminggu takda partner klinik dia pi posting HUSM weh, aku ingat ke laut dah kerja klinik aku tapi alhamdulillah Allah dah plan cantik punya, masa aku takde assistant, kebetulan ada ja kawan yang free patient tetiba takleh datang dan sebagainya so I have assistants for each my clinic throughout this week. Klinik pulak banyak yang habes awal sebab aku sengaja bawak patient kes simple ja sebab dah prepare kot kot takde assistant. Bila pikir balik betul lah kalau kita selalu tolong orang waktu dia perlukan assistant contohnya, Allah akan hadirkan assistant jugak kat kita bila kita perlukan orang tolong. Allah Maha adil. Jadi rajin-rajin lah tolong kawan ye. Kata nak grad togeder-geder. Jangan nak berdalih busy ke apa kalau masa tu ada kita ja yang boleh tolong dia.

Tomorrow will be a big day for someone, good luck chinguya. And Im alone at this 24 years old age. This another thing to ponder of, ya Allah awat lah seketul Amalia ni takde benda lain nak pikir selain klinik dan jodoh hahahaha 24 tahun da weh bukan ke tua -_-

So in a nutshell I just want to update 2017 has being good to me alhamdulillah and I hope it will be same till the end of the year. My ultimate wish for 2017 is to grad on time with all 35 of my friends insyaAllah, and to forget those who dont want to leave my heart hahahahaha just kidding.

Lupa nak pesan, for a few months I wont be blogging as frequent as before k :) Happy new year!

Nah selfie satu kot lah rindu kita :D


Bye..